Možnosti ladění 15x/350 pro ORCZ?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna ML636
  • Datum začátku Datum začátku
Měl bych ještě jednu malou výtku ohledně 150.2/151. A to jsou proudy a proudové skoky hlavně na Sp. V OR při optimálních adhezních podmínkách se mi podaří dát 56/5 až při nějakých 145km/h a i tak jsou proudy přes 1000A. V reálu se dá na 151 dát 56/5 při nějakých 120km/h při proudech kolem 1000A. To samé je i u 150.2. V OR se dostanu na 56/5 kolem 130km/h v reálu i při 95km/h cca.

Měl bych ještě jednu malou výtku ohledně 150.2/151. A to jsou proudy a proudové skoky hlavně na Sp. V OR při optimálních adhezních podmínkách se mi podaří dát 56/5 až při nějakých 145km/h a i tak jsou proudy přes 1000A. V reálu se dá na 151 dát 56/5 při nějakých 120km/h při proudech kolem 1000A. To samé je i u 150.2. V OR se dostanu na 56/5 kolem 130km/h v reálu i při 95km/h cca.
V tomto platí zatím velké "bohužel". Podklady jsou přímo ze Škodovky, ale parametry motoru vůbec nesedí s charakteristikami (ani na hospodárných stupních). Takže se udělal kompromis, kdy to sedí s určitými odchylkami nahoře a dole do cca 10% (v tažné síle) a někde okolo trvalé síly se to protíná s deklarovanou charakteristikou. Do toho ještě "kecá" interpolátor ORTS (z původního OR), který používá lineární interpolaci a u velmi "křivých" závislostí do toho vnese svůj díl odchylky. Já jsem zaznamenal i odchylky ve zobrazovaných proudech v cabview - měřáky nemusí být dobře kalibrované.
Třeba někdy bude čas na to to vylepšit.
V praxi jsou odchylky od "typové" charakteristiky povoleny (myšleno kus od kusu). Za provozu pak na to má vliv např. i teplota motorů (větší teplota, vyšší odpor vinutí), stav jednotlivých motorů, ale v delším horizontu i ojetí obručí. Nová kola půjdou do proudů ochotněji než ojetá. Simulátor s tím nepočítá - berou se středně ojetá kola a stála teplota vinutí. Charakteristiky jsou počítané offline a vtištěné do look-up tabulek. Vždy bude nějaký rozdíl od reálu. Proto kompromisy, aby bylo s čím v ORTS jezdit.

Já jsem za tyhle šunty docela rád, i když jsou to skoky zvlášť na 350 doprovázené řachnutím HV (tam je podle mě ještě nastaven proud na 1000A, nebo jak bylo zmíněno, nekalibrované měřáky - ale i to je trochu reál, jedovatý sérioparalel na 350. Za starých dobrých časů na koridoru z Prahy do Bratislavy lehaly skoro denně aspoň dvě třistapádi.:D

Na starém ladění jsem naopak na 56/5 nebyl schopen projet Tatry povolenou rychlostí, desetivozový vlak zpomaloval, totéž Český Brod - Rostoklaty. To bylo čisté zoufalství, jak se s tou 350 mizerně jezdilo, 151 mi nefungovaly v ORCZ/SK vůbec. Tohle je zlaté a jsem za to fakt rád. Od doby, co jsem zase sedl k simu a objevil vyslyšené přání, nejel jsem zatím s ničím jiným.:p Vectrona tady už ani neumím oživit a po pravdě... ani nějak nechci. Já rád klapot stykačů, alespoň na harddisku tyhle stroje přežijou.

Ahoj, nevím zda i u jiných mašin, ale teď dělám aktivitu se 151 a zjistil jsem takovou zvláštnost u návěstního opakovače:
Když dojedu do stanice, kde je revers, a WP s blokem u odj. návěstidla za soupravou, kdy se otočí trasa a já zastavím. Přede mnou svítí stůj, za mnou svítí stůj, ale na opakovači svítí zelená. když dám páaku směr vzad, že budu sunout, už je to v pořádku a rozsvítí se červená.

To isté ti budú robiť všetky mašiny čo používajú mirel pretože to nie je chyba v kóde ale niekde tam musí byť skryté návestidlo. Toto tu už raz bolo teda aspoň niečo podobné.

Zdravím všechny, mám dotaz, dělá to jen mě nebo i ostatním ? Když chci brzdit EDB přes rajčák na řadě 350/15x tak jakoby nepřepojily nože a EDB prostě nenabudí a nenaskočí, při brždění ovladačem Dako LTR / Dako OBE ale EDB normálně naběhne. Dělá to od sobotní aktualizace. Jestli to dělá více lidem, poprosil bych @Icik zda by se na to mrknul prosím. Předem díky.

Žiadam správkáreň RD Bratislava o opravy na rušni radu 350:
- viz. téma ORCZ/SK 1.8 - nefunkční náběh EDB přes rajčák. Neplní se E/P převodník. Při obsluze brzdiče je EDB funkční a rajčákem lze regulovat.
- prosím o vyzkoušení, zda by šlo omezit zadávání stupňů naprázdno, hlavně na šuntech, nutno navolit polohu +1 i několikrát, než skočí další šunt. I při velmi pomalé manipulaci a delší prodlevě. U 15x se to prakticky nestává.
- často zůstává zbytkový tlak v brzdách lokomotivy/samovolně se mírně plní. Často je potřeba obsluhovat OL-2, při zcela odbrzděné BP i zcela naplněném HP na 5 barů.
Děkujeme. :)

prosím o vyzkoušení, zda by šlo omezit zadávání stupňů naprázdno, hlavně na šuntech, nutno navolit polohu +1 i několikrát, než skočí další šunt.
Prodleva v kódu je stejná jako u 15x. Opravdu máš lock 30fps?

Prodleva v kódu je stejná jako u 15x. Opravdu máš lock 30fps?
100% lock 30fps pomocí Rivy. Během jízdy průběžně kontroluji, 30 to nikdy nepřelezlo. Tak možná se tam projevilo něco jiného, včera i ta houkačka se spínala se zpožděním a pak dohoukávala už když jsem ji nemačkal... Ale tu EDB a stupně jsem zkoušel pro jistotu vícekrát s odchodem do Windows a zpět, než jsem napsal závady. Ona i ta 15x se někdy zdrží na stupních, ale tam to beru, že se musí jít na klávesu spolu s chodem páky resp. setinu po návratu páky, pak ta prodleva skoro nikdy není.

Už je to funkční, EDB včera nenaskočila jen jednou po nějakém složitém překmitu kvedláku. Super, díky! :)

Ale přicházím s kacířským nápadem, který chybí, jak jsem zjistil po důkladné zkoušce 350. Samozřejmě jen kdyby to ani z dálky neohrozilo vyladění již funkčních celků.:rolleyes:
- Při jízdě na oba zvedlé sběrače na obou systémech by měl v rychlosti 50 km/h odpadnout HV a dojít ke stažení sběračů (obdoba červeného hřibu)
- Při přeložení přepínače sběračů do polohy P+Z v rychlosti nad 50 km/h - vypnutí trakce bez pádu HV

V obou případech se odstranění ochrany provede přeložením přepínače sběračů do polohy 0 a navolením správného sběrače. (+samozřejmě v prvním případě nutnost zapnout odpadlý HV)
Pouze námět ke zdokonalení a zesprávnění technologie jízdy.;)

Ještě mě napadla jedna drobnost ohledně těch ventilátorů, na 15x i na 350, časem. (Chápu, teď je hodně práce na ladění přecházení mezi stanovišti). Po všech těch peripetiích s ventilátory motorových skupin - signál pro jejich rozběhnutí přichází lehce se zpožděním, často už se pohne lokomotiva a teprve nabíhají. Zpoždění rozběhu je cca půl sekundy, tady se to trochu prodloužilo. Tak kdyby to šlo drobně stáhnout (vrátit prodlevu rozběhu tak, jak byla po vydání balíčku), bylo by to tip-ťop. Samozřejmě opět jen za předpokladu, že se nerozešteluje nic jiného.:cool:
-----------------------------
A nakonec taková třešnička pro největší fajnšmekry řady 350, ani nevím, jestli jsou k tomu vyrobené zvuky a šlo by to ošetřit klávesnicí...
Ale 350 měla z výroby a stále ještě má možnost, dvoustupňového rozběhu ventilátorů motorových skupin. Spínal se stykačem S53-1 se zpožděním cca 3 sekund po rozběhu nižšího stupně. Tím se přemostil předřadný odpor. Něco podobného má 371 - "letní" režim chlazení. Na 350 se to už prakticky nepoužívá, 15x má odjakživa jen jeden stupeň. Přesto ten spínač na reléové skříni je a je možnost ten režim navolit. Gorila potom hučí jako skutečný uragán a občas by to mohla být fajn změna.
To mě jen tak napadlo, kdyby si tvůrci chtěli ještě lehce pohrát a v simu by pro to byly podmínky.:p:p

Ještě mě napadla jedna drobnost ohledně těch ventilátorů, na 15x i na 350, časem. (Chápu, teď je hodně práce na ladění přecházení mezi stanovišti). Po všech těch peripetiích s ventilátory motorových skupin - signál pro jejich rozběhnutí přichází lehce se zpožděním, často už se pohne lokomotiva a teprve nabíhají. Zpoždění rozběhu je cca půl sekundy, tady se to trochu prodloužilo. Tak kdyby to šlo drobně stáhnout (vrátit prodlevu rozběhu tak, jak byla po vydání balíčku), bylo by to tip-ťop. Samozřejmě opět jen za předpokladu, že se nerozešteluje nic jiného.:cool:
-----------------------------
A nakonec taková třešnička pro největší fajnšmekry řady 350, ani nevím, jestli jsou k tomu vyrobené zvuky a šlo by to ošetřit klávesnicí...
Ale 350 měla z výroby a stále ještě má možnost, dvoustupňového rozběhu ventilátorů motorových skupin. Spínal se stykačem S53-1 se zpožděním cca 3 sekund po rozběhu nižšího stupně. Tím se přemostil předřadný odpor. Něco podobného má 371 - "letní" režim chlazení. Na 350 se to už prakticky nepoužívá, 15x má odjakživa jen jeden stupeň. Přesto ten spínač na reléové skříni je a je možnost ten režim navolit. Gorila potom hučí jako skutečný uragán a občas by to mohla být fajn změna.
To mě jen tak napadlo, kdyby si tvůrci chtěli ještě lehce pohrát a v simu by pro to byly podmínky.:p:p
Určitě i to by bylo fajn, ale, pokud bych mohl poprosit, na řadu 150.2 pokud to půjde, šlo by dodělat nějaké náhodné spínání ventilace TM ? Protože stroje co nemají statický dobíječ ale dobíjecí dynama (nevím kolik 150.2 to má, ale myslím že minimálně většina, na 151 už ty dynama nejsou, tam už je stat. dobíječ, to samé všechny stroje 350, kdyby někdo věděl přesná čísla, která 150.2 mají dynama tak prosím o doplnění) a HS 198 spíná ventilátory na základě dobíjení baterií při nízkém napětí baterie. Zkusím k tomu dohledat víc. Je to taková chuťovka, a pokud to nějak nepujde naprogramovat nevadí, ale mě by se tento detail extrémně líbil. Předem všem děkuji.

Edit: Citace z příručky k řadě 15x:

Řízení ventilátorů motorových skupin:
Řízení ventilátorů v poloze „A“ je doplněno o samočinný rozběh při:
 poklesu napětí lokomotivní baterie pod cca 40 V;
 jízdě rychlostí vyšší neţ 45 km/h a ztrátě signálu F1-3, F2-3 o chodu nabíjecích dynam (tedy např. po staţení a opětovném zdvihnutí sběrače).

Šmarja, s tím dej pokoj, já mám všechny baterie v nejlepší kondici, ještě, aby se mi rozhučávaly větráky ve stanicích. To by znamenalo, že jsou baterie už hodně předsmrtné.:D Ale uznávám, při oživování lokomotivy a kratších jízdách by to mohlo být zpestření. Jenže raději buďme za naladěné ventilátory, než za potenciální problémy při nastavování křivek vybíjení atd. atd.:D

350: žádné dynamo, vše už ve statickém měniči.
151: Snad už všechny ve statickém, na CZSK stanovištích jsou k tomu i ampérmetry a voltmetry*
150: Netuším, podle mého všechny jedou na dynamo. Na CZSK stanovišti řady 150 V a A-metry správně nejsou*
* 8 let jsem ale úplně mimo tyto stroje.

Je otázka, zda potom "dosazení měničů" nerozhodí realističnost kabin. A potom, když měniče dostaneme, zda nebudeme otravovat a chtít i to, aby byly funkční ty A a V-metry dobíjení. :eek: Ony se občas ty ventilátory rozbíhaly i při statickém měniči, protože HS198 tenkrát neuměl tuto funkci vypnout, jen se nastavovaly úplně minimální hodnoty vybití baterií, jenže systém se občas "překrmil" a ty ventilátory si stejně spustil. Tohle nechceme.:D Nevím, jak to tenkrát vyřešili, jestli se to povedlo nějak úplně vyrušit...

350: žádné dynamo, vše už ve statickém měniči.
151: Snad už všechny ve statickém, na CZSK stanovištích jsou k tomu i ampérmetry a voltmetry*
150: Netuším, podle mého všechny jedou na dynamo. Na CZSK stanovišti řady 150 V a A-metry správně nejsou*
* 8 let jsem ale úplně mimo tyto stroje.
150.2 - všechny dynamo
151 - většina staťák, z hlavy si vzpomenu na 014 a 019 s dynamem

Back
Nahoře