Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
No nádhera, fakt to Brno prokouklo, a já už mám konečně po 15 letech i bedýnky s výtahy na perónech. :) To ne, že by to nikomu nechybělo, jen zase nejsme takoví prudiči.:p

P S. Zbyňku, strčím Ti přecejen ten mail s fotkami, když vidím, že chceš tu okolní atmosféru zachytit, tak by se možná dalo něco použít...

strčím Ti přecejen ten mail s fotkami, když vidím, že chceš tu okolní atmosféru zachytit
Kdepak, já už nic nového rozjíždět nebudu. Už mám toho jaksi tak nějak. Jen ležím od rána do pozdního odpoledne u gmax, editorů a Photoshopu. Nejlepší zadělání si na skutečnost, aby z toho člověku až jeblo.
Vždyť se s modely někdo může přidat. :) Tedy pokud někdo chce něco, co já tam mít až tak nepotřebuji. Jo, kdyby jsi ty fotky pěkně nachystal, tedy udělal výřezy, srovnal vše v Phoshopu do pravých úhlů a rovnoběžek, vyretušoval rušivé předměty, tak bych nějaké modely ještě přidal. :)

Ten velký barák, ještě nahoře u těch vykýřků jsem dokončil věžičky, vše pospojoval a celý barák zmenšil tak, aby byl o 10m kratší, jak má být.
Ještě dokončím rampy u toho baráku, aby trochu kopírovaly koleje. Nakonec se do těch obloučků pustím. A vlastně ještě schody na čele budovy. :) A pak už bude tady hotovo, konečně. Pak si pro kontrolu zajedu Den blbec, pak mám nějaké nedodělky u Smiřic a bude aktualizace 104. Tak nějak koncem listopadu až začátek prosince.

1111Brno7.JPG
1111Brno8.JPG
1111Brno9.JPG

Doladil jsem ty rampy, vybudoval schodiště a už by to mohl být finál. Konečně. Jenom je sranda, že ty schody jsou i otisknuté na zdi. Měl bych je vyretušovat, tedy jen ten spodek, jak jde do pravého uhlu. Alespoň je vidět, že je mám přesně. :) A už jsem na 6105 polygonech. Ještě jsem udělal test, jestli to MSTS unese. Unese, je to OK. Jinak bych tady nemohl jemně srovnávat terén nebo linkovat návěstidla.
1211Brno1.JPG
Dole jsem ještě odsunul dál o 15m výhybku, aby k rampě vešlo víc vozů.
1211Brno2.JPG
Pak sjezd z rampy a v uhelných skladech trochu vegetace.
1211Brno3.JPG

Už nevěřím, že Deterio udělá opravu, tak jsem udělal kopii z jeho modelu, jen plochy pod kolejemi. A už mi štěrk krásně lícuje a navazuje. Jen jsem musel model původních peronů nepatrně snížit, aby nic neproblikávalo. Jedině, že by Deterio tu ošklivou plochu pod kolejemi ze svého modelu smazal. Ale na severní straně zhlaví mi to nedalo, sice nemám moc fotek, tedy hlavně od kolejí nic a vyrábím ještě jeden model, celý box od podjezdu po odstavné i s těmi baráky nahoře. Tam to bylo hrůza a děs poskládané ze všelijakých škatulí a ploch co editor dal. Pak by mi to kazilo celkový dojem z tohoto domodelovaného nádraží. Na barácích textury ještě nemám (Hohenau tam nebude :) ) A konečně zmizel i ten praprapra model budovy z trati 024. Maruška, nebo tak nějak se jmenoval. :) Ještě Deterio nechal velkou díru na prvním peroně mezi nádražní budovou. Nevím, čím to zaplácám, aby to nekřičelo. To je copak při modelování takový problém označit bod na peroně a odtáhnout jej o nějaký metr blíž pod budovu? Asi pro někoho je. A do podjezdu se raději nedívat. :) Já jsem tak rád, že si už budovy a stavby umím udělat sám.
1311Brno1.JPG
1311Brno2.JPG

brno.jpg
TY JSI HROZNĚ VOTRAVNEJ A NEDOČKAVEJ, SÁM VIŠ ŽE SE MODELY PŘEDEM NECHLUBÍM!! POČKEJ SI. FOTKY MÁM JESTLI CHCEŠ.TY RUSKÉ PŘEDVĚSTI MÁŠ VE STAVAJÍCÍCH SCRIPTECH, UŽ JSI TO OPRAVIL!!

TY JSI HROZNĚ VOTRAVNEJ A NEDOČKAVEJ, SÁM VIŠ ŽE SE MODELY PŘEDEM NECHLUBÍM!!
Dříve to bylo jedno, ale současně už musíš spolupracovat nebo hrozí, že budeš mít překvapení v podobě, co jsem si také vymodelovat. Ale jestli nedočkavosti říkáš to. že na dokončení modelu čekám už asi 15 let, tak to beru jako dobrý vtip.
Když tak ty výtahy tam nepřidávej, když jsi je nechtěl, protože budu preferovat vždy své modely. Tak to bude.
A zasekl se ti opět capslock, jestli jsi si nevšiml. Jinak s tou šílenou texturou štěrku bych se nechlubil. Když tak ji odmaž do pryč.

Ale přece jen musím i Deteriovi opět poděkovat, že mi dnes odpoledne dodal cenné fotky pohledů od kolejiště, jinak by to byla těžká improvizace. Boční a zadní mám z mapy.com, klasika.
Tedy taková odpolední rychlokvaška model. Ještě doladím nějaké detaily. aby vše lícovalo s okolím. To bílé zábradlí má být ten samý model, který všude používám. Tak snad jej Deterio vymění.
1311Brno3.JPG
1311Brno4.JPG
1311Brno6.JPG
1311Brno5.JPG
A opět, ani to nebolelo. :)

Už jen takové dodělávky modelů. U uhelných skladů jsem doplnil schody k modelu komplex most Svratka. K budovám na severní straně jsem doplnil box se svahem a zábradlím. Na něj se v budoucnu může postavit autobusové nádraží Grand :) a přilepit parkoviště. A ještě, když už mám vlastní modely, tak jsem vyhodil ten stavebnicový most a dodal svůj, trochu upravený, aby zábradlí bylo jak je potřeba.
1411Brno1.JPG
1411Brno2.JPG
1411Brno3.JPG

Málem bych zapomněl na zastřešení peronu u výpravní budovy ve stanici Zábřeh a asfaltové přechody jako součást peronů v Moravanech.
Zkrátka aktualizace 104 bude aktivita Den blbec a vylepšení okolí v celé jeho 10 hodinové trase. V rámci možností, co mi nejvíc vadilo.
1511Zabreh.JPG
Přechod je na míru. Nic se nepřekrývá, nic neproblikává, zarovnané hrany. Tak by šlo pokračovat do nekonečna.
1511Moravany.JPG

Jak už jedu asi po patnácté Den blbec, abych prověřil opravené události, tak mi stále vadí, že mi problikávají smrkové lesy. A dělají to jen smrky blokově osazené . Tak jsem ve Forest.dat změnil zápis, který směroval ještě na defaultní smrky MSTS a přepsal svou dávnou úpravou jiného smrku z trundovy nabídky. A už to nebliká. Ale těch blikátek je v trati víc. Veškeré dřívější modely, které mají někde dvě plochy přes sebe.

Po sedmi hodinách aktivity Den blbec jsem se konečně dostal do Brna. Na model štěrkového podloží pod koleje jsem přilepil hrany chybějících polygonů pod budovami stavědla u Deteriova pradávného modelu včetně chybějícího zábradlí na konci, aby se to přesně napojilo na model mostu. Jenomže porovnávám s mým videem a vidím, že ty baráky stavědla mají být v rovině plochy pod kolejemi. Žádný schodek. Hlavně že má za stavědlem modrou telefonní budku z Londýna. :) Asi tedy tu hranu protáhnu našikmo ke kolejím. a dám jinou texturu. Jinak na levé straně mých přidaných budov jsem doplnil trochu vegetace. Hlavně ten smrk, jak je otisknutý na textuře. Nyní to vypadá jako jeho stín a nemusí se retušovat.
2011Brno1.JPG
brno_budovy.JPG
Pak jsem málem zapomněl doplnit ocelové pláty na boky schodiště té dlouhé budovy a schodiště u uhelných skladů. Tam to ještě musím o schod celé zvednout a naopak dole na konci asi dva schody ještě přidat.
2011Brno2.JPG
2011Brno3.JPG

Ještě jsem doladil nejen schodiště, ale také ten barák přilepil k modelu komplexu mostu, aby to přesně lícovalo, plus úprava okolí.
Ale to člověk může dolaďovat do nekonečna.
Konečně schodiště lícuje nahoře i dole. Opravil jsem i fasádu aby lícovaly boky, jenomže je to jen kompromis, protože každá strana je v jiné perspektivě.
2211Brno1.JPG
2211Brno2.JPG

Ještě jsem udělal nočních asi 13 textur Deteriova peronu v Brně. Bohužel 5 jich má alfu a to já mohu upravit jen převodem z TGA do PSD a po úpravě v Photoshop Elements překonvertovat zpět do TGA. Používám Convertio a jaksi bohužel při pokusu o poslední převod zpět do TGA oznámení, že denní množství zdarma jsem vyčerpal. Takovými primitivními nástroji pracuji. :) Za další, Deterio někde textury nedotáhl, tedy ve dne nic není poznat, ale v noci to svítí bílou barvou. To jedině přelepit nějakou plochou. Ale i tak to už celkem vypadá lépe, když celé nádraží má noční textury. Ty světlé sloupy, to je ta textura, kterou mi už convertio nechtěl převést. Tak tam do vyřešení svítí denní textura.
2211Brno3.jpg
2211Brno4.jpg
2211Brno5.jpg

Deterio, já tě nechci naštvat. :) V minulosti bylo zvykem, že modeláři noční textury nedělali. Ale doba pokročila a modely bez nočních už jsou v menšině. Ale mě už to vadí. Proto konám, když cokoli objevím. Ale jinak někdy před rokem jsi mi osobně říkal, že holt modely Šakvic nebo těch brněnských peronů si už musím dokončit sám. Naprosto chápu, protože jak léta plynou, člověk začne mít jiné priority. Není jen tato hra. Vždyť i Nebulus mi povídal, že má ještě restíky na modelech v jejich projektu do Štúrova a že vše nemůže stíhat a tenkrát mi poslal zdrojáky těch skladiští a ramp v Bratislavě, abych si to vytvaroval sám, protože jejich trať je v jiném poloměru oblouku. Tak jsem si to tam dokončil také sám. To už je život. Mě to nevadí. A jak se dívám na ten podchod výše. Šel by rozpůlit jen na jeden vlez a zkopírovat dopředu před ty výtahy.

Zbyňku, já bych ty světlé denní konstrukce perónů v nočním prostředí viděl jako žádoucí: vnitřní osvětlení nástupišť svítidly "pod střechou". Jinde samozřejmě noční textury.
Tolik můj názor.

ty světlé denní konstrukce perónů v nočním prostředí viděl jako žádoucí
Ale co je moc, to je moc. Noční textury znamenají, že mají utlumené nasvícení, ne že jsou černé.
Convertio mne nepustil ani dnes, jen oznam: "zaplať tlusťochu zaplať" :)

Doma mám ještě starší počítač s WinXP, který používám jen na cyklotranažér s virtuální realitou. Ale mám tam i starou ostrou verzi Photoshop 7, tak jsem tam načetl upravenou noční texturu a uložil jako TGA. Aceitem jsem pak vytvořil ace. Ale zádrhel. I když v souboru ace mám alfu, tak ve hře nebyla. Byly tam jen rušící obdélníky.
Tak jsem v Acit zvolil metodou pokus a omyl tohle nastavení a už je to OK.
aceit.jpg
Ale jindy používám volbu 8 bit alpha. Jako i ostatní brněnské noční. Poradí někdo, kdy kterou volbu použít?

Jinak peron s těmi sloupy už vypadá takto. Je to decentní není to tmavé. Las Vegas by tu nebylo na místě.
Ale jak mám noční textury tak vylezly na povrh další Deteriovy kostlivci. On některé plochy zapomněl namapovat texturou. Ve dne to není poznat, ale v noci je to Las Vegas. Ta zeď není z vlaku vidět, ale cedule z nápisy z druhé strany má také bílé zářící plochy. Viz první obrázek na konci ten bílý obdélník.
2311Brno1.jpg

2311Brno2.jpg
2311Brno3.jpg

Back
Nahoře