Staniční hlášení nejen pro trať 321

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Javim
  • Datum začátku Datum začátku

Javim

Začátečník
Když už autor trati vyjádřil přání toto dále neprobírat v hlavním tématu k trati (zde), tak bych si dovolil založit téma vedlejší.

Shrnutí dříve napsaného:
1)
A když už jsme u toho Svinova, tak v režimu prohlížení trati mi při vjezdu do Svinova MSTS padne bez udání chyby. Dělá to jak aktualizace 12 (nainstalovaná na čistou instalaci MSTS), tak i 13ka ... v aktivitě Praha - Košiče se mi to ale nestalo. Nemá někdo ideu?

Tak jsem to ještě trochu testoval a i ve mnou narychlo udělané aktivitě to při přijezdu na Svinov letí (na směru nezáleží) ... vždy to jde do kolen při přiblížení se k nástupišti tak na 10m a to stylem černá obrazovka a selký zvuk a potom zpráva o selhání a zda to chci poslat MS ...

2)
Další postřeh ... dělá mi to občas i Olomouc ...
Když odmažu (rychlejší test mě nenapadl) hlášení pro obě padací stanice, vyskočí chyba o nenalezeném .sms, ale nepadne to ... když zaměním hlášení jiným, tak to jede úplně bez zaváhání ... tedy je to v tom.
Obě lokace mají jedno společné - soubory .wav mají větší než 40MB, tedy předpokládám, že mi to padá na přetečení nějakého bufferu.

3)
Tak prozatím vyřešeno ...
Již několikrát zmiňovaný soubor soundcfg.dat v GLOBALu,
v sekci
Skip ( Scalability 5 - Memory Guide 30M )
přitopit na paměti ...
SoundSystem ( 5, 500, 200, 62914560 )

Výsledek je, že to už na tom místě nepadá, jen se to tam jakoby zamyslí (na dobu až 1s)

4)
Další postřeh ... ani toto nefunguje, pokud jedu nějakou delší soupravou ... další zvedání paměti také vliv nemá.

Naposled editoval moderátor:
RE: Staniční hlášení pro trať 321 (Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou)

Chtěl bych jen upozornit, pokud nevím, co dělám, tak do souborů trati nevrtat. Pokud chci zrušit hlášení rozhlasu, tak je logické, když smažu waw, tak musí následovat chybové hlášení.
Pokud chci zvukové hlášení odstranit, musím smazat zvukový sloup v editoru tratí. Nebo mít nějaký testovací wav například z dvoukolejky od Jiříka a přejmenovat jej na ten, který chci nahradit. Tak to dotyčný udělal.

RE: Staniční hlášení pro trať 321 (Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou)

Já Zbyňka doplním a upřesním: Když smažete třeba zvukový soubor hlášení25.waw a ponecháte tam soubor hlášení25.sms stejného názvu, tak bude v příslušné stanici ticho (bez chybového hlášení). Pokud si vezmete tak, jak radí Zbyněk, hlášení1.waw z Dvoukolejky, a přejmenujete je na hlášení25.waw, budete v té stanici slyšet jakési tiché hlášení, kterému nebudete rozumět a tudíž se hodí kamkoli.

RE: Staniční hlášení pro trať 321 (Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tis

Tyto alternativy samozřejmě znám, kvůli tomu bych ani vlákno nezakládal. Spíše jsem měl na mysli nějak rozklíčovat co kde změnit, aby fungovalo stávající hlášení ve stávajícím stavu, nebo třeba jak upravit stávající hlášení při zachování jeho obsahu tak, aby fungovalo na stávajícím nastavení.
První varianta se mi povedla jen částečně (lokomotivní vlak projel v klidu, ale delší souprava chybovala stejně) ... zkoušel jsem i druhou variantu, ale to zase ve stanici hlásil kačer donald :)
Tedy možná ten downsampling wavu byla cesta, ale ještě to chtělo někde něco upravit ... buď na to přijdu sám (zkoušením nebo hledáním na internetu), nebo bude vědět někdo jiný ... výsledky se tak jako tak objeví zde.
A to je ten důvod, proč jsem toto vlákno založil ... jednak pro sebe a jednak pro ostatní, kteří mají stejný problém (a že jsou tací se ukázalo v původním vlákně).

RE: Staniční hlášení pro trať 321 (Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tis

Takže zatím poslední výsledky bádání ... nastavil jsem soundcfg.dat podle následujícího příspěvku:
http://forums.flightsim.com/vbts/showpost.php?p=1353385&postcount=11
a zatím bez zaváhání ... tedy, ono zaváhání na místě kde to padalo je, ale nepadne to ... zatím jsem to otestoval všemi způsoby, které předtím spolehlivě padaly.

Pokud chcete někdo testovat tratě v MSTS je nutné si vytvořit pro tohle aktivitu. Ve stanicích, kde jsou problémy udělat nějaká velká šibování a provoz kolem tří vlaků. Ale první bod je dát hlášení do rozumné komprimace. Dávat do MSTS zvuky v maximální kvalitě je barbarství a plýtvání rezervami. :-)

Ještě dotaz na odkaz, proč je u posledního zápisu na odkazu v soundcfg.dat u 30Mega paměť 0 ? Vlasně ony jsou ty 0 všude. Metoda pokus a omyl aniž bych věděl, co která čísla znamenají ? :-)

Zbyněk Šemora napsal:
Ještě dotaz na odkaz, proč je u posledního zápisu na odkazu v soundcfg.dat u 30Mega paměť 0 ? Vlasně ony jsou ty 0 všude. Metoda pokus a omyl aniž bych věděl, co která čísla znamenají ? :-)

V pravdě řečeno ... netuším :)
Ale je to jeden z výsledků, ke kterému dospěli v té diskusi, ze které jsem čerpal a dokonce to má i svou logiku ... velice často se setkávám s tím, že zadávání hodnoty, která musí logicky být nenulová se dělá stylem 1 - xxx hodnota, 0 znamená neomezeno/dynamicky ... třeba je to tak i v tomto případě.
Na druhou stranu je možné že to co tentokrát pomohlo bylo spíše v úpravě všech těch druhých a třetích hodnot v tom řádku ...

Javim napsal:
Takže zatím poslední výsledky bádání ... nastavil jsem soundcfg.dat podle následujícího příspěvku:
http://forums.flightsim.com/vbts/showpost.php?p=1353385&postcount=11
a zatím bez zaváhání ... tedy, ono zaváhání na místě kde to padalo je, ale nepadne to ... zatím jsem to otestoval všemi způsoby, které předtím spolehlivě padaly.

Zdravím, nemáte někdo ten soundcfg.dat z toho odkazu? Link je teď bohužel už mrtvý. Díky.

Prosím o radu k problematice staničního hlášení u tratě 321.

U některých (ne všech) stanic a to např. Praha hl.n. nebo Šumperk se staniční hlášení přehrává pomalou rychlostí.
Hlasí to pomalu.

Stanice jako Olomouc, Břeclav nebo třeba Ústí nad Labem je v pořádku.

Kde se nachází problém?
Dík.

Kmitočet je tam dobře. Problém je jinde. Při zápisu jednotlivých sekvencí hlášení chybí jejich proložení zápisem "Ticho". Teď jsem se díval zrovna na Beroun. V MSTS to jelo dobře, OR to nezkousne. Všimnul jsem si, že třeba při příjezdu do Libně slyším hlášení normálně, ovšem pokud se podívám z okna podél soupravy, a vrátím se zpět, slyším je buďto zpomaleně, nebo zrachleně. To se mi stalo třeba i ve Zvolenu. Ty zápisy by bylo třeba dopsat. Pro trať 321 byl balíček ke stažení na "Ulož.to!". Ovšem jestli tam ještě je, nevím. Byl tady na to někde odkaz.

Musí se přepsat v Sound soubory "ticho", to je vše, viz Sound u BP, kde máme ticha jak pro MSTS, tak pro Openrails. protože Soubory ticho pro OR zase shazují MSTS. :)

Kmitočet je tam dobře. Problém je jinde. Při zápisu jednotlivých sekvencí hlášení chybí jejich proložení zápisem "Ticho". Teď jsem se díval zrovna na Beroun. V MSTS to jelo dobře, OR to nezkousne. Všimnul jsem si, že třeba při příjezdu do Libně slyším hlášení normálně, ovšem pokud se podívám z okna podél soupravy, a vrátím se zpět, slyším je buďto zpomaleně, nebo zrachleně. To se mi stalo třeba i ve Zvolenu. Ty zápisy by bylo třeba dopsat. Pro trať 321 byl balíček ke stažení na "Ulož.to!". Ovšem jestli tam ještě je, nevím. Byl tady na to někde odkaz.
Přesně.
V mém případě zpomalené hlášení je automaticky v Praze hl.n. a Šumperk. Dál si nebavím.
Ale když třeba provádím posun např s 456tkou v Břeclavi a vyjedu na ranžír a zpět, tak hlášení je neuvěřitelně zrychlené, jako by to namluvil Chip & Dale.
(pouze 321)
Ale ony „zapisy" vůbec nevím o co go.
V tomto případě jsem neznalej a rád bych poprosil o postup, jestli je možný .

Jako příklad: Zápis v Sound v trati 183, a v Sound tratě 321. Jeden zápis ticho třeba v Berouně má. Ale musí to být mezi všemi zápisy hlášení, i na začátku a konci. Ten jeden zápis, mezi ostatními v 321 může naopak to hlášení ještě více destabilizovat. A to je to, co slyšíte v té 321.

Hlášení_2.jpg

Hlášení_1.jpg

Jako příklad: Zápis v Sound v trati 183, a v Sound tratě 321. Jeden zápis ticho třeba v Berouně má. Ale musí to být mezi všemi zápisy hlášení, i na začátku a konci. Ten jeden zápis, mezi ostatními v 321 může naopak to hlášení ještě více destabilizovat. A to je to, co slyšíte v té 321.

Zobrazit přílohu 34293

Zobrazit přílohu 34292
Takže když si otevřu zápis například hlášení Praha hl.n. v 321, lze tedy předpokládat, že tam zápis „ticho" bude jen někde, ba i jednou?

Odepisuji teď mimo, nemám po ruce ntb.

Takže, když si to otevřu, tak bych se měl po každém hlášení vložit ticho ano?
Stačí jen zkopírovat řadek ticha, nebo jak to provésti?

Tichem to musí začínat, mezi každým hlášením musí být ticho a za všemi hlášeními zase ticho. Tak, jak to je u toho hlášení v Klatovech, co jsem tady zobrazil. A musí se taky upravit to číslo položky Tiggers, před hlášeními. To udává jejich počet. A je to včetně těch položek ticho. Délky ticha můžeš udávat různé, ovšem jen takové, které jsou obsaženy ve složce Sound v trati.

321.jpg

Tichem to musí začínat, mezi každým hlášením musí být ticho a za všemi hlášeními zase ticho. Tak, jak to je u toho hlášení v Klatovech, co jsem tady zobrazil. A musí se taky upravit to číslo položky Tiggers, před hlášeními. To udává jejich počet. A je to včetně těch položek ticho. Délky ticha můžeš udávat různé, ovšem jen takové, které jsou obsaženy ve složce Sound v trati.

Zobrazit přílohu 34295
Takže pro mne laicky řečeno :)
Si najdu ve složce Sound k dané trati zvuk.soubory Ticho. Zjistím jaké délky obsahují, např. 5s, 10s a 15s.

Následně si otevřu zápis, zkopíruji celý řádek jednoho ticha, který by tam mohl být a vložím před první hlášení, mezi hlášení a za poslední hlášení.

Dále v těchto řádcích ticha jen upravím čísla sekund, které jsem si zjistil předem, tedy 5s,10s nebo 15s a nakonec upravím číslo za slovem Triggers, které je pod slovem Priority.

Výsledné číslo je součet všech hlášení a tich.

Chápu to správně?

Ony jsou to vlastně tři řádky. Takže ten zápis z Berouna, co jsem zobrazil zde výše, bude vypadat asi takto: Dával jsem všude 10s, jen ten původní zápis ticha jsem nechal na 30s. Takto se tam v té 321 musí prohlédnout a upravit všechny zápisy.

Zápis.jpg

Tak to je zvláštní. Já jsem žádné úpravy v zápisech nedělal. Když mám ticha pro MSTS, tak v OR to mám zpomalené a když změním na ticha pro OR, tak se ta samá hlášení přehrávají normálně. Tohle mi připadá jednodušší a praktičtější než vše všude přepisovat. Možná se mýlím, ale když posílám svou trať, tak od té doby, co se defaultně nainstalují ticha pro OR, si na břichomluvecká hlášení už nikdo nestěžoval.

V noci jsem u toho seděl a všechny zápisy opravil. Dobře tam byly asi čtyři, kde to vypadalo jak má. V některém zápisu ticho vůbec nefigurovalo. Přidal jsem do té složky Sound v trati 321 ty Vaše složky OpenRails a Ticho pro MSTS a Ticho pro OR a jede to dobře. Fungovat by to mělo všude. Ovšem ty zápisy v 321 se opravit musí. Takže tady je link a ExLegionar to může vyzkoušet. Původní složku SOUND z tratě 321 je raději třeba vyzálohovat, a tímto staženým souborem ji nechat přepsat. A taky je nutno smazat v Sound tratě 321 ty zvukové soubory Ticho, protože ty zvuky strhávají na MSTS verzi:

321.jpg

Back
Nahoře