Projekt Open Rails

Ital říká, že všechny novinky z Unstable jsou automaticky v MG NewYear. A pravda, on se snad jako jediný o svou verzi stará příkladně.

Jen pro info - já mám vždy svou verzi 1:1 k Italovi (NewYear). Pomocí asi miliónu patchů si ji potom upravuji jedním klikem. ;)

A hnedle první neduh co už fungoval v základním OR. Po přestupu do traffic mi neche OR MG zabrat stanici v Kolíně. Předtím v pohodě.
R17.jpg
Dan

EDIT: Když jsem teď nahrál tuhle uloženou pozici, je příjezd v Kolíně zatržen. Tak tomu nerozumím už vůbec.

Takže, jinak celá aktivita z Bratislavy, přes Brno, Havlbrod, Kolín až do Prahy, kde se stojí a posunuje na hlavním až do Masarykova, bez jediného pádu. Takže OR MG z odkazu od Icika bezkonkurenčně vede nad standartním OR.

Tak o jedné anomálii vím (a nebo něco dělám špatně). U standardního OR pustím s F5 HUD a kombinací SHIFT+5 měním jeho obrazovky, přičemž ty rotují dokola. OR MG můžu měnit jen 1 až 4 obrazovku a při pátém SHIFT+F5 se OR MG mění na OMG! a jde do kytek. Samozřejmě nevím jak se dostat k obrazovkám sestupně. Tedy 4-3-2-1 (pátou ven čert, když to u ní spadne).

Tak o jedné anomálii vím (a nebo něco dělám špatně). U standardního OR pustím s F5 HUD a kombinací SHIFT+5 měním jeho obrazovky, přičemž ty rotují dokola. OR MG můžu měnit jen 1 až 4 obrazovku a při pátém SHIFT+F5 se OR MG mění na OMG! a jde do kytek. Samozřejmě nevím jak se dostat k obrazovkám sestupně. Tedy 4-3-2-1 (pátou ven čert, když to u ní spadne).
Presne tieto pády po piatom stlačení SHIFT+F5 som spozoroval aj u mňa. Ale myslel som si, že mám niečo blbo.

To se tady kdysi někde řešilo a já měl za to, že je opraveno? Já používám 4. pozici a v pohodě, tohle schválně zkusím, až dodělám Read Me k chystané aktivitě.

Po odzkoušení a zapsání na kus papíru asi takto:

1. F5 - základní HUD
  2. SHIFT+F5 - info o složení soupravy
  3. SHIFT+F5 - info o lokomotivě
  4. SHIFT+F5 - info o brzdách
  5. SHIFT+F5 - info o tažné síle
  6. SHIFT+F5 - dispečer a okno HUD scroll
  7. SHIFT+F6 - dispečer
  8. SHIFT+F5 - "do kytek" ....
Dílčí obrazovky tím pádem nerotují, pokud se chci dostat na některou předchozí, musím dát ALT+F5 do základní a promačkat se SHIFT+F5 k potřebné.

Opět nezkušený programátor testuje určitou proměnnou typu string na určitý stav. Zapomněl však, že se do ní přepisuje řetězec znaků i v různých jiných jazycích než jen v angličtině. Ital ho určitě upozorní a opraví se to brzy.
Pokud chceš jezdit, navol jazyk anglický. :)

Ne ne ne, angličtinu určitě ne, jsme v ČR a nejsem ročník, který se chce kvůli vlakům přeučovat další jazyk. Už teď mne štvě, že jsou některé funkce česky a některé anglicky.

Ahoj.
Prosím, co má v OR vliv (jak nastavit) to, aby se mi objekty stromů a tak podobně nezobrazovaly několik metrů před mašinou? Za Kútama tuším mám dokonce auta ve vzduchu a most se mi zobrazí až těsně před. Kdysi mi někdo poradil co přidat, dělalo mi to i OV hlavní a zabralo to, ale už nevím přesně co.

Zdravím, v těch verzích MG atd se tady moc nevyznám, mohl by mi sem někdo hodit odkaz na nějakou stabilní/vaši nejpoužívanější verzi?

Hmm, to je spíše o tom, že OR MG nemá ani stabilní ani nejpoužívanější verzi, ale vždy tu poslední. Odkaz totiž nikam jinam nevede a je zrovna v tomto vlákně často zmiňován.

Ahoj. Co mámnastavené špatně v OR MG? Když nahraju uloženou pozici, tak mi řve prokluz, tachometr mám na nule, když dám pauzu vyletí na danou rychlost, po cce 30 vteřinách OK, nebo musím sešuntovat na nulu a znova našuntovat.
Dan

Ahoj Dane, řekl bych, že je to zase nějaká "vychytávka" vývoje OR. Tento problém mám už asi 14 dní, jak u OR MG, tak obyč verze...

Můžu potvrdit, se stejným jevem jsem se setkal při testování brzdm, kdy vlak rozjedu a v celých desítkách kilometrů ukládám. Když potom načtu jízdu např. uloženou v 80 km/h musím udělat, co píše Dan. A až potom se srovná na uloženou rychlost a tažnou sílu. V HUD je vidět jak tažná síla a prokluz pulsuje, než se zklidní. Chová se tak ale pouze uložená pozice.

Před časem snad zde byla diskuse o nových možnostech zadání jízdních odporů. A zároveň se někteří už dříve ptali (i jinde, ne jen na tomto webu), proč jsme se s pár kolegy zatím drželi starého zápisu Friction(). Vysvětlení je jednoduché - po zavedení možnosti zápisu pomocí konstant pro Davisovu rovnici byla tato možnost:

ORTSDavis_A ( 1513.35 )
ORTSDavis_B ( 38.1698 )
ORTSDavis_C ( 6.900120 )
ORTSBearingType ( Roller )

A zde je zásadní chyba v tom, že v tomto případě odpor při v=0km/h je počítán pouze z hmoty vozidla, udané řádkem Mass() a následně násoben nějakou "bulharskou konstantou", jejíž hodnota je volena právě zvolenou možností v řádku ORTSBearingType ( Roller/Low/Friction ). Ve všech případech je však odtrhový odpor nesmyslně vysoký. Dalším neovlivnitelným aspektem byla "přechodová rychlost" (merge speed" - při které končí jízdní odpor, určený uvedeným způsobem a přechází se čistě na výpočet rovnicí Davis), nastavená pevně na 8km/h. Během zrychlování vlaku je mezi oběma způsoby plynule interpolováno. Pro zpomalování je však v kódu další chyba, kdy onen "plynulý přechod" není a odpor je stále počítán dle Davis, načež až při dosažení v=0km/h se algoritmy skokem přepnou a jízdní odpor tak skokově vzroste.

Proto byl kód přepracován a řádek ORTSBearingType () byl nahrazen řádkem ORTSStandstillFriction(), kde je možné zadat přesnou hodnotu odporu stojícího vozidla (zde proběhla diskuse na téma, jak tento odpor zjistit - právě zde má zápis výhodu v možnosti laborování s konkrétní hodnotou), navíc přibyl i řádek ORTSMergeSpeed (), kterým je možné i přesně zadat "přechodovou rychlost".

Ve výsledku např. pro M62 (sergej) vycházejí zápisy, týkající se jízdních odporů, následovně:

Kód:
comment (** jizdni odpory - hmotnost 116t, rychlost 100km/h, pocitana celni plocha 12m^2**)
    ORTSDavis_A ( 1513.35 )
    ORTSDavis_B ( 38.1698 )
    ORTSDavis_C ( 6.900120 )
    ORTSStandstillFriction ( 1513.35 )
    ORTSMergeSpeed ( 0.62 )

comment (** celni plocha pro vypocet vlivu vetru na jizdni odpor **)
        ORTSWagonFrontalArea ( 12.0m^2 )

comment (**odpor v oblouku **)

ORTSTrackGauge ( 1435mm )
    ORTSRigidWheelbase ( 4200mm )
    ORTSUnbalancedSuperelevation ( 100mm )

Při zkouškách vše odpovídá, při zadání shodné hodnoty, jako pro Davis_A i do řádku ORTSStandstillFriction() je tento odpor adekvátně interpretován, při nulové rychlosti je jen o pár desítek N vyšší, což ukazuje na funkčnost algoritmu, počítajícího změnu odporu v závislosti na teplotě ložisek. Přesto je však chyba nepatrná oproti dřívějšímu zápisu a odchylku je navíc možné korigovat úpravou hodnoty v řádku. "Přechodová rychlost" je zatím nastavena na 2km/h a dle zkoušek rovněž funguje přesně takto.
A jak zde opět před časem proběhla ohledně odporu diskuse s argumentací, že nezabrzděné vozy mají být schopny ujetí už na (snad) 0.3‰ spádu (nevzpomenu si už na přesnou hodnotu), tak potřebnou horizontální sílu pro rozpohybování vozu již není složité vypočítat, na jejím základě zjistit potřebný "odtrhový odpor" a ten následně dle zkoušek případně doladit.

Čili starý zápis Friction() již můžeme definitivně opustit, nota bene je možné zadávat pro rovnici Davis exaktní hodnoty, udávané předpisy a případně výsledky zkoušek (v reálu). Podotýkám však, že ani fCalc2.0 není třeba zatracovat, zatím nezklamal a všechny podle něj vypočtené a naladěné soupravy následně ve stoupáních odpovídaly zátěžovým diagramům.

Byl proveden i zevrubný rozbor (a testování výsledků) způsobu, jakým ORTS počítá adhezi a zde je celkem dost věcí k přepracování - ale o tom někdy příště (bude-li zájem).

Proto byl kód přepracován a řádek ORTSBearingType () byl nahrazen řádkem ORTSStandstillFriction(), kde je možné zadat přesnou hodnotu odporu stojícího vozidla (zde proběhla diskuse na téma, jak tento odpor zjistit - právě zde má zápis výhodu v možnosti laborování s konkrétní hodnotou), navíc přibyl i řádek ORTSMergeSpeed (), kterým je možné i přesně zadat "přechodovou rychlost".
Ve vší úctě - opět to ale značí použití bulharské konstanty.
Původně k tomu byl i ten parametr pro ložiska ORTSBearingType.
Zde na to téma proběhla diskuze, jejím podnětem byla ukázka tohoto řešení u lokomotivy typu Dash9. Odtržení bylo uměle sníženo použitím nízkoodporovýchi ložisek (které tato lokomotiva nemá, používají se především u podvozků moderních rychlovlaků) a hned navýšeno právě vysokou hodnotou parametru ORTSStandstillFriction.
U toho samovolného ujetí se jedná o hodnotu 3%. Toho lze však docílit i původními Davisovými parametry ABC a typem ložiska.

Back
Nahoře