Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
co je konkrétně potřeba?
Viz příspěvek výše.
Ještě mne napadlo, kdybych náhodou chtěl pokračovat ještě na konec Vláry, abych nemusel dělat žádnou další kolejovou divočinu, určitě by šlo stejným způsobem jako překopírování fototextur o čtverec vedle překopírovat i vygenerovaný terén. Ale tady je problém, že se průběžně po pokládce kolejí koriguje výška terénu. Nešel by udělat nějaký nástroj, abych loadnul mapu a terén a automaticky by se mi načítal GPS čtverec o jeden vedle. Viz obrázek
Současně musím čtverec A zkopírovat do čtverce B, což je hodně zdlouhavé. Tímto způsobem jsem se dopřesouval od Veselí až do Hradiště. Tady je rovina, tedy terén nemusím, ale na východ v horách bych musel i terén.
Bylo by dobré, kdyby šlo generovat a načítat mapy ve čtverci B, ale rovnou by se tam načítal čtverec A. Nešel by na to nějaký fígl?
presun.jpg

To jste mne nemohli varovat, že ve Veselí je tak složité kolejiště? A tolik vleček? To bych si s Vlárou nic nezačínal. :) Ale Veselí už skoro mám, tak už to nevzdám. Snad to žádný Veselák neuvidí, aby mi to neomlátil o hlavu. :) Depo. :) Tam moc omalovánky nejdou, protože fotomapa je trochu užší. Tak snad jsem nějakou kolej nevynechal.
1407Veseli1.jpg
1407Veseli2.jpg
Tady šturc od vlečky je někde až u Strážnice. Vlečku ještě nemám. Ale ty koleje tam dám.
1407Veseli3.jpg
Zkusil jsem osadit nějakou rotundu, jak by to asi vypadalo. Na fotomapě je rádius zkreslený. Ale to se pak překryje.
1407Veseli4.jpg

To jste mne nemohli varovat, že ve Veselí je tak složité kolejiště? A tolik vleček? To bych si s Vlárou nic nezačínal. :) Ale Veselí už skoro mám, tak už to nevzdám. Snad to žádný Veselák neuvidí, aby mi to neomlátil o hlavu. :) Depo. :) Tam moc omalovánky nejdou, protože fotomapa je trochu užší. Tak snad jsem nějakou kolej nevynechal.
Zobrazit přílohu 49613
Zobrazit přílohu 49614
Tady šturc od vlečky je někde až u Strážnice. Vlečku ještě nemám. Ale ty koleje tam dám.
Zobrazit přílohu 49615
Zkusil jsem osadit nějakou rotundu, jak by to asi vypadalo. Na fotomapě je rádius zkreslený. Ale to se pak překryje.
Zobrazit přílohu 49616
Jedna velká paráda díky

Nemá někdo TTP od Starého Města přes Veselí, Strážnici až do Rohatce? Sice to bude ještě na dlouho, ale nabízí se to. Udělat také paralelní trasu až i do Holíče. Tedy někdy. Abych nemusel žebrat na etapy. Také by se hodilo TTP i z Veselí do Slavkova. Stejně to bude šílenost celou tuto plochu zastavět. Ale na etapy se takové úseky stavět nedají, koleje se musí položit komplet a pokud to někde nevychází, tak se musí celé úseky přeskládat.

Dobrá mapa pro nastavení semaforů a železničních ukazatelů atd.
Tohle používám od dob, kdy jsem začal stavět do Drážďan a Berlína. Ohledně rychlostí. Osazení návěstidel raději podle videí, protože tady to není úplně přesné a jak koukám na mapku Veselí, mají tam otazníky. Naštěstí mám plánek a vím, že se tam jezdí do odbočky 80 s poděkováním Grozovi.

@Zbyněk Šemora Ahoj Zbyňku,klobouk dolů, sleduju tvoje reporty (ačkoli moc nereaguji) a nestačím zírat, jakým tempem jsi propojil dotyčné úseky. To, že už máš kolejově hotové takové složité uzly jako Veselí, je prostě pecka.
Jak vidím, jak se ti to pod rukama rozrůstá :D napadl mě jeden stavitelský dotaz a zároveň nápad, který by ti mohl ušetřit hromadu práce v těžkém terénu.
Úsek z Veselí do Staráku ti vlastně přímo navazuje na hotový projekt „Luhačovicko“ (kunovický triangl, Brod, Bojkovice, Slavičín a Luhačovice). Autor Luhačovicka na tom už hrozně dlouho nevydal žádnou aktualizaci.
Nezkoušel jsi uvažovat o tom, že bys oslovil autora Luhačovicka, jestli by ti dal svolení importovat jeho tiles do BP a nějak to sloučit stylem railroad connection?

Stavět tu samou trať znovu celé od nuly by byla strašná škoda tvého času a duplicitní práce. Takhle by se práce původního autora parádně zachránila a oživila pod křídly Tvého BP. Prohráče by to navíc byla naprostá pecka, člověk by mohl jet v kuse z Prahy nebo z Brna až do Veselí, Luhačovic,... a nemusel by složitě přepínat profily tratí v Open Rails a instalovat separátní projekty.

Ty by sis tím ušetřil obrovský kus práce a mohl bys veškerou energii vrhnout na Kyjov a směrem na Brno a z druhé strany to pak potáhnout ze Slavičína třeba dál na Bylnici.

Je takové sloučení databází z pohledu stavitele reálné, nebo je v tom nějaký skrytý technický zádrhel, který to komplikuje?

Díky za tvoji práci, je radost to sledovat a ať se daří! ;)

jestli by ti dal svolení importovat jeho tiles do BP
Kdepak, to byly tenkrát začátky MSTS a nebyly ani žádné podklady jako letecké mapy. Tedy tam mohlo být mnoho nepřesností. Dnes jsou jiné stavební metody. A jednodušší je si to vygenerovat přesně a pokládat koleje rovnou do map, jak to dělám. proto mi to jde tak relativně rychle. Ale v současných pracích koleje položím jen kousek za Kunovice. Ještě se chci propojit na druhé straně přes Strážnici do Rohatce, možná i Holíče. To by pak byly aktivittové odklony paralelní trasou. Ale bude to tak náročné, že netuším, kdy vše dokončím. Jenomže položit koleje je nutné hned. Aby se v budoucnu nemuselo nic přepracovávat, kdyby to někde nevycházelo. Tedy je možné, že se ještě nějaký čas budu věnovat pokládce kolejí. Vlárský průsmyk mne láká, ale nejprve musím vyřešit skutečnost, že jsem o jeden čtverec mimo. Fototextury posunout umím, ale s vygenerovaným terénem to asi jen tak nepůjde. Jedině se za Kunovicemi nějak prokličkovat do GPS. Proto to nechávám zatím otevřené.

Kdepak, to byly tenkrát začátky MSTS a nebyly ani žádné podklady jako letecké mapy. Tedy tam mohlo být mnoho nepřesností. Dnes jsou jiné stavební metody. A jednodušší je si to vygenerovat přesně a pokládat koleje rovnou do map, jak to dělám. proto mi to jde tak relativně rychle. Ale v současných pracích koleje položím jen kousek za Kunovice. Ještě se chci propojit na druhé straně přes Strážnici do Rohatce, možná i Holíče. To by pak byly aktivittové odklony paralelní trasou. Ale bude to tak náročné, že netuším, kdy vše dokončím. Jenomže položit koleje je nutné hned. Aby se v budoucnu nemuselo nic přepracovávat, kdyby to někde nevycházelo. Tedy je možné, že se ještě nějaký čas budu věnovat pokládce kolejí. Vlárský průsmyk mne láká, ale nejprve musím vyřešit skutečnost, že jsem o jeden čtverec mimo. Fototextury posunout umím, ale s vygenerovaným terénem to asi jen tak nepůjde. Jedině se za Kunovicemi nějak prokličkovat do GPS. Proto to nechávám zatím otevřené.
To dává smysl, na ty tehdejší nepřesnosti bez GPS podkladů jsem úplně zapomněl. Slaďovat dvě různé éry stavění by asi byl spíš očistec a ve výsledku by to akorát nadělalo víc škody než užitku. Nojo...
Každopádně ty odklony přes Strážnici do Rohatce zní jako super nápad pro oživení provozu, to bude v aktivitách parádní zpestření :D + reg.doprava, že...

S tím posunem o čtverec a trefením správné GPS ti přeju pevné nervy, v kopcích na Vláře by to bez téhle korekce dělalo v údolích asi slušnou divočinu.
K té Vláře mě ještě napadá jedna věc, ona je to v simulátoru vlastně hrozně opomíjená trať, přitom pro motoráky řady 842, 854 nebo staré Hydry s Btn-kama je to naprosto ikonická záležitost. Jakmile tam ty koleje jednou budou položené, bude to obrovský skok dopředu, jakože fakt, protože tahle spojnice Brna s Uherskohradišťskem v BP už hrozně dlouho chyběla.
Když se nad tím tak zamyslím, tak marteen kdysi (tuším v roce 2018) vydal trať Bylnice – Horní Lideč. Sice jsem ji tehdy nestahoval, ale kdyby se ti to v budoucnu podařilo dotáhnout na tu Bylnici, tak přes Horní Lideč by to byl pak už jen skok na Vsetín, Valmez a zpátky na koridor do Hranic. To by byl teprve brutální okruh na ježdění! Ale to je spíše už taková fantazmagória, protože to už je čtvrtina Moravy a práce máš podstatně na druhé straně.

Díky za vysvětlení a ať se daří s pokládkou!

Každopádně ty odklony přes Strážnici do Rohatce zní jako super nápad pro oživení provozu
Tak jo, ať to mám za sebou, než zapomenu jak jsem ty čtverce posouval. :) Vždyť Holíč je už za humny. I s okolím je to 20 čtverců. Jen za hranicemi CZ jsou fototextury už v nižší kvalitě, ale mě se hlavně jedná o stopu kolejí, pak to nějak přetexturuji.
Koleje položím, ale bude toho opravdu moc. Tedy to budu postupně dávat dohromady. Uvidíme. Ale jedno je jisté, propojení je reálné, což ještě nedávno jisté nebylo.
Vyústění z Holíče:

1607Holic.jpg
Z Rohatce: (šipka mi trochu ujela doprava, patří do tělesa trati )
1607Rohatec.jpg
Sudomerice:
1607Sudomerice.jpg
Strážnice:
1607Straznice.jpg
Veselí:
1607Veseli.jpg

Nezná někdo dopravní situaci ve Strážnici? Podle plánků a tabulek se všude jezdí do odbočky 50. I na panorama na mapy.cz jsou vidět jen tabulky, žádný pruh. Ale omalovánky i letecké mapy jsou nekompromisní Výhybky i esičko na koleji u dopravní kanceláře jsou na 60km/h do odbočky. Krátké padesátkové nevychází. Jestli do budoucna se tam s šedesátkou nepočítá. Proto se ptám.
zhlavi_Straznice.jpg
1707Straznice.jpg
Zde také šedesátková výhybka pro jízdu vpravo i koleje v esíčku přesně kopírují
A1tPnt4_7 a A1tEndPnt4_7.
1707Straznice1.jpg

Teda, v takovém vedru a dusnu může pokládat pražce a kolejnice jenom blázen. Ale od teď se už dá zajet po kolejích od Veselí až k Holíčovi. :) To bude mít Nebulus radost. Myslím, že se i ptal, jestli je reálné prodloužení z Holíče do Skalice. Ještě propojit Rohatec se Sudoměřicemi. Tam to musím nějak kompromisně vyměřit. Zatím jsou koleje nahrubo bez sklonů, tedy v rovině, protože nejprve jsem se musel strefit do pevně daných bodů na konci. Pak dodatečně podle tabulek nějaké drobné sklony v těchto rovinkách edituji.
Tady je pár obrázků. Nejprve optimistická mapka, co vše v projektu přibylo. Nádražní budovy, podle fotek je to samá budova Holíč nebo zjednodušená varianta jako například Rudíkov. Ale modely jsou ještě vzdálená hudba budoucnosti.
Nove_trate.jpg
A dál od Holíče po Strážnici: (textury terénu si nevšímat, ta přijde vyretušovat do pryč až po oblouk vlevo za horizontem.)
1707Holic.jpg
1707Skalica.jpg
1707Sudomerice.jpg
1707Straznice2.jpg

Ať to mám už vše, tak ještě propojení z Rohatce do Sudoměřic. Sice je to už vyosené, ale kilometricky správně. Dokonce i z Rohatce spád kolem 12promile a do Sudoměřic kolem 8 promile nahoru. Ale to posouvání fototextur o čtverec je za trest. Pokud bych někdy pokračoval, tak od Kunovic to vezmu šikmo nahoru, abych se v Uherském Brodě dostal do GPS. Protože dál to už chce i přesně vygenerovaný terén. Ale zatím nic tím směrem neplánuji, jen určitě dokončím kolejiště Kunovice.
Jinak ještě budu čarovat s fototexturou mimo stopu kolejí. Pole a řeku nechám, zbytek se přepíše základním terénem. Viz čtverec vlevo dole. Ten tam je jen z důvodu, abych udělal jeho kopii vedle vpravo, aby ta řeka navazovala. Proto ty přesuny textur jsou taková šílenost. Na obrázku dole jsou krásně vidět hranice CZ/SK. Tam jsou fototextury už v hodně snížené kvalitě. Takový Google by měl kvalitu stejnou bez hranic. Bohužel EU má od google zakázáno jeho mapy pro tyto účely načítat. Jedině kdyby mi je načetl Ricar_cz, až se zase potkáme na slezině. Do té doby to přežiji. :)
1807Roh_Sud.jpg
1807Roh_Sud1.jpg

Nemá někdo staničení od Holíče přes Skalicu? Já to jen odpočítával podle telegrafních sloupů po 50m. Státní hranice je od Sudoměřic na 15. km ale na ŽSR se to myslím počítá z opačné strany přes Holíč od Kútů. Tak jsem takto pokračoval až po státní hranici. Snad je to správně. A podle těchto staničení pak dokončím mírná sklonová zvlnění nahoru dolů, aby se nejelo v absolutní rovině a konečně dokončím i stanice až do Uherského Hradiště včetně Kunovic. Tyto čekají na finální výškovou pozici, abych je nemusel složitě přeskládávat.
Pomaloučku takto začnu pokládku kolejí dokončovat, pak převedu dynamické koleje a poté mohu odstranit trolej nad kolejemi. Nyní to bude rychlejší v texťáku než se proklikávat v editoru. A pak to jen zkontroluji v TSRE_CZ

Zbyňku, inak jazdil som tade od roku 1990 a už vtedy tam telefónne stĺpy neboli. Vôbec žiadne v úseku Veselí nM - Holíč.

Back
Nahoře