Open Rails - galerie obrázků a videí

Open Rails Evolution

Začátečník
Ahoj, čas už není proti nám. :-D

Přinášíme další novinku v Open Rails Evolution, tentokrát týkající se pobytu vlaku ve stanici.

Pokud máte například ve stanici naplánovaný 10minutový pobyt, během těchto deseti minut už nemusíte stát celou dobu na místě. Můžete se rozjet, posunovat, spojovat s dalšími vozy nebo provádět další potřebné úkony a nic se nestane. Naplánovaný pobyt dál pokračuje a čas se odpočítává až k plánovanému odjezdu. :-)

Myslelo se také na cestující. Pokud jedete s osobním vlakem a během pobytu se rozjedete, nástup cestujících se automaticky pozastaví. Cestující nezmizí ani se nástup neukončí – jednoduše na Vás počkají. Jakmile se vrátíte zpět a budou moci znovu nastupovat, nástup pokračuje. :-)

Takže už žádné „vlak se během pobytu pohnul = pobyt skončil“. :-D Teď můžete čas ve stanici skutečně využít třeba právě k posunu nebo připojení dalších vozů a následně pokračovat podle původního jízdního řádu. :-)

To je tedy nadělení. Kde se to tak praktikuje? Že si fíra krátí čas posunem po stanici? Možné je všechno. V dnešní době to je super krácení času
Asi jsme opět úplně nepochopili Vaši reakci, podobně jako minule s jízdním řádem pro fiktivní tratě. :-)
Pokud narážíte na situaci zachycenou ve videu, tak nejde o žádné vymyšlené „krácení času posunem po stanici“. Video vychází z reálného provozu ve stanici Zábřeh na Moravě, kde přijede R 908 ze Šumperku a následně se spojí se Sp 1408 z Jeseníku, načež obě části pokračují společně dál směrem na Brno.
Právě podobné situace má nová funkce řešit. Pobyt ve stanici nemá být automaticky ukončen jen proto, že se vlak během něj pohne například kvůli spojení souprav. :-)

Tohle ale řešit umíme, aby se dva vlaky spojili, byť je jeden vlakem hráče.
Je nám v zásadě jedno, jak tuto situaci řešíte Vy, jestli pomocí servisů nebo nějakým jiným způsobem. :-) My jsme se rozhodli jít cestou, kterou vidíte na videu, a tou budeme pokračovat.
Pokud Vám náš způsob nevyhovuje, je to naprosto v pořádku. Používejte dál MSTS AE, TSRE AE nebo cokoliv jiného, co Vám při tvorbě vyhovuje. Náš Editor aktivit nikomu nenutíme. :-)
Proto nás podobné poznámky nechávají celkem chladnými. Máme naopak pozitivní ohlasy i ze zahraničí od lidí, kterým právě jednoduchý způsob práce v našem Editoru aktivit a následné fungování vytvořených situací přímo ve hře vyhovuje a něco podobného chtěli už delší dobu.
A právě tyto ohlasy a zkušenosti lidí, kteří mají o náš Editor skutečný zájem, jsou pro nás při jeho dalším vývoji podstatnější než opakované přesvědčování, že bychom měli všechno dělat způsobem známým z MSTS AE. :-)

Tak dělejte novými způsoby, ale jen pro info, asi budete mít fakt přehled a nadčasový tým v tvorbě aktivit, poněvač aby jste spojili dvě soupravy, fakt žáden servis nepotřebujete, nevím kde jste to vzali... Tohle dělám v AE MSTS co je Openrails. :-) A že by se rozsypal čas během ťukance při spohení slyším poprvé. To je v ORCZ ošetřdno několik let koumáci.

Fakt se bavím... Mistři v chování simu a aktivitách a tvorbě aktivot, odborníci na slovo vzatí. :-)

Nasazujete tu na Activity Editor MSTS a očividně nemáte ani šejn, co tenhle program v aktivitách dokáže a umí. Ale hlavně, že se tváříte moderně a pokrokové... :-)

Tak dělejte novými způsoby, ale jen pro info, asi budete mít fakt přehled a nadčasový tým v tvorbě aktivit, poněvač aby jste spojili dvě soupravy, fakt žáden servis nepotřebujete... Tohle dělám v AE MSTS co je Openrails. :-) A že by se rozsypal čas během ťukance při spohení slyším poprvé. Fakt se bavím...
Ano, víme, že jako Player můžeme najet na vozy AI vlaku a spojit se s nimi. :-) Pointou ukázky ale vůbec nebylo předvést světu převratnou novinku, že se v Open Rails dají spojit dvě soupravy.
Ukazovali jsme nové chování naplánovaného pobytu Player vlaku ve stanici, kdy se během pobytu můžeme rozjet, provést posun a spojení s další soupravou, přičemž naplánovaný pobyt dál běží a po návratu pokračuje i nástup cestujících.
To je celé. :-)
Spíš jsme nevěděli, že se toho chytne „nejlepší aktivitář všech dob“ a začne kvůli tomu urážet aktivitáře v našem týmu slovy o „mistrech a odbornících na slovo vzatých“.
Proč máte pořád tuhle potřebu? Je problém v tom, že se na vývoji našeho Editoru aktivit nemůžete podílet?
Nikdo Vám MSTS AE nebere a nikdo Vám nenutí náš Editor ani Open Rails Evolution. My si budeme dál dělat svoje řešení a Vy si klidně dál dělejte aktivity způsobem, který vyhovuje Vám. :-)

Já nikoho neurážím, jen konstatuji. Ne jen plaer, ale i AI vlak sám osobě se spojí s vlakem hráče a dokonce AI s AI a jde to všelijak kombinovat. Naopak vy tady píšete nesmysly o rozhození jŕ při spojení souprav a používání nějakých servisů, které musíme používat ke spojení a shazujete program, který je na práci při tvorbě přehledný a spolehlivý. Napsal jsem jen svůj názor.

A ne, že se nemůžu podílet mi fakt nevadí, to si můžeš být Pastrňáku jistý.

Já nikoho neurážím, jen konstatuji. Ne jen plaer, ale i AI vlak sám osobě se spojí s vlakem hráče a dokonce AI s AI a jde to všelijak kombinovat. Napsal jsem jen svůj názor.
Dobře, bereme to jako Váš názor. :-) My máme na směřování Editoru aktivit zase svůj a budeme pokračovat cestou, kterou jsme si zvolili. Nikomu náš způsob práce nenutíme a stejně tak nechceme, aby někdo nutil svůj způsob nám. Jak se říká – sto lidí, sto chutí. :-)

Ano, víme, že jako Player můžeme najet na vozy AI vlaku a spojit se s nimi. :-) Pointou ukázky ale vůbec nebylo předvést světu převratnou novinku, že se v Open Rails dají spojit dvě soupravy.
Ukazovali jsme nové chování naplánovaného pobytu Player vlaku ve stanici, kdy se během pobytu můžeme rozjet, provést posun a spojení s další soupravou, přičemž naplánovaný pobyt dál běží a po návratu pokračuje i nástup cestujících.
To je celé. :-)
Spíš jsme nevěděli, že se toho chytne „nejlepší aktivitář všech dob“ a začne kvůli tomu urážet aktivitáře v našem týmu slovy o „mistrech a odbornících na slovo vzatých“.
Proč máte pořád tuhle potřebu? Je problém v tom, že se na vývoji našeho Editoru aktivit nemůžete podílet?
Nikdo Vám MSTS AE nebere a nikdo Vám nenutí náš Editor ani Open Rails Evolution. My si budeme dál dělat svoje řešení a Vy si klidně dál dělejte aktivity způsobem, který vyhovuje Vám. :-)
Tak si na ty videa založte i svoje vlastní vlákno díky.

Nasazujete tu na Activity Editor MSTS a očividně nemáte ani šejn, co tenhle program v aktivitách dokáže a umí. Ale hlavně, že se tváříte moderně a pokrokové... :-)
Alois píše... :-)
A co přesně podle Tebe umí dvacet let starý Activity Editor MSTS tak zázračného, Dane? Ve výsledku je to pořád editor, který Ti umožňuje potřebné věci pro aktivitu naklikat a následně je zapíše do příslušných souborů, místo abys je tam zapisoval ručně. :-)
Nerozumím proto tomu, proč bych měl nový Editor aktivit kopírovat 1:1 jen proto, že jsi na způsob práce v MSTS AE zvyklý a nechceš se učit pracovat jinak. To, že něco umí MSTS AE a náš Editor aktivit to v současné chvíli ještě neumí, přece neznamená, že to umět nebude. Pořád je ve vývoji.
Navíc TrackViewer není samotnou součástí Open Rails, ale doplňkový program – ostatně je to uvedeno i přímo v jeho informacích „O programu“. A právě tady vidím velkou výhodu našeho řešení: Editor aktivit je přímo propojený s Open Rails Evolution. Editor a simulátor tak můžeme vyvíjet společně a jejich logiku přizpůsobovat jeden druhému.
A přesně to je můj cíl. MSTS mělo svůj Activity Editor a to, co jsi v něm vytvořil, bylo určeno přímo pro MSTS. Já nechci neustále přizpůsobovat simulaci něčemu, co pro ni původně vytvořeno nebylo. Chci postupně vytvořit editor přímo pro Open Rails Evolution a potřebné funkce řešit společně na straně editoru i simulátoru.
Ostatně sám často upozorňuješ Icika, že se nějaká AI chová jinak, přijede pozdě, někde se zasekne apod., a výsledkem bývá úprava kódu simulace, aby daná situace vytvořená v existujících editorech fungovala podle očekávání. Já bych chtěl jít opačnou cestou – mít editor a simulátor pod jednou střechou a navrhovat jejich chování společně.
A právě proto si bohužel spolupráci mezi námi neumím představit. Ty se přirozeně díváš hlavně na to, jak se daná věc dělá v MSTS AE. Já se chci dívat hlavně na to, jak by se dala udělat pro Open Rails jednodušeji nebo lépe dnes.
Je to vlastně škoda, protože aktivitám zjevně rozumíš. V tomhle mám ale směr vývoje nastavený jasně. :-)

Víš jak mi to připadá, jako by nováček nastoupil do fabriky a začal remcat, že se celá výroba dělá absolutně špatně, ač je produkt dobrý. Místo toho, aby na základě starých technoligi a postupů, které ovládají mistři výroby s recepturami již staletí, začne bourat výrobní linky a měnit postupy. Na názory technologů výroby, kteří se snaží naznačit, že výroba i technologie je správná a na strojích výrobní linky je jen třeba doladit mouchy, stroje demontují a začnou je nahrazovat novými a vymýšlejí jakoby problémy, které ty stroje ani neměly. A všem, kteří byť jen naznačí, že je něco blbě, dají vyhazov a technology, kteří naznačí, jak by to bylo nejschůdnější, aby mohli lidi pracovat na produktu s léty zaběhnuté praxe, aby byl ten vÿrobek stejně kvalitní, vykopne taky. Namísto toho sesbírá nové technology, kteří ty stroje znali ani né z poloviny a na tom celém staví novou fabriku s výrobou.

Víš jak takové situace končí? Z 90% krachem celé fabriky a ty konkurenční, které jen rozvinou starou receptůru, ty jedou dál.

A jen ti řeknu, že neznám aktivitáře, který by vytvořil manipuláky, s posuny, úkolovými zprávami a vším okolo v editoru vycházejícím z OR. A ORCZ má ještě jednu věc, proč má záběr na počet hráčů a to, že se právě od kompatibility s MSTS neodstřih.

A myslet si o tom může, každý co chce a může nasazovat jak chce, ale 90% řvounů, jak je třeba odstřihnout se od jakékoliv kompatibility, jsou jen jezdiči a chytrolíni, kteří nikdy nic pro ten neschopný starý produkt nevytvořili zhola nic.

A k tomu, na co upozorňuji, že se něco někde, není editorem, ale chybou v simu, která nastane opravou, či nasazením novinky, která rozhodí nějakou funkci a po odlazení jede naprosto v pořádku, takže mícháš hrušky a jablka. A když už, tak nepotřebuji ani 2D simulace, představ si, že mám otevřený ten starý a nahovno MSTS editor, dělám na posunech třeba AI na druhý AI pokud chci vidět chování v aktivitě, pouze shodím editor aktivit na lištu a spustím ORCZ a výseč dané aktivity a vidím přesné chování, jak to v aktivitě přímo je, kontrola přímo tam v tabulkách chovâní traffic. Když potřebuji ladit, je vypnu ORCZ, udělâm pouze kosmetické úpravy v editoru, co mâm na liště, které trvají cca minutu a spustím si znova ORCZ pro kontrolu. A ruční opravy act souboru jsou běžné, k dolazování zpráv, ladění počasí atd., které mohu provádět během hraní celé aktivity a dotahovat během toho co potřebuji.

Asi tak.

Víš jak mi to připadá, jako by nováček nastoupil do fabriky a začal remcat, že se celá výroba dělá absolutně špatně, ač je produtk dobrý. Místo toho, aby na základě starých technoligi a postupů, které ovládají mistři výroby s recepturami již staletí, začne bourat výrobní linky a měnit postupy. Na názory technologů výroby, kteří se snaží naznačit, že výroba i technologie je správná a na strojích výrobní linky je jen třeba doladit mouchy, stroje demontují a začnou je nahrazovat novými a vymýšlejí jakoby problémy, které ty stroje ani neměly. A všem, kteří byť jen naznačí, že je něco blbě, dají vyhazov a technology, kteří naznačí, jak by to bylo nejschůdnější, aby mohli lidi pracovat na produktu s léty zaběhnuté praxe, aby byl ten vÿrobek stejně kvalitní, vykopne taky. Namísto toho sezbírá nové technology, kteří ty stroje znali ani né z poloviny a na tom celém staví novou fabriku s výrobou.
Dane, proboha, prober se. :-) Přirovnání s nováčkem, který přijde do fabriky a začne bourat fungující výrobní linku, má jeden zásadní problém.
Ty sice velmi dobře znáš práci v MSTS AE a víš, co v něm jako aktivitář dokážeš vytvořit. Ale znáš technologii, která je uvnitř? Máš zdrojový kód MSTS AE a víš přesně, jak jsou jednotlivé jeho funkce naprogramované a jak spolu souvisejí? Nemáš. A nemáme ho ani my.
Když tedy řekneš: „V MSTS AE udělám posun takhle a ještě také takhle“, neznamená to, že programátor automaticky ví, jak MSTS AE danou věc řeší uvnitř a může ji jednoduše 1:1 přepsat do nového editoru. Vidíš výsledek a znáš postup aktivitáře, ale nevidíš druhou stranu – jeho implementaci.
Kdybychom měli zdrojový kód MSTS AE, byla by to samozřejmě úplně jiná situace. Bez něj ale můžeme funkce analyzovat a vytvořit jejich vlastní řešení pro Open Rails. A právě to děláme.
Proto prosím nepiš o bourání výrobních linek a nováčcích, kteří nerozumějí technologii. Pokud je podle Tebe vytvoření plnohodnotného editoru při zachování všech postupů MSTS AE tak přímočaré, zdrojový kód Open Rails je dostupný a můžeš si sám vyzkoušet, co taková práce obnáší. Remcat nad výsledkem je podstatně jednodušší než ho naprogramovat. :-)
O mojí práci se navíc opakovaně píše, že ji za mě dělá AI, že tomu nerozumím a podobně. Přesto je docela zajímavé, že za celou tu dobu ten nový editor, který má být podle některých představ tak samozřejmý, nikdo jiný nevytvořil.
Ty máš svoji představu, já svoji. Respektuji, že chceš dál pracovat způsobem známým z MSTS AE. Stejně tak ale očekávám respekt k tomu, že já chci vytvořit Editor aktivit přímo pro Open Rails Evolution a některé věci v něm řešit jinak.
Tím bych to za sebe uzavřel. :-)

Víš jak takové situace končí? Z 90% krachem celé fabriky a ty konkurenční, které jen rozvinou starou receptůru, ty jedou dál.
A ještě jeden konkrétní příklad z mojí vlastní zkušenosti. Když jsem se snažil Zbyňkovi upravit TSRE CZ tak, aby bylo možné posouvat jehlan návěstidla, vycházel jsem z jeho vysvětlení, jak by se to mělo při stavbě tratě chovat. A jak to dopadlo? Aniž bych to samozřejmě chtěl, rozbil jsem mu tím jeho trať. :-)
Takže opravdu nefunguje, že zkušený uživatel programátorovi popíše: „Tady to funguje takhle, udělej to stejně,“ a tím je vyřešeno.
Pokud má něco takového vznikat opravdu pořádně, ideální je podle mě sednout si nad tím společně. Jeden programuje, druhý vedle něj okamžitě zkouší reálné situace a ukazuje: „Tady přesně dělám tohle, teď očekávám toto a tady už je výsledek špatně.“ Programátor zároveň přímo vidí, co se skutečně děje, a může hned hledat příčinu.
Na dálku se tohle nahrazuje velmi těžko. Text, screenshot nebo malá ukázková aktivita samozřejmě pomohou při hledání konkrétní chyby, ale při návrhu celého editoru a jeho chování to podle mě není plnohodnotná náhrada.
I programátor totiž potřebuje vidět a pochopit celý pracovní postup, ne pouze dostat popis výsledku, kterého má být dosaženo. A přesně proto podle mě není reálné říct: „Udělejte nový editor 1:1 jako MSTS AE,“ a očekávat, že tím máme kompletní zadání. :-)

Co třeba mimořádné odstavení vozu, třeba kvůli závadě? :cool:
A co to s tím, nastoupí vystoupí cestující a ty jen narušíš čas v tabulce F10, vypravení vlaku uděláš normálně načas píštalkou. :cool: Ta F10 je stejně orientační jako TM, řídíš se sjř a návěstidly,

Co třeba mimořádné odstavení vozu, třeba kvůli závadě? :cool:
Musíš to číst pomalu, já jsem to pomalu psal. Asi mimořádně je to něco jiného, když musíš, tak musíš, ale pravidelně si odskočit "zaposunovat", aby se Ti nezkrátily žíly?? Někdo to tak asi vyžaduje. Ale co se v mládí naučíš, ......

Back
Nahoře