Skiny ČSD

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna ČSD
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravím Vás,

po dlhšej odmlke spôsobenej školskými povinnosťami sa opäť hlásim.
V prvom rade sa chcem ospravedlniť za to že som ešte nezverejnil skiny, ktoré som sľúbil no nastali problémy s tvorbou alfa kanálov.Ak všetko dobre pôjde tak do konca tohto týždňa bude ku stiahnutiu Peršing a Pantograf no nemôžem to bohužiaľ zaručiť.

Pridávam ešte obrázky konečnej podoby Peršinga. Snažil som sa odtiene čo najviac priblížiť obrázku, ktorý sem dávnejšie pridával Hekl. Komu sa nepáči bohužiaľ, peršing ma stál dosť veľa času rovnako aj kolegu BR601, ktorému ďakujem za pomoc pri tvorbe alfa kanálov. Definitívne zostáva takto. Žiaľ tak, ako písal Jiřik-TK "tmavý, zašlý, rezavý, ...".

e189f616b9658ab4d83cbee722b5a07c.jpg
0aea40138c5d9a82724aa0abab2d21cf.jpg
626e4fbeebfdaa77ab84a583a3a92382.jpg

Naposled editoval moderátor:
K odtienu sa radsej uz nevyjadrujem. Ale chlapi nehnevajte sa na mna, co je tak zlozite na alfa kanale? Ked uz vam to zabralo tolko casu, preco je ta alfa na screenoch uplne mimo mi nie je jasne. A co je najhrosie, je to len "premalovanie " skinu, takze aky bol problem skopirovat orignal alfakanal, ktory bol presne? Mozte mi tu vsetci nadavat kolko chcete, ze ho doradzujem, ale nebudem sa tu tvarit, ako je to super. Ja osobne by som cosi taketo nemal odvahu ani zverejnit. Ak sa chcete naucit skinovat, vyberte si cosi menej narocne.

Neostáva mi len sa pripojiť k Heklovému názoru. Navyše by ma zaujímalo kedy mali peršingy v ČSD sivé pluhy. To som ešte fakt nevidel.

Zdravím,
Vstupujem sem aby som veci uviedol na správnu mieru. V prvom rade musíte mať na mysli že sme obidvaja len začiatočníci, navyše kolegu ČSD som naučil skinovať ja, a textúru som v tej dobe prevádzal priamo cez aceit: 935b567acd53bbe075039584acaa584e.jpg

A TGAtool som nepoužíval. Medzičasom som vytvoril skin T478.1 z 600mm pruhom ktorá kvôli tomu som nepoznal alfakanál (navyše bolo na nej ďalších x chýb ale to nie je teraz podstatné) skončila v koši. Na radu JiříkaTK som začal pracovať z TGAtool. Ale to už mal kolega ČSD hotových pekných pár skinov. Nuž som sa ujal jeho peršinga ktorého som testoval. Dokopíroval som tam alfakanál, Avšak zlým nastavením som to viac pokazil ako opravil. Nuž keď som upravil nastaveniac TGAtool, znova som nakopíroval ten alfakanál a už to bolo v poriadku. To že na screenoch nie je alfakanál neviem čo spôsobilo, nebol som pri tom. Teraz je peršing už pripravený na zverejnenie. Len či bude zverejnený, zatiaľ to vyzerá že oň nie je záujem.

P.S.: Peršing už mohol byť dávno von. Čo tam po tom že bol svetlý, Podstatné by bolo že je. A svojou svetlosťou by mohol žiariť ako moderná novinka medzi zastaranými bobinami.

A kedy mali peršingy sivé pluhy? Na predlohe sú síce špinavé ale vidno že sú sivé.
1377012897.jpg

Beriem, každý zacinal. Tu je však problém prave toho pristupu: "Čo tam po tom že bol svetlý, Podstatné by bolo že je." Tento názor ja nezdielam. Chapem aj to, ze CSD uz sotva niekto nafoti a musí sa upravit nieco stavajuce. Odhliadnuc aj od toho, ze presny odtien sa neda nikdy trafit, ta tmava verzia vypada skratka hrozne. Moznosti editoru sa len treba naucit používat a nepisat potom pisat, ze to nejde. Je to moj názor, to ovšem neznamena, ze o to nie je zaujem zo strany ostatnych. Ked sa to paci hlavne vam a ste obaja spokojni, je vasa vec, ci to date von.

Souhlasím, že dnes už nikdo něco podobné nenafotí a tak zbývají tehdy dostupné prameny. Z časopisů Železničář (a tehdy to byl opravdu časopis, dnes už jen novinového typu). Z foto publikací např. Naše lokomotivy (autoři Malec a Martínek, nakladatelství Albatros, 1984). Kniha je sice s černobílými fotkami, ale dokumentuje na strojích umístění tabulek, hvězd, výstražných průhů a dalších detailů odlišných od dnešní doby. Další knihy - Železnice v Československé dopravní soustavě (NADAS, 1984) je celobarevná (!) publikace zachycující většinu strojů (kdo si dnes vzpomene, že třeba kapesní Bobinka E422.002 jezdila v tmavém celozeleném kabátě s bílým lemováním oken, nebo žehla E458.0002 byla celooranžová s krémovou kabinou, než dostala unifik - původní barva byla pravděpodobně pro BV jako prototyp). I napůl čb a napůl barevná kniha Železnice ve fotografii (autor Kaplický, NADAS 1974) v lecčems pomůže. Z dalších autorů J. Bek (Atlas lokomotiv 1 a 2, Kolejová vozidla), autoři J. Hons (Velká cesta, Dějiny dopravy na území ČSSR) J. Jelen (Cestou motorových a elektrických lokomotiv). Tady vidím potenciál, jak v MSTS oživit tuto éru. Mnoho mladších členů fóra tuto dobu příliš nezná, ale zatím je z čeho čerpat. A nemusíte se mnou souhlasit, ale nátěr (resp. změna odstínu) vypadal po třech letech provozu poněkud jinak a proto zde mají skinaři i trošku volné ruce. Za sebe říkám - zaplaťbůh za každý přírůstek z této doby, protože pro mne to je prostě nostalgie a vzpomínky... :-)

Pamatuji tento časopis,stál dvě koruny československé,mam skoro všechna čísla památka až do konce života. :study:

Ja som síce tiež raz začínal ale nezdieľam ten názor že veci ČSD už dnes nenafotíte, stačí trochen pohnúť fantáziou a nabehnúť do Lužnej, niektorého spolku MDC alebo hociktorého depa v Čechách alebo na Slovensku kde jazdia mašiny s retronátermi. A keď hneď aj nevytvoríte ten konkrétny skin, ale máte skvelý materiál na tvorbu iného kusu z doby ČSD, ale čo je najhlavnejšie máte kvázi originál fotky na textúry a neni ste nútení prerábať už vyrobené, len vtedy keď vlastnoručne poskladáte skin zo surových fotiek a potrápite sa s tým budete mať dobrý pocit z tej práce. Každý začiatok je ťažký ale výsledok stojí zato. Ja som napr. poslal Ďurovi Prodajovi kopec fotiek mašín z MDC Bratislava a vzniklo niekoľko pekných vecí z doby ČSD.

V priebehu tohto týždňa bude zverejnený Peršing a Pantograf. S úpravou Peršinga mi pomohol Juraj Prodaj, ktorému sa chcem veľmi pekne poďakovať. K Peršingovi bude aj upravená kabína. Autor pôvodnej kabíny Dejv, autor úpravy na 163 Čouda. Ja som z nej odstránil tie nálepky, nahradil rýchlomer Metra rýchlomerom Hasler a odstránil rádiostanicu. Fotografiu kabíny ako bola za ČSD nemám preto ju berte s rezervou. Pripomienky a návrhy rád prijmem.
Obrázky sú zo shape vieweru a ten skresľuje. V simulátore je trošku svetlejší.
1a909730b7f4d4538d081bed91cc51a8.jpg
31ceaa3e97c35aae511a1469f9b267e3.jpg
b8f51f5adf907754436c36be0c8a90cc.jpg
845e7de8347750feb49f2d9ccfc8a684.jpg
a38a24c980e379908ac66f06fc1b1286.jpg
6be77dfda85e3647051bf5b3c0bd97f4.jpg
d5bbd8685d17b829962c7f65c7dfb166.jpg

Naposled editoval moderátor:
Ano, pěkné to je. Jenom bych ještě změnil barvu těch pluhů. Myslím, že bývaly zelený nebo žlutý. Chytni se nějaký fotky. A bude to bomba ;)

Ďakujem Vám za podporu. Kabína je už vcelku hotová takže čas do zverejnenia sa už kráti.

Čouda: Textúra pluhov je prevzatá z tejto fotky. Zdroj: www.railtrains.sk
1400923041.jpg

Na té fotce je zablácená zelená, takže pravdu máte oba.

Když se tu vyjádřím trošku OT ohledně (ne)možnosti tvorby vozidel ČSD, tak mně třeba zaráží, jakým způsobem tvoří ČSD vozidla do TRS polský autor Kilanziom. Ten má obzvláště brejlovce a bardotky pořádně provozně "utahané" špinavé, oprýskané, prostě fakt jak skutečné. A chrlí je jak na běžícím páse. Nechci tim říct, že by snad měly skiny autorů BR601 nebo ČSD takhle vypadat, jen to je myšleno spíše jako takové menší pozastavení... :)

Back
Nahoře