Alois Nebel – sběr nápadů na nové projekty

Alois Nebel

Provozní technik
Ahoj všem,

na Editoru aktivit se stále pracuje, ale práce je na něm ještě více než dost a k vydání jen tak nedojde. Je potřeba dokončit řadu funkcí, doladit logiku a odstranit různé nedostatky, které se během vývoje objevují.

Proto bych se vás rád zeptal na jednu věc.

Jaký program nebo nástroj vám v Open Rails CZ/SK nejvíce chybí? Co by vám udělalo radost a skutečně usnadnilo práci nebo samotné ježdění?

Nemusí jít jen o editor nebo nástroj pro tvorbu tratí. Klidně napište jakýkoliv nápad na utilitu, pomocný program, vylepšení pro strojvedoucí, tvůrce aktivit, tratí nebo vozidel.

Zajímá mě, co byste sami rádi používali a co podle vás v komunitě dlouhodobě chybí.

Děkuji za všechny nápady a postřehy.

Editor 2D kabin.
Niečo podobne ako je v MSTS Editore.
Akurát by to bolo lepšie a vedelo by to pracovať s funkciami ktoré máme.
Pridal by som Front. A na to by sa pridala nejaka animácia ako .ace v nejakom okne by som zapísal počet Frames, MouseControl, NumValues, NumPosition a ďalšie veci ktoré podporuje kabína.
tam by sa vybralo čo ma animácia robiť z tých parametrov a samozrejme umiestniť myškou na správnu pozíciu a všetko by sa to zapísalo do cvf samozrejme.
Ale to je len ten nápad ako si písal. Znie to jednoducho no prakticky to už tak jednoduché asi nebude. :)

Mne by sa páčil program na prácu s aktivitami. Najmä ich duplikácia a externá zmena(bez potreby editora aktivít) - chcem si existujúcu aktivitu zduplikovať do iného času, ročného obdobia s inou loko, tak aby sa všetok Traffic tiež posunul do inej polohy. Existuje síce starší program Activity changer, ale ten nevedel duplikovať, len meniť aktivitu a nepamätám si, či sa mi to niekedy úspešne podarilo dokončiť. A neviem, ako dobre fungoval Activity Mover - chcel by som ľahko odstraňovať nefunkčné či staré aktivity, najmä vrátane consistov, lebo tie sa kopia a chcelo by ich pre(t)riediť.

Mne by sa páčil program na prácu s aktivitami. Najmä ich duplikácia a externá zmena(bez potreby editora aktivít) - chcem si existujúcu aktivitu zduplikovať do iného času, ročného obdobia s inou loko, tak aby sa všetok Traffic tiež posunul do inej polohy. Existuje síce starší program Activity changer, ale ten nevedel duplikovať, len meniť aktivitu a nepamätám si, či sa mi to niekedy úspešne podarilo dokončiť. A neviem, ako dobre fungoval Activity Mover - chcel by som ľahko odstraňovať nefunkčné či staré aktivity, najmä vrátane consistov, lebo tie sa kopia a chcelo by ich pre(t)riediť.
To všetko sa dá uz v klasickom TSRE aj TSRE CZ....

Ok, ak sa to dá, tak super... a kde to nájdem? Je tu niekde návod na zmenu či duplikáciu aktivity v TSRE
Na tejto stranke celkom dole je navod na TSRE5, ten otvor a prestuduj. Je to sice navod na tvorbu novych aktivit, ale pomocou TSRE otvoriš aj tie existujuce a upraviš si čo chceš.
Pozor vsak, ak si upravuješ aktivitu ineho autora sam pre seba, je to ok. V inom pripade by som kontaktoval autora. Good luck :)

Stále se dělá na editoru aktivit? Líbí se mi myšlenka z TSRE GenX integrovat editor cest přímo do TSRE.
Ano, stále se na něm pracuje. Je přibližně z 97 % hotový.

Momentálně pracuji na zobrazení animovaného provozu. Pokud někdo tvoří aktivity, jako například Dan nebo Milan V., kde AI soupravy najíždějí na soupravu nebo se od ní odpojují, bude to nově vidět přímo v editoru. Samozřejmě nepůjde o přesnou simulaci, ale o zjednodušené zobrazení, které usnadní orientaci při tvorbě aktivit.

Mým cílem je, aby bylo možné co nejvíce věcí zkontrolovat přímo v editoru, aniž by bylo nutné neustále spouštět simulátor.

Nešlo by vymyslet nějaký SW, který by podle vzorového ladění vozidel dokázal naladit vše ostatní nepřeladěné? Jedná se ORCZSK. Tady je jen malé procento toho, co existuje. Já bych uvítal například u sebe Trainset BP. Je kontraproduktivní podle vzoru vše přepisovat. Musí se zohlednit rozměry modelu, pozice světel, směrování do zvuků a kabin, atd. Pro normálního smrtelníka jsou to měsíce zbytečné práce. Celá úprava by byla jen ve složkách OpenrailsCZSK (už to kluci mají definované, jen hádám) každého vozidla, aby byla zachována kompatibilita editoru aktivit MSTS. AI by takovou práci pak zvládla během chvilky. Nebo například Trainset, který dal ke stažení v době nedávné Icik. Je tam šílenost s duplicitami. Tedy i vyřadit duplicity stejných modelů a doplnit ladění pro ORCZSK. Ručně jsem to kdysi dělal podle vzorů z MSTS do klasického Openrails a ta práce neměla konce. Tolik variant stejného vozidla. Pak jen CTRL C a Ctrl V. a kolikrát se člověk uklepl o závorku a chybné ladění bylo na světě.
Asi by to byl nejužitečnější prográmek.

Ahoj,

něco takového už mám hotové a mám připravenou i šablonu pro tvorbu .eng a .wag souborů. Hotové jsou i šablony pro světla atd. Jenže po včerejším výstupu místního osazenstva už nějak nemám potřebu cokoliv veřejně prezentovat. :-)

Chytráků je tady víc než dost a očividně přesně vědí, jak se ve zdrojácích hrabu, jak programuji a co za mě údajně dělá AI. :-D Takže dej návrh někomu, kdo ti to udělá pomocí AI, a budeš mít tak dokonalý program, že budeš koukat. :-D

Já budu prozatím jen ukazovat, co všechno jde v OR dotáhnout. A samozřejmě to všechno dělá AI, já jen sedím a koukám. :-D Když to takhle půjde dál, věřím, že mi za chvíli v zimě bude v OR létat Santa i se soby. :-D Blázni. :-D

Můžeš třeba požádat @paashi, který údajně tvoří firemní programy pomocí AI. :-D To je takový blábol, že se divím, že to vůbec napsal.

Ale vážně by mě zajímalo, jak si někteří představují „tvorbu programu pomocí AI“. AI vám vygeneruje kód, vy ho spustíte, pošlete jí screenshot toho, co nesedí, a napíšete, co má zase předělat? :-D A za jak dlouho tímhle způsobem ten program dokončíte? Kolik nových chatů kvůli tomu otevřete?

Žádná AI není neomezená a ani jeden chat nemá nekonečný kontext. Takže představa, že někomu zadáte „udělej mi program“ a AI za něj sama vytvoří a odladí celý projekt, je docela úsměvná. :-D

Jenže po včerejším výstupu místního osazenstva
Někteří nevědí, co činí. Je to jeden Haha, druhý Haha ale nemají páru, že když oni ty prográmky nepotřebují, že druhým velmi pomohou.
Taková maličkost, zobrazování troleje v TSRE. To je k nezaplacení. Protože mnohé krátké koleje se přehlédnou a pak zbytečné hlášky ve vláknu chyb, že tam a onde zůstalo viset kus drátu. Nyní se to krásně zazelená a nehrozí, že by byl nějaký drát zapomenut. Ještě tedy doladit hlavně tu nabídku na pravé straně, aby tam vešlo víc položek a nemusel například při osazování stanice znovu vyhledávat určité návěstidlo nebo osazení kolejí.

Tohle vše za mě dělalo AI ;-) Já jí poslal několika GB trať a ať si s tím poradí, že chci ten a ten výsledek :-) Ať to prostě z té tratě někde vyčte :-D Jak jsem psal, tak já už nemám chuť. Je tady plno zdatných a jistě i zdatnějších než jsem já. Dej návrh a někdo se toho určitě chopí ;-)

Šikovných lidí je tady dost, ale hlavně slovně. :-D Jakmile někdo přijde s něčím, co dotyčný sám neumí, tak je to hned práce AI.

Včera mě dostal komentář od Tygyho, který napsal něco ve stylu: „Někde to vyčetl, použil AI a náhodou mu to vyšlo.“ :-D

Nedělejme z AI nějaký zázračný lék na všechno. Je to nástroj, ale lidské znalosti a zkušenosti budou pořád potřeba. AI vám sama od sebe neřekne, kam v cizím kódu sáhnout, proč se něco chová špatně a co přesně s tím udělat.

A tomu, že někdo „tvoří firemní programy pomocí AI“, jsme se s kolegy v kanclu vážně zasmáli. :-D

Back
Nahoře