Tipovačka z historie

Máte zájem o podobné zajímavosti

• Ano, zajímá mě to.

Hlasů: 7 46.7%
  • Ne, nezajímá mě to.

Hlasů: 8 53.3%

• Hlasovalo členů
    15

VáclavS

Průvodčí
Tipovací otázka:Kolik dle GVD 1989/90 projelo vlaků úsekem Český Těšín - Chotěbuz v pracovní den (ne pátek ani pondělí).
Odpovědi prosím prostřednictvím SZ. Uzávěrka je zítra v 21:00. Tři nejlépe tipující odbrží emailem rozpisku všech vlaků včetně trasy, co vezly a co měly v čele.

RE: Typovačka z historie

Panebože, odkdy se píše Typovačka s Y? Snad tipovačka, od slova tip, když nevím vzpomenu si na Tipsport. Typ s Y se používá třeba: "Jaký je to typ auta?" apod. Teď nemyslím Vašku jenom tebe, ale jsi za poslední týden už asi pátý, který tohle slovo píše blbě. Když nevím mrknu sem.

Ja by som napísal "Typovačka z hystorie.":D Tak je to správne.

Tak jsem se spletl, že. Jsme jenom lidi. Mohl bys to prosím opravit v názvu vlákna?

nebulus napsal:
Ja by som napísal "Typovačka z hystorie.":D Tak je to správne.
Ešte by som to poopravil na Typovačka z hystérie a bude to úplne jasné wo co tady go.

Z Tipovačky nebylo nic, tipoval pouze jeden z Vás. Počet vlaků za 24 hodin byl v roce 1989 v úseku Český Těšín - Chotěbuz tipnut na 87, papírově však tímto úsekem projelo vlaků 237. Z tohoto počtu jelo 131 vlaků z/do Louk nad Olší a 106 vlaků z/do Albrechtic. Celkem projelo: 6 expresů, 13 rychlíků, 70 osobních a 138 nákladních vlaků. V čele vlaků se objevovaly řady 140,141,131,150,163,181,182,183,770,771 a 781

Tome je to pouze papírově, skutečnost byla určitě jiná. Podle zkušeností bývá počet vlaků v SJŘ spíš podhodnocený (u nákladní dopravy), počet osobních vlaků odpovídá skutečnému stavu určitě. Například v České Třebové byla norma 5000 vozů /24 hodin, papírově se zde řadilo (GVD 1985/86) 84 vlaků/24 hodin. To by ale nestíhali řadit normu vozů (spočítal jsem, že by musel každý vlak včetně Mn přivést 59 vozů). Podle pamětníků se za noční směnu spouštělo 50-55 vlaků. Na denní směnu by tak zbylo 30 vlaků a nesplnila by se norma rozposunovaných vozů. Vychází mi nutnost spádování 125 vlaků/24 hodin (to je reálné, v ČT byly v provozu kromě hlavního spádoviště ješte 2 místa řazení souprav: Pionýrské kolejiště u depa a Rn skupina s pahrbkem vedle odjezdové skupiny). Je pravda, že si v ČT pomáhali dosahovat normu i spádováním ucelených souprav tím, že ji rozdělili na 4 kusy a po spouštění opět spojili, ale takto se postupovalo hlavně s práznými uhláky.

Back
Nahoře