Jak opravit zasekávající se zvuky v OR hlavně u dieselů

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku

Icik

Pomocník strojvedoucího
Všiml jsem si, že OR striktně dodržuje příkazy pro přehrávání zvuků ve smyčce. Výsledkem je to, že u dieselových lokomotiv (hlavně u řady 810) se zvuk jakoby zasekává a někdy se zacyklí na nějakých výše nespecifikovaných otáčkách a přitom podle monitorů jsou otáčky motoru již volnoběžné.

Můžou za to tyto příkazy:
StartLoop - zacyklí zvuk od začátku do konce souboru
- pokud je vyvoláno přerušení ReleaseLoopRelease, hraje zvuk do konce souboru a pak se ukončí
- je to vhodné (nutné) pro zvuk motoru a brždění, hlavně ve spojení s příkazem PlayOneShot

StartLoopRelease - přehraje zvuk od začátku souboru do posledního "cue points" a pak zacyklí zvuk mezi prvním a posledním "cue points"
- pokud je vyvoláno přerušení ReleaseLoopRelease, hraje zvuk do konce souboru a pak se ukončí
- využití snad jen u pískování s jedním "cue points", víc mě nenapadá

StartLoopRelease s přerušením ReleaseLoopReleaseWithJump - přehraje zvuk od začátku souboru a zacyklí zvuk od prvního "cue points" do posledního "cue points"
- pokud je vyvoláno přerušení ReleaseLoopReleaseWithJump, hraje zvuk do následujícího nejbližšího "cue points" a pak skočí na poslední "cuepoints" a ukončí se
- je to vhodné pro houkání, pískání, kompresory a ventilátory

Pokud u zvuků motoru třeba u řady 810 (sndMlok) nahradíte smyčku StartLoopRelease za StartLoop, tak máte jistotu, že se vám nesmyslně nezacykluje a OR přehraje perfektní zvuk motoru odpovídající aspoň na poslech daným otáčkám motoru.

Příklad:
Variable_Trigger ( Variable2_Inc_Past 0.040 PlayOneShot ( 1 File ( "810.577_motor_1_nabeh.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable2_Inc_Past 0.040 StartLoop ( 1 File ( "810.577_motor_1_beh.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Variable_Trigger ( Variable2_Inc_Past 0.160 ReleaseLoopRelease () )

Pod klávesou Alt+S máte debug monitor právě se přehrávajících i ukončených zvuků. Dobré pro ladění zvuků v sms souborech.

Možná by stálo za úvahu zveřejňovat upravené chování nebo celé nové zvuky pro OR oficiálně, ale s OR nemám žádné zkušenosti. Jako úplný laik se zeptám, je vůbec někde ke stažení nějaké vozidlo pro OR s vyladěným engem?

No jo, ale zvuky pro páry by museli zcela od základu přepracovat :), pokud to nebude přehrávat výfuky podle otáček kol, je to o ničem. Např. takový albatros při plné rychlosti má zvuk jako by jel padesátkou.
Zatím jsem chtěl zkusit upravit zvuky pro Pikkova hektora nebo tu 810 když se tu zmiňuje. Jenže ono to odbržďuje několik minut a jezdit se s tím vůbec nedá. A když není eng, není možné dělat nové zvuky.

Alcapone: měl bys odkaz?
Jacek: ono je to takové všelijaké tím OR a ENG oni jak na tom dělají tak je pořád něco nového.

Dík. Zatím jsem zkusil 810 100. Sice to i tak odbržďuje s velkým zpožděním takže si nezajezdím, ale tady je první pokus o zvuky
- odstranil jsem StartLoopRelease u zvuků motoru
- přidal jsem start a stop. Při spuštění hry je nejdřív nutné motor vypnout a pak zapnout. V engu musí být nějaký parametr pro výchozí polohu stop. Taky to reaguje jen na "Shift + Z"
- předělal jsem všechny zvuky brzd a brzdičů. Funguje všechno, na stanovišti i venku. Dokonce jsou slyšet i špalky venku při brždění přídavnou.
- přidal jsem zvuk dveří. U těchto zvuků by byla potřebná spolupráce s autory modelu, animace nesedí se zvukem.

Soubory přidejte do sndMlok, snad je tam všechno. V engu upravte ve směrování názvy na 810cab-OR a 810eng-OR

Jacek: zkus si nastavit v nastavení rychlost plnění brzdového potrubí nastavit na 200 :) pokud to už nemáš :-)

Aha, teď jsem kouknul a je tam ještě starší eng. Pošlu ti poslední opravu, to už by mělo být ok.

Nové zvuky jsou super. Ještě by to chtělo nastavit OR na výchozí polohu motor vypnuto.

Ne, právě naopak. Všechno v aktivitě maš už nastartované, tedy zvuky musej začít i s nastartovaným motorem. Mam poslední úpravu, kde je to OK. A nebuďmě hnidopichy, když tu máme zavažnější problémy.
Tak jak to teď Jacek nastavil, tak bych to nechal. Buďme rádi, že nam Jacek aspoň něco upraví.

OK, může být. Upravil jsem si sms, aby při startu aktivity byl nahozený motor+kompresor a po vypnutí motoru se vše toto vypíná.

Úpravy budu dělat postupně s tím jak odjezdím pár misí. Zatím jsem obrátil start/stop tak, že při spuštění hry je motor nastartovaný. Zvuky nejsou na aktuálním stavu závislé jako v RW a při spuštění hry z uložené pozice je zpravidla vozidlo nastartované. U všech řad vozidel však zvuk startu/stopu nebude, nejsou nahrávky.

Kompresor v OR běží i při vypnutém motoru? Má cenu blokovat zvuk nebo to opraví?

U 810 máte pro spuštění kompresoru jen inicializační trigger pro smyčku. Spustí se jednou a už nevypne. Dále ho nic nevypíná ani nezapíná. V OR je trigger ON/OFF pro kompresor a ten funguje bezchybně.

Mělo by to vypadat nějak takto:

**** Start / Stop ****
Initial_Trigger ( StartLoop ( 1 File ( "810.577_motor_volnobeh.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 23 PlayOneShot ( 1 File ( "810.577_motor_start.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 23 StartLoop ( 1 File ( "810.577_motor_volnobeh.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 24 ReleaseLoopRelease () )
Discrete_Trigger ( 24 PlayOneShot ( 1 File ( "810.577_motor_stop.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )

**** Kompresor ****
Initial_Trigger ( StartLoop ( 1 File ( "810.577_kompresor.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 23 StartLoop ( 1 File ( "810.577_kompresor.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
Discrete_Trigger ( 24 ReleaseLoopRelease () )

Ano, pokud se vypne motor nebo stáhne zběrač, přestane jít i kompresor, tady te stejný jako v msts, ale není náhodou kompresor napájen přes baterku, tedy defakto, pokud nevypnu hlavní vypínač, měl by jít a je jedno zda je motor puštěn či ne.

Tady si asi v OR na baterie hrát nebudeme. To tam asi tvůrci jen tak nedají. Jde spíš o to, že když shodím 810-ku tak nechci, aby mi neustále odfrkoval kompresor. Vůz by měl být úplně zticha.

Čili týká se to jen 810, 814, apod. kde to odlehčení kompresoru je slyšet každou chvilku, proto je tam smyčka. U normálních mašin po vypnutí motoru kompresor doufám nepumpuje.

Icik: ten zápis by mohl tak vypadat, ale pak chybí ještě aktivace po novém nastartování. Zkusím to nějak vymyslet

Back
Nahoře