CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Nebulus se mnou po SZ řeší "jiné chování" dieselů, co se týče trakční síly. Nedávno jsem psal nový kód pro počítání dostupného výkonu SM a proto se mohou objevit anomálie nebo pochybnosti. Proto, pokud k tomu máte co říci a máte jasné technické údaje o PP a SM, které bychom tam pro přesnost mohli zanést, dejte nám vědět.

Cituji:
"Kód počítá dostupný výkon pro každý okamžik, který poskytuje SM po odečtu příkonu PP a topení. Tento výkon je pak použit pro TM. Pokud je SM špatně nastavený, prioritu mají PP, topení a pak až TM, takže i výsledná síla na kolech bude o to nižší. Nastavení SM respektive jejich inc deriváty (máme více různých stavů SM kvůli variabilitě dle opotřebení) zřejmě budou muset projít revizí. Ten kód je nový a dříve se s tím nepočítalo. Tu sílu měř jen se zapojenou zátěží. Ne na prázdno.
Problém je správné určení okamžitého příkonu PP pro jednotlivý stupeň. Úplná lineární závislost na otáčkách to také nebude. Bude existovat určité minimum a maximum a mimo tento interval hodnoty příkonu PP nikdy nepůjdou."

Jedna z možností odblokovat knihovny ddl v simu.
Nějak se o to pokouší, bohužel, nedaří se mu to... Kde přesně lze tohle vytvořit, tu výjimku? Koukal i do nastavení "ochrana před viry a hrozbami", tam nikde "není vyžadována žádná akce". Ale měl zapnutý Avast. Nemůže tomu vadit ten?

Chtěl bych nahlásit jednu věc, o které si teda nejsem 100% jistý, jestli je to chyba nebo záměr.
Když jedu s Esem (362), pokaždé, když si zvednu přední smeták ve stanici (zadní je už zvednutý), nebo shodím zadní smeták při průjezdu stahovačkou a zvednu ho zpátky, tak tlak v pomocné jímce spadne natolik, že HV vypadne. Když se tak stane, musím chvilku počkat, než tlak v pomocné jímce opět vzroste nad 6,3 bar, a teprve pak můžu znova zapnout HV.

Pár detailů ohledně této "chyby"

1. Tohle jsem zjistil při průjezdu stahovačkou mezi stanicemi Čeperka a Opatovice nad Labem na mapě trati 042 (ofiko mapa, bez modifikací), takže v hlavních jsem měl maximální tlak (10 barů)
2. Vůbec nezáleží na tom, jestli je Eso napojené na DC nebo AC systém, při zvednutí smetáku prostě HV kvůli nízkému tlaku vypadne.
3. Mám staženou verzi X6X po aktualizaci z 16. 3. 2025, takže nemám zastaralou verzi X6X
4. Po troše experimentování jsem zjistil, že se tomuto "chování" dá předejít tím pokud si v .ing souboru "vzduchotechnika-36x" upravíte hodnotu u kolonky "MinAuxPressureHV" z "6.3bar" na "6bar"

Pro Icika:
Tak tady si nejsem upřímně jistý, jestli je tohle chyba, nebo nová fičura. Jestli je tohle nová fičura, tak se předem omlouvám, že jsem tohle nahlašoval. Jestli tohle nová fičura není, tak doufám, že se ti podaří odhalit, kde nastala chyba.
V update je to ošetřené. Problém byl ve velikosti průtoku vzduchu mezi hl. a pom. jímkou.

Kliknout na knibovnu ve složce vlastnosti a tam by mělo být odblokovat. Pokud je bloklá. A musí se tak prověřit všechny ddl.

V update je to ošetřené. Problém byl ve velikosti průtoku vzduchu mezi hl. a pom. jímkou.
Tak už je to v pohodě. Teď si můžu u Esa zvedat smetáky jak chci, a HV drží. Teda, pokud nezvednu oba smetáky najednou rychle po sobě, to pak tlak v pomocné jímce spadne natolik, že HV vypadne. To ale není chyba. To je tím, že si pneumatické zdviže obou smetáků najednou vezmou tolik vzduchu, že se tlak v pomocné jímce propadne natolik, že HV vypadne. Tomu se ale dá snadno předejít. Stačí po zvednutí prvního smetáku chvilku počkat a pak teprve zvednout ten druhý.

To je dynamické počasí?
Na 90% dynamické. Ale nie som si úplne istý. Mohol by si do tej F5 správy o počasí dať aj informáciu o zvolenom počasí? Predišlo by sa prípadným nepresnosťiam. Ja som sa vtedy sústredil na iné testy.

Zdravím a přeji pěkný večer všem, jsem jediný, komu přijde že si x6x ale třeba také Vectrony stahují a zvedají sběrače strašně pomalu. Toto kdyby bylo i v reálu, tak nevím nevím, zda by to věčně nebylo v knize závad... Stahovat sběrače se mají rychle, ale plynule, se zbrždením při koncové poloze a v poloze kdy lyžina dojede k troleji. To vypadá na pořádně staré mazivo v kloubech :D. Ne teď vážně, dalo by se s tím něco udělat prosím. V reálu tomu taky takto není. Předem děkuji. Hezký zbytek večera všem.

Pri Vectronoch nie je ešte upravená dĺžka zdvihu to sa ešte bude dolaďovať. U X6X už je nastavený koeficient zdvihu. Animáciu žiaľ neupravime. To je dane modelom ale čas zdvihu áno. U klasických x6x je to 3-5sekund. Neviem teraz presne. U zberačov ako maju ZSSK 362 011 je to až 8-10s.
Takze suma sumárum. Animácia ostáva aká je bohužiaľ.
Čas zdvihu ak nesedi na 3-5sekund tak to sa upraví.

Pri Vectronoch nie je ešte upravená dĺžka zdvihu to sa ešte bude dolaďovať. U X6X už je nastavený koeficient zdvihu. Animáciu žiaľ neupravime. To je dane modelom ale čas zdvihu áno. U klasických x6x je to 3-5sekund. Neviem teraz presne. U zberačov ako maju ZSSK 362 011 je to až 8-10s.
Takze suma sumárum. Animácia ostáva aká je bohužiaľ.
Čas zdvihu ak nesedi na 3-5sekund tak to sa upraví.
No, ono právě dříve to bylo v pořádku, začal jsem si toho všímat až při příchodu verze ORCZ 1.9. A opravdu mi přijde že oproti realitě je to zdlouhavé. Však se uvidí co se s tím pujde dát udělat.

Ako som písal u x6x je to už nastavené.
podla meraní ako na ktorej mašine to bolo od 3-5sekund. Neviem teraz presne koľko som nastavil ale bude to v tom rozmedzí. Musím to pozrieť keď budem pri PC. Ale viac to isto nebude. Je to o zvyku. Povodne sa to dvíhalo zase veľmi krátko. V reale ti za 1-2 sekundy nezdvihne zberač. Stačí si nájsť ak videá na YT a stopnúť.

Ako som písal u x6x je to už nastavené.
podla meraní ako na ktorej mašine to bolo od 3-5sekund. Neviem teraz presne koľko som nastavil ale bude to v tom rozmedzí. Musím to pozrieť keď budem pri PC. Ale viac to isto nebude. Je to o zvyku. Povodne sa to dvíhalo zase veľmi krátko. V reale ti za 1-2 sekundy nezdvihne zberač. Stačí si nájsť ak videá na YT a stopnúť.
Určitě mrknu a zjistím. Díky moc. ;) Hezký zbytek večera

Tak už je to v pohodě. Teď si můžu u Esa zvedat smetáky jak chci, a HV drží. Teda, pokud nezvednu oba smetáky najednou rychle po sobě, to pak tlak v pomocné jímce spadne natolik, že HV vypadne. To ale není chyba. To je tím, že si pneumatické zdviže obou smetáků najednou vezmou tolik vzduchu, že se tlak v pomocné jímce propadne natolik, že HV vypadne. Tomu se ale dá snadno předejít. Stačí po zvednutí prvního smetáku chvilku počkat a pak teprve zvednout ten druhý.
Popisovaná situace ale neodpovídá skutečným lokomotivám. Tam lze naprosto bez problémů zvedat oba sběrače najednou a to i na stejnosměrném systému, kdy se plní vzduchem nejen válce sběračů ale i válce na zvedacích pružinách sběračů, které způsobí zvýšený přítlak na trolej nutný k odběru asi 10x většího proudu, než na systému střídavém.

Pro detailisty...
Hrál jsem si s animací pantografů na úrovni kódu a tohle se dá aplikovat pro každou elektriku.

Taaak toto je pecka. Toto je opravdu pecka :oops:. Bude implementováno do veřejného ORCZ/SK ? Jde vidět že toto je opravdu detail. Který ale minimálně mně potěšil. I ta rychlost je tady parádní.

@Dodo. Tak jsem srovnával s videi z Youtube. Vzal jsem jako modelovou mašinku 362 ČD a při zvedání jsem naměřil 5,41 sekund. Při videu na reálné mašince jsem naměřil čas 3,32 sekund. Tudíž mám chybu někde já, nebo nejsem jediný ?

A ještě bych připomínkoval, při sepnutém HV u řady 36x a po stáhnutí a opětovném zvednutí se unipulz rozeběhne tehdy, když je sběrač ještě v půlce zvedání.

Back
Nahoře