Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Jak kdo. My (13 let na panelu v Praze na hlaváku) víme, že nic takového nebylo, a není!Co my víme. Třeba si dovolili švestičky s vlastní zahrádky- od soukromníků soukromé úplatky.
![]()
A my od RJ (já už teda jenom brigádně) víme, že komunikace s CDP Praha je o 100 lvl jinde než komunikace s CDP Přerov. V tom dobrém slova smyslu.Jak kdo. My (13 let na panelu v Praze na hlaváku) víme, že nic takového nebylo, a není!
A taky ještě víme, že třeba s RJ nebo LE byla většinou lepší komunikace, než s "národním dopravcem".![]()
Uklidni se, a přečti si čtvrtý příspěvek zpět.Opět dík! Nemám je náhodou převést do kódu, aby občas vylétly v bublině jako zpestření pro hráče???
Zdravím,Mechaničil jsem skoro 20 let, poznal stovku fírů starých i mladých, ale tohle by si nikdo nedovolil. Ani jeden tehdy mladý fíra, kterému prošly všechny průšvihy. Nedodržoval rychlost, svezl na madlech náčelníka lokomotivního depa, který jel do práce a šel po schůdkách na pokec na zadní stanoviště, které bylo prázdné a zamčené, protože fíra už byl doma. A zastavování na červenou, to přímo svádělo nezastavit, protože v 60% po plížení krokem k červené jakmile souprava zastavila, rozsvítila se barva. Ale nikdo si na nic nehrál, protože kdyby to projel, jde z mašiny dolů a na nějaký měsíc by to na mnohem méně placené práci poznal na výplatě. K červené měl respekt každý.
A mlha? Jako mléko bývala na trati z Prahy do Benešova. V Říčanech byla mechanická návěstidla a předvěsti se většinou nestavěly a ani neosvětlovaly. A jedete stovkou. Přední okno jako mléčné sklo. Oči vyvalené oba hledáme předvěst. Míjíme upozorňovadla a nahlas sborově počítáme 4...3...2...1.. Na zlomek vteřiny vykoukla předvěst a samozřejmě výstraha. Pak jsme se plížili ke vjezdu jako kontrarevoluce, já vykloněný z okénka a ještě svítil baterkou do toho mléka a nakonec našli moji rádcové našli a bylo tam volno. Ne opravdu není o co stát. Mlhu opravdu nechceš.![]()
Já vím, že je mlha svinstvo, sice ne z kolejí, ale je to taky síla. A MSTS umělo mlhu tak, že mi naprosto stačila a jakožto řidič z povolání, jsem se úplně vžil do fírovy situace při vedení Žáby na tehdy nově dokončené BP Praha-Tábor, kde se dá říct, že mám do Benešova perfektní poznání a stejně jsem si nebyl jistý.Ne opravdu není o co stát. Mlhu opravdu nechceš.![]()
Dneska je to spíše o tom, že z nových lidí se absolutně vytratila pokora. To, že výcvik je osekaný, to bych možna ještě pochopil. Doba se posunula. Ale dneska chce hned každý po zkouškách na rychlíky, oblíbenou činnosti se stalo vyhrožováni typu “jestli mě nedáte na esa, jdu k soukromníkovi” apod. Nechci znít jako nějaký geront co má odježděno 30 let, ale bohužel je to smutný fakt. Už za nás před 8 lety byl výcvik docela okleštěn, jenomže já včetně mých kolegů jsme o tu práci měli velký zájem a vzdělávali jsme se dost věci sami. Dneska za tím dost nových vidí jenom prachy, rychlíky, denní směny nejlépe od 8 do 20:00 a 60k za normu v čistém…Po škole, když jsem nastoupil do depa Praha střed jako kandidát strojvedoucího, tak to bylo hodně na dlouho. 10 měsíců v dílnách a různé pomocné práce v depu, jako myčka, úklid, noční šatnář
(tam se dobře učily předpisy ke zkouškám, protože se tam nic jiného kromě spaní nedělalo. Navíc šli jsme ke zkouškám a neměli se z čeho učit, protože knihy s předpisy nešlo vyfasovat, neměli skladem. V šatně jsem střídal jednu starší, trochu střelenou paní. Každému říkala Jiříčku. Slávina se jmenovala? Tak jsem se jí svěřil, že se nemám z čeho učit ke zkouškám a začala hned jednat. Rozeřvala se na celou velkou šatnu "Pane strojvedoucí, pojďte sem, tady Jiříček má jít ke zkouškám a nemá se z čeho učit" A do pěti minut jsem měl stoh předpisů zapůjčený od jednoho fíry) ) Nastoupil jsem do depa v srpnu a k prvním zkouškám na strojvedoucího, dopravní část 8A jsem přišel na řadu v červnu. Zkoušející Lukeš byl hrozný ras, naštěstí jsem to nevěděl, protože tréma byla i tak veliká. Bylo nás tam dvacet a z našeho depa jsem prošel jediný i když za čtyři. Zbytek vyházel. Začal jsem jezdit jako mechanik a chodil do kurzu. Pak mi vše přeťala dvouletá vojna. Po vojně jsem nějak ztratil tu jistotu, noční nebyla moje parketa a raději jsem už jen mechaničil, protože by byla otázka času, kdy bych to v nějakém mikrospánku mohl někde projet. Ale mě to jednou řekl narovinu jeden starý fíra u kterého jsem začínal. Řekl mi "sám jako fíra nejezdi nebo to jednou někde prosereš" Měl mne za rok prokouknutého.
Ale chci říct tolik, že tenkrát i když byl velký nedostatek strojvedoucích, tak tam pustili jen opravdu ty nejlepší.
Jezdil jsem s asi stovkou strojvedoucích, se zbytkem jsme se znali z depa, ale nikdo z nich nebyl žádný plašan, ale velmi vyrovnaní lidé, kteří měli respekt ke kolejím, nikdo zbytečně nedivočil. A k zarážedlům i návěstidle na stůj ....... Všichni předvídali, že to tam může sklouznout. Tak se plížili pomalu.
Ale také byly průsery. Jenomže nebyly tak časté jako nyní. Únava? Vždyť kdo potřeboval prachy, tak jezdil celé měsíce bez volna a mezi nočními na stavbě na svém baráku. Šichty dávaly 15 až 17 hodin. Dvoudenní 31 hodin. Tedy stres byl podobný jako dnes. Jenomže dnes není ten postup jako dříve. Tenkrát v Praze, než se někdo dostal na osobní dopravu, to trvalo i několik let. Současně je to mnohem rychlejší. Dříve se začínalo na zálohách, pak krátké nákladní přetahy souprav a pendlování mezi odstavným a hlavním nádraží, pak náklady a až fíra dozrál, tak teprve osobní doprava a rychlíky.
Ano, střídaly se s paní Chomíkovou.Slávina se jmenovala?
Nedávno jsem četl celkem výstižný citát: "Samozřejmě neexistují žádné zlaté časy, pouze poněkud romantická vize určitých stránek minulosti, která je obvykle viděna brýlemi s určitým růžovým nádechem". Autora bohužel neznám.... Já jen, že také často trpím pocitem, že dřív bylo líp, ačkoliv tak určitě není.![]()
Měli jsme jednoho takového kolegu. Byl to ing. Asi jej komunisti odněkud sesadili, tak dělal strojvedoucího a byl to pan Chytrý a pan Neomylný. "Ti mladí dělají průsery, to mě se nemůže nikdy stát. Já dělám vše pořádně".A pokud někdo tvrdí, že jemu by se to stát nikdy nemohlo nemohlo, je první adept na průser.
Netuším jak kde, ale v Praze bylo vše naprosto v pohodě. Tajně se chlastalo, ale to se dělo co dráha existuje. Staří fírové co jezdili na páře vyprávěli, že na šichtu musel být vždy plný uhlák piv. Ale tenkrát byla Osmička pivo legálně povolená. Jenomže vše zkazili lidi a někteří se z té osmičky dokázali i ožrat, tak se to zatrhlo. Ale jinak žádná volnost neexistovala. Cviční chodili na kontroly jak pominutí. Ale dalo se to.jak bylo ČSD koncem 80. let a v letech 90. v naprostém morálním rozkladu, co se týkalo znalosti a dodržování předpisů, chlastání v pracovní době, jakož i stavu techniky.
To je velmi přiléhavé. Vygooglil jsem to na fóru modely.biz, přeloženo z anglického originálu. Je kolem toho docela zajímavá diskuze. Autor citátu Paul Atterbury pro časopis Railway Modeller č. 09/18, str. 777.Nedávno jsem četl celkem výstižný citát: "Samozřejmě neexistují žádné zlaté časy, pouze poněkud romantická vize určitých stránek minulosti, která je obvykle viděna brýlemi s určitým růžovým nádechem". Autora bohužel neznám.![]()