Aktivity pro OR Dan J.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dan J.
  • Datum začátku Datum začátku
Zjednodušeně:
Výhybkář byl pohůnek, který házel dle pokynů ručně výhybky a klíč odevzdával někomu kdo obsluhoval zab. zař. a neodpovídal (výhybkář) za volnost vlakové cesty.
Dozorce výhybek (vyhybkařské stanoviště) házel ručně výhybky a zodpovídal za volnost ve svém obvodu.
Signalista (stavědlo) házel výhybky (je jedno jak), zodpovídal za volnost, a stavěl návěstidla - signály. Mohl mít pod sebou dozorce výhybek, či výhybkáře - toho mohl mít pod sebou i dozorce výhybek.

Přesně tak, signalista obsluhuje návěstidla, výhybkář ne. Výhybky obsluhují oba.
I výhybkář může mít dálkově ovládanou výhybku - např. Plzeň hl.n. stanoviště XXI mělo elektrické výhybky a naopak stavědlo 4 mělo ruční.

Signalista (stavědlo) házel výhybky (je jedno jak), zodpovídal za volnost, a stavěl návěstidla - signály. Mohl mít pod sebou dozorce výhybek, či výhybkáře - toho mohl mít pod sebou i dozorce výhybek.
Signalista nemusel stavět návěstidla - signály. Někde tomu tak sice bylo, ale od toho to nebyl názvem signalista. Signalizoval výpravčímu pomocí SaZ zařízení správné postavení vlakové cesty, za které zodpovídal. Mimo jiné je signalista pouze podmnožinou množiny výhybkářů. Viz aktuální předpis, kde je výhybkářem již každý pracant obsluhující výhybky včetně výpravčího atd.

.... Signalizoval vypravčímu pomocí SaZ zařízení správné postavení vlakové cesty ...
Na to pravě stačil i ten dozorce výhybek, neboť i ten mohl obsluhovat stavědlový přístroj (např. závěr výměn) nebo signalizovat na kontrolní desce postavení vlakové cesty (bez jakékoli závislosti na návěstidlech). Právě proto byly ty funkce odlišeny odpovědností, rozsahem zkoušek a platovými třídami. A to že "Pod pojmem výhybkář se pro ustanovení tohoto předpisu považuje zaměstnanec který, ... " se zde neřeší. Řeší se že není pravda, že rozdíl je v tom že výhybkář hází výhybky ručně, a signalista pákou, kličkou nebo řadičem.

Ahoj. A stejně jsem se nedověděl, co by bylo pro aktivitu v této stanici nejlepší. :) Mám tedy udělat ten posun, že bude přehazování ručně, automatocky?
b) byla pošta, na kterou by se odstavoval poštovní vůz
Tome, na tu kolej se v aktivitě odstavuje vůz s poštou, noviny Rudého Práva a jiné tiskoviny, popřípadě dopisy, které se překládají na náklaďák, který to rozváží po dalších okolních vesnicích. Na trati DVK tam zrovna i to auto stojí. :-) Proto jsem se ptal i na vůz ČSD Gkks, jestli měl průběžné parní topení, tj. když dám T466 + Gkks + 2x Bai, aby mohly ty "bajkyL topit. Zatím tam mám rybák F.

Nejlepší Dane bude, když to bude házet signalista/výhybkář sám. (Aspoň by v tom v reálu neměl bordel a věděl by, kde má co přestaveno.)

Přesně tak. Výhybky bude házet výhybkář, a s posunovym dílem bude jezdit někdo, kdo bude mávat praporkem. Ale že by do Lopovic přijel plný vagón Rudého Práva a dopisů, což by pak náklaďák rozvážel po okolí, je nesmysl. Pošta se musí předat, převzít, roztřídit na poštovním úřadě a doručit. Takže maximálně by se přivezlo to Rudé Právo pro spádové vesnice (pár balíků ve služebním vozem/oddíle). Poštovní kurzy v té době už jezdily pouze mezi velkými městy. Já bych do toho poštu nemotal, ten vlak by prostě přivezl spešninový vůz, který se bude vracet ve svém kurzu z Lopovic odpoledne, a po příjezdu vlaku a vyložení spěšnin se tam prostě na půl dne odstaví, a je to.
Co se toho vozu týká, nevím přesně o který jde, ale pravděpodobně to bude ten paklák, který potrubí parního topení měl, a bude realističtější, než poštovní vůz. ;-)

Na čom? Jestli myslíš na jaké trati, tak ne. Osobák s 810 je na trati 310 a tohle na VouKolejce. :-)

Skoro je. Udělta Read Me a ještě nějaké drobnosti. Já při tvorbě dělám těch aktivit víc, pak nechám určitou aktivitu chvíli "uzrát" a projedu ji po delší odmlce a případně doělám ještě nějaké drobnosti.

Back
Nahoře