Ladeni 434.2186

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku
Churchill napsal:
K tomu bych jenom malinko podotknul. V 50-tých letech existovalo železničářské údernické hnutí ...
Ale nemotaj do toho osobný vlak pre rýchlosť 100km/h ... ťažkotonážnici išli s dvomi, tromi štokrami na hranici 30 - 40 km/h a kade išli, spôsobovali dopravné problémy ... Jedna 477.0-ka sotvakedy mohla ťahať 20 - 22 osemdverákov ... a keď náhodou ano, určite neuháňala stovkou. Albatrosa 498.1 s 20 kočármi strkala zozadu laminátka ...

Díky všem za rady. Zkoušel jsem na trati Myjava. Souprava 498.0 + 8 Ba57+Da57+ 2 Aa57. Začátek v Leopoldově. Do Nového Mesta jsem se tak různě rozjížděl, ale nakonec se povedlo za NM jsem se dostal i nad 100, což jsem celkem držel až do stoupání před Trenčínem. Za Trenčínem ve stoupáních jem nešel pod 70. Včera jsem tam držel horkotěžko 40. Je to opravdu jen o tom se s tím naučit zacházet.

Churchill napsal:
Podrobnosti neznám, protože jsem tuto informaci vyčetl v muzeu v Lužné u Rakovníka, kde za sklem byla dobová literatura a dokonce fotografie jednoho úderníka-strojvůdce, který byl vyznamenán.
Žeby pozdější instruktor na Masaryčce Pavel Danko :D :?:

Pikku napsal:
Petr Novák napsal:
....Upravený papoušek jede nyní s 800t zátěže na rovině 95km/hod stejně jako v reálu. :wink:

No, pokud si vezmu, že jeden vagon Bai váží cca 35tun, starý Ca okolo 45 tun, kolik asi osobních vozů na zátěž 800 tun by za sebou papoušek měl ? Dvacet? To je podle mě pěkná ptákovina. Do kterého nádraží by se takový vlak asi tak vešel, když bai má na délku přes 23 metrů? Možná do Běchovic :lol:
Tu zátěž jsem si nevycucal z prstu,je to z materiálů,které jsem dostal po slibu,že nepovím,kdo mi to poslal,protože to jsou současné materiály.Můžete si myslet co chcete,ale slovo dodržím,nemám zájem,aby ten člověk kvůli mě přišel o práci.Tak ten vlak má 14 vagonů Ca a je dlouhý 339m.Je jasné,že v reálu nic takového jezdit nemohlo,chtěl jsem si jen vyzkoušet reálnost svého nastavení engu.Test proběhl na Tygyho 090,která má malá stoupání a dá se tam jet těch 95-100km/h.Nic víc jsem tímto vlakem nesledoval,šlo mi jen o test výkonu kotle,zda-li bude schopen alespoň na hodinu udržet výkon na stejné hranici,zvláště potom,co si někteří stěžovali,že jim jde výkon kotle dolů.

K Papouskovi:

Predpis D2-1, 477.0
zatez typ R, 800t, rychlost 84kmh

Atlas zeleznic, dil 3, str. 78
Pri zkouskach dosazn vykon 1590kW, cili 800t (typ R) rychlost 96kmh.

Teoreticky to tedy mozne je, predpis D2-1 standardne lezi 15% pod maximalnim vykonem, ktery najdete v literature.
Myslim, ze se to da pripodobnit k situaci, kdy jedete se zapnutym monitorem 3xF5.

Jak sami vidite, vykon parni lokomotivy zalezi na sikovnosti a zkusenosti, v praxi na souhre topic strojvedouci.

V MSTS vykon parni lokomotivy roste s rychlosti, v praxi jen do urcite miry, pak stagnuje. Proto ladim engy na 90% tabulkoveho vykonu pri rychlosti rovne 50% maximalky. To je realna hodnota pro vetsinu lokomotiv. Pri vyssich rychlostech mate k dispozici proti realite prebytek vykonu proti tabulkam. Naopak jeste to jede uchazejicim zpusobem pri nizsich rychlostech.

MSTS pocita pouze s rostouci efektivitou vyuziti pary pri klesajicim plneni. Vypocet v MSTS se mi podarilo prakticky zrekonstruovat, ale je to jen priblizeni realite. Toto nastaveni povazuji za ty 4 roky zkoumani, pocitani a jezdeni za nejrealnejsi. Odjezdil jsem za tu dobu cca. 180 aktivit, z toho cca. polovinu na parach. Testovani nepocitam, toho bylo nasobne vice.

Pokud jedete bez monitoru jen na budiky v kabine, pri trose zacviku nebudete mit problem dosahovat hodnot podle predpisu D2-1 a pokud budete pilovat, obcas se vam podari byt i stachanovcem :-)))

ZSR

Jeste tady vidim jeden prispevek:

Ke stoupani:

opet D2-1
zatez R 800t, stoupani 2 promile, cili skoro rovina - rychlost 69kmh, cili pokles o 14kmh, 4 promile 56kmh.

Zakladni info k zatezi najdete prakticky pro vsechny loko v Atlasu zeleznic nebo Atlasu lokomotiv od Beka. Tohle neni nic nedosazitelneho.

ZSR

Petr Novák napsal:
Tu zátěž jsem si nevycucal z prstu,je to z materiálů,které jsem dostal po slibu,že nepovím,kdo mi to poslal,protože to jsou současné materiály. ... Je jasné,že v reálu nic takového jezdit nemohlo,chtěl jsem si jen vyzkoušet reálnost svého nastavení engu ... šlo mi jen o test výkonu kotle,zda-li bude schopen alespoň na hodinu udržet výkon na stejné hranici,zvláště potom,co si někteří stěžovali,že jim jde výkon kotle dolů.

No, pokud já vím, tak v současnosti nejezdí u ČD turnusově žádný papoušek, takže nevím, kdo kde v současných materiálech zpracovává zátěže pro tuto lokomotivu a navíc s označením "tajné" A pokud je mi známo, tak výkon kotle šel dolů jen díky nesprávné obsluze parní lokomotivy. Nechápu, co je užitečného na testování lokomotivy s nereálnou zátěží. Naopak, moc se mi líbí příspěvky zsr - pěkně a s důrazem na podklady z dostupné literatury vysvětleny důvody proč jsou určité parametry nastaveny určitým způsobem. Takhle totiž pracuje technik.

zsr napsal:
V MSTS vykon parni lokomotivy roste s rychlosti, v praxi jen do urcite miry, pak stagnuje. Proto ladim engy na 90% tabulkoveho vykonu pri rychlosti rovne 50% maximalky. To je realna hodnota pro vetsinu lokomotiv. Pri vyssich rychlostech mate k dispozici proti realite prebytek vykonu proti tabulkam. Naopak jeste to jede uchazejicim zpusobem pri nizsich rychlostech. ZSR
Náhled trakční charakteristiky.

Prave,

v MSTS roste do maximalni rychlosti ( a to dost brutalne) a pak je standardne useknut jako u vsech lokomotiv. Po primce - V rychlosti max+18kmh se tazna sila rovna nule.

realne by tam mel byt ten pokles, jak to mas na tom obrazku jeste pred v max. Nebo aspon vyrovnani.

ZSR

Pikku napsal:
Petr Novák napsal:
Tu zátěž jsem si nevycucal z prstu,je to z materiálů,které jsem dostal po slibu,že nepovím,kdo mi to poslal,protože to jsou současné materiály. ... Je jasné,že v reálu nic takového jezdit nemohlo,chtěl jsem si jen vyzkoušet reálnost svého nastavení engu ... šlo mi jen o test výkonu kotle,zda-li bude schopen alespoň na hodinu udržet výkon na stejné hranici,zvláště potom,co si někteří stěžovali,že jim jde výkon kotle dolů.

No, pokud já vím, tak v současnosti nejezdí u ČD turnusově žádný papoušek, takže nevím, kdo kde v současných materiálech zpracovává zátěže pro tuto lokomotivu a navíc s označením "tajné" A pokud je mi známo, tak výkon kotle šel dolů jen díky nesprávné obsluze parní lokomotivy. Nechápu, co je užitečného na testování lokomotivy s nereálnou zátěží. Naopak, moc se mi líbí příspěvky zsr - pěkně a s důrazem na podklady z dostupné literatury vysvětleny důvody proč jsou určité parametry nastaveny určitým způsobem. Takhle totiž pracuje technik.
ad Pikku - mě nešlo o nějaké překonávání rekordů,ale o to ověřit si,že kotel udrží výkon po delší dobu.K tomu jsou ty mezní hranice,při běžném provozu si kotel na hranici svých možností nesáhne.A ty materiály nejsou tajné,kde jsi na to přišel,o tom vůbec nepíšu.Jsou to materiály pro služební potřebu ČD,které nejsou veřejně přístupné.Udělal jsem odlišné nastavení než je původní od zsr a jsem schopen doložit,proč které hodnoty jsou tam,kde jsou.Poslal jsem ho pár lidem na testy a uvidím,jaká bude jejich reakce.

No, já žádný upravený .eng pro 477 nemám, ale se stejnou zátěží jedu rychlostí 93 - 100 km/h. Pravda je, že po rozjezdu v Roudnici n.Labem jsem měl v Hrobcích pořád jen 70 km/h. Z Roudnice jsem dojel bez problémů až do Děčína. Ale mám sebou na stroji topiče, jak jsem již několikrát poznamenal.

Back
Nahoře