ČSD 477 "Papoušek"

Petan K.

Začátečník
Dobrý den,stáhl jsem si Papagaie od Pikka a super.
Jen mi přijde divný že se srovnává tlak ve válcích s tlakem pary v kotli.
Když jedu:
RYCHLOST:nevim
REGULATOR:víc než 46%
SMĚR:asi plusminus 30
tak tlak ve valcich stoupne na 11.7 a tlak v kotli klesne na 11.7.
Nevíte co s tim???

Ono může záležet také na tom,pod jakým Binem jezdíš.Také by bylo vhodné napsat počáteční tlak páry v kotli,měl by být 16 bar.Zkusil jsem ji znovu projet a tlak v kotli byl i na stoupání stále 16 bar a tlak ve válcích max při rozjezdu 6 bar a pak klesl na 5,5 bar.Ber to jako orientační hodnoty,já mám eng upravený podle sebe.Při rychlosti 100km/h v zátěži 550 tun bylo nastavení regulátoru 45% a rozvod na 30% (jinak směr) a tlak ve válcích 5,5 bar.Co uvádíš za hodnotu tlaku ve válcích je příliš vysoký,nešťoural jsi se v engu?

Eng je orig.
Jen sem se štoural v efektech kouře/páry vycházející z válců,nějak moc to hulí. Bin mam 1.7.0724.Pocatecni tlak v kotli je 16bar.
A topis si sám nebo automaticky?

Petan K. napsal:
Eng je orig.
Jen sem se štoural v efektech kouře/páry vycházející z válců,nějak moc to hulí. Bin mam 1.7.0724.Pocatecni tlak v kotli je 16bar.
Topiče si dej automatického. Neznám jednomužnou čoudu, kde by fíra makal za dva :lol: .

Petan K. napsal:
Eng je orig.
Topím automaticky,ono je toho na sledování hodně a pak ještě sledovat trať... Takže jsi se v engu šťoural,nastavení efektů je na kouř z komína a to moc ovlivňuje celkové nastavení výkonu loko.Tam všechno souvisí se vším a pokud neznáš vazby,tak se v tom raději nešťourat.Pro sebe jsem si to upravil tak,že barva kouře z komína při startu je okolo 0,24,a pak už to jde nahoru,jízda je okolo 0,4 a když topič přiloží do kotle,tak barva vyskočí na 0,54 - 0,56.S tím jsem strávil moře času,taky mi loko nejela,malý výkon a další věci.Nakonec jsem to vyladil a je to funkční.

Petan K. napsal:
Dobrý den,stáhl jsem si Papagaie od Pikka a super.
Jen mi přijde divný že se srovnává tlak ve válcích s tlakem pary v kotli.
Když jedu:
RYCHLOST:nevim
REGULATOR:víc než 46%
SMĚR:asi plusminus 30
tak tlak ve valcich stoupne na 11.7 a tlak v kotli klesne na 11.7.
Nevíte co s tim???
Strhává se ti pára do válců, já s tím u Papoucha mám taky problémy.

Chce to hned po rozjezdu začít škrtit REWERSER (kl. W a S)

Vrbam napsal:
Strhává se ti pára do válců, já s tím u Papoucha mám taky problémy.

Chce to hned po rozjezdu začít škrtit REWERSER (kl. W a S)
No já tedy ne a plnění snižuji po dosažení cca 10km/hod postupně na 30% a výkon nechávám na cca 45%,záleží na tonáži vlaku.

Petr Novák napsal:
No já tedy ne a plnění snižuji po dosažení cca 10km/hod postupně na 30% a výkon nechávám na cca 45%,záleží na tonáži vlaku.
Nebylo by lepší to stahovat už dřív než při 10 km/h. Já jezdím většinou s konstatním tlakem 5 - 6 barů ve válcích.

Na Papoucha jsem si nikdy nezvykl, stejný problém mám třeba při sestavě 2x 498 0 + 2x Da + 2x Aa + 10x Ba - je to líné, brzo tomu dojde pára a dosáhnout 120 km/h je velká práce.

ad Vrbam - ono je to asi taky o tom,že mám svoji úpravu,která však bez souhlasu autora ven nesmí.To stahování plnění záleží především na tonáži,je to jiné s rychlíkem a jiné s osobákem,náklad na papouška nedávám,to by byla degradace...Tlak ve válcích se snažím udržet na 5,5 barů,jen při rozjezdu max 6 barů.Albíka nulku jsem ještě pořádně netestoval,zkusím to.14vozů,no to je tedy zátěž a nevím,zda-li je vyladěný postrk,to by pak mohla nastat situace,kterou popisuješ.Díky za námět,pak předám info jak jsem dopadl. :lol:

Petr Novák napsal:
ad Vrbam - ono je to asi taky o tom,že mám svoji úpravu,která však bez souhlasu autora ven nesmí.
Vyladěné chování snad není proti autorským právům. To bysme tu pak museli skončit s laděním všech a jezdit s původními "PIKO" vlastnostmi.

Petr Novák:
Já se v nastavení nehrabu, používám to co měl Pikku u modelu od ŽSR a to má určitě taky Petan K.

Nevozily Papouchové i nějaké nákladní rychlíky? Tak to by pak nebyla velká degradace. Šlechtičny a albatrosi také vozily vlaky TEEN a Mikáda na konci života jezdily jako přípřeže k nákladům se Štokrem.

Naposled editoval moderátor:
Ja si topim sam,a celkem se mi dari udrzet tlak v kotli 15.5-16.0 jak to klesne níž tak to blbne.Mozna to je tim ze kdyz topim ja tak si vic vazim loko a tolik ji neslapu na krk.

Jinak:CylindersFX ( -1.2 0.75 5.2 1 0 0 0.15 )
CylindersFX ( 1.2 0.75 5.2 -1 0 0 0.15 )
Upravil jsem si jen tohle,nejak se mi ty pary odchazejici za jizdy pri:CylinderCocks:Otevřeno,z valcu zdalo dost.

Petan K. napsal:
Ja si topim sam,a celkem se mi dari udrzet tlak v kotli 15.5-16.0 jak to klesne níž tak to blbne.
Ono když klesne tlak v kotli, tak ta lokomotiva dost slábne.

Petan K. napsal:
Ja si topim sam,a celkem se mi dari udrzet tlak v kotli 15.5-16.0 jak to klesne níž tak to blbne.Mozna to je tim ze kdyz topim ja tak si vic vazim loko a tolik ji neslapu na krk.

Jinak:CylindersFX ( -1.2 0.75 5.2 1 0 0 0.15 )
CylindersFX ( 1.2 0.75 5.2 -1 0 0 0.15 )
Upravil jsem si jen tohle,nejak se mi ty pary odchazejici za jizdy pri:CylinderCocks:Otevřeno,z valcu zdalo dost.
Odvodňovací ventily se otvírají jen krátce při rozjezdu,aby se z válců dostala zkondenzovaná voda,k ničemu jinému neslouží.A pokud je máš otevřené za jízdy,pak se nediv,že máš málo páry,prostě těmi otevřenými ventily uteče bez užitku do ovzduší.V tomto nastavení se nemá cenu nijak hrabat,efekt je jen krátkodobý.Podle toho tipuji,že jsi nikdy neviděl páru s rychlíkem či těžkým vlakem naživo,jinak by jsi tohle nedělal.

Petr Novák napsal:
Odvodňovací ventily se otvírají jen krátce při rozjezdu,aby se z válců dostala zkondenzovaná voda,k ničemu jinému neslouží.
To krátce je jak dlouho?

Vrbam napsal:
Petr Novák napsal:
Odvodňovací ventily se otvírají jen krátce při rozjezdu,aby se z válců dostala zkondenzovaná voda,k ničemu jinému neslouží.
To krátce je jak dlouho?
Odkoukané z dob pravidelného provozu - ta doba nikdy nepřesáhla 10 vteřin,spíše to to pohybovalo kolem 5 vteřin.Záleželo však taky na tom,jest-li loko dlouho stála anebo právě přijela s vlakem.Odvodňování bylo vždy po delší době stání.

Vrbam napsal:
Petr Novák napsal:
Nebylo by lepší to stahovat už dřív než při 10 km/h. Já jezdím většinou s konstatním tlakem 5 - 6 barů ve válcích.

Na Papoucha jsem si nikdy nezvykl, stejný problém mám třeba při sestavě 2x 498 0 + 2x Da + 2x Aa + 10x Ba - je to líné, brzo tomu dojde pára a dosáhnout 120 km/h je velká práce.
Včera jsem testoval albatrose nulku a musím říci,že nějak nesedí rozměry kotle s jeho objemem a další věci.Kotel vyrábí málo páry a na tak těžký vlak je to znát.U papouška jsem ty rozměru upravil,něco změnil a testoval jsem ho pak na trati z Insbrucku do St.Poltenu,toho velkého stoupání.Tlak páry se mi pořád držel na 16 barech v kotli,ve válcích na 5,6 při 100km/hod.

Petr Novák napsal:
Odkoukané z dob pravidelného provozu - ta doba nikdy nepřesáhla 10 vteřin,spíše to to pohybovalo kolem 5 vteřin.Záleželo však taky na tom,jest-li loko dlouho stála anebo právě přijela s vlakem.Odvodňování bylo vždy po delší době stání.
V případě jízdy muzejního 477 043, po zastavení v Kladně a jízdě do Lužné, četa má odvodňováky otevřené i na vjezdu do stanice (žehrovické zhlaví), pak je teprv zavřou, takže to je tak odhadem jízda 0,5km s otevřenými odvoďňováky.

Petr Novák napsal:
Včera jsem testoval albatrose nulku a musím říci,že nějak nesedí rozměry kotle s jeho objemem a další věci.Kotel vyrábí málo páry a na tak těžký vlak je to znát.U papouška jsem ty rozměru upravil,něco změnil a testoval jsem ho pak na trati z Insbrucku do St.Poltenu,toho velkého stoupání.Tlak páry se mi pořád držel na 16 barech v kotli,ve válcích na 5,6 při 100km/hod.
S takto těžkými rychlíky jezdily 498 0/1 na trase Praha - Plzeň. V knížce "Parní symfonie" je fotka 498 102 Praha Chuchle vlak Praha-Plzeň 12.8.1971 ve složení 1 služební vůz + 8 osobních vozů a podle podobných fotografíí tvořím ty mega soupravy

Odvodňovací ventily se mají otevírat i při delší jízdě bez páry a podobně. Pokud jde o dobu otevření na mnohých záběrech z historických jízd, které mám je vidět unikající páru daleko delší dobu, tak odhadem i do 20 km/h. U stojů, které jsem natáčel při popojíždění v depů byly ventily otevřené pořád.

Jacek napsal:
Odvodňovací ventily se mají otevírat i při delší jízdě bez páry a podobně. Pokud jde o dobu otevření na mnohých záběrech z historických jízd, které mám je vidět unikající páru daleko delší dobu, tak odhadem i do 20 km/h.
Asi záleží kdo na tom jede a jaké má zkušenosti s danou řadou, pořád lepší než aby ohobloval kola.

Jacek napsal:
U stojů, které jsem natáčel při popojíždění v depů byly ventily otevřené pořád.
Raritou je jízda 498 022 na Křivoklát, tam je tolik šotoušů kolem trati, že se odvodňováky zavírají hned po rozjezdu, jinak by část šotičů byli spaření jako kuřata před přípravou na vaření.

Back
Nahoře