Dílna a modely Jaroslav Skůra archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Dílna a modely Jaroslav Skůra

Hynďa napsal:
No to nemá chybu! Vypadá to fantasticky jako vždy :)

Ja by som trocha oponoval. Pri počte vyrobených šípov a vozov Calm ( 32 motorákov všetkých troch rád, 32 prívešákov Calm34, 35 a 36 ) hentaká súprava nemôže vzniknúť :cool: to by ťa hyperrealisti hnali. Šípy sa používali na rýchlu dopravu na menej frekventovaných alebo menej zaťažených spojoch, jak mala byť súprava zložená z viac než 5 vozov ( M+V+V+M ) už sa používal vlak ťahaný parnou lokomotívou. Najpavdepodobnejšia súprava je v zložení 1 motorový voz a 1 prívešák, iné radenie sa používalo veľmi zriedka :P

Naposled editoval moderátor:

Tax napsal:
Ja by som trocha oponoval ....

Ověřování trakčních a brzdových charakteristik na trati s náročnými sklonovými podmínkami (Nýrsko-Špičák-Ž. Ruda a zpět) :D

Jinak jasně, jeden max. dva Calmy, konkrétně na této trati by to ani jinak nešlo. Otázkou je v jakém řazení jezdily jako rychlíky Plzeň-Praha?

Jinak jasně, jeden max. dva Calmy, konkrétně na této trati by to ani jinak nešlo. Otázkou je v jakém řazení jezdily jako rychlíky Plzeň-Praha?
[/quote]
na webu je jen tohle:
První série motorových vozů řady M 274.0, kdy každý vůz obnášel částku 1 116 700 Kč, byla předána od 10. 10. 1934 do 26. 1. 1935 do topírny Praha Masarykovo nádraží a postupně nasazována na vozbu spěšných vlaků na trati Praha - Most a Praha - Teplice. Po dodávce dalších vozů se vozební ramena rozšiřovala na další spoje např. Praha - České Budějovice, Praha – Olomouc i Praha – Plzeň. V roce 1935 bylo ve stavu topírny Praha Masarykovo nádraží celkem pět vozů řady M 274.0, dále pak dva M 273.0, osm M 275.03 a celkem 18 přípojných vozů řady Calm. vyrobených v letech 1934 - 1936 smíchovskou továrnou Ringhoffer.

Takže bych to odhadoval na sestavu M274.0 + 2(3) Calm + M274.0 podle počtu motoráků.

Petr Novák napsal:
Jinak jasně, jeden max. dva Calmy, konkrétně na této trati by to ani jinak nešlo. Otázkou je v jakém řazení jezdily jako rychlíky Plzeň-Praha? ...
Takže bych to odhadoval na sestavu M274.0 + 2(3) Calm + M274.0 podle počtu motoráků.

Vzhledem k tomu, že rychlíky Praha - Plzeň, vedené v polovině třicátých let motorovým vozem M 264.0, jezdily v sestavě M 264.0 + 1xCalm se mi sestava Tebou uvedená zdá poněkud nadnesená. Například obsazenost rychlíků 93/94 Karlovy Vary - Cheb byla v roce 1935 26-30 osob. Uvedeno ve Světě železnice č.20. str.50, článek Jaroslava Wagnera o M264.0 .

Petr Novák napsal:
První série motorových vozů řady M 274.0, kdy každý vůz obnášel částku 1 116 700 Kč, byla předána od 10. 10. 1934 do 26. 1. 1935 do topírny Praha Masarykovo nádraží a postupně nasazována na vozbu spěšných vlaků na trati Praha - Most a Praha - Teplice. Po dodávce dalších vozů se vozební ramena rozšiřovala na další spoje např. Praha - České Budějovice, Praha – Olomouc i Praha – Plzeň. V roce 1935 bylo ve stavu topírny Praha Masarykovo nádraží celkem pět vozů řady M 274.0, dále pak dva M 273.0, osm M 275.03 a celkem 18 přípojných vozů řady Calm. vyrobených v letech 1934 - 1936 smíchovskou továrnou Ringhoffer.

Nováku, Nováku, kam chodíš na takéto nezmysly ? Na webe je popísaných toľko hlúpostí, že keby sme im mali veriť a vychádzať z nich, tak to vyrobíme riadny chaos. Motorových vozov bolo presne 32 - 10 ks M273.0 vyrábaných v rokoch 1934 - 1939, M274.0 bolo 14 a M275.0 bolo 8, to jest dohromady 32 kusov. K nim boli vyrobené vozy Calm takto: I. séria 7001 - 7010 v roku 1934 ( download u mňa ) II. Séria 7011 -7020 v roku 1935 ( download takisto o mňa, vrátane šípov M273.0 a M275.0 ) a III. séria 7021-7029 s kúrením tuhým palivom a 7030-7032 kúrenie akumulačnými kachľami v roku 1936 - to dáva dohromady 32 vozov. K tomu musíme prirátať prototypy M251.2 a M264.0, pre ktoré sa používali takisto vozy Calm, takže už tu máme nepomer, a to 36 motorových vozov a 32 prívešákov k nim. 3 calmy na jednom vlaku boli možno len na fabrickom dvore, alebo zoradené v depu, ale určite nie na trati.
Nabudúce, než niečo napíšeš over si fakty a čerpaj z hodnoverných údajov a nie z webových táranín.
Inak súhlas s Pikkom, frekvencia cestujúcich bola malá, za prvej republiky sa necestovalo toľko, ako po vojne, kaď robotnícke vlaky vyvážali masy pracujúcich do fabrík :D

Abych se Petra trochu zastal - nevím z jakého webu ten článek je, ale je to doslovně opsané z publikace Motorové vozy ze Škodovky.
Pokud by byl citovaný celý, dozvíme se zde, že např. po válce vozily M 274.0 rychlík Prahy do Brna přes ČT (než byl nahrazen klasickou soupravou) nebo že "5.7.1946 musel R 132 vedený M 274.010 a 006 zastavit v Libněvsi pro velké přetížení", takže bych ty delší soupravy (M+2xCalm+M) tak zcela nevylučoval. Samozřejmě za první republiky těžko, ale jestliže tyto vozy jezdily do padesátých let? A proč by nemohly jezdit na některých méně vytížených spojích i sólo, nebo s jinými vozy?

PS: Co se týká údajů o vozech, vozy 7030-7032 byly přečíslovány na 7100-7102?

Pánové sakra, přestaňte se do toho Petra pořád tak navážet :mad:
Je jeden z mála co se snaží a tvoří, ikdyž třeba né podle představ někoho jiného, ale dělá a to se přeci minimálně cení. Nebo už to tady není naše motto? Dělá to co ho baví a nekafrá u toho jak je tady zvykem. Buďme rádi, že se ještě někdo najde.

Počítám, že Petr použil citaci z nějaké publikace, tak proč hned ta kritika? Já osobně taky musím věřit tomu co si kde najdu a přečtu, jako "nenádražákovi", kterej je přaštěnej stejnou kolejnicí jako všichni tady mě nic jiného nezbývá ....

Zakopejte už konečně tu válečnou sekyru, jste jak malé děti

To mohu potvrdit, protože tu knihu vlastním. Hodně jsem se pohyboval na tratích Klatovy - Domažlice a Klatovy - Sušice, které bývaly doménou motoráků M262.0 a M262.1 V době přepravních špiček nebylo nic nenormálního vidět tyto vlaky (zvané Šumavský šikanzen nebo Klatovský šikanzen) v řazení M262+Bix+Bix+M262. Nevidím důvod proč ve stejném řazení nemohly jezdit jejich předchůdci M274.0 Samomozřejmě v poválečné éře ČSD, kdy razantně stoupaly objemy přepravených osob. Toto řazení nevylučuje ani zmiňovaná kniha "Motorové vozy ze Škodovky", kterou vlastním. V podstatě šlo o dva spojené vlaky přípojnými vozy k sobě. Na jedné historické fotografii v knize je zachyceno i řazení M274-3xCalm+M274 při zkušební jízdě na Masarykově nádraží. V roce 1948 byl stav ve výtopnách v Budějovicích, na Masarykovo a Bratislavě 14 vozů M274.0 a 18 přípojných vozů Calm.

Tom Kanka napsal:
Abych se Petra trochu zastal - nevím z jakého webu ten článek je, ale je to doslovně opsané z publikace Motorové vozy ze Škodovky.
Pokud by byl citovaný celý, dozvíme se zde, že např. po válce vozily M 274.0 rychlík Prahy do Brna přes ČT (než byl nahrazen klasickou soupravou) nebo že "5.7.1946 musel R 132 vedený M 274.010 a 006 zastavit v Libněvsi pro velké přetížení", takže bych ty delší soupravy (M+2xCalm+M) tak zcela nevylučoval. Samozřejmě za první republiky těžko, ale jestliže tyto vozy jezdily do padesátých let? A proč by nemohly jezdit na některých méně vytížených spojích i sólo, nebo s jinými vozy?

PS: Co se týká údajů o vozech, vozy 7030-7032 byly přečíslovány na 7100-7102?

Tom Kanka napsal:
... Co se týká údajů o vozech, vozy 7030-7032 byly přečíslovány na 7100-7102?
Portál Parostroj o vozoch III. série píše toto:
Dodány pod označením:
Calm 4-7021 až 4-7029 a 4-7100 až 4-7102 (el. akumulační topení, přečíslovány na 4-7400 až 4-7402).
Písal som to po pamäti, tak som to trocha doplietol. Tak či tak je to dohromady 12 kusov.
Inv. čísla 7030 - 7032 boli pridelené dlhým Calm-om patriacim už k M284.0 v roku 1939

Inak tento predmetný Calm je voz III. série zroku 1936, bolo by vhodné preznačiť ho.

Tax napsal:
Inv. čísla 7030 - 7032 boli pridelené dlhým Calm-om patriacim už k M284.0 v roku 1939
Tak to jo, mám snímek vozu 4-7100 z období před II. sv. válkou, tak mě to trochu zarazilo. Díky, Tom

Josef Vogeltanz napsal:
To mohu potvrdit, protože tu knihu vlastním. Hodně jsem se pohyboval na tratích Klatovy - Domažlice a Klatovy - Sušice, které bývaly doménou motoráků M262.0 a M262.1 V době přepravních špiček nebylo nic nenormálního vidět tyto vlaky (zvané Šumavský šikanzen nebo Klatovský šikanzen) v řazení M262+Bix+Bix+M262. Nevidím důvod proč ve stejném řazení nemohly jezdit jejich předchůdci M274.0 Samomozřejmě v poválečné éře ČSD, kdy razantně stoupaly objemy přepravených osob. Toto řazení nevylučuje ani zmiňovaná kniha "Motorové vozy ze Škodovky", kterou vlastním. V podstatě šlo o dva spojené vlaky přípojnými vozy k sobě. Na jedné historické fotografii v knize je zachyceno i řazení M274-3xCalm+M274 při zkušební jízdě na Masarykově nádraží. V roce 1948 byl stav ve výtopnách v Budějovicích, na Masarykovo a Bratislavě 14 vozů M274.0 a 18 přípojných vozů Calm.

Navážu na Josefa - obdobné řazení s M262 a Bix míval v 60. a min. do poloviny let 70. (pak už jsem jím necestoval) i v tomto kraji slavný spěšňák Plzeň - Liberec a zpět, jezdící např. přes Žatec, Bílinu, Teplice, Ústí, Děčín, Varnsdorf, peážně Žitava, Hrádek... Jak vidno, míval při cestě různé podmínky co se týče stoupání, rychlosti apod., ale souprava to zvládala. Nkdo přece nemůže vyloučit, že ony pokusné soupravy s M274 nebyly - zejména v poválečném období - aspoň experimentálně zkoušeny v rámci nasazení na některých ramenech.

Nádhera, pokud bych mohl, tak bych se moc moc přimlouval zy tento exemplář:
3f33979b9856c7656a272631b7b5a328.jpg
Ten mám na fotkách a dokonce i na Masaryčce v nějakém Železničáři, číslo už nevím.;)
S pozdravem Dan.

mimochodem mám takový dojem, že zrovna ten červený Calm z Kolína stojí u nás v bývalém depu, asi na opravu. Až sleze sníh, zajedu to nafotit.

ad Tax: ty informace na webu jsou zde: http://fira.hyperlink.cz/m_274_0.htm
Jak už psali další,kde ty informace brát?Nejsem nádražák povoláním,tak se k některým informacím nedostanu.Jenže Ty hned napíšeš,že píšu nesmysly.Kde si mám ověřit,že ten autor má pravdu?V té době jsem ještě nežil,tudíž nemohu vycházet z vlastní zkušenosti.A proč by motoráky nemohly jezdit v tom řazení jak jsem napsal?Kolik bylo motoráků celkem není až tak důležité,jako kolik jich bylo v kterém depu a na jaké trati byly nasazovány.

Ad Petr Novák: Klid!
Je jasné, že jsi to myslel dobře, ovšem internet není nejvhodnější místo k hledání historických údajů. Historik, který si dá tu práci, že bude trávit čas studiem v archivech a odborné literatuře, to nebude dělat, aby to pověsil na nějaký web. Takže na netu najdeš spíše to, co někdo někde opsal. A i když tyto stránky jsou hezké, jedná se spíše o snahu autora tyto stránky udělat zajímavé pro širokou veřejnost, než jako odborně-historický dokument (už podle použitých obrázků - převážně z ábíčka).
A to, jestli člověk je nebo není nádražák, nemá se získáváním podobných informací nic společného. :)

Dan J. napsal:
Nádhera, pokud bych mohl, tak bych se moc moc přimlouval zy tento exemplář:
.
.
.
Ten mám na fotkách a dokonce i na Masaryčce v nějakém Železničáři, číslo už nevím.;)
S pozdravem Dan.

Pokud budou fotky, proč né, rád namapuju.
Jinak na popud testerů (zejména Pikka) jsem doplnil do interiéru šípů a calmu lampičky a na "kulaté" bondovské 007čce jsem vyměnil čelovku za svítilny P a Z. Kamínka nebudou, do interiéru není zas tak vidět a poly mi zase nějak narůstají, nebo co... :D

d19c6f28747ab09293e586a639cee755.jpg b8f628c465bb222e69d45fc10afb4295.jpg

Myslím, že bych celý balík mohl vydat ještě do sleziny, tedy pokud bude zájem :?::!::?:

Pěkný den,
zájemci mohou stahovat u mě na webu ...

973fb80eb2d35852f5908576ba85a9e3.jpg

Přeji bezva poježdění :)

Ahoj Jardo.
Tak to je skvělé, už chystám aktivitu R85 Plzeň - Domažlice z roku 59/60, jen doufám, že v té době ještě bylo možné šíp zahlédnout, přesný popis provozu, jsem nenašel. Jinak jen jedna věc, při pohledu v interiéru není slyšet motor.
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Ahoj Jardo.
Tak to je skvělé, už chystám aktivitu R85 Plzeň - Domažlice z roku 59/60, jen doufám, že v té době ještě bylo možné šíp zahlédnout, přesný popis provozu, jsem nenašel. Jinak jen jedna věc, při pohledu v interiéru není slyšet motor.
S pozdravem Dan.

To víš, dieselový motor Škoda 230 R/6 v provedení super silent a na tu dobu nadstandartní použití exluzivních izolačních materiálů z tvrzené PU pěny v prostoru vyhrazeném pro pasažéry :D

Pokud bych se mohl přimluvit o aktivitu Plzeň - Ž. Ruda, tam šípy jezdily v celku pravidelně, do Domažlic si nejsem jistý, ale víš jak, nejsem takový pamětník

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře