DPS - Digitální pracoviště strojvůdce

DPS – Digitální pracoviště strojvedoucího je nyní dostupné ke stažení na mém webu.

DPS je externí aplikace pro Open Rails CZ/SK, která zobrazuje důležité provozní informace na samostatném okně nebo druhém monitoru. Najdete zde například aktuální rychlost, traťový limit, následující návěstidla, rychlostní návěstníky, stanice, jízdní řád, odhad příjezdu a další informace užitečné při řízení vlaku.

Pro správnou funkčnost je nutné v Open Rails CZ/SK zapnout webové API:

Nastavení → Obecné → Aktivovat webserver (informace v prohlížeči o libovolném vlaku)

Bez této volby se DPS nebude moci k simulátoru připojit.

Nastavení aplikace je schválně ukryto a otevře se kliknutím na nápis DPS v horní části programu.

A ještě jedna poznámka. K programu není vytvořený manuál. Upřímně řečeno, na tak jednoduchou aplikaci se mi ho psát nechtělo. Většina funkcí je snadno pochopitelná na první pohled a věřím, že se v programu každý rychle zorientuje.

Přeji příjemné ježdění a budu rád za případné připomínky, nápady nebo hlášení nalezených chyb.

Verze DPS se během jediného dne posunula z verze 1.0 na verzi 1.1. Největší novinkou je automatické přepnutí Open Rails do borderless okna bez potřeby programů třetích stran.

Stačí spustit Open Rails v režimu „V okně“ a DPS se o vše postará automaticky. Není tedy již potřeba používat Borderless Gaming.

Současně byly zapracovány všechny dosud nahlášené chyby a připomínky od uživatelů.

Děkuji všem za testování, nápady a zpětnou vazbu. :)

Ahoj,

včera jsem dostal hlášení, že OR CZ/SK v Track Monitoru zobrazuje návěst Stůj, zatímco DPS u stejného návěstidla ukazuje 130 km/h.

Zkusil jsem proto vytvořit testovací situaci s trafficem a vložil jsem do cesty vyčkávací bod 31203. U mě se vše chová správně. DPS zobrazuje Stůj a po projetí vlaku se návěstidlo přepne na rychlostní návěst, kde DPS správně zobrazí 50 km/h.

Momentálně tedy nevím, kde může být problém. Proto bych poprosil všechny uživatele DPS, kteří na podobnou situaci narazí, aby mi poslali také výstup z API:

http://localhost:2150/API/TRAININFO

Upozorňuji, že Open Rails musí být spuštěný, jinak API nebude dostupné. Připojení k internetu není potřeba, API běží pouze lokálně na vašem počítači.

Děkuji.

received_940547565710128.jpeg

Mám jeden poznatek a asi i jednu prosbu. Všiml jsem si, že DPS si nepamatuje poslední stanici po uložení hry a opětovnému načtení. Příklad. Jedu z Prahy, dojedu do Pardubic, uložím hru, pak načtu uloženou pozici, ale DPS si myslí, že jedu znova z Prahy a napíše že jsem v Praze nezastavil, logicky, ale kilometry k další zastávce sedí a sedí i odhadovaný čas příjezdu.
A mojí prosbou je to, jestli by se seznam výběru vozidla k službě nemohl zredukovat jen na vozidla k dané aktivitě nebo přímo jen na consist hráče, protože projíždět seznam consistů k aktivitám příslušné tratě je docela zdlouhavé a ne moc uživatelsky příjemné. Děkuji.

Samotný program se mi líbí, je to fajn pomůcka a rád s ním jezdím. ;)

Mám jeden poznatek a asi i jednu prosbu. Všiml jsem si, že DPS si nepamatuje poslední stanici po uložení hry a opětovnému načtení. Příklad. Jedu z Prahy, dojedu do Pardubic, uložím hru, pak načtu uloženou pozici, ale DPS si myslí, že jedu znova z Prahy a napíše že jsem v Praze nezastavil, logicky, ale kilometry k další zastávce sedí a sedí i odhadovaný čas příjezdu.
A mojí prosbou je to, jestli by se seznam výběru vozidla k službě nemohl zredukovat jen na vozidla k dané aktivitě nebo přímo jen na consist hráče, protože projíždět seznam consistů k aktivitám příslušné tratě je docela zdlouhavé a ne moc uživatelsky příjemné. Děkuji.

Samotný program se mi líbí, je to fajn pomůcka a rád s ním jezdím. ;)
DPS je samostatný projekt a není vázaný s hrou, takže nemůže vědět kde se zrovna nacházíte. Nemůžu udělat žádné "úložíš hru a automaticky se uloží DPS". DPS nepracuje s consisty, ale ze .srv soubory. Kouknu se na to ;-)

DPS 1.1 – připravovaná aktualizace

Nová verze přinese několik novinek a vylepšení zaměřených především na práci se službami, jízdním řádem a zobrazením tratě.

Nové funkce

• Možnost změnit službu za běhu DPS
• Možnost změnit dopravce za běhu DPS
• Uložení služby přímo z karty Služba
• Pokračování v uložené službě po načtení uložené pozice Open Rails
• Obnovení stavu jízdního řádu po načtení služby
• Obnovení příjezdů, odjezdů a zpoždění
• Zachování označení NEZASTAVENO
• Uložení poslední aktivní stanice a pozice ve službě

Open Rails

• Nová podpora Borderless režimu
• DPS nyní dokáže automaticky přepnout Open Rails spuštěné v okně do Borderless režimu
• Není již nutné používat externí nástroje pro vytvoření bezrámečkového okna

Návěstidla a trať

• Nové zobrazení složených návěstidel
• Přehlednější rozlišení návěstí Volno, Výstraha a Stůj
• Vylepšené zobrazení rychlostních návěstí
• Úpravy logiky návěstidel podle dat Open Rails
• Přesnější zobrazení objektů v kartě Trať

Jízdní řád

• Přesnější práce s aktuální a následující stanicí
• Opravy logiky po zastavení ve stanici
• Lepší zachování stavu služby po přerušení jízdy
• Obnovení kompletního stavu jízdního řádu po načtení uložené služby

Uživatelské rozhraní

• Nové tlačítko Uložit službu
• Přehlednější práce s uloženými službami
• Vylepšené systémové hlášky
• Další drobné opravy a vylepšení nalezené během testování

Děkuji všem za testování a připomínky. Každý nápad a nalezená chyba pomáhá DPS posunout zase o krok dál.

DPS 1.1 – připravovaná aktualizace

Nová verze přinese několik novinek a vylepšení zaměřených především na práci se službami, jízdním řádem a zobrazením tratě.

Nové funkce

• Možnost změnit službu za běhu DPS
• Možnost změnit dopravce za běhu DPS
• Uložení služby přímo z karty Služba
• Pokračování v uložené službě po načtení uložené pozice Open Rails
• Obnovení stavu jízdního řádu po načtení služby
• Obnovení příjezdů, odjezdů a zpoždění
• Zachování označení NEZASTAVENO
• Uložení poslední aktivní stanice a pozice ve službě

Open Rails

• Nová podpora Borderless režimu
• DPS nyní dokáže automaticky přepnout Open Rails spuštěné v okně do Borderless režimu
• Není již nutné používat externí nástroje pro vytvoření bezrámečkového okna

Návěstidla a trať

• Nové zobrazení složených návěstidel
• Přehlednější rozlišení návěstí Volno, Výstraha a Stůj
• Vylepšené zobrazení rychlostních návěstí
• Úpravy logiky návěstidel podle dat Open Rails
• Přesnější zobrazení objektů v kartě Trať

Jízdní řád

• Přesnější práce s aktuální a následující stanicí
• Opravy logiky po zastavení ve stanici
• Lepší zachování stavu služby po přerušení jízdy
• Obnovení kompletního stavu jízdního řádu po načtení uložené služby

Uživatelské rozhraní

• Nové tlačítko Uložit službu
• Přehlednější práce s uloženými službami
• Vylepšené systémové hlášky
• Další drobné opravy a vylepšení nalezené během testování

Děkuji všem za testování a připomínky. Každý nápad a nalezená chyba pomáhá DPS posunout zase o krok dál.
Aha,takže mám tomu rozumiet tak,že DPS nevie pracovat s aktivitami vytvorenými v MSTS AE,alebo TSRE5,to znamená zo súbormi uloženými v zložke Activities danej trate s koncovkov act a apk,ale len s jízdnimi řády vytvorenými v timetable editori OR?Pretože mne sa v DPS napríklad nezobrazuje jízdní řád ,ani nasledujúce stanice pri jazde v týchto aktivitách....a nedá sa v menu DPS tú volbu uskutočnit,dá sa tam len vybrat volná jazda,alebo jízdní řád.

Aha,takže mám tomu rozumiet tak,že DPS nevie pracovat s aktivitami vytvorenými v MSTS AE,alebo TSRE5,to znamená zo súbormi uloženými v zložke Activities danej trate s koncovkov act a apk,ale len s jízdnimi řády vytvorenými v timetable editori OR?Pretože mne sa v DPS napríklad nezobrazuje jízdní řád ,ani nasledujúce stanice pri jazde v týchto aktivitách....a nedá sa v menu DPS tú volbu uskutočnit,dá sa tam len vybrat volná jazda,alebo jízdní řád.
Počkejte si na další aktualizaci ;-)

Při vývoji jsem narazil na jednu zajímavou věc. Některé aktivity, například od Milana V., používají FreeView a následný hráčský vlak je veden jako traffic. V takovém případě je jízdní řád uložen v souboru .trf.

Protože jsem DPS původně testoval jen na jednoduché aktivitě z bodu A do bodu B, netušil jsem, že čas odjezdu může být uložen i jinde než v .act souboru. DPS ale samozřejmě pracuje se všemi soubory aktivity a využívá například i .tdb kvůli názvům stanic a zastávek.

Dostal jsem také dotaz, zda může být DPS přímou kopií Track Monitoru z Open Rails. Nemůže :-) Je to můj vlastní projekt a chci, aby měl vlastní vzhled i logiku.

V nové verzi by už ale měl zobrazovat stejné informace jako Track Monitor. Rozdíl bude hlavně v barevném provedení:

Výstraha – oranžová / žlutočervená
Volno – zelená
Stůj – červená
Rychlostní návěst – žlutá
Přivolávací návěst – bíločervená

Pokud budou dvě návěstidla vedle sebe ve vzdálenosti do 3 metrů, získají v mém Track Monitoru společný bod. Například kombinace Volno a Výstraha se zobrazí jako zelenooranžová.

U návěsti Stůj se navíc už nebude zobrazovat rychlost. Nebude se tedy stávat situace, kdy je v OR na Track Monitoru „Stůj“, ale v přehledu DPS vidíte například 130 km/h.

Na webu je dostupná aktualizace DPS verze 1.1.

Doporučuji si před instalací a prvním spuštěním přečíst přiložený manuál.

Původně jsem jej psát nechtěl, protože jsem považoval ovládání DPS za dostatečně jednoduché. Ukázalo se ale, že některé funkce nemusí být na první pohled úplně zřejmé, proto nyní manuál naleznete ke stažení společně s programem.

Novinky:

• přidána možnost změny služby bez nutnosti restartovat DPS nebo Open Rails CZ/SK

• přidána možnost změny dopravce během služby

• přidána možnost uložení aktuálně vybrané služby

• přepracováno zobrazení návěstidel v kartě Trať pro lepší přehlednost během jízdy

• přidáno nové zobrazení sdružených návěstidel pro přesnější interpretaci návěstní soustavy

• DPS nyní automaticky přepíná Open Rails CZ/SK do bezrámečkového režimu (Borderless), bez nutnosti používat externí aplikace

Opravy:

• opraveno zobrazení návěsti Stůj v kartě Přehled

• návěstidla, která podle API obsahují současně informaci o rychlosti, jsou nyní správně vyhodnocena jako návěst Stůj a v přehledu se již nezobrazují chybné hodnoty rychlosti

Back
Nahoře