CZSK verze 2.0

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Alcapone mi hlásil stejné problémy. Dokonce jsem si všiml, že mi vlak, ve kterým jsem jel coby cestující zastavil v zastávce cca 5m dříve, než vždy zastavoval, poznal jsem to podle cedule s názvem zastávky. A Tygy, jak jsme se bavili, aktivity nejsou stavěné na to, že hráčem obsadíš všechny vlaky, na to je TT a očividně to míchat nelze. Aktivity ty mají pevné scénáře a zápletky, posuny a nevím proč, ale celá AI doprava se chová čudně a nestabilně. Bohužel, s atomem jsem nepočítal... :-)

Alcapone mi hlásil stejné problémy. Dokonce jsem si všiml, že mi vlak, ve kterým jsem jel coby cestující zastavil v zastávce cca 5m dříve, než vždy zastavoval, poznal jsem to podle cedule s názvem zastávky. A Tygy, jak jsme se bavili, aktivity nejsou stavěné na to, že hráčem obsadíš všechny vlaky, na to je TT a očividně to míchat nelze. Aktivity ty mají pevné scénáře a zápletky, posuny a nevím proč, ale celá AI doprava se chová čudně a nestabilně. Bohužel, s atomem jsem nepočítal... :-)
Ale já to nezbořil, požadavek zněl jasně, odstranit neduhy s WP, aby vlak nestavěl 2x a nenabíral sekeru bezdůvodně např. u klacku. Že mi staví mimo předpokládaný bod u peronu dělá jen ve stanicích, to jsem si ošetřil WP 49xxx dle návodu. a najednou to čte i Vmax dle zadání v consistu. To dělávalo někdy vloni snad.
Zatím globální Traffic nemám, s počtem 10 vlaků se o tom nedá ani hovořit. Dle rady nechávám všem trasám zaškrtnutou cestu hráče. Aktualizaci poslední i ty 3 předchozí jsem byl nucen udělat výmazem složky OR CZSK, protože to nešlo jinak. Tak jestli ještě není někde zádrhel v těch přidružených souborech.
A hlavně ICIK ví, co přesně upravoval a opravoval. Ale už to sám zmínil ,že si to asi občas žije svým životem, tak asi trocha schyzofrenie by nám tu ještě scházela a pak už asi máme všechno.
Ve finále by měly vlaky poslouchat oba typy scénářů jak klasické aktivity, tak samosebou i tvorbu v TT. Data z tratí načítají obě formy stejně, jen to má trochu jiné podmínky a řád. ( Jedu na mimořádnou slezinu ). Neduhy musí fuč. Ale co , kde a proč to dělá, nevím. U mě momentálně se chová vše korektně.
Měli by se sem vyjádřit všichni aktivitáři a udělat si testy na poslední verzi.
A to jsem ani neřešil ty bugy s těmi sběrači a dalšími volovinami, které jsem s tebou řešil po telefonu. Joska mi taky večer říkal, že mu ty WP body pořád blbnou, ale jak jsem to testoval u sebe, u mě vše OK.

Ale já to nezbořil, požadavek zněl jasně, odstranit neduhy s WP, aby vlak nestavěl 2x a nenabíral sekeru bezdůvodně např. u klacku. Že mi staví mimo předpokládaný bod u peronu dělá jen ve stanicích, to jsem si ošetřil WP 49xxx dle návodu. a najednou to čte i Vmax dle zadání v consistu. To dělávalo někdy vloni snad.
Zatím globální Traffic nemám, s počtem 10 vlaků se o tom nedá ani hovořit. Dle rady nechávám všem trasám zaškrtnutou cestu hráče. Aktualizaci poslední i ty 3 předchozí jsem byl nucen udělat výmazem složky OR CZSK, protože to nešlo jinak. Tak jestli ještě není někde zádrhel v těch přidružených souborech.
A hlavně ICIK ví, co přesně upravoval a opravoval. Ale už to sám zmínil ,že si to asi občas žije svým životem, tak asi trocha schyzofrenie by nám tu ještě scházela a pak už asi máme všechno.
Ve finále by měly vlaky poslouchat oba typy scénářů jak klasické aktivity, tak samosebou i tvorbu v TT. Data z tratí načítají obě formy stejně, jen to má trochu jiné podmínky a řád. ( Jedu na mimořádnou slezinu ). Neduhy musí fuč. Ale co , kde a proč to dělá, nevím. U mě momentálně se chová vše korektně.
Měli by se sem vyjádřit všichni aktivitáři a udělat si testy na poslední verzi.
A to jsem ani neřešil ty bugy s těmi sběrači a dalšími volovinami, které jsem s tebou řešil po telefonu. Joska mi taky večer říkal, že mu ty WP body pořád blbnou, ale jak jsem to testoval u sebe, u mě vše OK.
Já neříkám, že jsi to zbořil, jde o to, jak se bude chovat ORCZ, když v klasické aktivitě uděláš třeba 50 plnohodnotných tras. Já nevím, co tam Icik změnil. Ale jak jsem psal, vlak třeba v HK zast. mi zastavil mnohem dřív než předtím, kód 59XXXX. Na trasách výchozí bod WP 3XXxx, hned revers a cesta zpět, buď bod ignorují, nebo zmiznou. Už jsem to tu psal hodněkrát. AI doprava se musí chovat vždy stejně a zastavovat přesně tam, kde aktivitář určí. Musí spolehlivě dodržovat naprogramovanou trasu a nesmí mi mizer na reversech atd... Takže nějaký zásah tam je, tu aktivitu jsem začal dělat v červnu, situace AI byly vytestované snad 50x, aktivita celkově projeta snad 100x a nikde nebyl problém. Ještě, když se udělal AirE pro AI a oprava s baterií, aby po opuštění hráčem nezdechl, vše jelo na 100%.

Jinak testy? Po poslední velké změně v AI, jsem opravil tak ani ne polovinu aktivit, to možná ani ne, myslíš, že mám čas a chuť všechny znova projíždět? To nevydám nikdy nic nového. A ta aktivita prostě jela, je tu tuna obrázků a videí z jízd a zrovna z Hradce, kde to klapalo na 100% a HK je na AI provoz a AI pisuny vlak na vlak velmi náročný.

EDIT:
Ještě mne napdá to Icikovo fixování těch bodů, nebo co, nejsem programátor. :-) Ale od té chvíle začal problém i s tím zastavováním u klacku. A teď je to s AI dopravou neřízená střela.

Zkusím ještě @Tygy radu, smažu celý ORCZ a udělám celý instal znovu, ale pochybuji, že to bude v tom, neboť to nedodržování WP už mi hlásili i jiní v aktivitě Labský Soptík, kde ač měl servis 2 WP blok a taktéž Barča, vjel jim AI vlak do cesty a opět trasa, vých. bod WP 3XXxx, hned revers a pak cesta na hráčovu kolej. Takto se staví trasa, kde není návěstidlo, aby AI neblokl hráče na vjezdu. Mám obavy, že to bude chtít spíš velký krok zpět k obnově všech funkcí AI dopravy v aktivitách.

Tak tady AI lokomotiva znizne, i když má WP a koncový bod dokonce bez reversu a tak zmiznou stejně i odstupující páry, které dojedou na konec trasy a mají tam stát do opuštění stanice hráčem. Stejná situace trasy WP 3XXxx a konec trasy:
TRASA1.jpg

A zde Regina přijede, bod WP 3XXXX ignoruje, zastaví a hned se vydá zpět. Takto začaly ignorovat WP body servis 2 a Barča v aktivitě Labský Soptík a vyblokovaly hráče:
TRASA2.jpg

Ahoj @Icik
Takže:
1. AI vlak jezdí proti stůj, aniž by měl umístěn kód 60002 (tohle je vidět na videu u perónu, kdy se Bobina vydá na vozy bez kódu.
2. Je zajímavé, že vozy se servisem 1 WP 3XXXX a konec trasy dodržují, ale AI vlak který má delší trasu, nebo nevím, jej normálně ignoruje a projede jej a zmizne. (tohle dělá i Tygymu.
3. Tygymu vlak zastavuje na středu platformy tak, že počítá jen mašinu. ,mě zastavil vlak který veze hráče do práce cca o 10m dříve než zastavoval doposud.
Nevím, co se rozbilo, jestli to celé nerozdrbala ta fixace bodů, co jsi dělal, nebo co to bylo, ale současný stav odstřelil všechny aktivity. Taže to bude asi fakt chtít krok zpět do stavu, kdy jsi dělal ten AirE pro AI vlak, tam to fungovalo perfektně. Mimochodem, ten AirE jediný funguje perfektně.

Kouknu na video. Je to výseš a tak třeba pára nedotáhne vlak od Liberce, ale je krýsně vidět, jak dojede PKP pára na točnu, kde má WP 3XXXX a ignoruje jej a normálně jede do haly na konec trasy, zmizne. Tkasamo ten Štokr, odposunuje a při dojezdu na kolej, kde má WP blok, ignorace, přibrzdí, projede a dojede na konec trasy a zmizne, taksamo posunojící Regionova do depa. Pak ta regína od Jičína, ja dpojede k reversu a ignoruje WP blok těsně před reversem, najede na revers a hned jede dopryč (to dělá Tygymu taky i ty koncové trasy). A ve finále Brejle od rychlíku z Liberce, vyjede za veksle, kde má WP a koncový bod a udělá to samé. Takže je opravdu celá AI doprava rozbitá.

Nevím, zda není nějaká podružná chyba, ale tohle se musí vrátit do bývalého chování, jinak můžem smazat vlastně celou sekci aktivit na webu.

Takže pábové a dámy.
Tady je ukázka z videa verze ORCZ 2.0.298 a jede absolutně vše. Jak tak pozoruji vývoj, jestli rozbijete kompatibilitu s MSTS editorm, můžete mít simulátor s krásně načančanným vzhledem, ale budete jezdit aktivity z A bodu do B bodu. Postřeh z vývoje editoru aktivit OpenRails Evolution, kde bohužel vývojář AN jede pozlátka, ale na základ a připomínky, co jsem se snažil hned napsat se vysral, jak na placatý kámen. Je hezké, že se tu snaží naznačit, jak bude v aktivitě ignorovat platformu stanice při posunu, ale základ tvorby je absolutně někde jinde. Už od začátku jsem psal, že je Ativity Editor MSTS nenahraditelný a proto si jej my aktivitáři co něco umí a mají přehled hýčkáme. Pokud někdo nezná práci na aktivitách z tohoto editoru, nezná 80% prací na aktivitách samotných a to, že něco neznám, neznamená, že to nepotřebuji a že je to k hovnu!

Pokud se má dělat nový editor aktivit, měl by vyjít z toho pro MSTS a obsahovat všechny jeho funkce k tvorbě aktivit a až pak přidávat nové fičury a takto jsem původně myslel, že to i bude, do chvíle, než mne AN odmlčel a jede si svoje, bez jakýkoliv zkušeností z tvorbou aktivit a bohužel asi i jeho tým aktivitářů moc přehled nemá (nic ve zlém, jen konstatuji co vidím). To co je na videu, v těch stavebních pokusech pro OR na tvorbu aktivit neudláte ani kdyby jste se rozkrájeli na malinké kousíčky a upozorňuji, že to je zdalek jednoduchá situace oproti jiným AI provozům, posunům a spolupráci s počítačem ovládaného vlaku s vlakem hráče. Je mi úplně jedno, co tady popřípadě budou psát chytrolíni, kteří ví o tvorbě absolutní... Ale zatím se stále bez editoru aktivit MSTS neobejdem, pokud nechcete jedit milión a jednu aktivitu s Vectronem z bodu A do bodu B.

Kompatibilta s MSTS editorem nesmí padnout, jinak je to konečná!

A to jak jsem psal je zcela jednoduchý posun. Jinak jen pro info, v tom rádoby zastaralém mstsáckém editoru, když jedetet trasy posunů, kde je mrtě reversů a trasy se všemožně křižují, je zcela přehlednější vzhled, vše při stavbě trasy ovládáte přes myš, za několik vteřin, zkuste si upravit v těch ndčasových editorch pro OR trasu a jen posunout reversní bod, myší, aniž by jste museli mazat trasu atd... (tahle úpravy jsou v AE MSTS záležitosí vteřiny a tasy se takto dotahují, když jsou postavenz v celé déllce). Takže NE, tady v tvorbě ceta nevede Evolution, neevolution. Je to jao by jste postavili kastli Ferrari a dali tam motor z Trabanta, nebo vůbec žádný a čančali karosérii k dokonalosti. Nemyslím to zle, jen to vidím z pozice tvůrce aktivit s léty zkušeností, znalostí fičuryn, jak stavět trasy při složitých aktivitách, ketré si nechávám jako svoje tajemství nabyté létama praxe a mohu tak vydávat aktivity, které vypadají, jak vypadají.

Takhle se zapisuje WP po uložení v trase.
Zápis_WP_49xxx.jpg
Může mi to být asi jedno, důležitá je funkce.

Jinak vlaky bez úpravy WP bodem staví mašinou ke středu nástupiště.

Takhle se zapisuje WP po uložení v trase.
Zobrazit přílohu 51043
Může mi to být asi jedno, důležitá je funkce.

Jinak vlaky bez úpravy WP bodem staví mašinou ke středu nástupiště.
Já se bavím Tygy o úpravách po uložení trasy, třeba posunout bod změny směru blíže k výhybce, Otevřeš trasu, dáš upravit a myši posuneš revers a uložit, hotovo. WP umisťuješ klikem myši na kolej, kde jej přesně potřebuješ a zadáš hodnotu při okna co se ti otevře po kliku myši na kolej, kde je běkolik různých věcí, co cheš, jako třeba i smazat trasu, ty tam dáš umístit vyčkávací bod a zadáš hodnotu. Ano, jen hodnotu, ta tabulka by se šikla. Ale narovinu, když vím, co potřebuji a zadávám, se klidně obejdu. Podstat je, že je momentálně AI doprava zcela v...

Open Rails 2026-09-29 11-23-32.jpg
V Roudnici s WP bodem, ale jen s hodnotou 49050

Open Rails 2026-09-29 11-26-19.jpg
Bohušovice bez WP bodu, to je krize, nechci být v posledním voze.

Open Rails 2026-09-29 11-28-11.jpg
Lovosice taky bez WP, konec vlaku na manipulační cestě.
V Ústí zastaví relativně normálně, ale je to jen proto, že je ve třetině peronu vexle a peron začíná až za ní vlastně.
Není potřeba prezentovat.

Já se bavím Tygy o úpravách po uložení trasy, třeba posunout bod změny směru blíže k výhybce, Otevřeš trasu, dáš upravit a myši posuneš revers a uložit, hotovo. WP umisťuješ klikem myši na kolej, kde jej přesně potřebuješ a zadáš hodnotu při okna co se ti otevře po kliku myši na kolej, kde je běkolik různých věcí, co cheš, jako třeba i smazat trasu, ty tam dáš umístit vyčkávací bod a zadáš hodnotu. Ano, jen hodnotu, ta tabulka by se šikla. Ale narovinu, když vím, co potřebuji a zadávám, se klidně obejdu. Podstat je, že je momentálně AI doprava zcela v...
To nebyla reakce na Tvé připomínky, když už jsem v tom byl a udělal screen, tak jsem vložil.

Jako fakt? Psal jsem, že se musí vše otestovat a to v klidu. Proč zase útočíš na všechny a na všechno Dane??? Proč mi prostě jen nenapíšeš SZ a já to pak opravím? Doufal jsem, že se věci trochu změní, ale takhle to nebude nikdy. Škoda. Já zájem o vývoj editoru rozhodně mám, protože důvod jsem ti už psal.

PS: Chodím jako většina lidí do práce a nemůžu u toho sedět 24/7. Tak mi také dejte chvíli bez OR.

Jako fakt? Psal jsem, že se musí vše otestovat a to v klidu. Proč zase útočíš na všechny a na všechno Dane??? Proč mi prostě jen nenapíšeš SZ a já to pak opravím? Doufal jsem, že se věci trochu změní, ale takhle to nebude nikdy. Škoda. Já zájem o vývoj editoru rozhodně mám, protože důvod jsem ti už psal.

PS: Chodím jako většina lidí do práce a nemůžu u toho sedět 24/7. Tak mi také dejte chvíli bez OR.
Vše k tomuhle v SZ... A věř, že to nebyl výbuch, ale konstatování.

Back
Nahoře