Zapadlá 1935

Já mám výkolejku v polozu zavřeno, odklopená je, až jedu na onu kolej na vůz u rampy.
V Rudolticích hlavním? Pak máme každý jinou verzi - já mám tohle...Rudoltice hlavní.jpg
Připouštím, že v tom fofru (o kterém psal Tom výše) se to při osazování výhybek přehlédlo, ale mělo by se to předělat...

Já mám výkolejku v polozu zavřeno, odklopená je, až jedu na onu kolej na vůz u rampy.
A na můj vkus je tam těch ranžírek jako ve Vršovicích - jen na tomhle obrázku napočítáš 4. A to je - na velikost stanice a dobu, do které je trať pasována, skutečně moc. :-)

Pardón, do Rudoltic jsem ještě nedojel. Měl jsem na mysli Kamenici. Ta návěstidla tam být musí, kvůli posunům a AI vlakům, takže kdyžtak svhovat pouze pod povrch.

Pardón, do Rudoltic jsem ještě nedojel. Měl jsem na mysli Kamenici. Ta návěstidla tam být musí, kvůli posunům a AI vlakům, takže kdyžtak svhovat pouze pod povrch.
To je rozumný nápad - skrytá návěstidla nebudou rušit dobře provedenou dobovou realitu. Jejich významu pro aktivity rozumím, i když sám je nehraju :-)

Pánové, já o tom vím, ale ta výkolejka bohužel vyřešit nejde. Je součástí modelu výhybky, a Pnt10d se základní polohou do odbočky neexistuje. Musíte brát v úvahu, že ta trať byla postavena kdysi na základním globalu, a aby tato možnost byla, musely by se ty stanice přestavět. ;)
Jediné řešení jak je dostat do základní polohy je "naházet" si je do odbočky pomocí Traffic, což je evidentně Danův případ.

Pánové, já o tom vím, ale ta výkolejka bohužel vyřešit nejde. Je součástí modelu výhybky, a Pnt10d se základní polohou do odbočky neexistuje. Musíte brát v úvahu, že ta trať byla postavena kdysi na základním globalu, a aby tato možnost byla, musely by se ty stanice přestavět. ;)
Jediné řešení jak je dostat do základní polohy je "naházet" si je do odbočky pomocí Traffic, což je evidentně Danův případ.
Ja, tož tomu rozumím.... :-) Pak z 5 koleje udělat kolej manipulační a je vyřízeno :-) A nebo dělat, že se nic neděje - to je ovšem až model současné SŽ.

Kolejové uspořádání stanic je kapitola sama pro sebe. Popírá jakoukoliv logiku, standarty a zvyklosti. To je ale záležitost už původní trati od Ivana Siváka. ;)

Ještě k účelu těch tratí - musel jsem se pousmát nad tím, co nazýváš lokálkou. Ono je to asi takto: V Rudolticích končí hlavní trať a ze Západu vychází vedlejší trať do Kamenice. Jsou na ní dvě nácestné stanice s dopravní službou, což na lokákách nebývalo (mimochodem - podle lokálkového zákona byly postaveny všechny úseky Česko-Moravské transverzálky z Domažlic až do Jihlavy. Délky staničních kolejí, poloměry oblouků, traťové rychlosti, apod. A na většině úseků se po tom jezdí dodnes a přesto to nikdy nebyla lokálka :-) Ale stavba se tím zlevnila ). Něco jako místní dráha začíná v Kamenici a končí v Zapadlé - tam, zřejmě z důvodů zvýšeného provozu kvůli těžbě dřeva, zůstala zachovaná dopravní služba. Kdyby ses na to díval jinak, tak pak by účel celé Robertovy krásné tratě byl vlastně jen ze Sphinxu do lomu a pro dřevo do Zapadlé... A to by byl nesmysl - takhle se tratě tenkrát (a dokonce ani teď) neprojektovaly :)

Zdravím pánové. Již na začátku jsem avizoval, že do původní tratě jsem moc nezasahoval. Chtěl jsem si na tomto projektu vyzkoušet editor TSRE5 a jeho ovládání. Bohužel ne všechno na této trati je z dopravního hlediska správně. Vím o tom, ale myslím si , že to ostatní ,vyváží tyto nedostatky. Teď bohužel nemám moc času, ale budu se snažit , aby byla hratelná verze do začátku prázdnin hotová. Pak si dám závodní dovolenou a pokračování až na podzim. Tak testujte a pište, co by případně chtělo opravit. ;)

Zdravím pánové. Již na začátku jsem avizoval, že do původní tratě jsem moc nezasahoval. Chtěl jsem si na tomto projektu vyzkoušet editor TSRE5 a jeho ovládání. Bohužel ne všechno na této trati je z dopravního hlediska správně. Vím o tom, ale myslím si , že to ostatní ,vyváží tyto nedostatky. Teď bohužel nemám moc času, ale budu se snažit , aby byla hratelná verze do začátku prázdnin hotová. Pak si dám závodní dovolenou a pokračování až na podzim. Tak testujte a pište, co by případně chtělo opravit. ;)
Zdravím. Vyváží bohatě! Kdyby to nestálo za nic, tak nebude důvod se tu o něčem dohadovat...:-)

Ještě k účelu těch tratí - musel jsem se pousmát nad tím, co nazýváš lokálkou. Ono je to asi takto: V Rudolticích končí hlavní trať a ze Západu vychází vedlejší trať do Kamenice. Jsou na ní dvě nácestné stanice s dopravní službou, což na lokákách nebývalo (mimochodem - podle lokálkového zákona byly postaveny všechny úseky Česko-Moravské transverzálky z Domažlic až do Jihlavy. Délky staničních kolejí, poloměry oblouků, traťové rychlosti, apod. A na většině úseků se po tom jezdí dodnes a přesto to nikdy nebyla lokálka :) Ale stavba se tím zlevnila ). Něco jako místní dráha začíná v Kamenici a končí v Zapadlé - tam, zřejmě z důvodů zvýšeného provozu kvůli těžbě dřeva, zůstala zachovaná dopravní služba. Kdyby ses na to díval jinak, tak pak by účel celé Robertovy krásné tratě byl vlastně jen ze Sphinxu do lomu a pro dřevo do Zapadlé... A to by byl nesmysl - takhle se tratě tenkrát (a dokonce ani teď) neprojektovaly :)
Opět budu oponovat - proč by na lokálce nemohla být mezilehlá stanice s dopravní službou? Jiný příklad - na trati Modřany - Dobříš bylo takových stanic šest, nepočítám-li Vrané. Jediná dopravna, kde byly ústředně stavěné výhybky, byla odbočka Skochovice, která měla elektromechanické zab. zař. s řídícím přístrojem ve Vraném. Zároveň jako jediná měla vjezdová návěstidla, v ostatních stanicích byla kromě Nové Vsi zřízena až po II. sv. válce.
Srovnávat Česko-Moravskou transverzálku, která vede přes téměř půl republiky a spojuje mnoho aglomerací s tratí, která odbočuje z koncové stanice hlavní trati a končí v lomu mi zrovna nepřijde to právě ořechové. Názor bych změnil, kdyby v Rudolticích hlavní trať pokračovala dál, nebyla k této trati připojena úvratí přes šturc, a také z Kamenice tato trať vedla někam dál. Nevím o žádné "hlavní" trati, která by byla ukončena koncovou stanicí.
Za daných okolností si ale stojím za názorem, že se jedná o místní trať z Rudoltic do Zapadlé s úvratí v Kamenici. A to musím hodně přimhouřit oči, abych za hlavní trať považoval tu druhou trať v Rudolticích.

Opět budu oponovat - proč by na lokálce nemohla být mezilehlá stanice s dopravní službou? Jiný příklad - na trati Modřany - Dobříš bylo takových stanic šest, nepočítám-li Vrané. Jediná dopravna, kde byly ústředně stavěné výhybky, byla odbočka Skochovice, která měla elektromechanické zab. zař. s řídícím přístrojem ve Vraném. Zároveň jako jediná měla vjezdová návěstidla, v ostatních stanicích byla kromě Nové Vsi zřízena až po II. sv. válce.
Srovnávat Česko-Moravskou transverzálku, která vede přes téměř půl republiky a spojuje mnoho aglomerací s tratí, která odbočuje z koncové stanice hlavní trati a končí v lomu mi zrovna nepřijde to právě ořechové. Názor bych změnil, kdyby v Rudolticích hlavní trať pokračovala dál, nebyla k této trati připojena úvratí přes šturc, a také z Kamenice tato trať vedla někam dál. Nevím o žádné "hlavní" trati, která by byla ukončena koncovou stanicí.
Za daných okolností si ale stojím za názorem, že se jedná o místní trať z Rudoltic do Zapadlé s úvratí v Kamenici. A to musím hodně přimhouřit oči, abych za hlavní trať považoval tu druhou trať v Rudolticích.
Nu, nebudu oponovat :-) Varianta, podobná Tvému názoru existuje - delšími úseky tratě před vjezdovými návěstidly lze simulovat průjezdnost jak Rudolticemi, tak Rudolticemi západem. Je ovšem zatím (?) privátní. Kdyby se ale předělala na standart verze 1935 a skutečně místo lomu byla z Kamenice prodloužená někam..., dostala by trať úplně jinou dimenzi.
Ta zmínka o transverzálce měla pouze dokumentovat, že i takové tratě se stavěly podle parametrů toho lokálkového zákona (1887 tuším, ale musel bych se kouknout :-) ) a přesto to nebyly lokálky. Nikoliv jako srovnání - to jsem asi napsal hloupě :-)

Ještě k tomu - třeba posoudit, co se tehdy nazývalo místní dráhou (tedy lokálkou). Byla Tebou zmíněná trať Modřany - Dobříš v té době skutečně místní dráhou? Trať Strakonice - Vimperk s jednou mezilehlou stanicí s výpravčím (Volyně) lokálkou byla, stejně jako třeba Strakonice - Blatná... a takových tratí byly desítky. Z mého pohledu byly lokálkami tratě, provozované podle Předpisu pro zjednodušenou výpravu vlaků skl. číslo 765 z roku 1926 a později podle předpisu D9 se stejným názvem z roku 1935 (klasika - dirigující dispečer a v dopravnách buď nikdo, nebo smluvní železniční agent pro komerční záležitosti). A tou modřanská trať dle tvého popisu určitě nebyla - byla tratí vedlejší. Ale to je věc použitého názvosloví :-)

Nu, nebudu oponovat :) Varianta, podobná Tvému názoru existuje - delšími úseky tratě před vjezdovými návěstidly lze simulovat průjezdnost jak Rudolticemi, tak Rudolticemi západem. Je ovšem zatím (?) privátní. Kdyby se ale předělala na standart verze 1935 a skutečně místo lomu byla z Kamenice prodloužená někam..., dostala by trať úplně jinou dimenzi.
Ta zmínka o transverzálce měla pouze dokumentovat, že i takové tratě se stavěly podle parametrů toho lokálkového zákona (1887 tuším, ale musel bych se kouknout :) ) a přesto to nebyly lokálky. Nikoliv jako srovnání - to jsem asi napsal hloupě :)
Tak přesněji -Zákon o lokálních drahách ze dne 29. května 1880 (číslo 56/1880 ř. z.)

Když budeme mluvit o tratích, které máme před sebou, navrhoval bych toto: trať, která začíná ve větší stanici (která má alespoň jedno zhlaví osazené odjezdovými návěstidly) a slouží k odvozu všeho, co bylo na ostatních dvou tratích vytěženo, nařezáno, nebo načerpáno do cisteren, budiž považována za trať hlavní. Trať z Rudoltic západu do Kamenice buďiž tratí vedlejší, protože je na ní čilejší dopravní provoz (i v noci, díky Danovu manipuláku - na takových tratích se ale tehdy v noci spalo...:-) ) buď tratí vedlejší a ten cancour do Zapadlé tratí místní (lokálkou). Dirigující dispečer je v Kamenici a výpravčí v Zapadlé (v koncové stanici) je mu dopravně podřízen - tohle zmíněné předpisy umožňovaly. Budeme-li se neustále bombardovat argumenty pro a proti, rozšíříme sice své obzory, ale k ničemu kloudnému to nepovede :-)

Já bych to asi neřešil. O tom, jaký má která trať význam, rozhoduje provoz. Když tam aktivitář dá vlak hráče, který posunuje v každé díře, a cestou křižuje v každé stanici s dalším vlakem, ve stanicích je vozů, že není kam plivnout - nemůžeme se bavit o místní dráze. (Tím nechci nijak hanit Danovy aktivity - jen dávám příklad) Naopak, když tam pojede jeden smíšený vlak, který odstaví někde cestou jeden vůz, v Kamenici objede a pokračuje do koncové stanice, je to zase lokálka jak vyšitá. Já jsem příznivcem historické věrnosti, která se v mé fantazii blíží víc té druhé variantě, ale každý máme tu fantazii jinou. Jedná se o fikci, takže nějaké meze těžko dávat.
Pro ježdění v OR je naprosto fuk podle jakého předpisu se jezdí a důležitá jsou pouze návěstidla. Já jsem pouze dosadil výhybky, a řídil se právě tím, kde jaká návěstidla osadil Robert, a snažil se pochopit, co tím myslel. A kdyby nebyl takový zájem o ty "nezabezpečené" výhybky, použil bych je maximálně třeba v lomu - spíš vůbec.
Jestli jsou někde přestavníky nebo ne je také jedno, protože nikde není psáno, že závislost dvouramenného návěstidla a zámku výměny nejde udělat.

Co člověk - to jiný názor, takže bych to nechal na autorovi tratě, ať si rozhodne sám jak si co kde představuje. ;)

Back
Nahoře