Tvrzení ČD v případě nehody na Olomoucku

Josef Vogeltanz

Pomocník strojvedoucího
"U naprosté většiny vlaků jsou dveře automaticky blokovány od rychlosti pěti kilometrů za hodinu a nejdou otevřít, dokud vlak nezastaví. I kdyby šlo o starší typ zabezpečení prostřednictvím nášlapné plošiny, pro pětileté dítě by otevřít takové dveře bylo naprosto nereálné," řekl ČTK mluvčí drah Aleš Ondrůj.

Co vy na to? Mě tohle prohlášení nadzvedlo. Troufám si tvrdit naprostý opak: blokování funguje pouze vagónů novějších typů tj. u naprosté menšiny vlaků. Jezdím vlakem denně, o otvírání dveří běžných vagónů řad Bt, Bdt279, Bt283 vím svoje. Dnes ráno se mě to povedlo jen použitím ukazováku. A blokování plošinkou? Ano účinné při mojí metrákové váze... když už tedy při otvírání na ní mermomocí stojím...

Josef Vogeltanz napsal:
"U naprosté většiny vlaků jsou dveře automaticky blokovány od rychlosti pěti kilometrů za hodinu a nejdou otevřít, dokud vlak nezastaví. I kdyby šlo o starší typ zabezpečení prostřednictvím nášlapné plošiny, pro pětileté dítě by otevřít takové dveře bylo naprosto nereálné," řekl ČTK mluvčí drah Aleš Ondrůj.

Co vy na to? Mě tohle prohlášení nadzvedlo. Troufám si tvrdit naprostý opak: blokování funguje pouze vagónů novějších typů tj. u naprosté menšiny vlaků. Jezdím vlakem denně, o otvírání dveří běžných vagónů řad Bt, Bdt279, Bt283 vím svoje. Dnes ráno se mě to povedlo jen použitím ukazováku. A blokování plošinkou? Ano účinné při mojí metrákové váze... když už tedy při otvírání na ní mermomocí stojím...
Svatá pravda....a kdyby se mu povedly byť i jen pootevřít dveře proti směru jízdy, tak fungujou spolehlivě jako katapult díky síle proudícího vzduchu a 5-ti letého kluka vytáhnou jako pírko....i dospělý chlap má problém překonat odpor vzduchu a zavřít je.....

Josef Vogeltanz napsal:

No tak jeste tu mame motorove vozy (810, 842, 843, 854, 010, 021 atd.), kde ty dvere taky neotevrete. Na druhou stranu, u vetsiny klasickych vozu made in Bautzen (Studenka) to opravdu jde a ten pomer bych si tipnul tak pul na pul. Nicmene to prohlaseni bylo hloupe a nebylo prvni. Na miste ministra dopravy bych patrne uz odvolaval management CD (neni to prvni zcestna informace viz ekonomicky uspesne pendolino s pulrocnimi trzbami 100 mio Kc :-)) A mluvci pouze reprodukuje stanovisko firmy (v tomto pripade obzvlastne dobre :-))

PS Pripomelo mi to prohlaseni Stahlavskeho, kdyz na hlavaku pri odjezdu rychliku na Budejovice spadnul nekdo pod vlak (a ten vlak tedy v klidu odjel) a on prohlasil, ze nastesti nedoslo ke zpozdeni vlaku :-)))

Bohužel nesouhlasím s tvrzením tiskového mluvčího, nedávno jsem jel vlakem a hnal si to 60 km/h a dveře byly otevřeny dokořán. Já jen doufám, že v civilizované zemi a v právním státě, budou matku tohoto chlapce trestně stíhat, protože evidentně zanedbala péči o dítě. Proboha, nechat pětileté dítě se potulovat po vlaku ? Kde to jsme ? Mne když bylo pět let a cestovali jsme na Šumavu, po každé když se mi chtělo čurat neexistovalo abych šel sám, vždy šel se mnou rodič na záchod.
Podle mne by policie měla vyšetřovat i vlakový personál tedy průvodčí, ona zodpovídá za bezpečnost cestujících. Někteří si myslí, že práci průvodčího je jen kontrolovat jízdenky, ale on má víc povinností.

Bohužel tato tragédie a nestydatá lež tiskového mluvčího opět ukázala České dráhy ve špatném světle. A štve mne i nova, protože v jejich příspěvcích jasně naznačuje, že cestovat vlakem je života nebezpečno. Kdyby šlo o dospělého člověka, tak nad tím možná mávneme rukou, ale když jde o dítě, který měl celý život před sebou pak je to tragédie a nad takovou tragédii se vždy sletí supy jakým jsou sdělovací prostředky. Nikoho nenapadlo, že hlavní vinu nese matka, ale rovnou ukázali vinu na České dráhy. Ano, nevíme jak to bylo s tou průvodčí, ale primární odpovědnost nesou vždy rodiče.

P.S. Vždycky jak ve zprávách slyším, že umřelo nějaké dítě například pod koly auta nebo třeba bylo to dítě násilně zabito, tak si vždy říkám, proč ? Jednou z těch dětí co zemřeli tragicky mohli být studovaní inženýři vědci, lepší politici a vždy se najde nějaká temná síla, která jim vezme život.

To je na tom právě to nejsmutnější. Nemáme bezpečné vlaky jak se nás v médiích snaží přesvědčit tiskový mluvka ČD. Nemáme na druhou stranu ani vlaky nijak zvlášť nebezpečné, jak se o tom snaží přesvědčovat TV Nova (inu je léto a přichází čas okurek). Ukázalo se bohužel pouze to, že vlaky ČD jsou nebezpečné pro děti ponechané bez dozoru. A jak vidět za poslední týdny platí to vně i uvnitř.

problem je v tom, ze vsetky vozy ktore su UIC musia mat blokovanie dveri (a mnohe sa tym vyhrazaju). ale nasa udrzba urobila svoje - bud je blokovanie nefunkcne, alebo rovno odobrate. neviem ci bolo dodavane na Ba (terajsie B a spol s.r.o.) od zaciatku.

ostatne obcas nie je problem otvorit za jazdy aj centralne zatvarane dvere (Bmee) o to vacsi problem je ich potom zavriet.

Další Ondrůjův štěk tentokrát na Novinkách:

Mluvčí drah: Pochybení zaměstnanců vylučujeme.
České dráhy jakékoliv pochybení svých zaměstnanců v souvislosti s případem odmítají.

Jak si tím Aleš může být tak jistý?

Tohohle pána osobně nemůžu ani cítit, jeho tiskové zprávy jsou jeden blábol za druhým. Navíc větší trapnosti a lži ,než které plodí, jsou na internetu k nalezení jen těžko.

Před časem bylo na Želpage uveřejněno jedno prohlášení týkající se Pendolina. Kromě blábolů o jeho obsazenosti z 30ti % a obrovském komerčním úspěchu, celé faux pas ukončil zhruba větou:
Strojvedoucí pendolína "Tonda Vomáčka" dodává: ,,SC Pendolino je komfortní a komerčně velice úspěšný produkt ČD. Jeho služeb využívá široké spektrum! zakazníků, od vrcholových manažerů, přes rodiny s dětmi...." :roll:

Tohle už bylo tak trapné, nažehlené a vyumělkované jako filmový týdeník z 50. let, hrůza!

Já filmový týden z 50.let sleduji a moc se u toho bavím. Mimochodem, je načase změnu tiskového mluvčího, bude nová vláda, která má automaticky nastarosti management Českých drah, takže možná Ondrůj bude tiskovým mluvčím nějakého mobilního operátora. Tam by mu pasovalo.

Jiří napsal:
Bohužel nesouhlasím s tvrzením tiskového mluvčího, nedávno jsem jel vlakem a hnal si to 60 km/h a dveře byly otevřeny dokořán. Já jen doufám, že v civilizované zemi a v právním státě, budou matku tohoto chlapce trestně stíhat, protože evidentně zanedbala péči o dítě. Proboha, nechat pětileté dítě se potulovat po vlaku ? Kde to jsme ? Mne když bylo pět let a cestovali jsme na Šumavu, po každé když se mi chtělo čurat neexistovalo abych šel sám, vždy šel se mnou rodič na záchod.
Podle mne by policie měla vyšetřovat i vlakový personál tedy průvodčí, ona zodpovídá za bezpečnost cestujících. Někteří si myslí, že práci průvodčího je jen kontrolovat jízdenky, ale on má víc povinností.

Bohužel tato tragédie a nestydatá lež tiskového mluvčího opět ukázala České dráhy ve špatném světle. A štve mne i nova, protože v jejich příspěvcích jasně naznačuje, že cestovat vlakem je života nebezpečno. Kdyby šlo o dospělého člověka, tak nad tím možná mávneme rukou, ale když jde o dítě, který měl celý život před sebou pak je to tragédie a nad takovou tragédii se vždy sletí supy jakým jsou sdělovací prostředky. Nikoho nenapadlo, že hlavní vinu nese matka, ale rovnou ukázali vinu na České dráhy. Ano, nevíme jak to bylo s tou průvodčí, ale primární odpovědnost nesou vždy rodiče.

P.S. Vždycky jak ve zprávách slyším, že umřelo nějaké dítě například pod koly auta nebo třeba bylo to dítě násilně zabito, tak si vždy říkám, proč ? Jednou z těch dětí co zemřeli tragicky mohli být studovaní inženýři vědci, lepší politici a vždy se najde nějaká temná síla, která jim vezme život.
Musím jen souhlasit.Na jednu stránku je kec co mluví tiskový mluvčí ( jezdil jsem mnoho let u jízdy,nejdřív jako průvodčí a potom jak vlakvedoucí ),protože ty dveře se otevřít dají.Někdy se stalo,že jsme odjížděli ze stanice a dveře vypadaly zavřené ale za jízdy se stalo,že se otevřely.Byly totiž nedovřené a za jízdy se otevřely.No a na druhou stranu nechápu matku ,že nechá 5ti letého kluka jít samotného na záchod.To vůbec nechápu jak toto může udělat máma od čtyř dětí.

Jak tady čtu máme většinou stejné myšlenky, které člověka ihned napadají. Velká nezodpovědnost matky nechat potulovat po vlaku 5tileté dítě.
V dobách kdy jsem pendloval mezi Hustopečemi a Prahou jsem měl tento zážitek: Jdu v rychlíku na záchod a jakmile jsem míjel vchodové dveře vozu, jel po sousední koleji rychlík proti. Tlakem vzduchu se otevřely, byly špatně zabouchlé. Lekl jsem se a pěkně to semnou zamávalo. Ale duchapřítomně jsem pak dveře zavřel. První co mne napadlo, kdyby v tuto chvíli šlo kolem dítě.
Ale ohledně hazardů matek s kočárky by mohli strojvedoucí vyprávět legendy.
Praha Klánovice. Zastavili jsme směrem do Úval. Vystoupila maminka s kočárkem a hurá na přechod a přes koleje. Podívala se jako když jde přes silnici a to směrem ku Úvalům a vesele tlačila kočárek přes koleje. Kdyby jel souběžně po nulté koleji rychlík od Prahy, zbyl by z obou mastný flek.

To tvrzení tiskového mluvčího je trochu mimo... Ale taky mě naštvala reportáž NOVY, jak dělali pokusy na hlavním nádraží s tím chlapcem. Otevíral nejdříve dveře směrem do sousední koleje, potom na druhé straně u nástupiště. Předpokládám, že měli natáčení vyjednáno, že byl na té sousední koleji vyloučen provoz :lol: :lol: :lol: To by byla reportáž, kdyby se mu něco stalo. Pak také jak označili šipkou otevřené dveře jedoucího vlaku, ale už se neptali proč tomu tak bylo. Hlavně že je senzace. Vlak vjížděl do stanice a cestující si otevřel dveře, byla tam vidět jeho ruka. Proč to lidi dělají? Asi proto, že tam mají napsáno "neotevírejte dveře, dokud vlak nezastaví". Protože porušovat nejrůznější zákazy a nařízení je v česku in. Ještě jsem neviděl, že by si někdo otevřel u auta dveře třeba v 60 km/h rychlosti a připraval se, že bude vystupovat. To už nesouvisí s touto tragedií. Ale mohla by být další. Třeba taky proto, že děti napodobují dospělé. Vryla se mi do paměti událost na koridoru, kde jsem napomínal matku s dítětem, že nemá přecházet koleje,ale použít podchod. Navíc, že to učí tu holčičku, co vedla. Odpověděla mi, že malou učí, že když jde sama, že má jít podchodem... To ale už opravdu naokraj.
Kladu si otázku, pochybily ČD? Nařizuje zákon o drahách zabezpečení dvěří, případně jaké. Kdo do toho vidíte, objasněte mi to prosím.

Ad. Zbyněk Šemora:
No to mi něco připomíná. Když jsem byl na praxi v Opavě Východ, bylo běžné, že si lidi zkracovali cestu na autobusové nádraží přímo přes zhlaví stanice u stavědla. Tratě do Krnova, Ostravy, Hlučína, Hradce n. Moravicí, depo a když zrovna nic nejelo, býval čilý posun. Vidět maminky s kočárky jak skáčou přes výměny... :eek:

No ale jak psal někdo na K-reportu k těm dveřím - teď nepochybně vyjde zase nějaký dopravní výnos o důsledném kontrolování dveří vl. četami, zvýšení kontrolní činnosti, následné obvinění z hrubého porušení pracovní kázně, atd. Odnesou to zase řadoví zaměstnanci.

Naposled editoval moderátor:
Potvrzuji. Několikrát se mi stalo v Otrokovicích, že výpravčí DAL ODJEZD Os i když JEDNY DVEŘE BYLY OTEVŘENÉ! A průvodčí samozřejmě stál v jiných dveřích. Copak tohle je nějaká zodpovědnost??? A věřte tomu, že ve voze typu Beer se mi stalo, že se dveře SAMOVOLNĚ otevřely. Někdo by se měl nad tím zamyslet! Já si myslím, že vlaky ČD NEJSOU BEZPEČNÉ! A dokonce si kdysi jakási banda kluků otevřela v pohodě ze jízdy dveře i ve voze 010 a začali si spokojeně vykuřovat.

Pavlík napsal:
Potvrzuji. Několikrát se mi stalo v Otrokovicích, že výpravčí DAL ODJEZD Os i když JEDNY DVEŘE BYLY OTEVŘENÉ! A průvodčí samozřejmě stál v jiných dveřích. Copak tohle je nějaká zodpovědnost??? A věřte tomu, že ve voze typu Beer se mi stalo, že se dveře SAMOVOLNĚ otevřely. Někdo by se měl nad tím zamyslet! Já si myslím, že vlaky ČD NEJSOU BEZPEČNÉ! A dokonce si kdysi jakási banda kluků otevřela v pohodě ze jízdy dveře i ve voze 010 a začali si spokojeně vykuřovat.
Když si někdo otevře dvéře za jízdy tak to neznamená,že vlaky nejsou bezpečné.Vdyť na každých dveřích je napsáno NEOTEVÍREJTE DVEŘE DOKUD VLAK NEZASTAVÍ.

Pavlík napsal:

Chlape si divnej... :)
V prvém řadě, za tragedii může matka, nehlídající si své dítě.
V druhé řadě, za to můžou managoři snižující stavy personálu, vlakových čet, dále nakupující nesmyslná Pendolína... Raději bych viděl kompletní nový vozový park na VŠECH rychlících, než 7 skroro jezdících "rychlovlaků"...
Vlakem jezdím rád, první třídou, ale opravdu mě sere, když vidím co vypravují za šroty. Například z Olomouce do Brna jezdí hrozné vykopávky.
Z Ostravy je to lepší, tam jsou klimatizované Ae, nebo jak se to jmenuje... :)

Vlaky jsou bezpečné podle mě akorát, jen lidi blbnout víc a víc a musí mít na mikrovlnkách napsáno, že neslouží k sušení domácích koček a psů.
Vlak je velký, těžký a jezdí docela rychle po koridorech a opravených tratích, když se sním střetne i kamion, tak vyhraje vlak, to si lidi neuvědomují.

Závěr? Tipuji, že to odsere nějaký chudák průvodčí, nebo možná i výpravčí... :(
Ale nikdy managorstvo.

PS: jel jsem i ve vlaku, kde byly otevřené zadní dveře v soupravě, a docela se mi to líbilo, bylo líp vidět ven... Byl to osobák a docela plný, asi nová klimatizace... :)

Také bych řekl, že vlaky nejsou bezpečné. Uvedu pár příkladů:
Stojíte v kolejích a myslíte si, že Vám strovedoucí uhne?
Chcete cestovat na střeše, zabije Vás elektrický proud.
Při abnormálním vyklánění z oken můžete vypadnou z vlaku nebo si vypíchnout oko o větev.
Opřete se o venkovní dveře, nikdy nemáte záruku, že jsou dobře zavřené.
Ale to jsou věci, které normálního člověka nenapadnou, navíc je to v přepravním řádu zakázané.
V případě dětí, výpis z černé kroniky hovoří jasně, že to vše si musí někteří vyzkoušet. A vina železnice to opravdu není.

Zbyněk Šemora napsal:
Také bych řekl, že vlaky nejsou bezpečné. Uvedu pár příkladů:
Stojíte v kolejích a myslíte si, že Vám strovedoucí uhne?
Chcete cestovat na střeše, zabije Vás elektrický proud.
Při abnormálním vyklánění z oken můžete vypadnou z vlaku nebo si vypíchnout oko o větev.
Opřete se o venkovní dveře, nikdy nemáte záruku, že jsou dobře zavřené.
Ale to jsou věci, které normálního člověka nenapadnou, navíc je to v přepravním řádu zakázané.
V případě dětí, výpis z černé kroniky hovoří jasně, že to vše si musí někteří vyzkoušet. A vina železnice to opravdu není.
Zbyňku, jako každá aktivita mají své rizika :

1) Silniční doprava - chceš přejít po přechodu před rozjetým náklaďákem? Ubrzdí to z 50 na 3 metrech?
2) Lodní doprava - sice je na lodích zábradlí, ale dá se přes něj přelézt

Stále existuje něco jako svéprávnost lidí, takže opravdu za spoustu průserů si fakt můžou lidi sami.......a bojím se toho, až opravdu budeme jako v Americe a první češka vysoudí peníze za to, že jí umřela kočka, protože jí sušila v myškrovlnce......nebylo to v návodu zakázáno.....

No já jen od začátku tvrdím, že vinu nese rodič tedy v tomto případě matka. Mne když bylo 5 let a cestovali jsme vlakem neexistovalo, aby mamka nebo otec nešli se mnou na záchod. Protože už z principu jsou ve směs ve vlacích špinavé záchody, nehyginecké a tak je pochopitelné, že rodič má strach o zdraví svého dítěte. Já jsem to měl dobrý, já většinou ve vlacích dělám malou potřebu, ještě nikdy v životě jsem ve vlaku nedělal bobky. U ženských je to horší, jednou moje mamka to pořádně odskákala. Šla na záchod a do týdne měla úplavici z toho, jak ten záchod byl v katastrofálním stavu. Na tož malé dítě.

Jinak co je dnes bezpečné ? Vinu nenese ČD, ale matka. Bohužel mne štve, že je to příliš z politizované. A ještě víc mne štve, že na internetu koluje pár černých anekdot na toto téma čili černý hůmor. Já jsem jednu anekdotu našel, ale raději ji říkat nebudu. Je to fakt hnusný.

Zbyněk Šemora napsal:
Martensi to byla jen má reakce na některé **** kteří zkoumají vinu ČD na smrti toho 5letého cestujícího.
Jo to jsem pochopil taky, jenom jsem to chtěl přenést i do dalších oblastí.....takže v podstatě vlastní život je nebezpečný :-)

Back
Nahoře