Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
A teď jsem zvědavý, jak mi to sklonově vyjde do Velkého Meziříčí.
Byl jsem zvědavý až do teď. Měl jsem tam původní sklon v celé délce 12 promile. Ale má tam být 15 až 17 promile.
V nové pokládce se to srovnalo až za dálnicí ve Velkém Meziříčí.
Nyní by tedy šlo už dojet až třeba do Brna, ale do Skleného ještě koleje nemám.
Tady je několik fotek s vyznačením, kudy byla o kilometr protažená trať do VM. Nyní už jsem v tělese podle omalovánek. Jinak stanice Křižanov je tam nakreslená už zmodernizovaná, kdy odpadlo mnoho manipulačních kolejí. Tak jsem musel přesně podle původního nádraží. Z těchto důvodů jsem zatím nic neboural, dokud vše nebude nově postavené komplet i s návěstidly. A to samé terén, jinak by se mi mohlo vše staré utopit a přišel bych o předlohu. Na posledním obrázku je vidět, jak velký tam byl výškový rozdíl a moc jsem nevěřil, že se to do VM srovná. Byl jsem navíc o 5 metrů výš než byla původní stanice. Ale na druhém obrázku, že do vygenerovaného terénu dalšího čtverce už nejsem na náspu, ale pěkně v zářezu kopce.
2612Krizanov1.jpg
2612Krizanov2.jpg
2612Krizanov3.jpg

Poslední fáze Křižanov - Sklené až po předvěst z druhé strany, kde se trať opět plynule napojí do své trasy.
Sklonově mi to vyšlo doslova na verím v Boha. Nebo dle přísloví "čím hloupější sedlák, tím větší brambory." :) Protože ta první fotka, jak jsem výš od původní trasy moc optimistická nebyla. Ale sklony jsem dodržoval podle tabulek.
Vkládám poslední oblouk, který má být ve sklonu 7 promile a až jsem byl v úžasu, že to tak přesně vyšlo. Ale neradoval jsem se dlouho, jak jsem dynamickou kolej ještě přesně dolaďoval, tak mi editor spadl a já mohl celý poslední oblouk vymýšlet znovu. Naštěstí jsem měl uložené alespoň něco. A už mi z toho sezení za monitorem i bolí za krkem. Pokračování zítra. Nádraží Sklené, tam mám zatím jenom hlavní koleje se zhlavím, ale asi to ještě trochu posunu. Proto jsem komplet stanici zatím nedokončoval.
2612Krizanov4.jpg
2612Sklene1.jpg

Už jsem myslel, že mi z toho hrábne. A dohromady to nedám. Stále mi to nesedělo a celé jsem si to rozdrbal. Ale na dnešek jsem se na to vyspal, nahrál zálohu, upravil jinde a už to sedí. Kompromisně. Deformace jsou asi na nějakou stovku metrů. Ale není to kilometr navíc jako na lokálce směr Studenec
Asi takto to vypadá z dronu. Teď už jen zkopírovat návěstidla, označení kolejí a pak mohu smazat původní trať. A pak už se může dělat terén.
2812Sklene.jpg
2812Sklene1.jpg
2812Krizanov.jpg

A už i došlo na zkušební jízdu, která měla odhalit chyby v pokládce kolejí. Občas se stane, že jeden kolejový díl namísto do stoupání omylem dám do klesání. Tady jsem měl dvě taková místa. Pak ještě na první výhybce ve Velkém Meziříčí rozbitá databáze, ale vlak to místo dokázal přeskočit, ale stačil si tam i pěkně zatancovat. Opraveno. To je problém na přechodu z jednoho čtverce do druhého, když je tam dynamická kolej. Občas se to děje.
Rozházených sloupů TV si nevšímat, ani TV na lokálce. A ani rychloměru. Vše jsem proletěl až 150 km/h. Jinak by se to nedalo. :) Ale ta mašina houby brzdí. Studenec jsem málem projel. Naštěstí jen 100m za peron :) Ale jinak mám tuto lokomotivu rád.
2812ZkusJizda1.jpg
2812ZkusJizda2.jpg

Ze 150km/h brzdila drtivá většina mašin špatně. U téhle skus EDB. Nevím jak je nastavená, ale mělo by to brzdit líp.

Já to jen potřeboval rychle projet, protože když začnu osazovat TV, náspy, návěstidla, tak koleje musí být stoprocentně v pořádku. Nějaké brzdění jsem zatím řešit nepotřeboval. Spíš ta byméčka mám špatně naladěná. Až bude čas, zkontroluji. Ale do Studence jsem brzdil asi ze stovky :) A jelo to jako když chytnu podzimní listí.

Není to silvestrovský vtip. Rozdrbání trati jsem ještě víc rozšířil. A také jsem se v tom pěkně zamotal a myslel, že to znovu vzdám. Došlo k úplně původní variantě přeložky a to už za tunelem před Níhovem. Je pravda, že tam jsem to musel asi o 200m natáhnout, ale takových míst v historii stavění je.
Já tam chtěl mít i Vlkov. Protože tam jsem před výlukami jezdíval každou neděli Moravii s bicyklem a zpět domů po svých. Krásné vzpomínky. Poprvé vlakem do Vlkova, ale tam se muselo vždy do podchodu a já se tam na schodech málem přerazil. Zakopl jsem o schod a už jsem byl na zemi (na schodech) :)
Tak od příště jsem vystupoval až v Osové Bítýšce. Pěkně od peronu kolo vytlačil na most a hurá směr Vlkov a lesem až do Tišnova a přes Šmelcovnu a údolím Bobravy až domů. Tudy, jak je červená šipka: (terénu si nevšímat, není upravený)
3012OsovaB.JPG
Vlkov je zde. I ve sklonu. A pomocí Ctrl C a Ctrl V šly přenést všechny dynamické koleje, tedy nebylo poskládání nového nádraží nijak složité. Ale zajímavé je, že na omalovánkách mám už nový Vlkov, kde kdysi byly perony jsou nyní koleje. Zatím je to krásně vidět, než se udělá podklad.
3012Vlkov.JPG
A zde je začátek před Níhovem, kde jsem najížděl do omalovánek.
3012Nihov.JPG
A tady je již hotová stanice Sklené. Tedy i s drobnostmi. Podklad ještě není. Ten až na konec. Tady z oblouku za horizontem už zase vyjíždím z omalovánek do původního koryta trati. Namalované GPS Sklené je vidět vpravo. Terén vygeneruji dle reálu až bude vše zprovozněné a podnáspované. A kompletně smazaná původní trať. Tu mám zatím před Křižanov.
Ale mohlo by to tady být pěkné. Jen je škoda, že už nemám platný kód na stažení fotomap. Někde by se hodily. Hlavně na pozadí. Nejbližší prostor u kolejí bude samozřejmě zastavěný.
3012Sklene.JPG

Jelikož jsem po Silvestru celkem v pohodě, tak "jak na Nový rok, tak po celý rok", jsem vyčistil terén od původního drážního tělesa a vygeneroval přesný terén. Jen samozřejmě jen kompromis, detaily se budou tvarovat ručně. Bujnou vegetaci jsem pak mazal ručně ve World., kde jsem si v Křižanově smazal omylem koleje směr Studenec. Pak jsem chybějící kolejové díly musel doplnit do world ze zálohy ručně. Už je vše OK, viz obrázky. Sklené a Vlkov jsou komplet, jen Křižanov si nechávám nakonec. proto tam to původní nádraží ještě straší. Nikde po původní trati není památky ani z těch křovíček kolem, ale jen Vlkov jsem nečistil, tam to pak udělám v editoru.
0101Krizanov1.jpg
0101Krizanov2.jpg
0101Orechov.jpg
0101Vlkov.jpg

Opravy tras, je to nejmenší a vůbec nevadí, v zájmu vyššího principu tratě zanedbatelná věc, naopak, až opravím staré aktivity, jako bych jel novou. Viz Brno a okolí. Tam jsem si taky připadal, že jsem na nových aktivitách a nové trati.

Opravy tras, je to nejmenší
To jsou jen tři stanice. To nebude tak zlé opravit trasy.
Já jsem dnes převáděl všechny dynamické koleje na klasické, abych mohl odebrat troleje a také pod ně spustit náspy a ejhle. Ve Velkém Meziříčí, když se jede na most, tak se tam dva díly kolejí nepřevedly. Jako by tam nebyly. A právě tam jsem měl chybu v databázi, kterou jsem opravoval. Tedy řešení je, koleje smazat a v MSTS editoru osadit znovu. No jo. Ale jak jsem v MSTS kolej označil, okamžitý pád. Aha. Tak zpět do TSRE5, tam tyto koleje smazat a opět zpět do MSTS editoru a dynamiky osadit. Poté to Dynatraxem už převést šlo.
A pak jsem ještě v MSTS editoru opravoval hrany, kde má navazovat starý terén na nově vygenerovaný.
A tady je pak zajímavé, jak editor hodně často řval, že je všude možně po trati, tedy kdy dřív byly koleje, se nedokonale smazaly zvukové značky.

Po přelouskání Dynatraxem mám na celé trati ze Studence do Křižanova všude pod kolejemi náspy. Tedy kromě míst, kde jsou mosty, ty jsem musel ručně vyhledat a změnit na kolej bez náspu.
0101VM2.jpg
0101VM.jpg
0101VM3.jpg
Hlavní trať budu muset donáspovat ručně. To až zase příště. Třeba zítra. A pak se teprve bude terén dolaďovat detailně. A pak vylezou i ty zatím schované náspy.

Mám toho nyní moc. Protože nejen stavím, ale nové úseky k tomu musím opravovat po neznámých chybách. Například včera při kontrolní jízdě do Studence, jestli mám všude odmazané dráty TV jsem dojel kousek za Oslavici na 17.km a najednou rána a stojím na místě. Měl jsem puštěný současně editor a v těch místech koleje opticky správně, ale rozpojená databáze. Den před tím jsem to projel OK komplet, ale před viadukty jsem se do kolejí ponořil jako ponorka. A opět v editoru tentokrát žádná chyba. Preventivně jsem kolem tohoto místa vypnul a zapnul databázi. Dnes projíždím a už je celá trať OK, ale jen za zhlavím v Křižanově mi vlak začal poskakovat. V editoru žádné přerušení, ale nad inkriminovaným místem nebyla žlutá čára zapnuté databáze. To se dějí věci.
Proto jsem neměl moc času řádně osadit model, který poslal na vánoce Deterio. Protože bylo nutné upravit terén kolem. Ale nemá ještě dokončené 3. nástupiště a přizpůsobené hrany peronů v šířce. Je to vidět na obrázku. Ale i tak je to pěkný model a už je to jen taková vzpomínka, jak kdysi vypadalo Brno Královo Pole.
Děkujeme za něj.
0301Krpole1.JPG
0301Krpole2.JPG0301Krpole3.JPG0301Krpole4.JPG
Tady jsem musel dát pryč mosty a vyměnit za tyhle úzké propustky pro pěší. A odebrat silnici.
0301Krpole5.JPG

Nestačím otevírat pusu! :p Tak se konečně důkladné přestavby dočká i Vysočina. A jen drobný novoroční dotaz, s pochvalou, že trať zůstane po staru, ale přesto: dojde k drobným úpravám rychlostí v některých úsecích, kdy tam proběhly v roce cca 2013-2014 drobná navýšení a horní rychlostníky? Nebo bude trať stále na starou pohodu, kilíčko? Po pravdě nevím, která varianta by se mi více líbila. Snad ta možnost lehce popustit Eso nebo Gorilu nad 100 km/h... Ale zase, originál je originál.:rolleyes:

Nestačím otevírat pusu! :p Tak se konečně důkladné přestavby dočká i Vysočina. A jen drobný novoroční dotaz, s pochvalou, že trať zůstane po staru, ale přesto: dojde k drobným úpravám rychlostí v některých úsecích, kdy tam proběhly v roce cca 2013-2014 drobná navýšení a horní rychlostníky? Nebo bude trať stále na starou pohodu, kilíčko? Po pravdě nevím, která varianta by se mi více líbila. Snad ta možnost lehce popustit Eso nebo Gorilu nad 100 km/h... Ale zase, originál je originál.
Rozhodně bych se taky přimluvil za nové osazení rychlostníků N a NS. Musím souhlasit, že v posledních letech dochází k výraznému zrychlení na trati Kolín-Brno. Například mezi Tišnovem a Křižanovem je to často až 160 km/ho (hlavně od Řikonína) a pak do Žďáru až 140 km/h (či dokonce 150 km/h od Ostrova). No a z Čáslavi do Golčova Jeníkova taky jedna 150ka je.

Jinak Zbyňku, nestačím zírat a klobouk dolů před Vámi, jak tu jižní a jihozápadní Moravu ale berete z gruntu :-)
Lokálku Studenec Křižanov jsem už pověru nečekal. Pravda, propojuje dvě rychlíkové tratě.
Brzy tam z té oblasti už nebude co stavět ;-)
Leda snad dvě kratičké lokálky z Moravských Bránic do Oslavan k elektrárně, či z Moravských Budějovic do Jemnice pro čajíčky! :-D

drobná navýšení a horní rychlostníky?
Také mne to napadlo. Stará trať ale navýšení rychlosti. Uvidíme. Vždyť i ten osobáček z Tišnova směr Říkonín valí pěkně 120. Ale zatím neřeším. Celé jsem to tam rozdrbal a chvíli potrvá, než to dám dohromady. Jenom by se tam hodily natáhnout ty fotomapy. Jen získat znovu ty kódy. Vždyť všude jsem podle nich přesně všude umisťoval návěstidla, atd. Přesně podle křovíček. Nyní je to trochu o odhadu. Já jsem moc nepochopil, jak se tam zaregistrovat.

Navýšení rychlosti za mě určitě nééé. Vždyť je ta trať postavená do doby, kdy tady vládly Sergeje a Laminátky a tak by to mělo i zůstat. Je to jen můj názor.
Nejsem žádný stavitel trati nebo programátor. Ale upřímně celá ta trať z Brna do Kolína má max rychlost 100/110 km/h. Teď se tam jezdí už 160 km/u
Brno - Maloměřice - Královo Pole 90/100 km/je
Královo Pole - Tišnov 95-120-100 km/u
Tišnov Žďár nad Sázavou 120-140-160-125 km/u
Žďár - Havlíčkův Brod 110km/je nově za Přibyslavi 140/160 km/h pak 80/90 km/ho
Havlíčkův Brod - Kolín 90/100/70/80 k Čáslavy 140/160 do Kutné 70/110/70 a do Kolína 120

Ono jet celou trasu 80/100/110 není to ono. Určitě ten úsek zasloužil na zvýšení rychlosti

Navýšení rychlosti za mě určitě nééé. Vždyť je ta trať postavená do doby, kdy tady vládly Sergeje a Laminátky a tak by to mělo i zůstat. Je to jen můj názor.
Naprosto souhlasím. Můžu v klidu i koukat ven a sledovat krajinu Vysočiny, žádný betonový zdi a pohodová jízda. Na 230 bych co se týče rychlosti vůbec nesahal, kdo chce jezdit rychle ať si jezdí po koridoru přes Třebovou.

Vždyť je ta trať postavená do doby, kdy tady vládly Sergeje a Laminátky a tak by to mělo i zůstat.
Něco jako na trati 240 mezi Heršpicemi a Střelicemi - taky stovečka podle rekonstrukce, ale trať jinak po staru
Asi tak nějak. Vždyť někde u Přibyslavi mám od počátků 110 a to tam dřív nebylo. Tedy pokud někde bude 120 či 140, nic nebrání tomu, aby tam jezdily laminátky.
Ale to nyní neřeším. Já budu rád, když to dám zpět nějak dohromady. Ale plus je, že tam mám nyní i ty malé obloučky 3000 a 4000r. Dříve tam byla rovina.

Back
Nahoře