Nákladní vozy - skiny, repainty, modely

Takové staré vozy jsem nikdy u Rumunů (MSTS) neviděl. Kdysi u nich vznikalo modelů dost, ale nic historického. Na druhé straně, co brání použití některého z tehdejších vozů ČSD? U OR není problém s počtem ani polohou freightanimů. U Brzdy je erťáků několik. Schází akorát model dřevěného klínu pod kola. Stačí jeden model klínu, přidá se pod každé kolo (správně orientován i polohován) 4x(8x). U OR tohle možné je.

priklady.jpg

Tu je vidieť nesprávne proporcie toho autobusu, alebo vozu........Nd sme v depe mali. A síce by sa na to RT zmestilo, ale určite by to nebolo s toľkým volným miestom.

Tu je vidieť nesprávne proporcie toho autobusu, alebo vozu........Nd sme v depe mali. A síce by sa na to RT zmestilo, ale určite by to nebolo s toľkým volným miestom.
To je pravda. Skutečné rozměry autobusu Škoda RTO jsou
š=2,5m (rozdíl na model 0,15m)
v=3,15m (rozdíl na model 0,27m)
d=10,7m (rozdíl na model 0,21m)

Díky Pepovi už mám i naloženo, ještě tak přemluvit Zbyňka na ten kousek tratě Chocnň - Litomyšl, jinak fotka je z FB ze stránek muzea ve Vysokém Mýtě. Rok u ní není uveden, ten by mne docela zajímal, kvůli GVD :-). Ještě chci naskinovat vývozní RTO MTZ, ty byly jak jsem koukal na fotky s béžovám vrchem a spodek celočervený. Ale variant bylo mrtě:

Kdy to bylo zhruba foceno by se dalo možná zjistit ve článku, který vyšel kdysi v Dráze. Věnoval se právě rumunské a kubánské verzi, která byla trochu odlišná, a tak by tam možná bylo uvedeno, kdy k dodávkám došlo. Otázkou ale je, jestli ty vozy jsou ložené do Rumunska. :-)
Třeba by, jakožto sběratel městských autobusů, věděl víc PepeQ. ;-)

Otec při návštěvě Bucuresti (cca 1974) mi vyfotil toto RTO. V době fotky mohlo být až 12 let staré.
Pro rumunské dodávky byly typické:
1) neměly hlavici přípojného zařízení pro provoz s vleky
2) plný zadní nárazník v celé šířce vozidla
3) na prdelce neměly vnější víko kufru (díl je zanýtován)
4) větší větrací plochy na bočních oknech (ve tvaru písmene T)
5) pozdější dodávky neměly větrání T, ale klasické - na každém okně (pro ČS ob jedno)
6) plechové podlahy na zvýšené plošině u řidiče
7) pneumatické ovládání dveří (naše měly elektro-pneumatické)
Snad jsem nic podstatného nezapomněl ...

Přílohy

• Rumun_Š706_RTO_MEX_detail.jpg
    Rumun_Š706_RTO_MEX_detail.jpg
    142.9 KB · Zobrazeno: 19
Pamatuji si tyto vozy velmi dobře. Desítky vozů z odřeknutých dodávek drandilo v bývalé ČSSR. Praha 4331 - 4411 a další DP - dokonce některé vozy byly i ve službách ČSAD na místních dopravách (Žilina, Martin ...)

Dodatek:
Autobusy se často přepravovaly po vlastní ose.
Co se pravidelně vagonovalo:
1) Tramvaje TATRA-ČKD
2) Trolejbusy ze z Plzně - později Ostrov nad Ohří

Kdyby takový Mistr jako je například Tax nám vymodeloval Škoda 9Tr (1963-1980) tak by se dalo je vozit od Ostrova nad Ohří až po Čiernú pri Čope ... :-)

Co se pravidelně vagonovalo:
1) Tramvaje TATRA-ČKD
2) Trolejbusy ze z Plzně - později Ostrov nad Ohří
K tomu z Plzně pivo, lokomotivy ČS7, ČS8 , další pivo se dobíralo s těmi tramvajemi na Smíchově, v Běchovicích se přidávaly ČME3 z Libně. Vše to jelo na východ speciálem Pn57159 s přezdívkou „pivo”.

Konvoj T3 SU, SUCS jsem vídával ve Svinově v letech 1987 velmi často SU do Ruska a SUCS pak dorazily do Svinova (tehdejší Ostrava Poruba a tahaly se na vlečku ústředních dílen v Ostravě Martinově, přetahávalo to "prase", které vlastnilo, možná ještě vlastní DPMO. V letech dřívějších tahaly vozy do dílen a do zastavení nákladní dopravy na síti DPMO i nákladní vozy do vleček na ostravsku nákladní tramvaje:
http://www.sabdigital.com/expozicemhd/?akce=exponaty-tramvaje-ostrava-103-nakladni-el-vuz
https://www.dpo.cz/historie-mhd/historicka-vozidla/historicke-tramvaje/183-vuz-106.html
http://www.sabdigital.com/expozicemhd/?akce=exponaty-tramvaje-ostrava-107-el-lokomotiva

Taky jsem na to koukal jak vyoraná myš. :-) Ale je fakt, že vývoz do SSSR jsem tam viděl jednou, Klasické "tétroje" SUCS vícekrát. Takže je možné, že jel vlak do Ruska odklonem, nevím, je to hodně dávno, já tam hlavně procházel zaniké pozůstatky tratě Svinov - Kyjovice a Svinov Klimkovice, při těch příležitostech jsem tam vždy narazil na nějakou zjímavost na dráze. Ale v letech 1987 jsem se z 80% zajímal pouze o MHD v Ostravě, hlavně o tramvaje. :-)

Back
Nahoře