Ahoj Bobe,
vôbec som nečakal, že moja odpoveď v tebe vyvolá pocit "romanovenia", či ako si to pomenoval. Nemyslím si to, ale nevadí, to nie je podstatné. Pýtal si sa ma nato, ako vyriešim polohy páky kontrolera, ktoré v skutočnosti odpovedajú funkciám krátke +1, dlhé +1 a rýchle +a automatický rozjazd. Dúfam, že následným popisom odpoviem na všetko, čo si sa pýtal. Tak pekne poporiadku...
1. Ak myslíš polohu
rýchle + polohou páky kontrolera v pozícií
+1, ale s tým, že ju tam fíra
drží, tak toto
nebudem riešiť nijak. Z prostého dôvodu. Sám vieš, že tá poloha je v skutočnosti nearetovaná, a v tejto polohe ju musí fíra držať, inak by sa vrátila tuším do polohy J. V simulátore to možné samozrejme je, ale len v prípade, že páku bude užívateľ ovládať myšou, a nie klávesami (a aj to som si nie celkom istý). Skript je totiž riešený tak, že z polôh +1 a -1 vracia páku do polohy J automaticky sám, preto nie je možné pomocou kláves dosiahnuť to, aby v týchto polohách páka ostala. Pomocou myši asi áno. Keďže sa ale nemôžem spoliehať nato, že užívateľ bude kontroler ovládať práve myšou, tak som to neriešil.
2. Funkcia
krátke +1 - ak tým myslíš klasický krok o jeden stupeň hore, tak toto funguje tak ako to funguje u stávajúcich rušňov 15X.
3. Fukcia
dlhé +1 - ak tým myslíš polohu kontrolera úplne vpredu označenú
++, tak tá takisto funguje tak ako funguje u stávajúcich rušňov 15X. Časový interval som nastavil na 0,5s. netuším či to sedí úplne so skutočnosťou, ale takto sa mi to celkom pozdáva.
4.
Automatický rozjazd - viem že to pracuje inak ako u Esa. V podstate sa jedná len o to, že mašina krokuje hore automaticky približne s tými prúdmi, pri ktorých fíra to tlačítko stlačil. Nejedná sa o automatiku udržiavania nejakej navolenej rýchlosti alebo niečo podobné. Síce rušeň začne krokovať dole keď sa začne približovať rýchlosti ktorá odpovedá prepínaču vpravo od kontrolera (tuším prepínač núdzovej jazdy), ale nebude ju udržiavať. A podmienky prerušenia tejto činnosti sú mi tiež jasné, je ich okrem horeuvedenej oveľa viac... Ako to naskriptujem je ale momentálne aj mne ešte záhadou, vôbec som sa nezamýšľal. To video, kde to tlačítko je ukázané pri činnosti, som chcel pôvodne ukázať len Howkymu, aby vedel, že to ide urobiť tak aby to po stlačení vypadalo ako podsvietené.
Všetky tie videá sú viac-menej len fragmenty, keď som si nejaký dielčí kus naskriptoval a potom som skúšal, či to ide alebo nie. Netreba sa ich nijako držať, nie sú berná minca, skôr iba ukážky. Takisto keď som napísal, že sa snažím aspoň sčasti naskriptovať HS198, tak to určite nebude kompletný riadiaci systém, ale iba funkcie, ktoré dokážem. Zatiaľ fungujú preskoky stupňov, skok na 0 pod 300A (ovšem nie na prechodových stupňoch, tam mašina tuším nikdy nepreskočí, ale môžem sa mýliť), šunty, krokovanie zo šuntov, funguje krokovanie do 27.stupňa pri krátkodobom ponechaní páky v 0 a potom následne presunutie do J (pokiaľ je mašina samozrejme na paraleli, na sérií to logicky nejde, to by krokovala dohora
), a nakoniec funguje korektné zobrazovanie displeja v jednotlivých režimoch (samotné stupne, H, P1, P2, P3, 0, -0, -1).
Pre info - skript nevyužíva nič z pôvodného Michalovho, aj keď k dispozícií ho mám. Keďže Michalovi tu veria ľudia viacej ako mne, tak pokiaľ by niekto požadoval dôkaz, tak Michalovi jedinému zdroják skriptu poskytnem, môže sa naň mrknúť a potom sem napísať či mám pravdu alebo nie.