CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Mohl by mi někdo prosím poradit, jak udělat D-test na Vectronu z msts-rw.cz, konkrétně 383 110, verze OR 1.9.403
Zapnu baterie, a Mirell startuje už s dvěma zbývajícíma čárkama(?). Zapnu řízení, zvednu sběrač, zapnu HV, zapnu kompresor, nafoukám, zruším závěr a doplním hlavní potrubí. A Mirell nic. Díky
Koukám, že nejsem jediný, kdo měl s MIRELem problémy, když byl ještě nováček. :)
Zkus se podívat na tohle video. Pravda, je sice 5 let starý (je z roku 2020), ale na to abys pochopil základy, asi stačí. Sám jsem ho použil, když jsem tu byl nováček a nevěděl si s MIRELem rady.

Malá poznámka: Ve videu se řídící pult spíná klávesami "Ctrl + ." a "Ctrl + ," To už neplatí! Místo toho se používají klávesy "Ctrl + K" (zapnout pult) a "Ctrl + Shift + K" (vypnout pult).

Díky za rady. Chyba musí být tedy někde u mě v trainsetu. Balíček Vectronů i spolu se "společným adresářem" jsem si stáhl aktuální a bohužel stále nic. Zítra si zkusím udělat "čistý" trainset pouze s Vectrony a potřebnými soubory a uvidíme...

Teraz som to odskúšal a natočil. Klasika zapnem batérie, zapnem kľúč riadenia, zdvihnem zberač, zapnem HV a spustí sa kompresor. Zatiaľ dám smer VPRED a VZAD.
Počas toho ako kompresor ide sa 2x odfúkne ( treba vyladiť vzduchotechniku o tom vieme ) ale ísť to ide ako má.
A posledná čiarka ktorá mi ostala zabrzdím prídavnou.
Samozrejme vo videu je plnenie vzduchu zrýchlene.

To tak má být, že v OR brzo ráno klesá viditelnost sama od sebe? Jel jsem aktivitu, která začíná okolo páté ráno a každých pár minut jsem musel pomocí Shift+= zvyšovat viditelnost. Přestalo to až někdy v osm ráno.

Místo Haha a wow si to radši vyzkoušejte. Když to necháte tak, máte během deseti minut hustou mlhu a ona jaksi každé ráno není hustá mlha, že jo.

A mám další chybu kvůli které nemůžu jezdit s X6X lokomotivami jako Lv, nebo je mít zavěšené vzadu ve vlaku. Jde o to, že u X6X lokomotiv, ať ťukám do kláves "(Ctrl +) Shift + M" a "(Ctrl +) Shift + N" z "čelní" kabiny jak chci, pozičky v zadní části loko se ne a ne zapnout. V kabině normálně slyším cvakání vypínačů poziček, ale pozičky vzadu nic. To stejné se děje když v loko přelezu do "zadní" kabiny zkusím pomocí kláves "(Ctrl +) Shift + J" a "(Ctrl +) Shift + K" pozičky zapnout. Prostě nic.

Pár poznatků ohledně téhle chyby:
1. Tuhle chybu trápí pouze X6X loko. U ostatních lokomotiv/vozů pozičky fungují tak, jak mají.
2. Pozičky vepředu na X6X loko fungují bez problémů, jen vzadu nefungují
2. Vůbec nezáleží na tom, na jaké mapě jsem. Sice jsem tuhle chybu objevil na mapě trati 183 (ofiko mapa, žádné modifikace), ale ať tam mám jakoukoliv mapu, tak se chyba stále projevuje.
3. Rozhodně se jedná o chybu v Open Rails CZ/SK samotném. Zkusil jsem reinstalovat X6X pack a společný archiv, jestli náhodou nejsou poškozené soubory pro X6X loko a společný archiv, ale vůbec to nepomohlo.

Pro Icika: Tak tohle je poprvý, kdy s náma pozičky "nemluví." Je dokonce divný, že se tohle děje jenom X6X lokomotivám. Ostatní lokomotivy/vozy tohle vůbec nepostihlo. Nicméně, tahle chyba není pro mě tak hrozná. Většinou totiž X6X elektriku u duálních vlaků (ano, i tak se dá říkat vlakům s dvojsilovým pohonem) neodvěšuji a čelní pozičky na X6X fungují bez problémů. Snad přijdeš na to, kde se stala chyba.

Mám pocit, že tohle se děje při loko spojených na kabel. To prostě zadní pozičky na loko v čele vlaku nerozsvítíš a ta druhá loko na to nereaguje. Jestli jsem tě tedy správně pochopil a správně si to pamatuju... :D

Mám pocit, že tohle se děje při loko spojených na kabel. To prostě zadní pozičky na loko v čele vlaku nerozsvítíš a ta druhá loko na to nereaguje. Jestli jsem tě tedy správně pochopil a správně si to pamatuju... :D
Na "starých" mašinách v reálu to snad ani nejde. Světla se ovládala vždy ze "své" lokomotivy. Až s příchodem komunikačních linek se všechny propojené mašiny či řídící vozy dokážou chovat jako jedna, tzn. přepnutím poziček "vzadu" se rozsvítí odpovídající návěst na posledním vozidle ve vlaku.

BTW, světla na x6x normálně ovládat jdou na obou stranách.

Tak pánové, zdá se že jsem opět opomněl jeden detail a klamně si myslel, že se jedná o chybu. Jde o to, že pokud máte ve svém consistu více jak jednu loko, tak v lokomotivě, ve které začínáte simulaci, se automaticky zapojí MU kabel. A to bylo to, co v X6X ovládání poziček rozházelo. Potom, co jsem v F9 menu MU kabel odpojil, tak pozičky na X6X fungovaly jak měly.
Tohle mě trklo potom, co jsem si přečetl zprávu od Martina S. a řekl jsem si: "No jo, co když má recht, a ten MU kabel má na ty pozičky vliv?" Tak spustím simulaci, jdu do F9 menu, a hele ho! MU kabel zapojený. Odpojím ho, zkusím pozičky a Heuréka! Zadní pozičky už zase fungují!
Je vidět, že holt musím prověřit víc detailů naráz, když mám podezření na chybu a ne se takhle unáhlit. Co jsem to za vola? (-‸ლ)

Pro Icika: Tak nic. Falešný poplach. To hlášení o chybě můžeš v klidu ignorovat. Opět mi utekl jeden z detailů a klamně si myslel, že to je chyba. Nedošlo mi totiž, že zapojení MU kabelu může chování poziček u některých loko změnit. Holt si na tyhle detaily musím dávat většího majzla. (-‸ლ)

Může mi někdo poradit, proč se mi u soupravy Interjet nezobrazuje poslední vůz první třídy? 7. Kvůli kompatibilitě s Opernrails klasik mám všechny engy soupravy i v podsložce OpenRailsCZSK. Změna je jen ve zvucích, kdy v základním adresáři je mám Sound ( "../../common.snd/vozy/CDvuzOsVetr4nEx.sms" )
A pro ORCZSK mám originál: Sound ( "../../common.snd/vozy-IH/CDvuzOs4nEx-MGIC.sms" )
Jiná změna není, tak proč ostatní vozy soupravy fungují?
Já jsem chtěl vyzkoušet Den blbec v ORCZSK a tady jsem narazil. Původně jsem měl jedničku i za lokomotivou (z testovacích důvodů), ale pak jsem našel dvojku jako koncový vůz a vyměnil. A ten se mi také načítá. A všechny vozy mají pro zvuky stejný zápis. Tedy proč se nenačítá ta jednička na konci?
Interjet.JPG

Pro Icika: Tak nic. Falešný poplach. To hlášení o chybě můžeš v klidu ignorovat. Opět mi utekl jeden z detailů a klamně si myslel, že to je chyba. Nedošlo mi totiž, že zapojení MU kabelu může chování poziček u některých loko změnit. Holt si na tyhle detaily musím dávat většího majzla. (-‸ლ)
No, ten systém světel přes kabel byl dělaný v době, kdy ještě OR CZ/SK neznal Master-Slave konfiguraci. Nyní jsem to předělal a signály světel se budou přenášet jen na určitých řadách lokomotiv, které to skutečně podporují. Třeba na řadě 131 dvojičce. V řídící části se nastaví jak přední, tak zadní světla na zadním oddílu.

Může mi někdo poradit, proč se mi u soupravy Interjet nezobrazuje poslední vůz první třídy? 7. Kvůli kompatibilitě s Opernrails klasik mám všechny engy soupravy i v podsložce OpenRailsCZSK. Změna je jen ve zvucích, kdy v základním adresáři je mám Sound ( "../../common.snd/vozy/CDvuzOsVetr4nEx.sms" )
A pro ORCZSK mám originál: Sound ( "../../common.snd/vozy-IH/CDvuzOs4nEx-MGIC.sms" )
Jiná změna není, tak proč ostatní vozy soupravy fungují?
Já jsem chtěl vyzkoušet Den blbec v ORCZSK a tady jsem narazil. Původně jsem měl jedničku i za lokomotivou (z testovacích důvodů), ale pak jsem našel dvojku jako koncový vůz a vyměnil. A ten se mi také načítá. A všechny vozy mají pro zvuky stejný zápis. Tedy proč se nenačítá ta jednička na konci?
Zobrazit přílohu 44711
Podívej se do OR CZ/SK logu na ploše Windows. Je tam chyba v cestě k include souboru.

Špatně Include ( "LIGHTS/LIGHTS_InterJet.inc" ) a má být Include ( "../LIGHTS/LIGHTS_InterJet.inc" ).

A proto říkám, že celý systém inlude stojí za... Nedej bože, když se něco pos. v incech. Zlatý klasický eng a wag soubor. Nezlobte se na mně.

Díky. zítra vyzkouším. Tento zápis má jenom ta jednička, ostatní vozy ne. Proto se načetly. Ale je zvláštní, že nikdo jiný tohle nehlásil. Anebo mám nějakou starší neopravenou verzi. Ale jsem za identifikaci chyby rád.
celý systém inlude stojí za...
Ne Dane, je to perfektní. Jen se musí dodržovat pravidla. Ušetří to hodně zapisování. A hlavně místa. A to samé je o zvucích a kabinách.

Hoši, ono je to perfektní pouze pro ldiče, který jedním inc naladí 10 lokomotiv, nebo vozů.
1. AE MSTS - nepobírá.
2. Jakýkoliv běžný uživatel, nemá šanci zjistit chybu a rozchodit vůz, i kdyby se rozkrájel na malinké kousíčky. :-) Pokud mu něco chybí v inc., může model i skin reinstalovat do nekonečna a stejně se mu nezobrazí, viz nedávné peripetie s ČD 843+043+943. A to nemluvím, když někdo ke skinu přdrbe inc složku s chybou. Když byl dodělaný eng, šel lehce nahradit jiným. A stačí dodnes, kolik chyb se donekonečna klonuje u skinů i se základním eng souborem.

1. AE MSTS - nepobírá.
Dane. Musí se dodržovat pravidla, pak to krásně funguje. Tedy v adresáře vozidla je ladění pro MSTS a pak jsou tam jedna nebo dvě složky OpenRailsCZSK a eventuelně Openrails, ve kterých je právě to ladění s těmi řetězci. A tam to MSTS nevadí, protože do těch složek neleze.

Díky Iciku, moc díky. Zachránil jsi staronovou aktivitu Den blbec pro ORCZSK. Už vůz na konci tam je. Jako náhradní souprava za pendolino je tato souprava značka ideál a ne ta "Béčka", jak jsem měl v původní aktivitě. Ještě musím naklonovat ladění do ORCZSK vlakovou cd_151001_07.s. I když ta normálně funguje jak je, jen bez vychytávek ORCZSK.
Interjet_oprava.JPG
Ale víš co je zajímavé? V Trainsetu jsem měl "LIGHTS/LIGHTS_InterJet.inc", ale v aktualizačních souborech relativně správně
( ""../LIGHTS/LIGHTS_InterJet.inc"" )
Netuším, proč jsem tam měl dvoje uvozovky za sebou, tak jsem jedny odmazal. V každém případě dám wag soubory do aktualizace, protože i v instalačce mám neplatný zápis bez teček a lomítka. To je tak, když se jen kopíruje Ctrl-C a V a není nástroj, který by vše zkontroloval, jako byl dřív Conbuilder a Convoi. Tedy já žádný takový neznám. Chyby a překlepy se dělají a směrování do společných souborů za to opravdu nemůže. Od toho je i fórum, aby se chyby identifikovaly odstraňovaly.

A ještě dotaz technický. Když v adresáři vozidla není složka OpenRailsCZSK, tak ORCZSK automaticky načítá ze složky Openrails ? Dobré vědět

Dane. Musí se dodržovat pravidla, pak to krásně funguje. Tedy v adresáře vozidla je ladění pro MSTS a pak jsou tam jedna nebo dvě složky OpenRailsCZSK a eventuelně Openrails, ve kterých je právě to ladění s těmi řetězci. A tam to MSTS nevadí, protože do těch složek neleze.
Zbyňku, musí? Stáhl jsem vozy od mnoha skinařů a prolínaly se, ač bylo staženo vše, narovinu? Smazal jsem celý inc vozidla, nahradil zceleným engem pro ORCZ a mám svatý klid. A pokud nemá být ORCZ jen pro vyvolené (pokročilé uživatele, co musí umět pomalu vše), tak tenhle systém, ulehčuje pouze tvůrci. Nikoliv běžnému uživateli. A vím, o čem píšu, kolik proseb mi chodí do mejla, že lidi co hrají aktivity, nejsou schopni rozchodit to, či ono. Mně osobně, to je putna, já si skin, model rozchodím, ale už nemám fakt síly, neustále něco někam posílat a do toho tvořit.

Back
Nahoře