Heureka, dalo by se říci, když jsem zjistil, že v jedné z posledních aktualizací je další z mnoha vychytávek - autopilot. Nedalo mi to, abych toto vyzkoušel. Jel jsem aktivitu s parní Lv Děčínský parní expres a druhou aktivitu s el. Lv Os 7810 z Košic do Žiliny. Autopilot reaguje při odjezdu pohotově, rozjezd u el. Lv je výborný, u páry je velmi pomalý, troufám si říct, že ji rozjedu rychleji. Problém nastane při " čtení našich návěstidel" . Jakmile je na návěstidle výstraha ( a to v OR je velmi často, protože ve stanicích často bývá odjezdové návěstidlo potmě nebo na Stůj a teprve po zastavení je na Volno ), vlak cca 600 m před už začne brzdit až na 9 km/h a když je asi 50 m před návěstidlem, začne zrychlovat, aby velmi klidně, pomalu, zastavil ve stanici ( pokud stanice následuje ) a to přesně, kde má. Zpoždění je asi 2-2,5 min. Po nástupu a výstupu cestujících se vlak rozjede přesně s píšťalkou. Vlak nikdy však nejede rychlostí, která je na rychlostníku, vždy o 4-5 km/h méně. OR velmi často také nereaguje na rychlostníky přesně, vlak nejede rychlostí, jaká momentálně je na rychlostníku ( Monitor tratě ukazuje např. 90, 120, ale na rychlostníku je 100,140 ), nebo reaguje později. Zdali je problém v OR nebo v trati, nevím. Problém je, když autopilot má přečíst " Očekávejte rychlost ( 40,60,80,100), reaguje taktéž jako u výstrahy, zpomaluje a jízdní doba se opět prodlužuje. A vlak též zpomalí před výhybkou, když je na" Monitoru tratě" také žlutá. ( zatím jsem nepochopil, proč to tak je, může mi to někdo vysvětlit?) A při vypnutí autopilota nastává další problém, že vlak začne brzdit a nelze s tím ( zatím nevím jak) nic dělat. Po zastavení soupravy tedy odvěsím Lv, popojedu, zase se vrátím, spojím hadice, inicializuji brzdy a potom mohu jet. Pokud je jiná možnost, budu rád, když se to zde napíše. Po 20 km jízdy v aktivitě jsem měl zpozdění cca 5-6 min.
Co dodat na závěr. Možná dost dobré pro děti, kteří se chtějí svést na lokomotivě a neumějí ji řídit, nebo snad ty, kteří neznají D1, D2 atd. Autopilot by vyhovoval, řekněme, při svačince nebo odskočení si na WC, abych nemusel dávat pauzu, ale potom při vrácení do normálního režimu by nesměl vlak zabrzdit. Takže zůstanu zatím při řízení lokomotivy a odpracuji si poctivě šichtu . Konec konců od toho máme tento simulátor, abychom si zahráli na strojvedoucího a ne na jen cestujícího.