Spřáhla u asymetrických modelů

Čouda

Pomocník strojvedoucího
Ahojda!

Toto téma se už na diskuzi probíralo ovšem vždy s otevřeným koncem. Proto tedy zakládám jednoznačně zvané vlákno aby se to rozseklo a všem to bylo jasné.

Základní otázka tedy zní: Lze u nesymetrických modelů nastavit správně spřáhla?

V souvislosti s tím mě napadá ještě něco. Neexistuje nějaký program, který by byl schopen v .s souboru posunout pivot o zadanou hodnotu nebo nelze toto opravit ručně?

Děkuji za vysvětlení.

Ahoj, nastavit korektně spřáhla u nesymetrikcého modelu nejde. V předbinovské éře to šlo částečně ošidit, pokud jsi dané vozidlo ve vlaku řadil vždy jedním směrem, tedy si ho neotáčel. Obcházelo se to totiž tak, že se každé spřáhlo nastavilo jinak (použito často mezi parní loko a tendrem ve spojení s definicí pevného spřáhla). Jak na to bylo uvedeno ve Frintově návodu. Bin a přecházení z kabiny do kabiny tohle znemožnil, protože v určitých situacích prohazuje hodnoty předního a zadního spřáhla, model se tak nechová korektně.

Tak jsem polaboroval a pomocí programu ShapeFileManager se mi podařilo pivot modelu dostat tam, kam potřebuju ale rozhodilo to podvozky a kola viz obr. Po dalším bádání a po radě Honzi U. se mi podařilo dokonce dostat kola a podvozky na správné místo dle souřadnic z původního .s souboru. No ale animace kol nefunguje správně. Osa otáčení je posunutá a kola dělají jakýsi šišojd. Ppoollll tady na foru psal, že se takto pivot posunout dá a dokonce úspěšně. Já bych potřeboval malinko popostrčit -> zjisti, kde můžu posunout i osy otáčení kol a pochopitelně i podvozků. Najde se nějaký rádce, prosím?

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://3x.cz/dm-61CU.jpg[/URL]

Ještě musíš najít pivot osy otáčení těch kol a posunout ho tam kam patří. Ale tohle asi nebude tak jednoduché. Pravděpodobně se budeš muset pustit do editace *.s souboru modelu.

Jak už napsal Miran,bude muset udělat editace *s souboru modelu.Tohle jsme s p.Frintou řešili,dá se to trošku upravit nestandardním nastavením rozměrů modelu v *sd souboru,ale jen v omezené míře.Takže nezbývá nic jiného než editace modelu.

Rozumím a děkuju za odpovědi. Budu tedy v .s souboru hledat metodou pokus/omyl dál, kde že vlastně jsou ty osy. Kupuju karton cigaret, vařím kotel kafe a budu doufat, že vzteky neprasknu.

Mirane ty bys nevěděl přesně, kde opravit jaký parametr? Jak jsem psal, kola a podvozek se mi povedlo posunout na správné místo. Jen ten pivot se edituje pravděpodobně někde jinde :D

Trošku ti pomôžem. Zoznam pivotov všetkých objektov je .s súbore v odstavci matrices. Pre kazdý matrix je pivot posledné 3 údaje (čísla) v poradí x, y, z.

Napríklad:

hodnoty x, y, z som zvýraznil červenou farbou

matrices ( 5
matrix Main ( 1 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0 0 )
matrix Bogie2 ( 1 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0.51 -4 )
matrix WHEELS21 ( 1 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0 0 )
matrix Bogie1 ( 1 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0.51 4 )
matrix WHEELS11 ( 1 0 0 0 1 0 0 0 1 0 0 0 )
)

Dúfam že som ťa trošku postrčil na správnu cestu. Držím palce.

Kebarko nepostrčil ;) Tuto jsem si přepsal sám. Pozice kol a podvozků se srovnala akorát osy otáčení kol jsou rozhozené. Já nad tím ještě polaboruju. Ono to snad nějak dopadne ;) Ale děkuju za ochotu.

Pakliže se vše povede jak má, dám sem návod jak takový asymetrický model upravit ;)

Back
Nahoře