Jackova dílna

Zbyněk Šemora napsal:
Mám po ruce jeden rozjezd 163 s rychlíkem, kde jsou krásně slyšet frekvence, dal bych sem nahrávku, ale nevím, jak vytvořit zvukový výřez.
Zde je překrásná ukázka, ovšem není vidět aktuální rychlost:
http://www.youtube.com/watch?v=1prOhEAtm4s

Čouda napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
odfukování BSE při provozním brzdění

Odfukování BSE právě slyšet je a řekl bych, že to není zanedbatelný zvuk. Není tak hlasitý jako u Dejvových zvuků, ale je tam.
Čoudo, BSE nemá žádné vzduchové potrubí, ale je to jen elektrický přepínač. Rozvaděč je ve strojovně.
Jestli nevěříš, posť si nahrávku, co dal odkaz Pawlík. Po přehrání se nabídne i brzdění do nuly. Je tam slyšet jen dobrzdění špalků, Ale žádné odfukování nebo hukot zdrží (což mi také vadilo na zvucích od Jacka na těchto lokomotivách). Syčí jen brzda přídavná. :oops:

Naposled editoval moderátor:
Takže mám hotovou 363, doufám, že to už bude OK. Wav frekvencí i jejich nastavení je od Dráčika.

Zdvižení pantografu, rozjezd na 120 km/, zastavení EDB a stažení pantografu:
www.msts.jacek-modely.cz/ukazky/363_nova_rozjezd.mp3

Mám k tomu 2 otázky:
- wav 163_start je v reálu co? Po zdvihnutí pantografu se to rozbíhá, ale po stažení se zvuk utne bez žádného doběhu
- při stáhnutí výkonu na 0 má zvuk taky ihned přestat? U tohoto nastavení to "drží" ještě několik sekund

Zbyněk Šemora napsal:
Čouda napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
odfukování BSE při provozním brzdění

Odfukování BSE právě slyšet je a řekl bych, že to není zanedbatelný zvuk. Není tak hlasitý jako u Dejvových zvuků, ale je tam.
Čoudo, BSE nemá žádné vzduchové potrubí, ale je to jen elektrický přepínač. Rozvaděč je ve strojovně.
Jestli nevěříš, posť si nahrávku, co dal odkaz Pawlík. Po přehrání se nabídne i brzdění do nuly. Je tam slyšet jen dobrzdění špalků, Ale žádné odfukování nebo hukot zdrží (což mi také vadilo na zvucích od Jacka na těchto lokomotivách). Syčí jen brzda přídavná. :oops:

To video je potřeba brát s rezervnou protože zvuková kvalita videa je velmi slabá..

Kádr: Tady nejde o kvalitu, to má Jacek vychytané, ale o frekvence, které v jeho zvucích mají špatnou posloupnost a je to tak, jak píše Dráčik a jak je slyšet z videa.

Zbyněk Šemora napsal:
Kádr: Tady nejde o kvalitu, to má Jacek vychytané, ale o frekvence, které v jeho zvucích mají špatnou posloupnost a je to tak, jak píše Dráčik a jak je slyšet z videa.

Ale já se nabavím o frekvencích, co takhle si ještě jednou přečíst ten příspěvěk a na co jsem odpovídal.

Pokud jsi fíra jezdící na těchto tyrystorkách, tak pardon. Určitě víš víc. Ale jen fanda do vláčků ví velmi málo, jak to zní na mašině. I ve špatné nahrávce je poznat, jestli tam je slyšet cokoli navíc. Tomu se říká profesionální deformace. Za desítky let vymývání mozku lokomotivními ruchy se jen tak něco nezapomene. Ale jsou zde aktuální strojvedoucí a jen tací mohou potvrdit nebo vyvrátit. Já sázím na Dráčika.

Zbyněk Šemora napsal:
Pokud jsi fíra jezdící na těchto tyrystorkách, tak pardon. Určitě víš víc. Ale jen fanda do vláčků ví velmi málo, jak to zní na mašině. I ve špatné nahrávce je poznat, jestli tam je slyšet cokoli navíc. Tomu se říká profesionální deformace. Za desítky let vymývání mozku lokomotivními ruchy se jen tak něco nezapomene. Ale jsou zde aktuální strojvedoucí a jen tací mohou potvrdit nebo vyvrátit. Já sázím na Dráčika.

Osobně teda nevím jak na řadách x6x ale podle mého názoru to bude něco na způsob 754.Pro inspiraci přikládám i nahrávky.

754 nahrávka:Nejprve zabrždění a potom odbrždění

843 nahrávka:Nejprve zabrždění a potom částečné odbrždění

704 nahrávka:Nejprve zabrždění a potom odbrždění

Ahá, takže ty nevíš, no tak potom opravdu nechápu, o čem se chceš bavit, Kadře.
Co řada, to original, to jinak utěsněné dvěře do strojovny a umístěný brzdič a jiné zvuky/ruchy.
To co je v tvých nahrávkách na x6y opravdu neuslyšíš.
Na 363, 162 a 163 s určitostí můžu říct, že jediné vzduchové projevy, co jsou slyšet, je slabé a krátké upšoukávání, které snad souvisí jenom s vysokotlakým švihem - takové sssssssc sssc.
Zní to jako postupné nabržďování u 471, které je slyšet v druhém patře řídícího vozu.

Na této stránce máte pěkné video z loko ř. 162, kdy začíná brzdit ze 140 km/h do nuly: http://fscr.cz/download/videa/videa.htm (7 video od zdola)

pánové zpátky k věci :twisted:

Takže mám hotovou 363 i 163, doufám, že to už bude OK. Wav frekvencí i jejich nastavení je od Dráčika.

Zdvižení pantografu, rozjezd na 120 km/, zastavení EDB a stažení pantografu:
http://www.msts.jacek-modely.cz/ukazky/363_nova_rozjezd.mp3

Mám k tomu 2 otázky:
- wav 163_start je v reálu co? Po zdvihnutí pantografu se to rozbíhá, ale po stažení se zvuk utne bez žádného doběhu
- při stáhnutí výkonu na 0 má zvuk taky ihned přestat? U tohoto nastavení to "drží" ještě několik sekund

Jacek: Už je to lepšie, ale tiež to bol asi rozjazd so solo mašinou na plný výkon, ak hej, tak je to ok.

- wav 163_start vypadá na zopnutie jednosmerného HV a rozbeh unipulzu a nabíjača.
- pri stiahnutí výkonu na nulu som volil kompromis, že po prepnutí prepínača P-V-J-S do výbehu chvílku trvá, kým pomerový ťah na reálnu nulu klesne, v závislosti od aktuálnej hodnoty a mašinka ešte chvílku ťahá, preto som nechal dlhší dobeh zvuku po zhodení z výkonu. Ale toto je vec vkusu, pri ručnom riadení a zídení na nulu ostáva samozrejme ticho okamžite, ako aj pri stiahnutí zberača.

Zbyněk Šemora napsal:
Čoudo, BSE nemá žádné vzduchové potrubí, ale je to jen elektrický přepínač.
Tosi pleteš s OBE1 nebo jinými typy ovladačů.

Zbyněk Šemora napsal:
Rozvaděč je ve strojovně.
Ve strojovně je vlastní brzdič BSE -> Brzdič Samočinný Elektrický

Já nevím jak Vám to mám vysvětlit, že to foukání je ze strojovny slyšet. Běžel jenom unipulz a centrální zdroja jízda výběhem, ještě sem se tomu divil, že to slyšet je.

Dráčik napsal:
pri ručnom riadení a zídení na nulu ostáva samozrejme ticho okamžite, ako aj pri stiahnutí zberača.

To těžko, To trvá než to sjede z výkonu i když jed na ruku. A to s tím jezdíš...

Ano, to sice trvá, ale v MSTS díky tomu, že máme proporcionální rajčák je tato doba "trvání" dána sjetím výkonu do nuly, jakmile ale té nuly dosáhneš (z maxima 8 respektive 16 sekund), tak prostě musí být ticho.
Dráčik má pravdu, jenom ty jsi to nepochopil a nejezdíš na tom. :)

Dnes jsem oprášil MSTS, sundal nohy ze stolu a začal konečně testovat nové zvuky elektrik.
Přejmenoval jsem původní složku sndElok a nainstaloval soubory od Jacka. Provedl test, chybí 4 wav z traktorů konkrétně od 742.512 (lvz a písek)
Pak jsem testoval tyto stroje:
162, 362 a 350. Testoval jsem od 0 na maximální rychlost a zastavení.
Spokojenost je nad celkovou volume. Zvuk trakčáků je v normě.
U x6x jsou ale úplně mimo frekvence. Správně to má být, jak dal odkaz Pawlík na video a jak popsal Dráčik.
Další připomínky opakuji asi už víc než rok a nejsem vyslyšen. U elektrických brzdičů na stanovišti lokomotivy nic nemá odfukovat kromě rychlobrzdy a přídavné a při brzdění lokomotivy nemají být slyšet zdrže. Fírové, co jste na tom denně potvrďte nebo vyvraťte nebo upřesněte. Mě asi Jacek nevěří. U 162 se mi při vyšších rychlostech začal ozývat nějaký neidentifikovatelný zvuk, který tam myslím nepatří.
A to hlavní. lokomotiva 350 současné verze nemá pneumotor, na stanovišti žádné stykače nemají být slyšet. Jinak až na odfukující brzdu a hlučné zdrže dobrý.
Minulá verze byla dobře. 350 byly bez pneumotoru a ES499 respektive csd_350 je s pneumotorem.
Teď jsem se díval na sms soubory, jak to má pojmenované a bych zjistil, kde je problém a našel jsem :
xxxxxpůvodní.sms Copak takový zápis MSTS přelouskne? Diakritika je v názvech souborů zakázána. U nás to možná funguje, ale hned za hranicemi republiky to bude vyhazovat chyby.
Asi tolik první postřehy. Myslím, že dát to dohromady zabere ještě hodně času, ale určitě to půjde. Chce to hlavně testery, kteří mají praktické zkušenosti.

Zbyněk:
Když se něco jmenuje "xxx původní", nečekal bych, že to někdo hned zapíše do eng souboru a rovnou otestuje. Prostě jsou to PŮVODNÍ soubory, které jsem tam nechal, kdyby zas někdo řekl, že změněné jsou špatně. Vždyť jsem to psal o pár příspěvků výše.:D
A jinak, jelikož si J. Harkabus právě užívá dovolenou, vrátil jsem se na chvilku ke zvukům. Vzal jsem balík verze 3 a přejmenoval jsem úplně všechny wav soubory. Tím se definitivně vyhneme jakýmkoliv pochybám, protože nepůjde kombinovat sms soubory z žádné starší verze.
Dále jsem udělal úplně znovu všechny 16x, 36x, to jsem psal už včera a dal jsem ukázku. Wav i nastavení sms je originální od Dráčika, takže jestli mi v budoucnu někdo řekne, že jsou mimo frekvence, tak střílím

Komplet nový balík zveřejním tak do měsíce, myslím, že spokojenost bude na všech stranách

Pavlík:
Dík, vím o tom, u 721 by se měly vyrobit stejné zvuky ve vyšší kvalitě, ale čas...

Zdravím.
Zbyňku byl by velký problém v TBP řejít na zvuky od Jacka se vším všudy a dle jeho značení? Mě se jeho zvuky jeví jako velmi dobré a vše mi funguje. U zvuků TBP mi nešlo ozvučení traffic, např. 770, 781, 842, 850, M131, 555.0 atd. Po přepsání cest na Jackovy zvuky funguje ozvučení lokomotiv perfektně.
Tak proč nepřejít na něco co jede bez problémů a byl by klid a vzájemně by se nic nekopalo.
S pozdravem Dan.

Dan J.: mě taky vyhazoval Conbuilder chyby, ale u osobních vozů IC/EC. Po přepsání na Jackovy zvuky (...Zvuky/Vozy...) vše najednou v pořádku.

Back
Nahoře