Jízdní řád v MSTS - editace JR

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vince Black
  • Datum začátku Datum začátku
V

Vince Black

Host
Dobrý den,

pročetl jsem návod od Ppoolllla na tvorbu aktivit, ale není mi příliš jasný jízdní řád, o kterém se tam už nepíše. Lze tam zadat pouze příjezd a pak jakousi hodnotu vedle odjezdu. Pokoušel jsem se JZ udělat dle reálu, ale v reálném JZ jsou jen odjezdy (aktivita pro trať Bruntál-Malá Morávka, trať 312, součást projektu Opava-Olomouc). Dal jsem časy odjezdů do příjezdů (jinam mě to nepustí) a pak byly odjezdy i příjezdy stejné. Když dám "přepočítat JZ", tak se oba časy bohužel rozhodí, protože simulátor pravděpodobně sám přepočítá čas nutný na projetí úseků mezi jednotlivými stanicemi, navíc se k době příjezdu připočítává oněch 100 sekund čekání ve stanici (po "Press ENTER to load/unload").

Chci se tedy zeptat:
- jak zadat dobu příjezdu a odjezdu bez přepočítávání (od té doby mi to JZ přepočítává automaticky pořád)
- jak ovlivnit dobu čekání ve stanici? 100 sekund na nějaké zastávce v poli mi přijde až dost. Někde se tu psalo o zadání počtu cestujících na nástupišti, které tuto dobu ovlivňují. Je to ta hodnota vedle odjezdu v editaci JZ?

Vince Black napsal:
Chci se tedy zeptat:
- jak zadat dobu příjezdu a odjezdu bez přepočítávání (od té doby mi to JZ přepočítává automaticky pořád)
Buď ručne (prepísaním v act súbore aktivity), alebo programom Activity Changer.

Vince Black napsal:
- jak ovlivnit dobu čekání ve stanici? 100 sekund na nějaké zastávce v poli mi přijde až dost. Někde se tu psalo o zadání počtu cestujících na nástupišti, které tuto dobu ovlivňují. Je to ta hodnota vedle odjezdu v editaci JZ?
Buď počtom cestujúcich, alebo opäť zadaním odchodu/príchodu.Regulovať cestujúcimi je zdĺhavé, ja používam presne nadefinovanie (podľa papierov) odchodu/príchodu a počet cestujúcich ma viac menej nezaujíma.Pre mňa je smerodajné aby hráč neodišiel skôr, a to či mu cestujúci nastupujú 5,10,30 atď sekúnd je jedno.

Zkusím tu ruční úpravu nebo Activity Changer. Jen si chci ujasnit: "presne nadefinovanie (podľa papierov) odchodu/príchodu" to myslíš dle klasického JZ nebo podle něčeho jiného? Ten JZ co mám já, tam jsou pouze odjezdy ...

Vince Black napsal:
Zkusím tu ruční úpravu nebo Activity Changer. Jen si chci ujasnit: "presne nadefinovanie (podľa papierov) odchodu/príchodu" to myslíš dle klasického JZ nebo podle něčeho jiného? Ten JZ co mám já, tam jsou pouze odjezdy ...
Mirec zřejmě myslel Sešitové Jízdní řády, tedy pomůcky pro dopravní zaměstnance ČD.....Pokud se to týká trati 310, tak tam jsou SJŘ vpříloze v balíku aktivit k této trati.

Ještě drobnost - ono zadání příjezdu/odjezdu ovlivňuje tedy čekání ve stanici (odpočet po "Press ENTER ...") nebo jen to co je v okně po stisku F10? Např. dle SJŘ je na malých zastávkách trojúhelníček pro pobyt kratší než půl minuty a doba příjezdu a odjezdu je stejná. Jde mi o to, abych pak nezadal dejme tomu př. 16:19:00, odjezd 16:19:20 a stejně tam netrčel minutu a půl :D

Vince Black napsal:
Ještě drobnost - ono zadání příjezdu/odjezdu ovlivňuje tedy čekání ve stanici (odpočet po "Press ENTER ...") nebo jen to co je v okně po stisku F10? Např. dle SJŘ je na malých zastávkách trojúhelníček pro pobyt kratší než půl minuty a doba příjezdu a odjezdu je stejná. Jde mi o to, abych pak nezadal dejme tomu př. 16:19:00, odjezd 16:19:20 a stejně tam netrčel minutu a půl :D

Neboj 1,30 min tam trčet nebudeš. Jen tak dlouho co si zadáš. :eek:

Naposled editoval moderátor:
Fajn, díky. Vidím Tvůj vyvalený zrak ... já jsem v MTS celkem nováček, ale miluju lokálky a spousta tratí je bez aktivit. Tak jsem si řekl, že se pokusím nějakou si vytvořit, protože jízda v EXPLORE ROUTE není ono. Dle návodu od Ppoollla jsem zkusil svou vlastní jednoduchou aktivitu Bruntál-Malá Morávka (tr.312), což mi pro začátek přijde nejjednodušší. Mezitím jsem sice nějaké aktivity na celý projekt Opava-Olomouc našel, ale přesto mě to docela chytlo, tak když už jsem s tím začal, tak se to snažím dokončit :wink:

Milý Jiří,buď tak hodnej a neotravuj na tomto fórum,je pěkné počasí,běž radši za holkama na koupaliště,ale nepruď na tvé výplody už tu nikdo není zvědavý.

MSTS napsal:
Milý Jiří,buď tak hodnej a neotravuj na tomto fórum,je pěkné počasí,běž radši za holkama na koupaliště,ale nepruď na tvé výplody už tu nikdo není zvědavý.
Vážený pane MSTS, být vámi, tak držím ústa a neplácám hlouposti....asi z horka....

Berte to jako napomenutí moderátora, jasné??????!!!!!

MSTS napsal:
Jiří? Ten by tu chyběl, není to napsané do špatné rubriky :eek: :?:

Naposled editoval moderátor:
Martens napsal:
Mirec zřejmě myslel Sešitové Jízdní řády, tedy pomůcky pro dopravní zaměstnance ČD.....Pokud se to týká trati 310, tak tam jsou SJŘ vpříloze v balíku aktivit k této trati.
Presne to som tým myslel ...

Vince Black napsal:
Ještě drobnost - ono zadání příjezdu/odjezdu ovlivňuje tedy čekání ve stanici (odpočet po "Press ENTER ...") nebo jen to co je v okně po stisku F10? Např. dle SJŘ je na malých zastávkách trojúhelníček pro pobyt kratší než půl minuty a doba příjezdu a odjezdu je stejná. Jde mi o to, abych pak nezadal dejme tomu př. 16:19:00, odjezd 16:19:20 a stejně tam netrčel minutu a půl
Ten čas ktorý ti beží po stlačení ENTRU závisí koľko cestujúcich je definovaných na nástupišti (a to sa zas definuje v AE na konkétnom nástupišti).Ale furt je to otom istom - keď je v SJŘ definovaní trojuholníček (pobyt menej ako 30s), tak to nadefinuješ napr. 16.20.00 - 16.20.20.Podľa počtu cestujúcich ti bude ubiehať čas napr. 10 alebo 15 s., ale je to vlastne jedno, lebo vlak má definovaní pobyt kratší ako 30s.

VáclavS napsal:
Mám dojem že uživateli MSTS asi opravdu přeskočilo :roll: , už všude vidí Jiřího :) .
Václave, taky by jsi se mohl krotit, bo brzy přeskočí i Tobě....tedy pokud se už nestalo.....příjemné číst o sobě,že Ti přeskočilo, co?

Takže taky.....napomenutí....

Mirec napsal:
Martens napsal:
Presne to som tým myslel ...

Vince Black napsal:
Ještě drobnost - ono zadání příjezdu/odjezdu ovlivňuje tedy čekání ve stanici (odpočet po "Press ENTER ...") nebo jen to co je v okně po stisku F10? Např. dle SJŘ je na malých zastávkách trojúhelníček pro pobyt kratší než půl minuty a doba příjezdu a odjezdu je stejná. Jde mi o to, abych pak nezadal dejme tomu př. 16:19:00, odjezd 16:19:20 a stejně tam netrčel minutu a půl
Ten čas ktorý ti beží po stlačení ENTRU závisí koľko cestujúcich je definovaných na nástupišti (a to sa zas definuje v AE na konkétnom nástupišti).Ale furt je to otom istom - keď je v SJŘ definovaní trojuholníček (pobyt menej ako 30s), tak to nadefinuješ napr. 16.20.00 - 16.20.20.Podľa počtu cestujúcich ti bude ubiehať čas napr. 10 alebo 15 s., ale je to vlastne jedno, lebo vlak má definovaní pobyt kratší ako 30s.

Právě to jsem zkoušel - přes Activity Changer jsem změnil JZ tak, aby ve stanici s trojúhelníčkem (tedy méně než 30 sek.) byl příjezd 16:46:20 a odjezd 16:46:45. Přijel jsem sice již v 16:45:48, ale po stisku ENTER mi naběhl čas pro nástup a výstup 3:20 ! To samé bylo v další stanici, kam jsem přijel na čas a kde jsem měl stát 2 minuty. Počet cestujících na každé stanici je 20, kolik tedy mám dát, abych se vešel do těch 30 sek.? I tak by přece 20 lidí nenastupovalo přes 3 minuty ...

Vince Black napsal:
Právě to jsem zkoušel - přes Activity Changer jsem změnil JZ tak, aby ve stanici s trojúhelníčkem (tedy méně než 30 sek.) byl příjezd 16:46:20 a odjezd 16:46:45. Přijel jsem sice již v 16:45:48, ale po stisku ENTER mi naběhl čas pro nástup a výstup 3:20 ! To samé bylo v další stanici, kam jsem přijel na čas a kde jsem měl stát 2 minuty. Počet cestujících na každé stanici je 20, kolik tedy mám dát, abych se vešel do těch 30 sek.? I tak by přece 20 lidí nenastupovalo přes 3 minuty ...
Tak skús dať nulu.Ale aj tak je to čudné.Pri 20 ľudoch mať pobyt cez 3 minúty .... :roll:

Dneska mě kontaktoval jeden člověk, který mi doporučoval dát tak max. 12-13 lidí. Prý někde četl, že jeden člověk znamená cca 2 sekundy. Při 20 lidech ale i tak ten čas neodpovídá. Nejhorší taky je, že člověk musí (asi?) do té stanice dojet, aby se přesvědčil jestli to nastavil správně ... Navíc - v úvodní, odjezdové stanici "nástup" nefunguje?

Pokud chceš docílit toho,aby se skončením výstupu a nástupu cestujících plácačka hvízdnul odjezd budeš si muset opravdu spočítat jak dlouho trvá jeden cestující,což myslím se zde již několikráte řešilo(tuším 4 vteřiny) a pokud to zde nenajdeš tak si to zjisti v AE.Dáš na nástupiště 1 cestujícího a dáš přepočítat a víš hned kolik to je dle editovaného JŘ.
Jinak já dělám JŘ v editaci tak,že kliknu dvakrát na čas příjezdu a do okna napíšu čas odjezdu OK,pak znova dvojklik na příjezd do danné stanice a napíšu do okna čas požadovaného příjezdu OK.Tak mám JŘ hotov.Pokud se mi stane,že při napsání odjezdu je čas odjezdu vyšší než chci já a tím pádem se mi nezmění,tak v okně tvorby servisu odškrtnu dannou stanici dám OK a otevřu znova a opět zaškrtnu.Tím v editaci JŘ mám u této stanice samé 0:00:00.V nejhorším případě tvořím JŘ v samotném act. souboru otevřeném ve wordpadu,kde jsou příjezdy a odjezdy napsány v pětimístném čísle udávající čas od začátku dne(půlnoci) ve vteřinách.Ale to je již krajní případ.

To je úsměvné, před pár týdny jsem řešil opačný problém a to, být ve větších stanicích co nejdéle třeba 10 minut a podle toho jsem musel nastavit strašně moc cestujících ve stanicích
Jak radil Poison, nejprve zadáš počet cestujících u té zastávky, pak si to dáš prepočet a zjistíš kolik je to sekund. Pokud třeba chceš viset ve stanici 10 minut a dáš do větší stanice počet cestujících na 38 a AE ti spočítá dobu stání jednu minutu, tak ti matematicky výjde, že když zadáš 380 cestujících, tak to tedy pak budeš ve stanicích stát 10 minut. Ale nepůjde ti to, pokud budeš začínat na nákladní koleji, tam ti to bohužel AE nespočítá, protože vlastně začíná jenom s lokomotivou například když sestavuješ vlak a chceš ho nějak odvést.

A taky jak kdysi říkal Bob57_cz ono to závisí ještě kolik je definováno počet cestujících ve wag souborech. Čím délší souprava tím delší čekání ve stanicích. Pokud jedeš jenom s motorákem 810 a chceš ve stanici čekat jednu minutu, tak tam bohužel v AE u té zastávky nedáš počet cestujících 38, ale menší počet.

Ja som skúšal meniť hodnotu parametra PassengerCapacity vo wag súbore a nepostrehol som žiadnu zmenu v čase nástupu/výstupu cestujúcich. Neprišiel som ani na to kde je nejaká defaultná hodnota PassengerCapacity pre osobné vozne. Na druhej strane čas nástupu/výstupu je závislý aj od počtu vozňov, ktoré sú vo vlaku.

Back
Nahoře