Moje dovolená

Tomas Lee

Skladník
Omlouvám se že to píšu zrovna sem a že to nemá nic společnýho s MSTS, ale nevim kam jinam jít pro radu. Snad mi přátelé zo Slovenská pomůžou. Chystám se na Slovensko na dovolenou. Slovenský Ráj, Spišský hrad, Pieniny, Tatry...Potřebuju naznačit cenu jízdného z Nového Mesta n/Váh. do Popradu (Margecan), aspon zhruba. Ještě kdyby měl někdo nějaké rady, kde a co navštívit, kde přespat a tak, budu vděčnej. Především v oblasti Slovenského ráje. Osobně se jedu projet vlakem, ale kvůli přítelkyni to maskuju návštěvou Dobšínskej jaskyně atd.

Naposled editoval moderátor:
Sice nevim jak Slovensko, ale v ČR doporucuju dovolenou ve Vrbne pod Pradedem a pokud mozno i cestu vlakem po trati 310 a 313.

Já doporučuji promenádu po Stodolní ulici v Ostravě, ať mi prominou bratři ze Slovenska, ale Česká republika je taky krásná země, a na výlety doporučuji Jižní Moravu ( Zlínsko,Kroměřížsko, Moravské Slovácko, Kyjovsko, Hodonínsko nebo třeba Břeclavsko ), Šumpersko,Jesenicko, a nebo výlety k žermanické přehradě se spacákem nebo se stanem.

Já osobně pojedu po 22.červenci na týdenní výlet s rodinou na Hodonínsko, chci se podívat do Kyjova, navštívit ulici v Kyjově Boršově, kde před 15 lety hladověl pan Mareček a byl populární v televizi, dále s rodinou chceme navštívit vzdálenou větev naší rodiny v Ratiškovicích, a po dlouhé době se chceme podívat jak vypadají vesnice Násedlovice, Stavěšice ve kterých vyrůstali moje rodiče v 60. letech než šli pak za tvrdou práci do Ostravy a také se chceme podívat za moji pratetou do Želetic, které je již přes 80 let.

A hlavně v době veder skvěle doporučuji na Jižní Moravě navštěvovat vinné sklípky.

Jiří napsal:
Já doporučuji promenádu po Stodolní ulici v Ostravě, ať mi prominou bratři ze Slovenska, ale Česká republika je taky krásná země, a na výlety doporučuji Jižní Moravu ( Zlínsko,Kroměřížsko, Moravské Slovácko, Kyjovsko, Hodonínsko nebo třeba Břeclavsko ), Šumpersko,Jesenicko, a nebo výlety k žermanické přehradě se spacákem nebo se stanem.

Já osobně pojedu po 22.červenci na týdenní výlet s rodinou na Hodonínsko, chci se podívat do Kyjova, navštívit ulici v Kyjově Boršově, kde před 15 lety hladověl pan Mareček a byl populární v televizi, dále s rodinou chceme navštívit vzdálenou větev naší rodiny v Ratiškovicích, a po dlouhé době se chceme podívat jak vypadají vesnice Násedlovice, Stavěšice ve kterých vyrůstali moje rodiče v 60. letech než šli pak za tvrdou práci do Ostravy a také se chceme podívat za moji pratetou do Želetic, které je již přes 80 let.

A hlavně v době veder skvěle doporučuji na Jižní Moravě navštěvovat vinné sklípky.

Pro Tomas Lee: Tak vidíš, sice ses nedozvěděl nic z toho, co jsi potřeboval, ale zato znáš přesně rozpis dovolené Jiřího včetně krátkého životopisu, tak co, ještě něco?? :D

Jiří napsal:
Já doporučuji promenádu po Stodolní ulici v Ostravě, ať mi prominou bratři ze Slovenska, ale Česká republika je taky krásná země...

Díky Jiří za tip, ale přeci jen beru raději to Slovensko než pátrat po stopách tvé rodiny na Jižní Moravě. :D
Pro Lord: Co ti na to mam říct?

Tomas Lee napsal:
Omlouvám se že to píšu zrovna sem a že to nemá nic společnýho s MSTS, ale nevim kam jinam jít pro radu. Snad mi přátelé zo Slovenská pomůžou. Chystám se na Slovensko na dovolenou. Slovenský Ráj, Spišský hrad, Pieniny, Tatry...Potřebuju naznačit cenu jízdného z Nového Mesta n/Váh. do Popradu (Margecan), aspon zhruba. Ještě kdyby měl někdo nějaké rady, kde a co navštívit, kde přespat a tak, budu vděčnej. Především v oblasti Slovenského ráje. Osobně se jedu projet vlakem, ale kvůli přítelkyni to maskuju návštěvou Dobšínskej jaskyně atd.

Zkus se podívat sem:
http://www.vlaky.net/ dobré informace a třeba i poradí.

Tomas Lee napsal:
To CybGate: Nejde mi tam odeslat registrační mail na foru abych se mohl zeptat. Proto to zanášim tady :(

Mě taky ne, jsem čekatel... mají to rozbitý, nějaký Java aplet... :(

V Slovenskom Raji je asi najzaujímavejší úsek Telgárt - Mlynky. Je tam dosť tunelov, viaduktova pekná vodná nádrž Palcmanská Maša. Nákladná doprava je tam prakticky nulová. V osobnej vidno hlavne 812 a 2x za deň na Horehroncovi ide 754.

nebulus napsal:
V Slovenskom Raji je asi najzaujímavejší úsek Telgárt - Mlynky. Je tam dosť tunelov, viaduktova pekná vodná nádrž Palcmanská Maša. Nákladná doprava je tam prakticky nulová. V osobnej vidno hlavne 812 a 2x za deň na Horehroncovi ide 754.
Pokud bys tam chtěl přespat, tak dobře se spí v Dedinkách...mimochodem Dedinky mají tak trošku unikát....je to snad jediná zastávka, kde stojí rychlík, tedy Horehroniec ....
Jinak z Dediniek je to pěšky asi 2,5 hodiny na Havraniu skalu, odkud je celý Slovenský raj jak na dlani.....

Co se týče ještě Telgártu...tak s těmi tunely je stavebně zajímavá Telgártská smyčka.....

V minulý rok v lete som sa tam pohyboval týždeň. V podstate som sa celý čas pohyboval vo vyššie spomínanom úseku. Ale iste nebudeš mať toľko času. Takže môj typ je Telgártska slučka + dva priľahlé viadukty a okolie Palcmanskej Maše, hlavne úsek smerom na Červenú skalu. Bývali sme v dedinke Šumiac pri Červenej Skale u kolegovej mamy, takže s ubytovaním moc neporadím.

Jiří napsal:
Já doporučuji promenádu po Stodolní ulici v Ostravě, ať mi prominou bratři ze Slovenska, ale Česká republika je taky krásná země, a na výlety doporučuji Jižní Moravu ( Zlínsko,Kroměřížsko, Moravské Slovácko, Kyjovsko, Hodonínsko nebo třeba Břeclavsko ), Šumpersko, Jesenicko, a nebo výlety k žermanické přehradě se spacákem nebo se stanem.

Chlapci toto co napsal Jiří já plně podporuju a hlavně výrok, že Česká republika je taky krásná země. Protože každej se sere do zahraničí a když někomu řeknu, že jsem byl v Jeseníkách na Sněžce namísto Pradědu, tak 70% z Vás mě nechytne za slovo. :salut: V tomto případě útoky na osobu Jiřího jsou špatné ba zbabělé. Toť vše.

Zdeněk Itterheim napsal:
....
V tomto případě útoky na osobu Jiřího jsou špatné ba zbabělé. Toť vše.

Nikdo predsa netvrdí že v Čechách nie je pekne. Ale Tomas Lee chcel nejaké informácie pre cestu na Slovensko a Jiří mu samozrejme fundovane a k veci poradil - tak ako to dokáže len on. Toť vše.

Zdeněk Itterheim napsal:
Jiří napsal:
Já doporučuji promenádu po Stodolní ulici v Ostravě, ať mi prominou bratři ze Slovenska, ale Česká republika je taky krásná země, a na výlety doporučuji Jižní Moravu ( Zlínsko,Kroměřížsko, Moravské Slovácko, Kyjovsko, Hodonínsko nebo třeba Břeclavsko ), Šumpersko, Jesenicko, a nebo výlety k žermanické přehradě se spacákem nebo se stanem.

Chlapci toto co napsal Jiří já plně podporuju a hlavně výrok, že Česká republika je taky krásná země. Protože každej se sere do zahraničí a když někomu řeknu, že jsem byl v Jeseníkách na Sněžce namísto Pradědu, tak 70% z Vás mě nechytne za slovo. :salut: V tomto případě útoky na osobu Jiřího jsou špatné ba zbabělé. Toť vše.

Zdeňku nemáš pravdu, my ľudia sme už takí, doma nás nič nezaujíma, len ísť niekde preč a tam "koumať".Ja osobne by som sa vybral napr. do Českej republiky, lebo ako u nás na Slovensku je krásne, tak u našich bratov je taktiež načo pozerať.Ale každý más svoj vkus...

duuso napsal:
Zdeněk Itterheim napsal:
Jiří napsal:

Zdeňku nemáš pravdu, my ľudia sme už takí, doma nás nič nezaujíma, len ísť niekde preč a tam "koumať".Ja osobne by som sa vybral napr. do Českej republiky, lebo ako u nás na Slovensku je krásne, tak u našich bratov je taktiež načo pozerať.Ale každý más svoj vkus...
Dušan, každý to bere jinak.....pro mne fakticky zůstala republika nerozdělená a doma se cítím v Čechách, na Moravě i na Slovensku.....všude je krásně a každý kout má něco do sebe....

Tak jsem zpět :D Dovolte krátký výsledek. Jako skromný fanda železnic jsem se svezl R607 Liptov, 2x R "Excelsior", R333 Goral, několikrát osobní vlaky, dále také super osobáček z Margecan do Červenej Skaly a samozřejmě TEŽ, viděl jsem nezpočet vlaků včetně Horehronce. Jak už to tak bývá, zažil několik zajímavých zážitků na cestách, i vlakových. Co se týče diskuze proč zrovna na Slovensko a ne doma? Souhlasim s Martensem, jsem doma i tady i tam. Český Ráj mam za "rohem" a ve Slovenskym jsem ještě nebyl. A musím všem říct, že máme být i my i Slováci na co hrdí.

Slovensko

Na slovensku mohu doporučit Bánskobystrický kraj.
Revúca,Muráň,Rožňava. V revúvej mam babičku,tam je fakt super krajina,a vcelku zajímavá trať Muráňská strela Muráň - Plešivec :)

Já měl cyklodovolenou s Honzou Švecem a Michalem Tučkem v Krkonoších, sice dva dny, ale supr. Jenomže to nestačilo a v sobotu jsem otestoval Lichtejnštejnskou cyklostezku u nás na Moravě, která protíná i Rakousko. Projel jsem jen část z Břeclavi přes Pohansko, pak do Rakous a u Valtic zpět do ČR. Byl jsem silně zklamán pohostinností jižních přátel. Projeli jsme tři vesnice v Rakousku a chcípl pes. Nikde ani živáčka, hospody zavřené, dokonce ani u vody nebylo človíčka, včetně zavřených stánků. Po překročení hranic zpět do ČR následovaly Valtice. Konečně civilizace. Na každém rohu otevřená restaurace a my mohli konečně doplnit tekutiny. Asi platí, pokud pojedete na bývalý západ, svačiny s sebou. I když Eura máte, nejsou nic platná. (v sobotu odpoledne)
Mrtvá rakouská vesnička Schrattenberg, kde kraluje pro turisty žízeň.
rakousko.jpg
Nebo horská chata Bílé Labe.
bilelabe.jpg
No není u nás lépe?
klidek.jpg ]
A takhle jsem měl MSTS na dovolené v paži.

Pane Šemora nezapomínejte, že odjakživa v Německu a Rakousku platilo,že obchody jsou otevřeny maximálně do soboty 13.hodiny a pak mají zavřeno včetně hospod. Já to vím na vlastní kůži. V roce 1997 jsme se vraceli s cestovkou z Paříže a byl zrovna víkend a šoféři museli mít povinnou bezpečnostní přestávku a tak jsme zastavili v Norimberku, tam o víkendu chcípl pes, vše bylo zavřené, obchody,restaurace,hospody, bylo to zrovna v neděli v 8 hodin ráno,kdy jsme zastavili v Norimberku. Místo nakupování jsme dělali procházky, protože to bylo jediné co nám zbylo.

Opravdu to nechápu, je to Západ, žádný komunismus tam neměli a přitom to měli nařízené ze zákona. Něco podobnýho bylo i nás v Československu. Obchody byly v sobotu otevřeny do 12.hodiny a pak bylo vše zavřené až do pondělka, ale vyjímka byly hospody, tam bylo pořád otevřeno. Ale v Německu a Rakousku i hospody nefungují o víkendech.

Tak samo to platí i o supermarketech v Německu, neexistuje,aby nějaký Tesco,Kaufland nebo Aldi měli otevřeno nonstop 24 hodin denně. Když jsem byl tenkrát v Mnichově v roce 1997, tak jsem navštívil KaufHof a díval jsem se na otvírací dobu pondělí až pátek od 9.hodin do 21 hodin v sobotu od 6 do 12 hodin.

To že naši čeští poslanci,chtěli aby obchodníci o víkendech měli zavřeno,že chtěli, aby prodavačky měli o víkendech volno nebylo z jejich hlavy, takto to funguje v Německu,Rakousku,Švýcarsku a v jiných zemích. Jenže u nás to brali jako komunistický návrh zákona o omezení prodeje supermarketů o víkendech.

Back
Nahoře