Trať 042

Ke konci řad 854 a 843 u ČD je to skvělý počin do oblasti jejich běžného fungování. :cool: A směr Turnov zase velmi přiblíží možnost jezdit liberecké rychlíky v celé trase do Pardubic.:cool:
.. a pro milovníky tvorby z dob ČSD po "přestoupení" až do Brna. Jednu krátkou dobu dokonce až do Blavy.

A směr Turnov zase velmi přiblíží možnost jezdit liberecké rychlíky v celé trase do Pardubic
Kdepak. Celá trasa byla Liberec - Brno. Brejlovec to jezdil durch. Později se to v Třebové a Pardubicích přepřahalo.
Ještě jako školák průmyslovák jsem na violonncello vyhrál v celostátní soutěži v sólové hře postup z kraje do ústředního kola soutěže, které se konalo tentokrát v Liberci. Tak jsem se těšil jak malý kluk, že se svezu z Brna tímto přímým vlakem až do Liberce. To byl tenkrát zážitek. Já se kochal u okénka jako správný šotouš. I jsem si vyfotil nějakou páru, která se vyskytla po cestě v nějaké stanici. Ale mám pocit, že nás tenkrát táhla šlechtična. Musím se pohrabat ve fotkách.
Když už, jak jsem dopadl? V mé kategorii přísná porota první cenu neudělila, druhé místo jsem dostal já. Ještě jedno druhé místo, ale s méně body nějaká Pražanda, třetí místo také Praha a to bylo vše, nikdo jiný se v této kategorii za druhý cyklus tam nedostal.

Kdepak. Celá trasa byla Liberec - Brno. Brejlovec to jezdil durch. Později se to v Třebové a Pardubicích přepřahalo.
Ještě jako školák průmyslovák jsem na violonncello vyhrál v celostátní soutěži v sólové hře postup z kraje do ústředního kola soutěže, které se konalo tentokrát v Liberci. Tak jsem se těšil jak malý kluk, že se svezu z Brna tímto přímým vlakem až do Liberce. To byl tenkrát zážitek. Já se kochal u okénka jako správný šotouš. I jsem si vyfotil nějakou páru, která se vyskytla po cestě v nějaké stanici. Ale mám pocit, že nás tenkrát táhla šlechtična. Musím se pohrabat ve fotkách.
Když už, jak jsem dopadl? V mé kategorii přísná porota první cenu neudělila, druhé místo jsem dostal já. Ještě jedno druhé místo, ale s méně body nějaká Pražanda, třetí místo také Praha a to bylo vše, nikdo jiný se v této kategorii za druhý cyklus tam nedostal.
A co víc, třeba v GVD 93/94 byl například noční vlak, který jezdil do Košic s vozy z jiných měst ČR.
R 685/684 Liptov z Liberce přes Hradec Králové, Vítkovice.
Vlak vezl přímé vozy, brněnský z Českých Budějovic a liberecký z Drážďan (který dobíral až v Pardubicích. Jizdní doba rychlíku z Brna byla devítihodinová (opačným směrem jen osm a půl hodiny), z Liberce dvanáctihodinová.
Tenkrát to byly vlaky. Dnes se jen všude přestupuje a mnohdy na sebe spoje nečekají, nebo počká až vlak zastaví a přípoj se hned na to rozjede, protože mnohdá dnešní dispečeři, výpravčí taky stojí za jinou věc. (vlaky jezdí pro lidi, služba a ne, aby se lidé podřizovali vlakům).

Kdepak. Např. sezóna 84/85 je tady R680 / R681 Bratislava - Brno - Pardubice - Hradec - Liberec. ;)
Pak tu byl ještě pár R1480 / R 1481 Drážďany - Žitava - Liberec - Hradec - Pardubice - Ostrava - Žilina - Poprad - Margecany. S lehátkovými vozy, vozil rekreanty do Tater...

Kdepak. Např. sezóna 84/85 je tady R680 / R681 Bratislava - Brno - Pardubice - Hradec - Liberec. ;)
Ale já psal o dřívější době. Našel jsem i fotky, tenkrát to už tahali brejlovci. To je fotka, kdy se křižovali dva liberečáci. Později jsem byl s rodiči u tety ve Smržovce a také jsme jezdili přímým vlakem Brno - Liberec. Tenkrát to ještě z Bratislavy nejezdilo.
Tady je sken jen přes mobil. Tedy rok 1975 podle toho diplomu.
Liberec1975.jpg

Pak tu byl ještě pár R1480 / R 1481 Drážďany - Žitava - Liberec - Hradec - Pardubice - Ostrava - Žilina - Poprad - Margecany. S lehátkovými vozy, vozil rekreanty do Tater...
Jestli můžu, upřesním. Rychlíky Brno - Liberec do GVD 1969/70 vozily v celé trase 475.1, v následujícím roce je už pod "dráty" nahradily E 499.0 a 1. Brejlovci T 478.3 turnusově nastoupily v JŘ 1972/3 a opět v celé trase. (Taková zajímavost - v JŘ 1973/4 byl odpolední z Brna a ranní do Brna prodloužený až do (z) Lipska, ale až ode dne otevření přechodu Hrádek n. Nisou - Zittau, ke kterému v době platnosti nedošlo a tak se v řazení neobjevil ani plánovaný lehátkový vůz). Od JŘ 1980/1 už ale opět v úseku H. Králové (Pardubice) - Č. Třebová začaly jezdit el. lokomotivy. Do Bratislavy jezdil jedem pár od 1984/5 do 1991/2 a to jen v pátek a neděli. A ještě jedna zajímavost - v JŘ 1992/3 jezdil odpolední R 680 už z Trenčianské Teplé. (Čerpal jsem jenom z jednoho zdroje, tak jsou snad informace bez chyb)

Opravdu jsem netušil, že rok 1984 atd. NEJSOU dřívější doba... Ani 70. léta. :p:p Asi je lepší tu dřívější dobu více zkonkretizovat, zvláště když byla řeč o brejlovci.
Tyto vlaky B-L / L-B jsem pravidelně používal 8 let (1976/83) a poté ještě sporadicky dál. Rameno do Blavy jako občasné nebudu rozporovat.
Zbyňku, co je to za stanici na tom diplomu?

... je to focené z rychlíku Liberec - Brno. ...
Beru zpět - vycházel jsem z toho, že rychlíky v Rychnově nekřižovaly a vozily poštu. Jenže, jak jsem právě dohledal, ten Fa jezdil jenom v kladiva a 27.4.1975 byla neděle. Takže se jedná o Os5412 a zpožděný R683 (pravidelně křižovaly v Hodkovicích). ;)
A taky jsem kecal v tom, že do Brna jezdily jenom dva páry rychlíků, a ostatní končily v Pardubicích. Oni tam žádné další nejezdily, byly to Sp a končily v Hradci. Za což se omlouvám.

Jezdil i spěšňák z Pardubic. Přibližně mezi 16:00-16:30 hod. Hojně jsem se s ním najezdil v době středoškolských studií... :)

Tome, číslo už opravdu nevím. 1. Je to z pozdější doby, 2. Zajímaly mě docela jiné věci. Třeba ze Dvora Králové jezdily holky z textilní školy, atd.
Jestli to máš z vagowebu, bude to určitě tak...

Back
Nahoře