Jackova dílna

Ronath:
No já si s tím hraju, ale fotky byly dobré, nejsem z těch náročných, kteří si neumí poradit :cool:
Skin 843.020 je hotový, taky jsem si pohrál s laděním, nová jsou světla, trakční charakteristika a ovládání přídavné brzdy. Dvacítka bude ve verzi s čelním zábradlím a bez, obě verze v několika variantách:
- normální vůz
- porouchaný (s fírou a se světly)
- mimo službu (bez fíry, bez světel)
- 1 motor (s jedním chcíplým motorem, menší výkon a tažná síla)

A to hlavní, ke stažení bude snad večer jestli to stihnu, nebo zítra.
cfa4818cb65eb8e56ffb94057c1ee779.jpg

cb9cf78b55564644794077c0f0bd573b.jpg

Naposled editoval moderátor:
No že už nejezdí.. Ale jezdily od roku 1997 až někdy do loňského roku. A fotky na další skiny mám i z let minulých. Mise pro trať 310 dělám převážně do roku 2007, takže se mi spíš nehodí verze se zábradlím.
Není přece jenom současnost, to bych pak mohl zrovna každý měsíc skinovat starší skiny a všem nařizovat, aby si všichni starý smazali, jak to dělal Čouda :D
Jasne, z pohledu klasického modeláře zrovna dvacítka jezdila pár let po výrobě, pak sloužila asi 6 roků jako zdroj náhradních dílů, stála pod širým nebem a podle toho dopadl lak. Skin odpovídá začátku roku 2010, má současné nápisy, které se od původních liší. Ale nejsme přece hyperrealisti, proto dvojí verze.

Naposled editoval moderátor:
Ano,velmi dobře odvedená práce už sem ji prohnal na dvoukolejce a je to fakt výborný hlavně ta jednomotorovka,je to dost znát že to míň táhne.

:D :D :D :D No taky jsem to zkoušel rozpohybovat s 043 a řidičákem. Nervy mi pracovali, když jsem jel z Krnova směrem na Glucholazy. Nicméně jsem rád, že ta verze existuje. NA skutečné železnici, taky všechno nešlape jako hodinky.

Ladil jsem to v úseku Milotice n./Op. - Bruntál, tak snad to odpovídá, i když možná by to mělo být ještě slabší. Nejednou jsem zažil při dojíždění spěšňákem, že na odjezdu z Krnova jeden motor chcípl a fíra ždímal z druhého co se dalo, aby vyjel kopec. Při průjezdu Branticemi (rovina) někdy shodil na volnoběh a zkoušel ho nastartovat. Pokud se to nepodařilo, opakovalo se to v Miloticích a tam už se rozhodovalo co dál, jestli se plazit do největšího stoupání nebo to vzdát a počkat na Pn od Bruntálu. V "lepších" dobách bylo normální, že se od nákladu vzala mašina a chcíplý vlak odvezla. Dnes to už nejde. Tak zas námět pro nějakou misi.

Jinak ladění řídících vozů snad někdy v budoucnu, souprava s řídícím vozem v čele se chová jinak, je to buď slabší nebo silnější, teď nevím.

Jacku když jsem dělal kabinu na 954, tak jsem se něco najezdil se soupravou 854+954 a s 954 vpředu byla jízda znatelně svižnější. Řešilo se to tady hodněkrát před nějakým tím rokem a dospělo se k závěru, že to blbne, ale k rozumnému výsledku se lze dopracovat. Závěry jsou asi takové, že u řídícího vozu musí být nastaven výkon 1kW. Víc si nepamatuju, ale zítra možná polaboruju, jestli bude chuť a čas. Dále ještě blbne parametr RunUpTimeToMaxForce. Při jízdě s řídícím vozem dopředu někdy došlo při nastavení 100%(na procentech nezáleží) k okamžitému najetí do výkonu na nastavenou mez. Po několikerém vypnutí a zapnutí simulátoru se to srovnalo. Možná je na vině neodborný zásah do eng, ale to už hádám. Tolik moje poznatky, snad to k něčemu bude užitečný.

Jinak nevím jak u 843, ale u 854 při pokusu startovat diesel za jízdy dojde k "bouchnutí" VZ (v reále).

Čouda napsal:
Jinak nevím jak u 843, ale u 854 při pokusu startovat diesel za jízdy dojde k "bouchnutí" VZ (v reále).
Na 770-515 je v kabíne veľký nápis: "Štartuj motor iba pri vypnutom VZ."
Asi na tom niečo bude:D.

Jacek napsal:
No že už nejezdí.. Ale jezdily od roku 1997 až někdy do loňského roku. A fotky na další skiny mám i z let minulých. Mise pro trať 310 dělám převážně do roku 2007, takže se mi spíš nehodí verze se zábradlím.
Nevím, jak zrovna 20-tka, ale některé 843 měli můstky se zábradlím i v roce 2007, protože si pamatuju, že to mamka vždycky přecházela, jak vezli 3166 z Frenštátu do ValMezu, vždycky do Veřovic prošli celý vlak, taktéž si pamatuju, že i na rychlíku na Olomouc byl vlakvedoucí vzadu v 943 a stejně někde u Mokrých Lazcích přišel za náma, byl to 100 % rok 2007, ne-li dokonce 2006.

Čouda napsal:
U 843 můžeš startovat motor i za jízdy bez problému.

Gajdma napsal:
Nevím, jak zrovna 20-tka, ale některé 843 měli můstky se zábradlím i v roce 2007, protože si pamatuju, že to mamka vždycky přecházela, jak vezli 3166 z Frenštátu do ValMezu, vždycky do Veřovic prošli celý vlak, taktéž si pamatuju, že i na rychlíku na Olomouc byl vlakvedoucí vzadu v 943 a stejně někde u Mokrých Lazcích přišel za náma, byl to 100 % rok 2007, ne-li dokonce 2006.
Přecházet mohla, protože ten můstek tam byl, ale bez zábradlí. To se tam dosazovalo právě po stížnostech čet, že to je nebezpečné. Jednu dobu to dokonce bylo zakázáné.

Kuba napsal:
Čouda napsal:
No myslím že u 954 je to takhle, VZ musí mít udání o směru. Při start dieslu musí být směrová páka v poloze D, a tím VZ ztratí údaj o směru a bouchne.

nebulus napsal:
Čouda napsal:
Asi na tom niečo bude:D.
Ale je tam malá gramatická chyba ''Štartuj rušeň pri vypnutom vlakovom zabeSpečovači

matseb napsal:
Kuba napsal:
Čouda napsal:
No myslím že u 954 je to takhle, VZ musí mít udání o směru. Při start dieslu musí být směrová páka v poloze D, a tím VZ ztratí údaj o směru a bouchne.
Teď už tam je myslím nový software, který i u 954 dovolí dát za jízdy směrovou pákou do D, aniž by ti bouchla VZ. Se zeptej taťky, on s tím jezdí víc než já.

nebulus napsal:

Třebas na 751 je tohle upozornění taky, ale každej na to pochopitelně kašle. Sem tam se stane, že při startu VZ bouchne, ale to bude pravděpodobně kuli nízkému napětí baterie při otáčení startéru. Jinej důvod tam asi není, ale u 854 myslím lze startovat motor i při zapnutém VZ.

AHoj Jacku!

Tak jsem si sladil chování 854 a 954. Až se budeš rejpat v těch kvadrech, tak si připrav stopky a papír. Já jsem na správné nastavení přišel metodou pokus/omyl. V každém případě musí v obou engách být stejný parametr: RunUpTimeToMaxForce
Dále parametry MaxContinuousForce a MaxForce nastavit na 1 kN a parametr MaxPower je rozhodující pro chování vozu. U kočkopsu se mi osvědčilo 6kW.

Celé ladění probíhalo stylem spojit katr a kočkopes. Z katru se rozjet z nuly na 100% výkonu na rychlost 110 km/h a zároveň měřit čas, +/- několik sekund nehraje roli. Potom to samé zpátky z kočkopsu. Pokud to z katru jelo rychleji, přidal jsem kočkopsu na výkonu, pokud pomaleji, tak jsem kočkopsu na výkonu ubral. Bavíme se v jednotkách kW. Třeba místo 7kW jsem zkusil 6kW. Zároveň jsem sledoval tažnou sílu a ostatní parametry přes F5. Bohužel spřahování s jiným motorákem, či lokomotivou jsem nezkoušel - v tu chvíli mě to nenapadlo. Zkusím asi dnes dopol....

Čouda: Skvělý, nechceš toto ladění dát k tvé 954 002, aby to i pro běžné uživatele bylo dostupné? :)

Back
Nahoře