Projekt Open Rails

Inak zaujmavé je, že nikdy mi nejde načítať žiadna aktivita z akejkoľvek predošlej verzie, stačí že upgradnem OR o deň novšiu verziu a už je automaticky nekompatibilná a nenačítateľná. Píšem to preto, lebo tento zádrhel bol "opravený" už pred veľa mesiacmi...

Mě šla načíst např. jednoduchá aktivita od Stavitele ( 321 ) Praha - Košice. A bez problémů jela. Jen mě pořád trápí hláška: Zdrojová a cílová cesta musí mít totožnou kořenovou složku. Operace přesunutí nepracuje pro různé svazky. A potom ještě nějaká čísla. S ničím jsem přitom nehýbal. Určitě je problém, u mě, ale nevím si s tím rady.

Nemám ten dojem že len u teba, mne toto isté robí v poslednom čase napríklad pri updatovaní na novú verziu, kedy pri samotnom inštalovaní to vypíše presne rovnakú hlášku ako tebe. Potom musím improvizovať.

jednoduchá rada, když vám tohle udělá tak pak si přes průzkumníka, nebo Total Commander jdete do složky Open Rails najděte si složku " UpdateDirty " a její obsah NAKOPÍRUJTE do základní složky a nechte vše nahradit. Na podruhé už aktualizace projde a jede se dál.

Heureka, dalo by se říci, když jsem zjistil, že v jedné z posledních aktualizací je další z mnoha vychytávek - autopilot. Nedalo mi to, abych toto vyzkoušel. Jel jsem aktivitu s parní Lv Děčínský parní expres a druhou aktivitu s el. Lv Os 7810 z Košic do Žiliny. Autopilot reaguje při odjezdu pohotově, rozjezd u el. Lv je výborný, u páry je velmi pomalý, troufám si říct, že ji rozjedu rychleji. Problém nastane při " čtení našich návěstidel" . Jakmile je na návěstidle výstraha ( a to v OR je velmi často, protože ve stanicích často bývá odjezdové návěstidlo potmě nebo na Stůj a teprve po zastavení je na Volno ), vlak cca 600 m před už začne brzdit až na 9 km/h a když je asi 50 m před návěstidlem, začne zrychlovat, aby velmi klidně, pomalu, zastavil ve stanici ( pokud stanice následuje ) a to přesně, kde má. Zpoždění je asi 2-2,5 min. Po nástupu a výstupu cestujících se vlak rozjede přesně s píšťalkou. Vlak nikdy však nejede rychlostí, která je na rychlostníku, vždy o 4-5 km/h méně. OR velmi často také nereaguje na rychlostníky přesně, vlak nejede rychlostí, jaká momentálně je na rychlostníku ( Monitor tratě ukazuje např. 90, 120, ale na rychlostníku je 100,140 ), nebo reaguje později. Zdali je problém v OR nebo v trati, nevím. Problém je, když autopilot má přečíst " Očekávejte rychlost ( 40,60,80,100), reaguje taktéž jako u výstrahy, zpomaluje a jízdní doba se opět prodlužuje. A vlak též zpomalí před výhybkou, když je na" Monitoru tratě" také žlutá. ( zatím jsem nepochopil, proč to tak je, může mi to někdo vysvětlit?) A při vypnutí autopilota nastává další problém, že vlak začne brzdit a nelze s tím ( zatím nevím jak) nic dělat. Po zastavení soupravy tedy odvěsím Lv, popojedu, zase se vrátím, spojím hadice, inicializuji brzdy a potom mohu jet. Pokud je jiná možnost, budu rád, když se to zde napíše. Po 20 km jízdy v aktivitě jsem měl zpozdění cca 5-6 min.
Co dodat na závěr. Možná dost dobré pro děti, kteří se chtějí svést na lokomotivě a neumějí ji řídit, nebo snad ty, kteří neznají D1, D2 atd. Autopilot by vyhovoval, řekněme, při svačince nebo odskočení si na WC, abych nemusel dávat pauzu, ale potom při vrácení do normálního režimu by nesměl vlak zabrzdit. Takže zůstanu zatím při řízení lokomotivy a odpracuji si poctivě šichtu . Konec konců od toho máme tento simulátor, abychom si zahráli na strojvedoucího a ne na jen cestujícího.

Vlak nikdy však nejede rychlostí, která je na rychlostníku, vždy o 4-5 km/h méně. Toto beru zpět. Zkusil jsem aktivitu JK_Rn67163pp-I z Chomutova s uhlím a zde vlak jel dle rychlostníku rychlostí 60km/h, ale po zvýšení rychlosti na rychlostníku na 110km/h, vlak reagoval až za stovky metrů.

Musíte počítat s tím, že po změně rychlosti na rychlostníku můžete zvyšovat rychlost až za rychlostník zajede celý vlak. Tak by to mělo být podle předpisu. Když je povoleno zvyšovat rychlost ihned od projetí rychlostníku lokomotivou, je rychlostník doplněn bílou obdélníkovou tabulkou s vyobrazením siluety parní lokomotivy.

Autopilot je primárně určen k testování aktivit a ne jako náhrada za řízení hráčem!

Francek to síce máš pravdu, ale Milan teraz určite naráža na problém v OR, ktorý ako badám existuje už nejakých pár mesiacov, predtým to bolo ok. Ide o to, že OR na niektorých miestach v trati zle načíta polohu rýchlostníku a tak sa v praxi stáva, že prejdem s HDV kľudne aj 500-700 metrov, kým sa nová rýchlostná hodnota načíta v traťovom monitore. Preto traťový monitor ignorujem a rýchlosť zvýšim pochopiteľne po prejdení celej súpravy a nečakám, až sa mi traťový monitor (ktorý vlastne ani už nepoužívam) uráči povoliť zvýšenie rýchlosti.

Čo sa týka návestidla výstraha, síce autopilota som ešte neskúšal, ale OR tento problém proste má u každého AI trafiku a ide ma z toho rozhodiť, pretože nielen sa tým destabilizujú všetky aktivity, ale aj samotný pohľad na to, čo ten vlak vlastne robí, je doslovne príšerný. V posledných týždňoch som čítal v úpravách OR, že bol tento problém eliminovaný, ale v praxi nevidím žiadny rozdiel...

Jen jsem si říkal, jestli to není tak nastaveno záměrně, když to tak zdůrazňoval. Asi to ještě bude nějakou chvíli trvat, než všechno pojede OK. Chce to trpělivost.

Pánové,
souhlasím s Poisonem, že Autopilot je primárně určen k testování aktivit. proto jsem také psal, že si šichtu raději odpracuji. Ale kolega Gr4Sp mi rozumí. Problém, je se správným načtením rychlosti v Monitoru tratě. Ano, za posledním vozem se má rychlost zvednout, ale tady to velmi často nejde. Zvyšuje se, jak kolega píše, po 500.700 m, ale také někdy i ne. A hlavně neukazuje často správnou rychlost. Např. na trati BP za H.Brodem je po chvíli 100 km/ na rychlostníku a monitor ukazuje tvrdohlavě stále 90km/h. A takových míst je na tratích hodně. Dříve to tak nebylo.
Ale trpělivost máme, takže vydržme.

Presne presne presne a totál ma to vytáča, ale čo už, raz sa snáď aj to, čo už niekedy bolo plne funkčné, opäť opraví... Alebo žeby dáky škriatok pokazil Zbyňkovi trať? Neverím, to skôr to OR.

Kluci, funguje OR na W8.1, já abych neinstaloval MSTS zbytečně. Jinak ty rychlostníky jsou peklo, několikrát jsem se s tim setkal na trati Luhačovice a před odchodem PC do věčných lovišť i na trati 180. Nyní mam novej stroj, tak jsem zvědav na chod. Jo to AI se chová fakt divně. V Nýřanech čekám na náklad a os a oba se nejdříve plouží u příjezdového návěstidla a hned poté u první vyhybky.

Včera, když jsem točil další video, zkusil jsem si v OR zapnout naklápění oblouků. Potěšilo mne, jak se mi vyplatilo všechny tratě podnáspovat modely s texturou štěrku. Díky tomu v oblouku vnitřní kolej není utopená v trávě, ale jen víc zasypaná štěrkem, což není už tolik rušivé. Jediné minus je, že v každém oblouku se změní textura na defaultní, tedy v mém případě na beton, klasická trať. Další milé překvapení bylo, že po načtení hry jsem zjistil, že už obraz není 4:3, ale přes celou obrazovku a není deformovaný. A v kabině si mohu šikama měnit pohledy nahoru dolu, vzdáleně podobně jako v RW. Tím si mohu zvolit buď lepší výhled na trať nebo víc do pultu. Viz video v mém vláknu trati BP. Víc budu testovat až po aktualizaci. Teď na hraní moc času nemám. Ještě je hodně dodělávek.

Většina AI, které potkám, jedou krokem, nebo stojí. Zbyňku, trať je perfektní, jen mě chybí u výhybek přestavníky či výhybková tělesa. Co s tím budete dělat? V ukázce jste jel vlevo, proč?
Milan

třeba protože se mu chtělo.
u přestavníků je to složitější:
buď je dá jako návěstní objekt, čímž si jednak navýší počet obj na čtverec a to stejný počet návěstních obj
nebo jako součást výhybky, ale tento systém nejde dělat u všech možných kombinací

Na koridoru všechny výhybky na dopravních kolejích tahají motory a dnes už tam výměnová návěstidla, a vlastně ani závaží, nikdo nepotřebuje. Toto zůstalo jen na ručně ovládaných výhybkách obslužných kolejí a vleček, tam to bez závaží nejde.
Co se týká osazování objektů v MSTS, to přesně popsal v příspěvku nademnou mmouka. F.

Back
Nahoře