Virtuální železniční dílny - OR nastavení pro modely

To nevím, ale děje se to, pohled z 3D kabiny funguje. U ostatních párovek z vžd je to, myslím, v pořádku. Akorát jsem si před nějakou dobou všiml, že u některých zlobí animace běhounů a to bude asi něčím v ORCZ. Albatros 022 a Papoušek 043 je, myslím, v pořádku, Němka, Štokři, Velkej Bejček ne. Víc si nevybavuju a jistý si nejsem, jen s tou Němkou teď jedu a přímo to vidím. Může to někdo, prosím, ověřit? Vypadá to, jako kdyby tam byly běhouny 2 přes sebe, jeden se točil pořád a 2. se choval dle pohybu loko...

Dělaly to pouze 555.0 a pak padalo tímto způsobem zatím nevydané posunovadlo. To Icik opravil. A nejsem si právě jistý, zda jsem mu hlásil ty Němky.

A nejsem si právě jistý, zda jsem mu hlásil ty Němky.
Hlavně ta 555.0153 je nový model, ne ten z MSTS. A ladění se liší taky, včetně kabiny (u starých 2D univerzál, tady nová 3D). Tímto vše k pohledům. ;)

A ohledně běhounů jsem to u starších modelů byl schopen "tolerovat", ale když jsem to viděl u nové Němky, zarazilo mě to. A byl bych rád, kdyby to někdo vyzkoušel a potvrdil, zda se to děje i jemu a není to nějaká chyba u mě v PC. Totéž se dělo u 264.0 a 434.1 z vžd ještě v klasickém OR, mohla za to animace náprav i u FA pohledu kabiny. Tam to Josef ošetřil a pak i Icik, takže tyhle "duplikované nápravy při pohledu zvenku mizely a parametr "Visibility (2D cab)" (takhle nějak, přesnost zápisu nemusí odpovídat) začal fungovat správně. A teď je to tu zas, akorát jen u běhounů parních lokomotiv, ne u všech náprav. A jde jen o tu animaci, jinak všechny páry fungují, jezdí, brzdí.

Když to dělá tobě, bude i ostatním. Vydrž , Icik na to ve volnějším čase určitě jukne s věřím, že opraví.

Hlavně ta 555.0153 je nový model, ne ten z MSTS. A ladění se liší taky, včetně kabiny (u starých 2D univerzál, tady nová 3D). Tímto vše k pohledům. ;)

A ohledně běhounů jsem to u starších modelů byl schopen "tolerovat", ale když jsem to viděl u nové Němky, zarazilo mě to. A byl bych rád, kdyby to někdo vyzkoušel a potvrdil, zda se to děje i jemu a není to nějaká chyba u mě v PC. Totéž se dělo u 264.0 a 434.1 z vžd ještě v klasickém OR, mohla za to animace náprav i u FA pohledu kabiny. Tam to Josef ošetřil a pak i Icik, takže tyhle "duplikované nápravy při pohledu zvenku mizely a parametr "Visibility (2D cab)" (takhle nějak, přesnost zápisu nemusí odpovídat) začal fungovat správně. A teď je to tu zas, akorát jen u běhounů parních lokomotiv, ne u všech náprav. A jde jen o tu animaci, jinak všechny páry fungují, jezdí, brzdí.
Pokud se FA jmenuje stejně jako hlavní model lokomotivy, bude to blbnout. Tohle platí, když je FA stejný model jako samotný model lokomotivy.
Pokud FA bude mít odlišný název, mělo by to být ok.

Pokud se FA jmenuje stejně jako hlavní model lokomotivy, bude to blbnout. Tohle platí, když je FA stejný model jako samotný model lokomotivy.
Pokud FA bude mít odlišný název, mělo by to být ok.
To vím, takhle si třeba opravuju i veřejmě vydané Bangle, kterým FA chybí, případně je použit zákl. model jako FA a neotáčí se podvozky (např. teď už nedostupná asi 742.263 ČDC, kvůli které tady byla hádka o původu fotek a pak byla na chvíli u Dama, nebo ta nejnovější na msts-rw, asi 742.345 ČDC). Ale Josef tohle nedělá a FA bývá součástí a jedná se o dosti osekaný model (zpravidla je odebrán i animovaný pojezd), takže tam by to měly být 2 různé modely. Je pravda, že u Němky jsem tohle neověřoval a jen vycházím z toho, že tohle bývá u Josefa ošetřeno a funkční. Proto se ptám, zda jde o chybu jen u mě (nebyla by 1., doteď mi třeba nejde spustit TrackViewer), nebo jestli je něco systémově špatně u všech.

Koukl jsem do souborů Němky a mělo by to být v pořádku. CSD_5550153.s je tam použitý pouze jako WagonShape. Nikde jinde. Ale i kdyby, vídal jsem to u ověřených modelů, které jsem rozhodně neměl ve hře poprvé. Třeba ti Štokři (ještě s originál MSTS laděním, tam ani průhled z "kuchyně" na kotel nebyl). Zároveň, když jsem poprvé stáhl 423.0, tak mě zarazilo, jak pomalu se ty "správné" běhouny točí. Ale to už je, předpokládám, čistě samotnou animací modelu. Protože u nových modelů tomu tak není, naopak u starších ano. Ale to mi neva, spíš ta "dvojitá" (a na pohled nepříjemná) animace. Předem moc díky za vyřešení. ;)

U pohledu ven nelze pro FreightAnim použít totožného modelu, který je určen pro WagonShape. Nutno použít samostatný model a nebo "upravený" původní. V každém případě zbavený jakýchkoliv animací. Pokud takový FreightAnim pro pohled z kabiny dělal Pikku, udělal jen na míru.
Pokud takový neexistoval, pomohl jsem si úpravou původního - zrušené animace, a u textur "alfované" nadbytečné plochy, které nejsou z kabiny vidět. Takto to mám u parních nebo kapotových lokomotiv. V bloku FreightAnimStatic je kromě tohoto upraveného modelu také důležitý parametr Visibility ( "Cab2D" ).

Netuším, kde je chyba. Sestavil jsem vlak o hmotnosti 2200 t. Ten by měla lokomotiva roztáhnout a uvézt u třídy sklonu I až na rychlost 46. Té jsem dosáhl za cca. 5,5 km jízdy. Podle trakčních křivek lze maxima dosáhnout již od 4. jízdního stupně, kde trakční křivku protíná adhezní na 190 kN.
V obecných parametrech pohonu je maximum 198 kN, trvalá tažná síla 175 kN. V tabulce zapsaných trakčních křivek od 4.st dále lokomotiva startuje z 221 kN. Prokluz jsem nezaznamenal (abych byl spravedlivý, skluzovka na chvilku blikne, když předčasně dám 5. st.), byť rozjezd je velmi pozvolný. To mě ale u takového nákladu a typu lokomotivy nepřekvapuje.
.

Eng lokomotivy je nastaven pro Open Rails standardní verze 1.5 (ta je vidět i na videu vlevo nahoře - 1.5.1)
Totéž platí pro vše, co se na webu vzd-or.eu nachází. Za chování v jiném simulátoru nemohu zodpovídat.

Bohužel nastavování parametrů engu nelze provádět podle subjektivních dojmů (ne, že by to nešlo ... ale)

Nejvyšší hodnotu tažné síly bych nejspíš hledal na průsečíku křivek tažné síly a adheze (většinou se počítá s 0,25), což by mohlo být někde kolem 14-15 km/h. Listy grafů pro tažné síly vozidel jsou k dispozici (např. příloha č. Sbírka trakčních charakteristik a vozidlových odporů předpisu V7 Trakční výpočty)

S trochou štěstí lze některé najít i na netu. Pro T669.0,1,5 např. zde: http://www.railian.com/teorie/tch/771tch.gif

Z grafu lze vyčíst, že pro řadu 770 (T669.0) platí rozjezdová síla omezená adhezí 200 kN (mezi 3. a 4. jízdním stupněm). 4 jízdní st. potom protíná adhezní omezení na 190 kN

U řady 771 to je při rozjezdu cca. 246 kN a na 4. jízdním stupni cca. 244 kN (píšu cca., průsečík není zcela zřetelný).

Pro obě řady lokomotiv je potom udávána trvalá tažná síla 198 kN.

Předpis D2/1 Doplněk s technickými údaji k Dopravním předpisům s tabulkami potom pro řady 770 a 771 udává max. tažné síly na háku 195 a 240 kN

Stejný předpis potom obsahuje tabulky hmotností tažených vozidel pro jednotlivé typy hnacích vozidel, sklonové třídy a typy jízdních odporů. Řady 770 a 771 zde mají v tabulkách uvedenou trvalou rychlost 12 km/h a max. zátěž 2600 tun pro třídy sklonu I., II., a III. při rychlosti 37 km/h.

Zkuste to vyzkoušet na verzi OR 1.5. Pokud by se parametry jízdy rozcházely s výše popsaným, potom lze mluvit o chybách v nastavení.

Pokud jde o uhelný vlak, předpokládám použití vozů typu Falls. Ten má zcela naložen cca. 70t (hnědé uhlí). 25 vozů dává 1750 tun, což pro Čmeláka do sklonové třídy V. za sucha opravdu není problém.

Už těch 18% adhezních pro lokomotivu t669, když stojí, je podivných. Schválně jsem dal Josefovi hodnoty do vizualizace křivky a tohle z toho vylezlo. Obrázek ať si každý udělá sám.

1.jpg

Už těch 18% adhezních pro lokomotivu t669, když stojí, je podivných. Schválně jsem dal Josefovi hodnoty do vizualizace křivky a tohle z toho vylezlo. Obrázek ať si každý udělá sám.

Zobrazit přílohu 41470
To je přesně ono. Nevím, proč není použitý původní C-K, který má součinitel při V=0km/h hodnotu 0,33. Každopádně i hodnota 0,33 je průměr a např. pro brzdy se počítá 0,15 (mokro). Samozřejmě, že v reálu se to může propadnout i na 0,05 (např. tam, kde se práší uhlí), ale nač to omezovat takovýmto zadáním.
Na videu je vidět, že chování v OR odpovídá nastavení - okolo 140kN už klouže.

Čmelák bezpečně dá okolo 300kN (záleží na nastavení dynamobudiče), ale to v těch charakteristikách V7 nenajdeme, protože ty jsou pro jinou cílovou skupinu a taky jsou poplatné své době. Celá V7 je určená pro trakční výpočty, zejména normativy, spotřeby energie/paliva nebo jízdní doby, tedy pro parametry, které platí za jakéhokoliv počasí. Limity charakteristik tam nenajdeme. Jenže to bychom museli přesněji vědět, jak jsou které "řídící systémy" laděné (myšleno od sdružených regulátorů až po digitální), protože tím je dáno, co se pustí do trakčních motorů. A z toho lze potom kreslit trakční charakteristiky.

Ale ona je adheze počítána na 0,33 ( μ=(7500/(+44) + 161) * 0,001 což je C-K ). Cílová skupina ani poplatnost doby na Čmeláka řady T669.0/770 nemá žádný absolutně žádný vliv. Konstrukce a komponenty se nijak od roků výroby této lokomotivy 1963 až 1972 nezměnily. Čmelák výše uvedené řady na háku ani na kolech 300 kN nedá, to ani omylem. Lhaly by potom drážní předpisy, lhal by Rosťa Kolmačka na Prototypech, lhali by na Atlasu lokomotiv, lhali by i pánové Bek a Chmelík autoři knihy Motorové lokomotivy T669.0 a T669.1.
A že je předpis V7 určen pro trakční výpočty, spotřeby a jízdní doby? Tím lépe. Potom se dá dobře přímo v simulátoru ověřovat chování hnacího vozidla se zátěží dle tabulek D2/1. Jde tu o simulátor, takže s odpovídajícím nákladem se určeném čase dostat z bodu A do bodu B. Řekl bych prostý základ každé aktivity OR (dříve MSTS). Nesleduji nic jiného, než jen to aby nastavení odpovídalo parametrům HV z dostupných zdrojů.
Pokud jde o video, možná už při 140 kN klouže (to je překvapení s 2200 t na háku), ale do adhezního omezení to má ještě dost daleko aby se nedokázala rozjet.

Jako se zapnutým pískováním na suchu se k maximální síle 195 kN krátkodobě dá dostat. V OR CZ/SK tohle ovlivňuje i kvalita kolejového svršku. To v OR není, proto i ten rozdíl v chování. Ale pořád je to dost divné, že by tak težký čmelák začal už ve 140 kN klouzat.

Back
Nahoře