Něco pro zasmání

A v čem je "problém"? :) I na trojkolejné trati se můžeš zaseknout kvůli křižování s protijedoucím vlakem. Není to nic neobvyklého. Prostě není ani jedna kolej volná.
Problém vidím v tom, že to "není nic neobvyklého". To je tedy nějaká organizace práce? Kdyby 5 minut, neřeknu ani popel, ale tu 15, tu 20, u některých spojů se to již stává pravidlem. Klidně na ně můžeš S ÚSMĚVEM chodit později.

P7143498+.jpg

Já se nebudu nikoho zastávat, jen konstatuji fakt, že některé situace mají daleko širší souvislosti, než si cestující uvědomují. Třeba už nějakou dobu probíhající výluka na trati přes Lysou. Kvůli tomu je zpožděný rychlík na Pardubice, co jede po koridoru, kde žádná výluka není. Kdo by to řekl, že?

No mě dnes pobavilo zasekání Slovenské Strely v ÚnO. stála tam přes půl hodiny a pak před ní ještě smýkli bez zpoždění jedoucího Portáše. Chápu, že je nějaký postup v řízení dopravy, ale tímto se zasekal i odjezd 174ky do Německa, který dostal další minuty na hlavním. Je to holt řehole takovej provoz na korytě.

Chapu, ze vyluka Brandys-Usti je kazdy rok a je potreba.
Ale proc sakra SZDC krom teto vyluky udela jeste vyluku AB mezi Suchdolem a Jistebnikem, kde se jezdi mezistanicne kilem, vjezdy/odjezdy na PN nebo RPN, porad “opecka”. Pak vsechno co jede z Ostravy na Prahu ma 20 min a vic. Vcera kolega dostal na techto 2 vylukach 55 minut. To nejde udelat vyluku autobloku o tyden pozdejc az se dodela Bezpravi ?

některé situace mají daleko širší souvislosti, než si cestující uvědomují.
Někteří cestující mají mozek i oči. A tak leccos chápou, mnohému se zasmějí a nad mnohým mávnou rukou, zejména, když o nic nejde. Ale chování vlakového či nádražního personálu je dost často v takovýchto situacích humorně - trapně - neuvěřitelné. Časem některé tyto story hodím na papír.

Jestli se to někomu nelíbí, resp. to nedovede pochopit, tak ať jede autobusem nebo jde pěšk
Opravdu skvělá reakce, takovou si předtstavuji jako odpověď u vedení státního podniku. Právě naopak bych těm papalášům u dráhy posbíral služební auta, dal režijku a příkaz ať se dopravují vlakem, asi by se hodně divili. Některá zpoždění samozřejmě nastanou vyjmečnou situací, ale u některých zpoždění je to jasné a dělá se z cestujících pitomce, místo aby se upravil jízdní řád, Příkladem toho byl kdysi Hutník, který v Bohumíně přibíral ruské vozy a 10 - 15 minutová sekyra byla pravidlem, se kterou už počítali i zaměstnanci na hlavním v Ostravě a po cetě sekyru zvyšoval. A když vám pak v Pardubicích ujel Liberečák, tak to bylo fakt prima. Tak to zase fungovalo naopak, když jel Liberečák do Pardubic s 20 minutovaou sekyrou, pak vám ujelo icéčko do Ostravy, tak byly tyto varianty. Buď si dokoupit místenku na Pendolíno (čekání hodina), nebo jet dalším IC (čekání dvě hodiny). nebo se nasr. hodit jízdenku do koše a koupit lístek na LEO Expres, který jel hned za chvilku.

Slíbená storka:

Moje cesta z Holešova do Brna

Jsem fandou železnice, o tom na fóru MSTS snad nikdo nepochybuje. A tak když jsem potřeboval jet na otočku do Holešova a vyzvednout od holešovských meteorologů jeden náhradní díl, zvolil jsem jako dopravní prostředek vlak. Jednalo se o služební cestu a tak jsem si koupil zpáteční jízdenku pro trasu Brno – Břeclav – Hulín – Holešov s tím, že se projedu po Ferdinadce, na kterou moje oko již dlouho nezabloudilo.

Rychlík vyšší kvality Brno – Břeclav – Přerov – Olomouc přijel do Hulína včas, časovou rezervu na osobák do Holešova jsem nevyužil.

Zajímavější byla zpáteční cesta. Osobák Valašské Meziříčí – Kojetín, kterým jsem chtěl jet do Hulína, měl téměř 15 minut zpoždění a rychlík vyšší kvality do Břeclavi na něj nepočkal. Co teď, další rychlík jede za dvě hodiny. Než jsem toto dilema u jízdního řádu vyřešil, ohlásil staniční rozhlas příjezd zpožděného osobáku z Vizovic do Kojetína. Fajn, jedu do Kojetína, odtamtud jede rychlík na Brno každou hodinu.

Do Kojetína jsem se dostal hladce, průvodčí na to, že jedu po jiné trase nereagovala. I v Kojetíně jsem měl štěstí, rychlík Bohumín – Brno byl asi o 20 minut opožděn. Za chvíli přijel, usadím se, dívám se z okna, podám jízdenku průvodčí. Náš rozhovor (který jsem si samozřejmě zapsal až dodatečně) probíhal asi takto:

„Nemáte platnou jízdenku. Jedete po jiné trase.“

„Já bych rád jel po správné trase, ale díky zpoždění to nešlo.“

„To mne nezajímá. Vydám vám novou jízdenku plus manipulační přirážku k tomu.“

„Ale na mne Dráhy netratí, jedu po kratší trase, než jsem zaplatil.“

„To sice ano, ale nemáte pro ni platnou jízdenku.“

„Ale já tu situaci nezavinil.“

„Poslyšte, pokud nejste ochoten zaplatit jizdné pro tento vlak, nechám vás ve Vyškově vyvést. A hrozí vám další pokuta za to, že tím způsobíte zpoždení vlaku.“

Zaplatil jsem, abych nezpůsobil další zpoždění již zpožděného vlaku. A bral jsem to sportovně, třeba měla zrovna bolestivou menstruaci nebo zrovna zjistila, že si manžel našel příjemnější ženskou. Ale jedno můj mozek nebere. Proč byla tak iniciativní, vždyť těch 120 korun nešlo do její kapsy.

Co říci závěrem: Fandou železnice zůstávám dále.

Tohle je bohužel o lidech. :-) Když jsme u těch rozhovorů, já jsem se zůčastnil jiného, když jsem jel před šestou ráno jedním osobákem, který nabíral sekyru a čím dál více nervóznímu pánovi asi ruply nervy a po zastavení ve stanici se z okýnka pustil do ajzboňáka na perónu, který se zpožděním, ale ani s oním vlakem neměl spolešného vůbec nic:
"Pane, máte v tom pěkněj bordel, já spěchám do práce..."
"No, vidíte, vy spěcháte do práce a já už vní dávno jsem..."
Tuto odpověď onen cestující asi nečekal a rozuřil se do nepříčetnosti a to už jsem nevydržel aní já se nezapojit, poněvač jsem podřimoval a pán cestující mne budil, takže jsem mu řekl, že si vylívá zlost na nesprávném místě a aby se uklidnil, že mu může taky rupnout cévka a do cílové stanice nedojede vůbec a reakce pána mne totálně dostala, vzal tašku a z vlaku prostě nasraně vystoupil, takže určitě do práce včas nedojel. :-)

JirikTK
Tohle mě zaujalo, prošel jsem web ČD a tohle jsem tam našel. Být tebou tak si na postup průvodčí stěžuji a požaduji návrat jízdného.

Mohu jet zpátky po jiné trase než při cestě tam?
Jízdenku lze využít vždy i po kratší trase než je na jízdence uvedeno. Pokud je trasa pro zpáteční cestu delší, než je uvedeno na Zpáteční jízdence, tak je nutné doplatit rozdíl mezi cenou jednosměrné jízdenky pro delší trasu a cenou jednosměrné jízdenky pro původní trasu.
https://www.cd.cz/caste-otazky-a-odpovedi/__default.php

JiříkTK: Průvodčí byla zjevně diletantka. Ale ty jsi, podle mě, také neměl argumentovat tím, že "dráhy netratí", což zavání lidovým myslitelstvím, ale tím, že jedeš po přepravní cestě, která je tarifně stejná nebo kratší než přepravní cesta uvedená na jízdence, na což máš dle přepravních podmínek nárok.

Chapu, ze vyluka Brandys-Usti je kazdy rok a je potreba.
Ale proc sakra SZDC krom teto vyluky udela jeste vyluku AB mezi Suchdolem a Jistebnikem, kde se jezdi mezistanicne kilem, vjezdy/odjezdy na PN nebo RPN, porad “opecka”. Pak vsechno co jede z Ostravy na Prahu ma 20 min a vic. Vcera kolega dostal na techto 2 vylukach 55 minut. To nejde udelat vyluku autobloku o tyden pozdejc az se dodela Bezpravi ?

Mělo by se to udělat jako v Polsku - když výluka, tak pořádná. Tam se nejezdí třeba rok, ale za ten rok se ta trať opravdu krásně opraví a pak už se jezdí skoro hladce. Tady u nás se výluka rozdělí na 10 úseků, přičemž se při těch výlukách ani neudělá vše, co je potřeba, takže skončí výluka na posledním úseku a může se začít znova na prvním úseku.

Mimochodem, výluka AB mezi Suchdolem a Jístebníkem je údajně kvůli instalaci ETCS level 2.

Průvodčí byla zjevně diletantka. Ale ty jsi, podle mě, také neměl argumentovat tím, že "dráhy netratí", což zavání lidovým myslitelstvím

Průvodčí má být odborník, já si mohu dovolit být diletant (ve smyslu povrchní znalec, nedouk), pokud se chovám a vyjadřuji slušně. Bohužel řada zejména mladších členů vlakových čet, nedokáží ve vlaku, kde se nehlásí zastávky, bez počítače odpovědět na otázku typu "kolikátá zastávka z Otrokovic je Zlín - Malenovice?" a pod.

Přátelé, já to napsal do vlákna "Pro zasmání". Zasmějte se. Pro mne je to pasé, je to určitá zkušenost a těch 120 kaček mne už nevytrhne. Kolik formulářů bych musel asi vyplnit, kolikrát ještě se k tomu vracet. A kdoví, zda by mi vrácený obnos nakonec nezdanili či si nestrhli si manipulační poplatek. V tomto státě člověk nikdy neví.

JiříkTK: Cestující se má striktně řídit přepravními podmínkami a ne jakýmikoliv svými selskými úvahami, jako to z tvého výroku "dráhy přece netratí" v danou chvíli mohlo vyznít. Ty průvodčího na jeho neodborné počínání neupozorní, neboť si řekne, že zas nějakej křupan vymejšlí teorii o vzniku světa, a do přepravních podmínek, aby zjistil, že cestující má pravdu, se nepodívá. Takhle jsem to myslel.

Cestující se má striktně řídit přepravními podmínkami a ne jakýmikoliv svými selskými úvahami
Pájo, nerýpej. Já jsem žádnou "přepravní podmínku" neporušil, porušení bylo na straně zaměstnankyně, která je má především znát.
Když přijdeš k nám do práce, také nemusíš mluvit naší odbornou terminologií a znát do detailu naše předpisy a podmínky, aby ses s námi na něčem domluvil.
PS: A bereš mne moc za slovo, upozornil jsem tam přece, že jsem si rozhovor zapsal až později. Řekli jsme toho určitě více a mnohé jinak.

Já jsem taky nikde nenapsal, žes něco porušil, napsal jsem jen to, že průvodčí byla jiného názoru, a ty namísto aby ses odkázal na přepravní řád, tak ses odvolal na nějakou logiku, že dráhy přece netratí apod., která je samozřejmě úplně podružná, protože cestující tam není od toho, aby přemejšlel, ten má jen striktně dodržovat to, co už vymyslel někdo jiný - z toho titulu se tím průvodčí dále nezabývala a nevědomě setrvala v neoprávněném postoji.

Samozřejmě, že průvodčí by měl znát přepravní řád od A do Z. Ale - sám na to narážíš - bude čím dál hůř. Většina mladejch lidí přepravní řád sotva pochopí, natož aby se ho naučila. Protože "to je sračka, víš co kámo, vole..."

Pajavlaky:
"Smluvní přepravní podmínky Českých drah pro veřejnou drážní osobní dopravu" mají 93 stran, jako laik mohu znát akorát to opravdu nejdůležitější. Nehledě k tomu, že jsou zde ještě jiní přepravci vč. autobusových a MHD, kteří mají také své přepravní podmínky. Je toho tolik, že neprofesionál to nemá šanci ani letmo přečíst natož znát.
Howgh, pro dnešek jsem domluvil.

Pokud neznám přepravní podmínky, tak se ale nehádám... Nemám platnou jízdenku? Dobře, nemám, omlouvám se... A žádný mudrování, že jedu kratší trasu. Pokud přepravní podmínky znám, pak se klidně hádám. Ale argumentuji výhradně tím, že na ně odkazuji.

Ty ses, jak plyne z toho, co píšeš, nacházel v první situaci. Přepravní podmínky jsi neznal a hádal jsi se. A jak vidíš, tak třebaže jsi měl pravdu, vůbec k ničemu ti to nebylo. Protože průvodčí se skutečně nemůže zaobírat dopravníma filozofiema cestujících a je v pořádku, že to nedělá - ovšem že za předpokladu, že přepravní řád sám zná, jak už jsem psal.

Back
Nahoře