Elektrické lokomotivy ŠKODA pro Open Rails z dílny Pikku Locomotive Works Inc.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pikku
  • Datum začátku Datum začátku
Já mezitím provádím drezůru dvojiček 125.8 na ŠRT. Abych si otestoval lokomotivy na výkonu, neváhal jsem si udělat nastavení ORTS i pro několik ukrajinských širokorozchodných vagónů (původem z z trainsim.ru, nejsou vůbec špatné). Souprava má celkovou hmotnost 4200 t a rozjet ji není opravdu žádná sranda. Pro velkou délku vlaku a počet vozů bude nutné vše nastavit do brzdícího režimu G.

Odjezd testovacího vlaku z Maťovců:
srt.jpg
a ještě kousek videa s průjezdem nekonečného vlaku:

No za sucha se to dá, ale v dešti nebo v zimě, nevím, nevím. Druhý pár postrkuje jen z Trebišova do výhybny Slančík. V opačném směru jezdí prázdné vozy a měla by stačit jediná dvojice z Košic až do Maťovců.

Na tenhle „lehký” vlak stačí jedna dvojička. Dvě jsou potřeba pro podstatně těžší a přes kopec.
Naložený vůz má 92 t a vlak se musí vejít do výhyben, což třeba na 4500 t dělá 47 vozů a dvě lokomotivy. Jestli tam tahají ještě těžší, netuším.

Aha, já procházel řadu fotek. Ale většinou kde jsou dva páry, pochází fotky z úseku Trebišov<>Slančík. Zřejmě "fotogenický" úsek.
Rusové mají své vagony celkem slušně zdokumentované, sehnat technické podklady nebyl až takový problém. Nezjistil jsem však převýšení rozchodu 1520 mm v obloucích pro parametr ORTSUnbalancedSuperelevation. Pro náš rozchod obvykle používám 150 mm.

... Nezjistil jsem však převýšení rozchodu 1520 mm v obloucích pro parametr ORTSUnbalancedSuperelevation. Pro náš rozchod obvykle používám 150 mm.
Pro převýšení koleje širokého rozchodu se používají stejné hodnoty jako u rozchodu 1435mm - viz. tabulka níže.
(Omlouvám se za pozdní reakci) ;-)

rzs58_048.jpg

Chlapi, já tedy nevím, jak funguje ORTS, ale pojem "Unbalanced Superelevation" nebo také "Cant deficiency" je česky nedostatek převýšení nebo také chybějící převýšení a jako takový reprezentuje výsledný účinek odstředivé síly na vozidlo jedoucí v oblouku a jeho hodnota je závislá na v, R a stavebním převýšení (viz dále). Prakticky říká, o kolik by muselo být stavební převýšení koleje ještě navýšeno, aby na vozidlo v oblouku nepůsobila žádná odstředivá síla. Stavební převýšení je to, co představuje naklonění koleje (max. hodnota činí 150 mm na SŽ), anglicky "Superelevation" nebo "Track cant", německy Überhöhung.

Tomova tabulka je asi hodně fousatá, protože za daných podmínek vychází výpočtem, že tratě podle ní stavěné (pokud se ta tabulka týká stavebního převýšení - to z ní jednoznačně nevyplývá) by mohly být projížděny s max. nedostatkem převýšení jen cca. 60 až 70 mm, což je na současné poměry strašně málo.
V podmínkách SŽ je to totiž s nedostatkem převýšení následovné:
- dolní rychlostníky 100 mm, tj. 0,65 m/s^2,
- horní rychlostníky 130 mm, tj. 0,85 m/s^2,
- NS rychlostníky 150 mm, tj. 0,98 m/s^2.
Třeba pro podmínky velkého ŽZO to odpovídá rychlostem 172, 182 a 188 km/h. Porovnejte s maximální rychlostí 200 km/h (187 mm!!!).

Jestli je ale "Unbalanced Superelevation" v ORTS v rozporu s názvem jedna konstanta definující stavební převýšení, které ORTS vymodeluje v každém oblouku, pak je to pro široký rozchod 150/1435*1520 = 159 mm, jak ostatně naznačil bob57_cz.
Ale maximální hodnotu (150 mm pro normální rozchod) bych obecně nepoužíval, ta se v reálu vyskytuje spíš výjimečně tam, kde se tím zamezuje nějakému lokálnímu propadu rychlosti. A navíc k dosažení tak velikého stavebního převýšení je zapotřebí dostatečné dlouhá vzestupnice/přechodnice a na to na náspech z dob císaře pána jaksi většinou není místo.

Bacha, to je tabulka normálního převýšení. Pokud chceš počítat nedostatek převýšení, musíš vycházet z tabulky teoretického převýšení.

Back
Nahoře