Editor tratí do Open Rails

Stejný paskvil je i editor pro tvorbu aktivit. Bohužel se to s AE MSTS vůbec nedá srovnat. Pokud dělám složité aktivity s posuny, hláškami a vším, je tvorba aktivit ve dvou programech pro OR narozdíl od jednoho pro MSTS, jako škrábání přes hlavu. A Con Editor TSRE, kope chyby v číslování vozů a dovede taky pěkně zkomplikovat tvorbu. Kosmetický pěkné, ale opratti CB nebe a dudy. Jen tam vidím celý vláček.
Ty Dane a nebude to rukama ? Dělám už consisty jen v TSRE a v pohodě, žádné problémy s číslováním. :) A ohledně aktivit, panuje názor, že slušnou aktivitu uděláš i v TSRE.

Furt dokola, dával jsem tady několikrát screeny, jak mrší TSRE Con Editor consisty, každý to tady přehlíží a omlouvá, právě, že já dělám taky consisty v TSRE Con Editoru a když ti u pěti vozů v soupravě naje.e číslo vozu 1 a budeš chtít třeba zadat označení vozidel pro sestavení vlaku, máš problém.
A ohledně aktivit, panuje názor, že slušnou aktivitu uděláš i v TSRE.
Jo? Tak v tom programu na tvorbu aktivit pro OR otevři moji aktivitu Os Praha Přerov Bohumín a zkus takovou aktivitu vyrobit. Strávíš u toho pět let. Prostě je ta tvorba zdlouhavá a nepraktická, navíc přes dva programy, kde trasu hráče děláš jinde a AI vlaky zase jinde. Je to prostě nesrovatelné. Já nepotřebuji lítat po trai v reálu, abych udělal aktivitu, MSTS AE je prostě zatím nepřekonatelný, se vším všudy, jak při tvorbě usazování hlášek, kdy třeba potřebuji šoupat vozidly po kolejích, abych udělal zprávy a spousta jiných věcí.

Tam v MSTS AE to zvládnu i já. Ale time editor mi taky nevoní. Proč při tom vylepšování se vždycky nemůže vzít to lepší? Ono se to vlastně neví dopředu, že to lepší už bylo.

Zdravím, nachází se v editoru nějaké návěstidlo, které dokáže dát návěst "Z dopravní koleje postaveno"? V reálu to bývá u některých skupinových návěstidel a je to světelný indikátor, zobrazující číslo koleje, pro kterou platí daná návěst na skupinovém návěstidle.

Dopadlo to tam tak, že si osazoval skrytá návěstidla. Kolabolovalo tam křižování AI vlaků a to i v OR.

Dane, tady nešlo o skupinové návěstidlo, to už máme přece vyřešené skrytými vloženými návěstidly, ale jedná se o to, když je na skupinovém návěstidle indikátor, aby se rozsvítilo na návěstidle číslo koleje, ze které je odjezd postavený.
To by šlo snad jedině tak, že by každé skryté návěstidlo mělo model číslic své koleje na indikátoru a to by se přesně muselo z každé koleje zarovnat do toho indikátoru skupinového návěstidla. A bylo by to na místo zelené, které jinak svítí pod zemí.
Tedy pivot modelu indikátoru by musel být totožný s odjezdovým návěstidlem a pak v TSRE5 zkopírovat komplet pozici návěstidla a vložit do všech vložených. Tedy model by obsahoval jen číslo bez škatule, aby to neproblikávalo.
A je to. :)

Tento případ sloučeného odjezdového návěstidla je funkční v TRS. Tam to funguje tak, že se umístí za výhybky návěstidlo s přeškrtlou bílou tabulkou, a na jednotlivé koleje tzv. skryté návěstidlo, které ovšem nemá podobu návěstidla ale je to tabulka, kde po kliknutí na ni, zaškrtnete odjezdovou rychlost z dané koleje a asi ještě něco, už si to po těch dvaceti letech přesně nepamatuji, a ve chvíli, kdy se z dané koleje postavila (otevřela) přestavením výhybek vlaková cesta, návěstidlo se postavilo podle znaku daného tou příslušnou tabulkou. Tabulka byla viditelná jen v editoru tratě, ve hře nikoliv, takže se nemusela skrývat zvlášť. Podobně jako třeba zvukový sloup. Bavil jsem se o tom s Deteriem před časem na Olešné, říkal, že musí omrknout, jak oni to tam mají řešené, ovšem pak už jsme se neviděli. A pokud by toto fungovalo na barvu, muselo by to fungovat i na ten indikátor.

Z odbočky

120.jpg

Z rovné koleje

62.jpg

Zdravím. Vím, že už se to tu jednou řešilo, ale nenašel by se nějaký schopný člověk, který by kompletně přeložil editor tratí do OR ? Patřím do starší generace, a angličtina, je pro mne docela tvrdý oříšek. Zvládám pár základních slovíček, která mi moc nepomohou. V editoru docela dost tápu a stále mi uniká význam některých funkcí. Kdyby někdo dokázal udělat návod, jako pro editor MSTS, byl bych mu moc vděčný.

Já jsem také starší generace pomalu nad hrobem :) TSRE5 stačí jen vysvětlit, jak mi to podal kdysi MMouka. A další mi podle obrázků ukázal M61. A opravdu mi poté žádný překlad nechybí. Ale i tak základní editor je MSTS, TSRE5 je jen rozšíření možností. Nesmí se tedy ani narušit zpětná kompatibilita.

Tak na stará kolena se učím s novým editorem TSRE5. Jde to pomalu, ale když si to člověk osahá stylem (pokus - omyl), tak to jde. Vzal jsem to cestou nejmenšího odporu a zkusil to na jednoduché trati od pana Siváka - Zapadlá. Zatím jsem nesahal to kolejí, to zkusím později. Teď se soustředím na výměnu objektů a úpravu krajiny. Co však moc nechápu, jak osadit přejezd se závorami. Nejde posouvat závora do stran , jako v MSTS. Ještě mne zlobí soubory transfer, které se editoru zobrazí a pak jsou ve hře utopené pod texturou povrchu.editor Zapadla.jpgeditor2 Zapadla.jpg

Závory jsou náhodou paráda. když se v MSTS rozjedou body databáze, tak se dají všude opravit, posunout zpět na své místo, jenom ne body závor. TSRE5 to má obráceně. Body návěstidlel posunout asi neumím, ale body na přejezdu jdou krásně šipkami vrátit na své místo. Tedy oproti MSTS nemusím přejezd mazat a osazovat znovu. Kdepak, MSTS editor a TSRE5 jsou v symbioze. Jsou potřeba oba. Co neumí jeden, umí ten druhý. A pokud mám jen jeden, tak základ je MSTS, ale jen s TSRE5 se stavět tratě nedají.

Jo a se soubory transfer se sice v tomto editoru pracuje lépe, dají se i kopírovat ctrl C ctrl V, to MSTS neumí. Ale. Všude deformují terén. Tedy na kolejích jsou závaly, které jsou jen vidina TSRE5. Protože žádné zarovnání terénu na tohle v TSRE5 nefunguje. Ale ve hře žádné závaly nejsou. To se pak dá ověřit v MSTS editoru. Proto říkám, že jen s TSRE5 se tratě stavět nedají.

J8 už jedu jen TSRE5, všechny letošní úpravy 090 jsem dělal jen v TSRE5 editoru. Je potřeba jej ale hlídat, při velkém zatížení PC či přehřívání ukládá nebo generuje nesmysly. V tomto případě doporučuji restartovat editor.
Dá se vněm udělat vše, je potřeba dát si pozor na přetahování objektů mezi čtverci W červeně olemovanými, pokud je potřeba přesunout přes tuto hranici, udělat to pomocí numerických šipek, ale ještě lepší je daný objekt zkopírovat a vložit, kam potřebuji.
Linkování návěstidel lze taktéž bez problému, je však potřeba dodržovat určité zásady. Pak není problém. Přesto doporučuji(stejně jako Zbyněk Š.) dělat si pravidelné zálohování pro nutnosti obnovení tratě.

Je to jistě věc názoru. Ale v TSRE5 jde všechno kompletně ošéfovat. Mě se v tom programu staví moc dobře, například krajina se dělá daleko jednodušeji, než v MSTS, dají se nastavit paramerty rychlosti změny výšky, velikost plochy, srovnání terénu. atd. V MSTS jsem musel vytahovat každý vertex. Takhle jedu kurzorem po zemi a kopce se mi zvedají, jak potřebuju. Konkrétně na tu úpravu výstražníků přejezdů jsem zatím taky nepřišel, takže po osazení přejezdu výstražníky zasunu do země a osadím jakýmkoliv výstražníkem, kterým potřebuju, ze samostatných modelů, kterých (pěkných) máme fůru. A zatížení čtverce to téměř neovlivní, snese to dost víc, než MSTS. Je to zanedbatelné vzhledem k tomu, kolik těch přejezdů na čtverec je. Víc to celé připomíná editor TRS. MSTS, jako takové, už se pro mne taky stává "smetím", ikdyž stále ho beru s úctou, jako matiční program. Postavit trať jen v TSRE5 se dá velice jednoduše a je naprosto srovnatelné s tratí postavenou v MSTS. Ale jak jsem již uvedl. Je to všechno věc názoru, zvyku a zručnosti. Každý je zvyklý na něco jiného. Co je potřeba jako sůl, to je vývoj editoru aktivit, a to alespoň na úroveň MSTS.

Tak stále se učím, jde to pomalu. Zálohu dělám při každé větší úpravě terénu. Protože mám Win10 a grafiku AMD Radeon, tak jsem musel oželet klasické MSTS i s editorem. Vůbec mi to nevadí, protože TSRE5 je na mé sestavě stabilnější a nehrozí různé pády systému.

Takhle jedu kurzorem po zemi a kopce se mi zvedají, jak potřebuju.
Tak to bych chtěl vidět a rád se přiučím. Škoda, že už nejsou sleziny. Ale jak to děláš, když máš pod kolejemi textury transfers. Ty v TSRE5 šíleným způsobem deformují terén. A hlavně by mne zajímalo, jak děláš jemné doladění terénu. Tam to musíš kolikrát bod po bodu a přes klávesu end (v MSTS) a pak na jemno se vše zahladí klávesou F (v MSTS) Přes tohle nejde vlak a rád bych viděl, jak to samé někdo dělá v TSRE5. Já to tam neumím. Ve finálních a přesných zarovnávání nemůžeš jen tak od ruky jet jen kurzorem po zemi. Jedou jsem zkoušel měnit v TSRE5 textury a pak zjistil, že v MSTS následuje pád.
Já jen přišel na to, že pracovat čistě v TSRE5 je cesta do pekel, protože je hodně úkonů, které nejsou s MSTS kompatibilní a tím si vyloučíte záchranný editor, když se něco pokazí v TSRE5. Například silniční díly. Čtyřproudé oblouky se nepropojí všechny pruhy databáze. V MSTS bez problému. V TSRE5, při mírném zalomení rovného dílu se občas vyhodí databáze do strany. A kolikrát to opravuji a vrátí se to vyosení jinde. Pak je lepší z komplet silnice odebrat databázi, přepnout se do MSTS editoru, označit všechny silniční díly, kdy postupně naběhnou šňůry databáze a už je vše správně. Pak samozřejmě uložit.
Ale je pravdou, pokud stavíte jednoduchý projekt, kde je trať převážně v rovinách, nepoužíváte dynamické koleje, tak si možná jen s TSRE5 vystačíte. Anebo jenom úpravy již postavených tratí jiných autorů.

Transfery jsem odstranil, kde to bylo možné. Zůstávají jen u tunelů na zamaskování zbytků děr. Pod koleje to "stříkám" sprejem, nastavit si můžeš jakoukoli velikost i barvu. Dokonce jsem s tím maloval i polní cesty.
kreslení_TSRE5_0.jpgkreslení_TSRE5_1.jpg Vybereš si z textury a valíš to tam.
Taky stavím a zelené placce a kopce jdou taky celkem snadno tahat nebo rovnat, velikost si vybereš, nastavíš režim a taháš, rovnáš nebo snižuješ.
MSTS na tohle nemá. Ještě pak zkusím dohlazování hran, ale jde to tady i bodově a dle intenzity nastavení

Back
Nahoře