Zajímavosti z tisku a webu

http://www.novinky.cz/ekonomika/356046-z-ciny-do-spanelska-dorazil-prvni-primy-vlak-jel-21-dni.html
Myslel jsem, že jezdí po našem koridoru, ale asi je to výhodnější přes Polsko. V závěru píší, že se náklad musel několikrát překládat kvůli různým rozchodům kolejí. Takže to není přímý vlak. Kdyby to vzali přes Čiernou nad Tisou, tam by vyměnili jen podvozky bez překládání. Jestli to tam tedy ještě funguje a přímé vlaky nenahradili autobusy, jak je nyní moderní. Přiznávají, že železnice je ekologičtější než kamiony, ale dražší. Přitom v dávných dobách platilo, že železniční doprava je levnější než silniční a tomu odpovídala i cena jízdenek. Je to i logické, protože kolo na kolejnici má menší odpor než pneumatika na silnici. Když dlouhý nákladní vlak veze jedna lokomotiva s jedním strojvedoucím, tak to nemůže být dražší než 30 kamiónů s 30 řidiči. Rozdíl asi je jen v tom, že železniční trať se za nemalé peníze platí v celé síti, silnice se za kilometr neplatí, tedy kromě dálnic. Což je umělé znevýhodnění železniční dopravy.

Přitom v dávných dobách platilo, že železniční doprava je levnější než silniční ... protože kolo na kolejnici má menší odpor než pneumatika na silnici.
:DKéž by to platilo i teď.:D

Myslíš, že to těch 21 dní vezl jeden strojvedoucí?

Michale, kamion veze jeden řidič, ale ten nejede nonstop. Alespoň na dráze, když strojvedoucí má odpočinek, tak spí zadarmo. Pak je jedno, když jej vystřídá jiný strojvedoucí a vlak jede hned dál, zatímco kamion spí předepsané hodiny. Takže když vlak vystřídá třeba 100 strojvůdců, placený je stále jen ten, co veze vlak.

V jeden okamžik sice budeš platit jen toho jednoho strojvedoucího, ale v celku jich stejně budeš muset zaplatit všech 100.

Michale, ty si určitě jen potřebuješ popovídat. :) Když řešíš takové voloviny. Kolik je na světě placených řidičů a strojvedoucích ?

Ne, já jsem jen cítil potřebu se vyjádřit k té neuvěřitelné kravině, co jsi tam napsal. Dlouho jsem se snažil ovládnout, ale tentokrát se mi to nepodařilo. ;) Dál už to komentovat nebudu.o_O

Ne, já jsem jen cítil potřebu se vyjádřit k té neuvěřitelné kravině, co jsi tam napsal. Dlouho jsem se snažil ovládnout, ale tentokrát se mi to nepodařilo. ;) Dál už to komentovat nebudu.o_O

Teda Michale, kdekomu uleteli včely nad Zbyňkovými perlami, ale od Teba som to nečakal ;) Klobúk dole :rolleyes:

Rozdíl asi je jen v tom, že železniční trať se za nemalé peníze platí v celé síti, silnice se za kilometr neplatí, tedy kromě dálnic. Což je umělé znevýhodnění železniční dopravy.
Teď jsi udeřil hřebíček na hlavičku. Silniční doprava je postavena tak, že si koupíš "vozidlo" a jezdíš po infrastruktuře v podstatě zadarmo. Kdyby každý platil za km ošoupané silnice podle stejných pravidel jako na dráze, nebylo by na silnicích ani kolo.
Výhra vlaku není ani tolik v nižším valivém odporu, ale především v tom, že 30 kontejnerů ložených na vozech (analogicky 30 kamionů) překonává obrovský aerodynamický odpor pouze jednou (lokomotivou vlaku) a ne 30x (každým tahačem).

Od té doby co jsme vstoupili do EU, tak postupně zanikla doprava kamionů vlakem, což vidím jako velké mínus.

Mňa zaujalo že súdruhovia nemali lokomotívy, elektrifikáciu ale trate na 200km/h áno? Nám sa ani dnes o takých nesníva :)

Tak tyto fotky si pamatuji. Jako dítě jsem si vystřihoval a lepil do sešitu všechny možné obrázky lokomotiv z celého světa a tyto dva tryskáče jsem tam měl také. Ale mám pocit, že to jsem si vystřihl z nějakého sovětského časopisu, který jsme museli ve škole povinně odebírat. Ogoněk nebo něco takového. :) Běda jak ne. V SSSR bylo tehdy možné vše. Jak nás to učili ? Země kde zítra znamená včera ?

V článku vidím botu,14,7kN by s tím vlakem s bídou pohnulo.Jinak pár let zpátky jsem viděl dokument,kde tryskový motor poháněl trakční alternátor,měla to být verze Acely pro neelektrifikované tratě.

Pardon,zjišťuji,že těch 14,7kN je správně,ovšem i tak se mi to zdá málo.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře