Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Zapomínáte na jednu věc - když je do řetězu zapojeno více lidí, klesá ostražitost, protože se podvědomě spoléhá na toho druhýho.
Viz Hustopeče nad Bečvou nedávno, byli tam dva a stejně do toho vletěli.
Člověk není zařízení, které se chová pořád stejně.
V tomto konkrétnom prípade teda bez vonkajšieho výpravcu preukázal kolega fakt veľkú ostražitosť. Ja som toho názoru, že teória a prax sa nedajú vždy takto spojiť.....Som voči tomu skeptický. Keby sme sa bavili o zrýchlení, tak ano. Vyhodiť výhybkára a vonkajšieho urýchli dopravu. Ale že by to pridalo na bezpečnosti to si nemyslím.

Srážka Rychlíku a osobního vlaku u Zlivi na Budějovicku.

Je toho poslední dobou nějak moc,není co den aby nebyl nějaký průser,někdy předvčírem zase slovensko,tentokrát jen vůz v Košících.

Když už máme tu techniku, tak to je takový problém fírovi blafnout do vysílačky? V Pezinku tě předjede zpožděný rychlík. Nebo pojedeš po vykřižování s osobákem. Za mých časů technika nebyla, ale vždy vyšel z boudy výpravčí a například jen s rukami do kříže naznačil, že budeme křižovat. Aby bylo do měsíce několik srážek osobních vlaků, to jsem opravdu nezažil. Byla jedna a pak několik let klid. Ale je fakt, že tenkrát jsme nežili v takovém stresu, jako je nyní. Jestli tohle není příčina.

Když jsme byli na jaře na okruhu, pilota nám dělal cvičnej z budějic. Ten říkal, že jen za oblast řeší i několik MU týdně. Což pak dokázal i prakticky, protože mu během naší směny volali ohledně projetí návěsti. Ono se třeba nic nestane a na veřejnost se to nedostane, ale je to MU.

Už jen hypoteticky, na 500 strojvedoucích jedna událost týdně, tzn. na jednoho to vychází jedna událost za 10 let. Někdo si holt vytáhne černého Petra a udělá se hromada. I u řidičů se statisticky uvádí, že každý zažije zaviněnou nebo nezaviněnou nehodu (s nutností řešit přes pojišťovnu) zhruba každých 7 let. Ale je to statistika, takže někdo i 3, jiný žádnou. S tím se musí počítat. Tím spíš, pokud hustota dopravy roste. Na železnici bude souvislost spíš s mimořádnostmi v dopravě (což byl případ obou slovenských i této české nehody).

Když už máme tu techniku, tak to je takový problém fírovi blafnout do vysílačky? V Pezinku tě předjede zpožděný rychlík. Nebo pojedeš po vykřižování s osobákem.
Každý hovor přirozeně odvádí pozornost strojvedoucího. Veškeré hovory během jízdy vlaku by tedy měly být omezené na nejnižší nutnou míru a být navazovány jen v opodstatněných případech, kdy bezpečnostní přínos navázaného spojení převáží bezpečnostní riziko spjaté s odvedením pozornosti strojvedoucího (a s omezením možnosti obsluhovat řídící prvky vozidla oběma rukama). Je opravdu nepříjemné, když například člověk brzdí s dlouhým vlakem, a musí zajet až těsně k návěstidlu, a do toho volá výpravčí se zcela postradatelnou informací, že ve stanici proběhne křižování nebo předjetí jiným vlakem...

Volat strojvedoucímu, když se blíží k návěstidlu zakazujícím jizdu, bylo zakázáno již před několika lety, právě z důvodu nárůstu jejich projetí. A těch případů neubylo, spíš naopak.
Fírům vždy volám mimořádnosti (křižování, zastavení u vjezdu, důvod jízdy na PN, apod.) předem, když jsou ještě na trati, a nikdy se mi nestalo, že by s tím někdo měl problém. Naopak, všichni poděkují a jsou rádi, že vědí co se děje.

Každý hovor přirozeně odvádí pozornost strojvedoucího.
Tak to je dobré. :) Já jezdil jako mechanik (pomocník strojvedoucího) a kromě několika zádumčivců, na které se nesmělo promluvit protože řídí, tak jsme prokecali celou šichtu. Ne tedy, že bychom si hlásili služební věci. Hlásil se jen jiný znak na návěstidle než volno. Když jel s námi na stanovišti cvičnej, tak jsme si vzájemně hlásili i volno. Ale jinak byla samá legrace. Jednou na vánoce jsme si i zpívali. Ale jen tak ze srandy, abychom si nepřipouštěli, že nejsme doma u stromečku. Dělaly se všelijaké blbiny a občas nám došlo, kdyby cestující ve vlaku jen tušili, že vpředu jsou dva "praštění" komedianti, tak by v příští stanici asi vystoupili. Jednou jsme si z Rudého práva každý vyrobili čepice jak má Večerníček a z vážnou tváří takto jeli k peronu plným lidí. Jindy.. " jé proti jedou kolegové, schováme se jim" Oba jsme ve stovce zalezli pod pult a rozsvítili na stanovišti, aby bylo vidět, že nikdo ten vlak neřídí. Jindy chyběla závlačka u kola kontroleru na 451. Tedy to drželo jen vlastní vahou. Na reverzní páce k tomu chyběla ochranná krytka, tedy páka šla také vyndat. Ve stovce mi strojvedoucí s vážnou tváří nejprve podává reverzní páku a pak kolo kontroleru, že to nechce. :) A tak dále. Na lokomotivě byla spousta legrace a člověk se do práce i těšil.
Ale ještě na průmce jsem se svezl na praxi na laminátce osobního vlaku Z Bratislavy do Šakvic, kde jsem pak vystupoval a šel domů. Normálně někde za Zohorem se strojvedoucí s mechanikem začali z legrace prát. A za kolo posadili mě, abych řídil. Žduchali do sebe až padaly z pultu věci a sedačka mechanika se šoupala ze strany na stranu. Jen občas koukli dopředu, zahlásili si volno , volno a bušili do sebe dál.

Jindy.. " jé proti jedou kolegové, schováme se jim" Oba jsme ve stovce zalezli pod pult a rozsvítili na stanovišti, aby bylo vidět, že nikdo ten vlak neřídí.
Jo, to jsme jeli s kolegou a podle GPS měl jet proti nám vlak, kde noví dělali závěrečnou zkoušku. Nejdřív mě napadlo zhasnout, stáhnout sběrač a zatáhnout rolety, ale to by mohl být průšvih, že jsme neměli na čele vlaku rozsvícenou návěst.
A tak jsme se rozplácli o čelní sklo s vyplazenými jazyky. Zafungovalo to, naproti se zasmáli a přísná atmosféra se jim tam uvolnila.
A pak, kdy můžeš na šéfa beztrestně vypláznout jazyk? :D

Je toho poslední dobou nějak moc,není co den aby nebyl nějaký průser,někdy předvčírem zase slovensko,tentokrát jen vůz v Košících.
Jo o tom vykolejeným vlaku v Košicích jsem taky slyšel. A není to jediný vlak, co tam vykolejil. 2 roky dozadu tam taky vykolejilo DC Tornádo (460) a letos v březnu tam Regiojetu vykolejili dva vagóny. Něco mi říká, že koleje v Košické stanici evidentně nebudou dvakrát v dobrým stavu, když tam vlaky imrvére vyskakujou ven z kolejí. Vím sice, že se Košická stanice rekonstruuje vč. kolejí, ale co jsem zjistil, tak se ta rekonstrukce táhne jak štrúdl, protože ŽSR prý nemá moc love.

Když už máme tu techniku, tak to je takový problém fírovi blafnout do vysílačky? V Pezinku tě předjede zpožděný rychlík. Nebo pojedeš po vykřižování s osobákem. Za mých časů technika nebyla, ale vždy vyšel z boudy výpravčí a například jen s rukami do kříže naznačil, že budeme křižovat. Aby bylo do měsíce několik srážek osobních vlaků, to jsem opravdu nezažil. Byla jedna a pak několik let klid. Ale je fakt, že tenkrát jsme nežili v takovém stresu, jako je nyní. Jestli tohle není příčina.
A hlavne neboli sociálne siete do vrecka. Dnes každý žije virálny život a na ten reálny prdí. Sorry za výraz.

Každý hovor přirozeně odvádí pozornost strojvedoucího. Veškeré hovory během jízdy vlaku by tedy měly být omezené na nejnižší nutnou míru a být navazovány jen v opodstatněných případech, kdy bezpečnostní přínos navázaného spojení převáží bezpečnostní riziko spjaté s odvedením pozornosti strojvedoucího (a s omezením možnosti obsluhovat řídící prvky vozidla oběma rukama). Je opravdu nepříjemné, když například člověk brzdí s dlouhým vlakem, a musí zajet až těsně k návěstidlu, a do toho volá výpravčí se zcela postradatelnou informací, že ve stanici proběhne křižování nebo předjetí jiným vlakem...
To máš pravdu. Ale v tomto prípade stál u perónu a bolo to opodstatnené mu zavolať. Máme to aj v predpise hneď na začiatku.

Back
Nahoře