Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
A všiml si vůbec někdo, že například na trati 251 už víc než rok není v celém úseku 50, ale místy i 60? Podobně by si nikdo nevšiml, kdybych někde dal potichu 120 až 140 :) na 250. Netuším, proč tam nezvedli rychlost už s výstavbou autobloku. Poloměry oblouků tam na vyšší rychlost často jsou. Tenkrát asi byla rychlost 100 km/h tabu a ta se nesměla z principu nikde překročit. Jen z Prahy do ČT byla výjimka. Ale i tam se jezdilo do stovky, protože bobiny měly zaplombované shunty. A jen na paralel to víc jak 100 s rychlíkem nejelo. Jen někteří fírové tohle ignorovali, do práce si nosili sikovky a tu plombu z pultu odstraňovali. A jezdili 120. Plomby prý byly z důvodu, že bobinám práskaly trakčáky.

Ano, tak jak se zkoridorizovala trať do Hustopečí a zrenovovala trať do Židlochovic. Zbyňku nic proti a je to všeobecně myšleno a respektuji, ale, kolik v těch místech vyšlo nových aktivit? 0. A kdysi do Hustopečí s 810 aspoň 3 a jedena moje, flamendrák s 842 do Brna. Ta trať Brno - Havlbrod - Kolín je poplatná době i s nástupištěma, modely atd... Navíc se tam dá tvořit v širším období. Co chcete třeba nyní tvořit na trati do Hustopečí? Uděláte jeden dva vlaky a není co, vždyť už tam snad ani nejde objet souprava. O nákladových kolejích, rampách atd... to je taky nebe a dudy, koridorizací 80% v háji. Tak to zas cítím třeba já.

Ale raději ještě jednou (nechci tu spustit nějakou hádku), respektuji Zbyňkův pohled na jeho dílo. Je mi jasné, že chtěl mít třeba tu svou stanici ponovu. Jen prostě, kdyż pominu EC, Pendolína, RailJety, tak se na koridoru toho moc vymyslet nedá. :-) Tím ti fakt do toho kecat nechci, jen mne mrzí i v reálu, jak mizí nádherná nádraží a jsem rád, že jsou zachována alespoň v trati BP.

Co chcete třeba nyní tvořit na trati do Hustopečí?
Dane, ty jsi zaspal čas? Co chceš tvořit do Hustopečí? Přímé vlaky Moravia z Křižanova a Tišnova. Aha nemáme vymodelované vlaky Moravia. Tak se tam jezdily tyto vlaky s plecháčem a 4 bymečka. Ale to ty asi nevíš. A večer tam dokonce jezdí i manipulák. Jinak promiň ale udělat si šichtu motoráčku 10x tam a zpět postaru rychlostí 40, opravdu za mě nuda. A to samé můžeš jezdit do Židlochovic. Tam jezdí dvoudílné Moravie.
A to by bylo skinů. Jeden vlak se jmenuje například Veltlínské zelené. jiný Rulandské šedé, jiný Ryzlink vlašský, atd. Jenomže takové vlaky nikoho neberou. Protože aby jste je znali, museli byste být z Jižní Moravy. Jinde nejezdí.
A jestli i tak nevěříš, tady to máš názorně. A prý, co by mohlo jezdit do Hustopečí. :)
moraviaTisnov.jpg
moraviaRajhrad.jpg
A s plecháčem se tam jezdilo tak, že v Hustopečích se fíra odvěsil, vedle už stále mašina od předchozího vlaku, ta najela na soupravu a odvezla zpět do Křižanova. A fíra zase počkal na další vlak a takto se zase napojil na druhý konec.
Však vidíš, že to tady jezdí jak na nádraží.
Hustopece.jpg

Dane, ty jsi zaspal čas? Co chceš tvořit do Hustopečí? Přímé vlaky Moravia z Křižanova a Tišnova. Aha nemáme vymodelované vlaky Moravia. Tak se tam jezdily tyto vlaky s plecháčem a 4 bymečka. Ale to ty asi nevíš. A večer tam dokonce jezdí i manipulák. Jinak promiň ale udělat si šichtu motoráčku 10x tam a zpět postaru rychlostí 40, opravdu za mě nuda. A to samé můžeš jezdit do Židlochovic. Tam jezdí dvoudílné Moravie.
A to by bylo skinů. Jeden vlak se jmenuje například Veltlínské zelené. jiný Rulandské šedé, jiný Ryzlink vlašský, atd. Jenomže takové vlaky nikoho neberou. Protože aby jste je znali, museli byste být z Jižní Moravy. Jinde nejezdí.
A jestli i tak nevěříš, tady to máš názorně. A prý, co by mohlo jezdit do Hustopečí. :)
Zobrazit přílohu 46066
Zobrazit přílohu 46067
A s plecháčem se tam jezdilo tak, že v Hustopečích se fíra odvěsil, vedle už stále mašina od předchozího vlaku, ta najela na soupravu a odvezla zpět do Křižanova. A fíra zase počkal na další vlak a takto se zase napojil na druhý konec.
Však vidíš, že to tady jezdí jak na nádraží.
Zobrazit přílohu 46068
JJ, taky se dá, ale ty krásné časy motoráčků nic nenahradí.

Tie Morávie, krásne časy keď sme ich skladali a jazdili. Mám ich odjazdené asi všetky.

p.s: trošku nostalgie to vo mne prebudí keď ich vidím.

Jelikož mám nejen podnáspováno, ale i kilometrovníky, tak tady je mapka, co bude nového. Přeložka trati 250 je od kilometru 43 do kilometru 72.
Tedy dohromady asi 70km nových kolejí.
A nyní jen dotvarovat terén. Protože generování terénu je dost zkreslené a doplácat se musí ručně.

Přes Velké Meziříčí jsem našel jenom jedno video a je zajímavé, že před stanicí VM je rychlostník 60, ale v TTP z roku 2025 je 50. Asi tam nechám tu 60, fandím vždy vyšším rychlostem.
nove250.JPG
nove2501.JPG

Pak jsem musel hacknout ještě model nádraží Vlkov, abych k němu přilepil podklad. Tím bych i chtěl apelovat na modeláře peronů, aby podklad pod kolejemi nádraží byl jako samozřejmost. Je to práce jen na dalších 5 minut. Protože jakmile se udělá do terénu díra pro podchody, tak pak se v editoru tratí musí okolí podchodu zaplácávat všelijakými pláty terénu a není to ani moc pěkné a navíc máme další problikávátko s polygony přes sebe. Ve Vlkově ještě udělám úpravy, ten pravý okraj bude tráva a chybí tam východ z podchodu do ulice, jak jsem tam tenkrát na schodech zakopl a upadl. :) A snížit přechody.
Ale jinak, když už je podnáspováno, začíná se to i trochu rýsovat. Tedy až na ty dočasné omalovánky.
0501Vlkov.JPG
0501Vlkov_podchod.JPG
Křižanov
0501Krizanov.JPG

Naprosto souhlasím. Můžu v klidu i koukat ven a sledovat krajinu Vysočiny, žádný betonový zdi a pohodová jízda. Na 230 bych co se týče rychlosti vůbec nesahal, kdo chce jezdit rychle ať si jezdí po koridoru přes Třebovou.
Tak argumentovat zrovna kocháním, mě osobně je jedno, jestli se tam bude jezdit za stara, či po novu, ale 160 km/h není zrovna taková rychlost, aby se člověk „nekochal“ krajinou. Například v Německu máš většinou 160-250, nejvyšší však 300 km/h a tam už by se to dalo zmínit, ovšem takovou tratí projekt nedisponuje (kromě výpadovky na Berlin - 200).
Ve zkratce betonové protihlukové stěny u nás jsou většinou poblíž zastavěných ploch a nejvyšší rychlost také není zrovna výhra (vůči jiným zemím), jet 160 a kochat se není žádný problém.
A navíc trať přes HB je de facto náhradní alternativní trasa 1.TŽK. Zasloužila by si pozornosti, což se svým způsobem ze strany Zbyňka děje. (Někdy se projedu z kabiny, někdy s vnějším pohledem, zas tolik to neřeším. Především je to hra.

No ale hlavně, kdo chce jezdit s laminátkami nebo čímkoli jiným pomalu, stejně tak bude moct, rychlostník nerychlostník :-)
Ve finále si člověk může jezdit na TŽK i s Šukafonem :D.
Když bude někdo chtít jet pro změnu EC Metropolitan při odklonu, pojede jak se sluší a patří. Někdy člověk chce jet jak vítr a ne čumět na „křovinořezy”...a strávit u kompu půl dne, než tam dojede. 100 lidí, 100 chutí... Čas plyne a tratě se mění, jezdit si může každý s čím chce.
Reálně třeba na té polorozpadlé výpadovce z Libně jedu rychleji než je v trati. Ústí n.O. si představím jako nový a projedu real 130, fakt se mi nechce brzdit EC na 70, když jedu dle současného GVD a ještě přijedu na čas...takový jsem rebel.

Ale ty jízdní doby tak ostré nejsou. Určitě bys stíhal i dodržováním starých rychlostí.
Jako asi joo, ale přeci namátkou třeba Olomouc, vjezd od Štěpánova do Oc-Černovíra 100, za Filiálkou 60, osobní nádraží 40.
Dnes vletíš do Olomouce 160, jako bys to tam osvobozoval a perony jsou 140, pro osobní dopravu začínáš brzdit těsně před depem (pokud nejedeš do výměn). Když si vezmeš, že to jsou dobrý 3 km, takové cca. 4 minuty k dobru.

Tak si tam nahoď 321 a tam to máš ponovu. Olomouc v BP neni ve stavu koridoru.
Však já si nestěžuji :) a mám dojem, že Olomouc v 321 je též postaru, naopak koridor je po novu jak jsi zmínil. Třeba skutečné dokončení modernizace Ústí n./O. bylo v 2014 (která je i v Trati 321) a Olomouc 2017, což v projektech jaksi nesedí a to ta Olomouc je snad ve 3 tratích (BP,321,310). MHD nepočítám.
Samozřejmě chápu, že stanice by se musela celá překopat a dalo by to mrdu práce...a netíží mě to, vjedu tam 160 a neřeším. Improvizace

Už začínám tvarovat terén. Tady je pár obrázků z Osové Bítýšky do Níhova. Tedy kde je zatím dotvarováno. Na těch namalovaných mapách se zářezy tvarovat nedají, protože je tam bílá tma. Tedy jsem někde musel zazelenit. Ten most v Osové Bítýšce je jen provizorium, bud jej muset vymodelovat na míru.
0601Osova.JPG
0601Vlkov.JPG
zarez_nasep.JPG
0601Nihov1.JPG
0601Nihov.JPG

Ty kaňony mezi Křižanovem a Skleném žádný nástroj automaticky nevygeneruje. Musí se pěkně bod po bodu dlabat ručně Samozřejmě nejprve s nejostřejším úhlem zarovnat s kolejí a poté zaoblit hrany a ve finále bod po bodu. Ale ještě to trochu doplácám. Ve finále po osázení vegetace už nerovnosti moc vidět nebudou.
kanon1.JPG
kanon2.JPG
0701Sklene.JPG

Jsem rád, že se ty rychlosti vzaly v úvahu. A trochu si musím přihřát polívčičku, že hlavním šťouratelem do šedesátky na "Staré Tišnovce" jsem byl já. Těch úseků není mnoho, ale potěší to. :)
Proto mě napadlo, že by podobná revitalizace mohla proběhnout i na vysočinské trati, schválně píšu nějaký rok 2013, protože to tam, co já vím, fakt jen proběhlo přetlučení rychlostníků a nějaké drobnosti, které pro simulátor nejsou podstatné. Zdí se to myslím netýkalo, Kuřim zůstala neozděná, to snad až při další vlně modernizace.
Jediné, co mě při Zbyňkově důslednosti napadá, že by trať mohla přijít o typické "já-ram-pu-DÁM", protože tehdy dostala bezestyky, takže vlak jen šumí... No, je proti normám styková kolejnice při rychlosti nad 120 km/h?:rolleyes:
O jízdu pak fakt nemám strach. Kolikrát člověk jede i po koridoru 120 a stíhá se. Stačí k tomu jen TJŘ který chceme jet, jen holt ty novější na starší fakt použít nejdou, opačně ale jo. No mně osobně je to fuk, byl to takový nápad, jak třeba první vlnou optimalizace trochu popíchnout bez překopávání i tuto trať, žádnou koridorizaci jsem ani nechtěl, samotnému se mi líbí staré úseky (a pořád otravuju s těmi Budějcemi po staru). Což jen samotné zvýšení rychlosti nijak neohrozí.:cool: Ani staré ÚnO nevadí. Ale pravda, mezi těmi Běchovicemi a Libní také už jezdím o 10 víc.
Trať 321 je na toto super, ale už ji prakticky nejezdím, nebýt Ostravska a Slovenska, protože současné projekty v čele s BP jí tak strašně ujely, že už je ten rozdíl fakt vidět.

Back
Nahoře