Jackova dílna

Jacek napsal:
Dnes jsem dal na stránky aktualizaci zvuků pro elektrické lokomotivy
Ahoj, hlásim chybičku, vo wav súboroch je zle pomenované: J_TM2r.wav – malo by byť J_TM2_nabeh však?

ASP napsal:
Ahoj, hlásim chybičku, vo wav súboroch je zle pomenované: J_TM2r.wav – malo by byť J_TM2_nabeh však?
Ano, opravil jsem to hned, jestli to ještě před tím stáhli další, stačí soubor přejmenovat.

Zdravím a mám dotaz ohledně zvuků pro ř. 350.

V novém balíku jsou .sms soubory 350xxx.sms a 350xxx puvodni.sms (totéž pro verzi čsd). U 350xxx puvodni nejsou slyšet stykače u druhé ano, tak by mě zajímalo, které zvuky, ke kterým strojům mám přiřadit.Děkuji za odpovědi.

citováno ze stránky Jacka viz http://msts.jacek-modely.cz/paginy/zvuky_loko_elektr.htm

U některých řad jsou zvuky dvojí. Liší se např. jiným rychloměrem. Jde o řady ES499.0/350. Stará má zvuk mechanického rychloměru a je nastavená podle Dráčika. Nová nemá zvuk rychloměru a ventilátory jsou nastavené podle Bob57_cz. Stejně tak jsou na tom s rychloměrem *.sms pro EM475.1/451 a ES499.1/363. U Esa jsou navíc odlišné zvuky UNIPULZu

snad Ti to helfne

Dráčik:
Jenže bob trval na tom, že jeho jsou podle současnosti a tvrdě si to prosadil. Takže v této aktualizaci je to uvedeno na správnou míru a pro jistotu ponechány původní soubory, kdyby zas někdo tvrdil, že to má být jinak...

Takže jestli to dobře chápu: 350xxx.sms by mohla mít ZSSK 350 001, 002, 003, 004, 006, 008, 011, 012, 013, 014, 016, 018 (zkrátka loko s otočenými sběrači)
350xxx puvodni.sms by mohla mít ZSSK 350 005, 015 (v původním stavu)
ES499.0xxx.sms by měla mít ČSD 350 001 a asi ŽSR 350 001

Frekvenční zvuky u 162,163,362,363, se mi líbily mnohem víc v předchozí verzi. Na mém počítači se to projevuje takovým úmělým zvukem, že na esu bych nechtěl sedět ani pár minut.
Jinak velice dobrá práce.Gratuluji.

fíííra
sms s názvem "původní" jsou k ničemu, nechal jsem je v archivu jen pro jistotu, kdyby někdo tvrdil, že 350xxx.sms a ES499.0xxx.sms mají být naopak. Jejich použití bylo napsáno výše, prostě 350 - současnost, ES499.0 - minulost.

Šnek
Zvuky jsou stále stejné, jen jsem využil vyšší kvalitu wav. Poslechově by měly být úplně stejné. Taky jsem odstranil jednu zásadní chybu, na kterou žádný z tehdejších testerů nepřišel.

Je tu ale jeden problém obecně. V minulosti vyšly už 2 balíky zvuků od 2 autorů, tento je třetí. Soubory wav mají asi všichni ve stejné složce všechny i z předchozích verzí, ale sms vždy jen ty z poslední instalace. Problém je, že obsah některých souborů je jiný, takže nelze kombinovat sms a wav jednotlivých verzí. Hodně lidí pak píše, že to a tamto by mělo být tak nebo jinak. Ale chyba je tady.
V update TBP 7 navíc vyšla směska všech dosavadních verzí a teď v TBP 8 zase :twisted:. Konkrétně ty x62, x63 jsou teď s tímto nekompatibilní, jejich zvuky by se přehrávaly 2x pomaleji.
Zatím nevím jak toto řešit, možná přejmenovat všechny soubory a vydat nový balík. Holt Ppoollll už kdysi věděl proč dát zvuky do složky ZVUKY a nekombinovat s tím co je v TBP
Do aktualizace jsem dal zatím malý "indikátor", jsem zvědavý kolik lidí se bude divit, že je něco divně.
pro kontrolu, tady je ukázka rozjezdu 363, takhle to musí znít:
www.msts.jacek-modely.cz/ukazky/Rozjezd_363.mp3

Naposled editoval moderátor:
Právě v T8 jsem si dal tu práci a zvuky, které měl Dejv pod stejným názvem jsem přejmenoval indexem _d (jako Dejv) Co se týká frekvencí u 363, tam jsi to měl úplně špatně, při porovnání s videm, jiná muzika. Však na to upozorňuji od začátku. Plus moc výrazný řev trakčních motorů a odfukování BSE při provozním brzdění. Proto jsem vrátil zvuky Dejv - Dráčik, kde to hraje správně, ale hold má to své mouchy a je to old. Beru to jen jako dočasné provizorium.
(na nové zvuky jsem se ještě nedíval, zatím od MSTS po aktualizaci odpočívám, abych nabral zpět vybitou energii)

Od Jacka jsem očekával, že pošle zavčas něco k testování, porovnal bych to s nahrávkou a poslal připomínky. (Jacek měl ale napsanou omluvenku, protože se věnoval trati 310 a zvuky šly zatím bokem Tak to zde prezentoval.) A samozřejmě nechtěl bych v tom být sám, testerů musí být víc (kteří mají zvuky s čím porovnat). Až těsně před vydáním T8 jsem Jackovi napsal, obratem mi poslal všechny sms elektrik, ale už nebyl čas ani sil to vše poslechnout. Proto to nechávám do vánoční aktualizace.

Moderní lokomotiva = ticho a klid na stanovišti. Všechny chrakteristické zvuky lokomotivy jsou slyšet jen na pozadí a dominantní zvuky jsou odpor větru a vibrování plechů při vyšších rychlostech. Porovnával jsem nahrávky z 843, 754 a 350. Podle poslechu by jste nikdo nepoznali, na které z těchto lokomotiv sedíte. (brejlovec se ale nezapře, když nastražíte uši, někde vzadu ten jeho zvuk poznáte) Všechny typické zvuky by měly být slyšet až když otevřete okénko (šipky nebo klávesa 5) nebo externí pohled. A to právě postrádám u Jackových zvuků, ten velký zvukový rozdíl (zesílení ruchů) když jdu z kabiny šipkama ven, jako to měl Dejv.

Jenomže tohle vše se nedá dát dohromady za jeden večer. Sednout si několik lidí s Jackem ke kulatému stolu, poslechnout si nahrávky a nějaké základní schéma dát na místě dohromady. Možná se nabízí k tomuto Bohumínská slezina. Jenomže pro poslech zvuků je třeba klid a to na slezinách nebývá.:-)
V kabině lokomotivy, pokud jsou zavřená okna téměř neslyšíte ruchy trati, tak jak to znáte z vozu. V MSTS to máme víc efektní než reálné.
Takže nic není o složkách zvuky nebo common, ale jen a jen o větší komunikaci.

Jacku, poslouchal jsem Tvou nahrávku, jak máš tady odkaz, ale ta mašinka při rozjezdu z vlakem takto nezní. Kde máš další frekvence ? Ta nahrávka byla asi solo mašina, podle rychlosti rozjezdu, kdy se asi nastavil rozjezd na minimální výkon. Poslechni si nahrávku od Davida Hájka. Tam to zní správně na plný výkon. Navíc tvá nahrávka, podle klapání styků kolejí, je s otevřeným oknem. Určitě jako výchozí by mělo být okno zavřené.

Jacek napsal:
Šnek
Zvuky jsou stále stejné, jen jsem využil vyšší kvalitu wav. Poslechově by měly být úplně stejné. Taky jsem odstranil jednu zásadní chybu, na kterou žádný z tehdejších testerů nepřišel.

Je tu ale jeden problém obecně. V minulosti vyšly už 2 balíky zvuků od 2 autorů, tento je třetí. Soubory wav mají asi všichni ve stejné složce všechny i z předchozích verzí, ale sms vždy jen ty z poslední instalace. Problém je, že obsah některých souborů je jiný, takže nelze kombinovat sms a wav jednotlivých verzí. Hodně lidí pak píše, že to a tamto by mělo být tak nebo jinak. Ale chyba je tady.
V update TBP 7 navíc vyšla směska všech dosavadních verzí a teď v TBP 8 zase :twisted:. Konkrétně ty x62, x63 jsou teď s tímto nekompatibilní, jejich zvuky by se přehrávaly 2x pomaleji.
Zatím nevím jak toto řešit, možná přejmenovat všechny soubory a vydat nový balík. Holt Ppoollll už kdysi věděl proč dát zvuky do složky ZVUKY a nekombinovat s tím co je v TBP
Do aktualizace jsem dal zatím malý "indikátor", jsem zvědavý kolik lidí se bude divit, že je něco divně.
pro kontrolu, tady je ukázka rozjezdu 363, takhle to musí znít:
www.msts.jacek-modely.cz/ukazky/Rozjezd_363.mp3

Jacku ukázka zvuku je naprosto v pořádku. Tak by to byla pohoda. Já jsem svalně vymazal celou složku sndelok, a nainstaloval jsem tam komplet novou aktualizaci. Opravdu to vypadá že se zvuky přehrávají rychleji a pak to dělá takový paskvil.

Naposled editoval moderátor:
Mám po ruce jeden rozjezd 163 s rychlíkem, kde jsou krásně slyšet frekvence, dal bych sem nahrávku, ale nevím, jak vytvořit zvukový výřez.

Jacek: Samotný zvuk je pekný, ale pridávam sa k Zbyňkovi. Nemám nijakú nahrávku teraz, ale vybehnutie na 300Hz bolo ozaj moc rýchle. Takto to vybehne, ak si už v pohybe a z výbehu ideš do výkonu. Ale z miesta ide 33Hz asi do rýchlosti 6 km/h, potom 100Hz a na 300Hz prepína okolo rýchlosti 11 km/h. Samozrejme to závisí aj od výkonu, ale berme, že tam máme "plný kotel", pri menšom výkone prepína neskôr. Na h100Hz prepína okolo 65-70 km/h tiež ak je tam plný výkon. Pri poklese výkonu napr. pri dosiahnutí požadovanej rýchlosti prepne naspäť na 300Hz. A s nimi drží rýchlosť. Celé to závisí aj od ďalších faktorov, ale pre msts toto postačuje. Hádam som Ťa nenasral. :-) Inak super.

Zbyněk Šemora napsal:
Mám po ruce jeden rozjezd 163 s rychlíkem, kde jsou krásně slyšet frekvence, dal bych sem nahrávku, ale nevím, jak vytvořit zvukový výřez.

Vědět jak sem dát moje zvuky 163 co to vytváří, rád bych se podělil.

Jinak jsem si pár mašin v engu upravil na složku Zvuky, a ejhle vše funguje v pořádku.

Začnu od konce:

Šneku, kdyžtak mi napiš na e-mail podrobnosti, která řada to dělá. 162, 163, 362, nebo 363?, je možné, že mám někde překlep.

Frekvence u x6y:
Tady jsem od začátku tvrdil, že v těchto sms kromě brzd, pantografů a kompresoru nebudu nic měnit, protože ty zvuky z reálu neznám. Proto pořád nechápu jak můžou být "moje" zvuky jiné, když jsou Dráčikovy. Streamy těch frekvencí jsou taky stejné, ale jak se dívám, první wav je jiný. Vzpomínám si jen, že "hlavní tester" tenkrát tvrdil, že se to musí předělat. Ale jestli pak i toto měnil, to už opravdu nevím.
Ale to je jedno, zkusil bych to dát dohromady úplně znovu. Budu potřebovat testery ;-)

Hlasitosti trať-vozidlo
Tohle není věc nastavení sms, ale konkrétní zvukové karty. Podrobně to popisuju na stránkách v "častých dotazech". Někdo slyší zvuky tratě nahlas, jiný vůbec. Sám mám PC a notebook a u obou je to jinak. Řešení je ale velmi jednoduché, stačí v nastavení zvuků v menu MSTS upravit posuvníky "hlasitost vlaku" a "hlasitost okolí" podle svého vkusu

Hlasitost vnitřní-vnější
To je úplně neřešitelné. Na notebooku mám vnější 2x hlasitější, na PC 2x tišší. Co s tím? A hlasitost při pohledu z okna vůbec neřešte, je to jen vnější hlasitost závislá na poloze kamery, čím dál je nastavený pohled, od středu modelu tím menší hlasitost.

Hlasitost vozidlo-vozidlo
No tohle můžeme na té slezině poladit, vezmu velké sluchátka a příp. zůstanu přes noc, takže čas snad najdeme. Není v mých silách zkoušet kombinace všech lokomotiv, zvlášť ne elektrika-diesel. Mimochodem 810, 842, 843, atd. jsou kompromis, v reálu tam na stanovišti motor téměř není slyšet

Zvukový výřez uděláš pomocí obyčejného NERO jen to musíš mít převedeno do wav. a za pomoci Vytvořit hudební CD,ze složky na disku přetáhneš tento soubor na levou stranu a zvolíš Upravit.Když to máš,tak např.pomocí prográmku CDEx převedeš wav. do MP3 a slyšíme to tady všichni.

Zbyněk Šemora napsal:
odfukování BSE při provozním brzdění

Odfukování BSE právě slyšet je a řekl bych, že to není zanedbatelný zvuk. Není tak hlasitý jako u Dejvových zvuků, ale je tam.

Back
Nahoře