Virtuální železniční dílny - OR nastavení pro modely

Zkusil jsem se stejně sestaveným consistem a nedopadlo to o moc lépe, jen jsem nepřišel o kola. Ale nerozjel jsem se. Nerozjel jsem se ani se samotnou lokomotivou. Hledal jsem nějaký bug v engu, ale nenašel. Zkusil jsem tedy Komárka, který je také na sacích brzdách, ale dopadlo to stejně. Měl jsem testovací verzi OR. To už jsem začal být podezřívavý a vrátil jsem ji zpět na stabilní. "A co myslíte pane doktore? Měl ho tam?" Samozřejmě, vše je OK. Takže chyba je někde v aktuální testovací verzi OR. Poptám se v ET, oč kráčí.

Chyba je v smotném OR. Tohle jsme s Icikem odlazovali na ORCZ asi měsíc, když jsem dělal spěšňák s Ušatou z Jeseníku do Brna. Kola mizely i u AI vlaků s párou a né jen to. Příčinu nevím, ale Icik to opravil a vše jede.

Ahoj. Tak nevím, ale používám stabilní oficiální verzi 1.5.1. Ještě vyzkouším další modely se sací brzdou a uvidím, jaký bude výsledek.

Chyba je v smotném OR. Tohle jsme s Icikem odlazovali na ORCZ asi měsíc, když jsem dělal spěšňák s Ušatou z Jeseníku do Brna. Kola mizely i u AI vlaků s párou a né jen to. Příčinu nevím, ale Icik to opravil a vše jede.
Tohle (viz. Rogers) je problém pouze sacích brzd a testovací verze OR. Stabilní verze 1.5.1 ten problém nemá, stejně tak verze testovací u tlakových brzd

Ale nějaká chyba tam byla a může se projevit později. Fakt nevím, nejsem programátor a klasický OR jde již delší dobu mimo mne. Je tam třeba další chyba v nájezdech AI vlaku na hráče a naopak, třeba když jsem najížděl Krokoušem na Kredenc, který měl definovanou trau z Aramova až do K. Újezdu, kde pak odbočoval a já jel rovně, na trati DVK, tak jsi 830 v Aramově projel skrz. V CZ taky opraveno. Jen prostě, pokud se neopravilo, tak v klasickým OR zůstaly bugy, co jsou v CZ opraveny. A kolečka byl jeden z nich.

Tak jsem vyzkoušel Komárka se sací brzdou a vše je v pořádku. Prohlédnul jsem nastavení OR a mám tam zatržítko používat jen stabilní verzi a ta je 1.5.1. Vůbec tomu nerozumím. :(Komarek 1.jpgKomarek 2.jpg

Tak jsem vyzkoušel 320.0 solo mašinku se sací brzdou, vše v pořádku. Pak jsem zkusil Komárka a vůz Ddk se sací brzdou a kola opět zmizela. Takže problém asi bude u vozu Ddk se sací brzdou.Problem 1.jpgProblem 2.jpg

Nemusí, jde o celkovou fyziku soupravy a onu chybu, vyvolanou na světlo světa změnou v pracovní (nestabilní) aktualizaci. S nynějším laděním eng a wag souboru to nesouvisí. V ORCZ to jede jak dráha.

Nemusí, jde o celkovou fyziku soupravy a onu chybu, vyvolanou na světlo světa změnou v pracovní (nestabilní) aktualizaci. S nynějším laděním eng a wag souboru to nesouvisí. V ORCZ to jede jak dráha.
Nevím Dane , jak ti vysvětlit, že žádnou experimentální ( pracovní ) verzi nepoužívám. Mám stabilní verzi 1.5.1 z oficiálních stránek
Version = 1.5.1
Build = 0.0.8366.40920 (2022-11-27 22:44:00Z)
Ve výpisu jsem našel tento záznam, který by to vše mohl dělat:
Warning: Found a suffix 'ortsauxilaryrescapacity' which could not be parsed as a VolumeDefaultFT3 unit in D:\Open Rails\Open Rails - stavba\trains\trainset\CSDvagDdk\CSD_Ddk-6-3707S_k.wag:line 45

Nevím Dane , jak ti vysvětlit, že žádnou experimentální ( pracovní ) verzi nepoužívám. Mám stabilní verzi 1.5.1 z oficiálních stránek
Version = 1.5.1
Warning: Found a suffix 'ortsauxilaryrescapacity' which could not be parsed as a VolumeDefaultFT3 unit in D:\Open Rails\Open Rails - stavba\trains\trainset\CSDvagDdk\CSD_Ddk-6-3707S_k.wag:line 45
Pak tedy schválně zkusím stejnou soupravu v ORCZ. Schválně, jestli se to stane i zde. Ale až v neděli, odjíždím na fesťák.

Version = 1.5.1
Ano, to je ono. Josef tam má upsání.

Na řádku 45 je toto: MaxReleaseRate ( 5inHg/s )
U druhého "jezdícího" vozu se sací brzdou Ci 4-1358 je bloku brzdy zapsáno: MaxReleaseRate ( 5inHg/s )

Podle popisu jde o parametr o řádek výš: ORTSAuxilaryResCapacity ( 78l ). OR ale litry zná. A navíc opět u druhého vozu Ci 4-1358 je opět stejně zapsáno: ORTSAuxilaryResCapacity ( 78l ).

Suffix (přípona, v zápisu nejčastěji fyzikální jednotky) by sám o sobě neměl být příčinou výše popsaného chování. Systém v takovém případě dosazuje defaultní hodnoty.
Celou věc jsem dále zkoumal a podíval se, co je ve výpisu OR logu u mě. Na soupravu si nestěžuje a ta v stabilní verzi 1.5.1 nemá problém:

--------------------------------------------------------------------------------
Loading TRK TDB SIGCFG DAT ACT RDB CARSPAWN EXTCARSPAWN SIGSCR WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW TURNTBL
Information: BoilerEfficiencyGrateAreaLBpFT2toX (Saturated) - default information read from SteamTables
Information: InitialPressureDropRatioRpMtoX (Saturated) - default information read from SteamTables
Information: BackPressureIHPtoAtmPSI (Saturated) - default information read from SteamTables
ENV SIGCFG SIGCFG TTYPE
Information: Allocation for 87 500 particles:
16 800 000 B RAM vertex data
2 100 000 B RAM index data (temporary)
16 800 000 B VRAM DynamicVertexBuffer
2 100 000 B VRAM IndexBuffer
TTTTTTTTTWSSS TRP(default)WSSSWWSSSSS
Warning: Missing texture d:\program files (x86)\msts\routes\au_ctn_test_route\textures\zarazedlo_kolejnicove.ace replaced with default texture
Warning: Missing texture d:\program files (x86)\msts\routes\au_ctn_test_route\textures\acleantrack1_02.ace replaced with default texture
Warning: Missing texture d:\program files (x86)\msts\routes\au_ctn_test_route\textures\sturc.ace replaced with default texture
WSSWWWWCSSSSSCSCSSSCSSSSSSSS
Information: Game.ReplaceState(GameStateViewer3D) GameStateViewer3D
Loader: Time = 00:00:09.6414135 ms
Loader: Expected = 53 211 998 bytes
Loader: Actual = 78 487 127 bytes
Loader: Difference = 25 275 129 bytes (47,5 %)

Information: Game.PopState()

V testovací verzi 1.5.1 se však souprava nerozjede a v logu se nic kolem toho neobjeví.
Zkusmo tedy ze soupravy vyřezuji vůz Ddk, ale výsledek je pořád stejný. Ve stabilní ano, v testovací ne.
Dotaz do diskuze na ET, který jsem stihnul ještě v pátek ráno napsat, zůstal to této chvíle bez odezvy.

Pozn.: ORTSAuxilaryResCapacity ( 78l ) lze zapsat i jako ORTSAuxilaryResCapacity ( 2.755ft^3 ). V mém případě se to ale nijak neprojevilo.
Open Rails podle svého manuálu - 23. Appendices, 23.1. Units of Measure litry akceptuje.

Udělal jsem ještě před obědem video:

Verze OR je vidět vlevo úplně nahoře. První část je marný pokus rozjezdu v testovací verzi 1.5.1, druhá část je totéž, ale v pořádku ve stabilní verzi 1.51.

Po shlédnutí obsahu wag jsem Josefe viděl toto a po opravě už to bylo ok.
ORTSAuxilaryResCapacity ( 78l ORTSAuxilaryResCapacity ( 78l ) )

Jo, tohle už dává smysl. Je to zdvojené, takže pozůstatek nějakého nešikovného kopírování textu. Ve vlastním trainsetu jsem to nenašel, ten od ČSD byl nedávno celý aktualizovaný a po aktualizaci jsem nestihl ještě vše na netu obměnit. Začal jsem parními lokomotivami, na další ještě dojde.
A vedlejším zjištěním je, že aktuální testovací verze OR má nějaké potíže s parní vozbou.
Vůz ČSD Ddk kvůli svojí chybě ve wag. souboru tedy dostal přednost a byl před chvílí aktualizován.

Mně přesně tohle dělaly před nějakou dobou vozy Ddk, Fk a D6 pouze se sací brzdou, souprava se sací brzdou bez nich byla v pořádku a s tlakovou brzdou fungovaly.

Ahoj.
Tak jsem přišel na záhadu hlavolamu a pádu Activity Editoru MSTS, když jsem použil MUVku, sněžnou frézu, nebo MUVku obyč, coby wag soubor a pak chtěl použít provozní coby eng. soubor. Editoru aktivit vadí dva shodné názvy eng a wag soubru. U wag souboru jsem dal do názvu ms, a je klid. Příklad:
Původní wag soubor "CD_KSF70" jsem přejmenoval na "CD_KSF70ms", totiž eng funkční frézy měl shodný název, jako původní název wag.

Ještě doplním, že je zajímavé, že to AE MSTS nedělal vždy a záleželo na tom, jak se zrovna "vyspinkal" a kolik bylo consistů v aktivitě. Dokonce v případě frézy MUVky KSF 70, jsem to odhalil tak, že jsem v chystané aktivitě Ostrava - Ptaha, kdy už mâm komplet celou AI dopravu (zatím bez aktivní KSF 70) tak. Začal jsem v Suchdole (vozy osazené z Ostravy až sem) osazovat vozy. Idělal jsem consist: sarvis1+KSF70ms+servis1 a dal v AE MSTS umístit vlak, aby si editor consist načetl. A koukám consist nikde!? Zavřel jsem editor, načetl, stejný pokus a bum, pád. Smazal jsem consust načetl editor a ok. Stejný pokus, vytvoření consist s KSF a načtení při otevřeném editoru a nezobrazil se. Tak jsem otevřel složku s modelem a udělal onen pokus popsaný v příspěvku výš a vše jede. Jenže shodných názvů eng s wag jako vozidlo mimo službu je v trainsetu "tuna". I jiní autoři skinů to mají značeno schodným názvem. Takže jednoduše se nasbírá nějaký počet této chyby a editor aktivit začne padat. Jako v případě nekomprimovaných s. souborů.

Back
Nahoře