Jiří - moje problémy s tvorbou aktivit

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Jiří napsal:
Zkus mi to říci trošku do hloubky a polopatě, jinak je to paradox, ale já mám koncový bod právě na druhé koleji a směrem na Poprad za vyhybkami mám právě reverzní bod, takže tam, kde mašina zůstane stát je koncový bod, ale stejně při vjezdu na nástupišti mám na návěstidle červenou. Jedná se o to poslední nástupiště v Žilině ve směru na Poprad a na levo od ní je nákladní kolejiště.
Jinak zítra dodám screeny.

Je zajímavé, že LS mi nedělají v aktivitě problém,ale traffic, asi jsem to nepočítal, ale jenom cesta do Bohumína do Žiliny mi to do windows spadlo cca 10x a tam kde mi to spadlo jsem po znovu načtení dál projel a vždycky to souviselo s aktivací trafficu.

Jiří,

otvor si okno Událost jako úloha (Hl.panel Okna a potom Úkolové okno).Tam budeš mať jednu položku a tu zmaž.Pravým tlačítkom a potom zvoľ položku zmazat.Tento event ti zabezpečí to, že po zastavení v poslednej stanici kde je definovaní pobyt sa automaticky ukončí aktivita.A je jedno či tam máš pobyt napr. 10 min., jednoducho po príchode ti budú cestujúci nastupovať/vystupovať iba 30s. tak po 30s sa ti úloha ukončí.Takže keď tento event zmažeš, zrušíš toto ukončenie.Ale treba vytvoriť nové ukončenie, aby sa aktivita dala vôbec úspešne dokončiť.A to môžeš ošetriť napr. pozičným bodom, ktorý bude mať ako výsledok akcie definované úspešné ukončenie aktivity.Takže po prejdení tohoto bodu sa aktivita ukončí.Tento bod si môžeš umiestniť kde chceš a vôbec nieje závislí na koncovom bode.Ten môžeš mať aj v Poprade.Ešte k tým výhybkám - presne to vystihol Kebarko.Musíš mať od výhybky dostatočnú vzdialenosť, lebo nakoľko ak na tej výhybke stojíš asi sa neprehodí.To dá rozum, nie???

A ešte k tým LC (Loose consist - Mrtvý consist) - mám taký dojem že si nepochopil očo ide.Neviem aké sú tvoje znalosti o PC, o jeho štruktúre.PC má k dispozícii určité systémové prostriedky a keď sa tieto prostriedy vyčerpajú, počítač (operačný systém) sa stáva značne nestabilným.Preto treba (aspoň v rámci možností) zaistiť to, aby mal PC vždy dostatok SP na svoj chod.Zjednodušene povedané, treba pomôcť počítaču a on potom pomôže nám.Konkétne hra MSTS má doslova nenažrané požiadavky na tieto SP a dnešné požiadavky na reálnosť (a iné veci) aktivít sú dnes vysoké a preto treba pri tvorbe hľadať komprosmisy - tzv.vyvažovať, tj. vytvárať vyváženú aktivitu. A už toľko spomínané LC sú najväčším žrútom SP (a takmer vždy aj úplne zbytočným) a preto spôsobujú že PC a MSTS sú často v nestabilnom stave a sú náchylné na zamrznutie, prípadne pád do Windows.

Možno je PC pre teba len plechová skriňa, pár káblov a PVC čo len bľačí, je stále zadrbaní (pardon za výraz) prachom a podobne.Skús sa preto na chvíľu zamyslieť aj nadtým že je to síce len stroj, ale nie na 100% dokonalí, preto mu treba občas aj pomôcť, postarať sa oň, aby sa on mohol zas postarať o naše potreby ... :wink:

Potřebuji poradit jakým způsobem se umisťuji kontrolni body, tedy aby vlak neprijel pozde do stanice ? A jak se pak aktivuje udalost zavisla na miste ruku v ruce s tím kontrolnim bodem ? Tedy, kdyz tou stanici projede vcas, aby nebyl predcasne ukoncen ukol ?

Jiří: Preštuduj si aktivitu v ktorej je to použité. V aktivity editore uvidíš ako je to spravené. Praktický príklad ti dá určite viac ako teoretický popis.
Ináč v diskuzii na tvorbu aktivit to bolo už zopár krát spomenuté a vysvetlené!

Kebarko napsal:
Jiří: Preštuduj si aktivitu v ktorej je to použité. V aktivity editore uvidíš ako je to spravené. Praktický príklad ti dá určite viac ako teoretický popis.
Nieje čo dodať ... Jiří, ale dúfam že vieš čo robíš, a robiť kontrolné body je dosť piplavá práca aj pre profíkov, nakoľko musíš rátať s viacerými možnosťami aby bola aktivita hrateľná :!: A toto ber ako dobrú radu - keď sa ti zatiaľ nedarí práca so Servismi, tak by som sa do kontrolných bodov zatiaľ nepúštal ...

Kebarko napsal:

Díky, ale jelikož jsem některé staré aktivity vymazal, kde bych sehnal nějakou nejnovější aktivitu s těmi kontrolními body ( traťě BP, trať ZnM-Poprad) ?

VáclavS napsal:
v burse by měla být aktivita pod Kebarka Rn 4****(nevím číslo), tam jsou kontrolní body určitě.
Bohužel jsem nenašel žádnou takovou aktivitu

VáclavS napsal:
v burse by měla být aktivita pod Kebarka Rn 4****(nevím číslo), tam jsou kontrolní body určitě.

Ja som aktivitu s Rn vlakom neurobil. Pravdepodobne myslis aktivitu KE_Pn44721. Tam som kontrolne body urcite daval. Aktivita by mala byt na stiahnutie u Mireca.

Jiří napsal:
VáclavS napsal:
Bohužel jsem nenašel žádnou takovou aktivitu
Jiří, a toto je čo? -

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://ama-cb.cz/msts/Mirec/kebarko.gif

A exkluzívne pre Teba sem dávam link na download balíku aktivít, v ktorom je dotyčná aktivita zahrnutá - http://www.mireck.ic.cz/Activitypack_71bptrat.zip

Naposled editoval moderátor:
Tak díky, už jdu stahovat, ale všechny aktivity nebudu chtít jenom konkrétní aktivitu, jelikož nechci, aby mi MSTS načítal několik minut.

Mám BigProblém. V první části aktivity(kterou už mám hotovou, finished) jsem bezproblému mohl natahovat pobyt vlaku ve stanici díky navýšení počtu cestujících. Samotný kalkulátor mi to tak vypočetl, že pobyt je skutečně minutu a pak jsem celkově upravil jízdní řád na celá čísla. Tedy příjezd dejme tomu 7.11 hod. odjezd 7.12 hod. AE kalkulátor to vypočetl na 7.10.45 hodin příjezd a odjezd 7.11.45 hod při 75% výkonu hráče tedy doba stání skutečně jednu minutu.
Tedy ikdybych do té stanice přijel pozdě, stejně budu muse čekat ve stanici jednu minutu.

Jenže ve druhé části aktivity mi toto už nefunguje, tedy ovlivnit čas a dobu stání ve stanicích změnou počtu cestujících. Je to tím, že vlak hráče začíná na nákladní koleji jako startovací bod a samostatná řídící lokomotiva, která pak při posunu přes reverzní body najede na odstavené osobní vozy ZSSK_Aeer, ZSSK_Beer a pak odveze ze Žiliny do Popradu.
Nevím proč, ( jelikož vlak zastavuje ve třech stanicích, tedy počínaje Žilinou, L.Mikulášem a Popradem konče) já zkrátka ať dělám co dělám, tak nemohu změnit dobu stání ve stanicích změnou počtu cestujících. Když dám do každé stanice počet cestujících 20, tak čekám 20 sekund, když dám počet cestujících 100, stejně doba čekání je oněch 20 sekund, a když dám 333 cestujících, pořád je doba 20 sekund.

Nevíte někdo kde je chyba ? Není to tím, že vlak hráče nezačíná na perónu ale na nákladní koleji ? Protože, když jsem dělal první část aktivity začínající v Bohumíně, vlak už byl připraven k odjezdu u nástupiště a tam jsem bez problému mohl ovlivnit dobu čekání a stání ve stanici změnou počtu cestujících.

Sice ta doba stání je jen nepatrný detail, ale nikdy v reálu vlak ve stanici nestojí 20 sekund, tedy pokud se jedná o velké soupravy, možná u motoráků to tak je, ale ne u rychlíků. Vždyť když vlak zastavuje ve stanicích, tak se u dveří hromadí cestující, a než vystoupí z toho vlaku, tak to už je dávno 20 sekund fuč. Za 20 sekund dejme tomu 30 cestujících nestihne vystoupit a další nastoupit.

Keď nastupuje jedna babka sama o paličke s dvoma batohmi jahôd a potom sprievodca ide za ňou zavrieť dvere, tak tam stojíš dve minuty ani nevieš ako. :lol:

IMHO: Pokiaľ nebudeme Jiřího úplne ignorovať, tak sa blbých príspevkov nezbavíme. Ale všetci.

bob57_cz napsal:
Jiří napsal:
Mám BigProblém.
Sice ta doba stání je jen nepatrný detail, ale nikdy v reálu vlak ve stanici nestojí 20 sekund, tedy pokud se jedná o velké soupravy, možná u motoráků to tak je, ale ne u rychlíků. Vždyť když vlak zastavuje ve stanicích, tak se u dveří hromadí cestující, a než vystoupí z toho vlaku, tak to už je dávno 20 sekund fuč. Za 20 sekund dejme tomu 30 cestujících nestihne vystoupit a další nastoupit.
Metro má pobyt ve stanici právě 20s a stihne se odbavit 300-500 klientů. Proč by to nestihlo u normálního vlaku 30 ?

A nie je metro nízkopodlažné? Že medzi nástupišťoma podlahou metra je malý výškový rozdiel.... Ale vlak je predsa len vyššie - ako hovorí Dráčik, stačí zájazd z klubu dôchodcov a doba státia na stanici sa zvýši

Další věc je šířka dveří - dvoukřídlé v metru, 451, 470, 471, Bmto vs skládačky v rychlíku. 471 která zastaví u hrany 550 mm nad TK je pak s metrem srovnatelná. Béčko (nejlépe ještě to starší se dvěma schůdky :-)) a sypané nástupiště moc ne.

Dráčik napsal:
Keď nastupuje jedna babka sama o paličke s dvoma batohmi jahôd a potom sprievodca ide za ňou zavrieť dvere, tak tam stojíš dve minuty ani nevieš ako. :lol:

IMHO: Pokiaľ nebudeme Jiřího úplne ignorovať, tak sa blbých príspevkov nezbavíme. Ale všetci.

Tedy sorry, ale jestli si myslíš, že ten příspěvek, který byl velice výstižný je blbý, tak to si mne pěkně urazil. Co je na tom blbého ?

Mám BigProblém. V první části aktivity(kterou už mám hotovou, finished) jsem bezproblému mohl natahovat pobyt vlaku ve stanici díky navýšení počtu cestujících. Samotný kalkulátor mi to tak vypočetl, že pobyt je skutečně minutu a pak jsem celkově upravil jízdní řád na celá čísla. Tedy příjezd dejme tomu 7.11 hod. odjezd 7.12 hod. AE kalkulátor to vypočetl na 7.10.45 hodin příjezd a odjezd 7.11.45 hod při 75% výkonu hráče tedy doba stání skutečně jednu minutu.
Tedy ikdybych do té stanice přijel pozdě, stejně budu muse čekat ve stanici jednu minutu.

Jenže ve druhé části aktivity mi toto už nefunguje, tedy ovlivnit čas a dobu stání ve stanicích změnou počtu cestujících. Je to tím, že vlak hráče začíná na nákladní koleji jako startovací bod a samostatná řídící lokomotiva, která pak při posunu přes reverzní body najede na odstavené osobní vozy ZSSK_Aeer, ZSSK_Beer a pak odveze ze Žiliny do Popradu.
Nevím proč, ( jelikož vlak zastavuje ve třech stanicích, tedy počínaje Žilinou, L.Mikulášem a Popradem konče) já zkrátka ať dělám co dělám, tak nemohu změnit dobu stání ve stanicích změnou počtu cestujících. Když dám do každé stanice počet cestujících 20, tak čekám 20 sekund, když dám počet cestujících 100, stejně doba čekání je oněch 20 sekund, a když dám 333 cestujících, pořád je doba 20 sekund.

Nevíte někdo kde je chyba ? Není to tím, že vlak hráče nezačíná na perónu ale na nákladní koleji ? Protože, když jsem dělal první část aktivity začínající v Bohumíně, vlak už byl připraven k odjezdu u nástupiště a tam jsem bez problému mohl ovlivnit dobu čekání a stání ve stanici změnou počtu cestujících.

Sice ta doba stání je jen nepatrný detail, ale nikdy v reálu vlak ve stanici nestojí 20 sekund, tedy pokud se jedná o velké soupravy, možná u motoráků to tak je, ale ne u rychlíků. Vždyť když vlak zastavuje ve stanicích, tak se u dveří hromadí cestující, a než vystoupí z toho vlaku, tak to už je dávno 20 sekund fuč. Za 20 sekund d
ejme tomu 30 cestujících nestihne vystoupit a další nastoupit.

Vždyť tuto funkci přece používají autoři aktivit, aby mohli pozdržet na delší dobu vlak ve stanici. Přeci mi nechceš tvrdit, že v každé stanici vlak stojí oněch 20 sekund. Dovol abych se zasmál. Jednou jsem jel vlakem a stál jsem dokonce 15 minut, ano 15 minut, protože měnili lokomotivu a přesto vlak přijel z více jak 20 minutovým zpožděním, to bylo ještě cca před 5 lety jak byly výluky na trati mezi Hranicemi a Přerovem.
Schválně si zajdi na nádraží stopni si jak dlouho vlak stojí ve stanici, i v jízdním řádu je napsáno minimálně jedna minuta. Jedna minuta je minimum stání.

Nevím co tím chtěl básník tedy bob57_cz říci, ale nemůže srovnávat hrušky s jablkama. Metro je přece MHD, taktéž tramvaj a tam je jiná doba než u klasického vlaku.
Někdo se tu snaží ze mne udělat blbce, ale blbec je tu někdo jiný. Normální vlak je něco jiného než Metro a Tramvaj. :twisted: :twisted:

Jo a ještě jedna věc, tramvaj nebo-li metro narozdíl od vlaku jezdí časteji než vlak. Jenom co ráno jezdí studenti do škol, do práce, jak je narváno lidma nástupiště v Ostravě-Svinově. Chceš to snad srovnávat s tramvajovým ostrůvkem ?

bob57_cz napsal:
Aha, já nevěděl, že se včil musí do vlaku nastupovat jen prvními dveřmi jako v regionálních autobusech.

Tak to jsem neřekl

Jiří,

JŘ si urobíš nasledovými spôsobmi:

1) Ručne si napíšeš časy odchodov/príchodov v act súbore aktivity
2) V programe Acitivity Changer si okrem iného môžeš zmeniť JŘ.

Robiť JŘ tak, aby to prepočítaval editor je na figu, takmer nikdy ti nevyjdú celé čísla, napr. 10.50 - 10.52.Vždy tam bude tá sekunda hore-dole.A furt štelovať s počtom cestujúcich a výkonom tiež nieje to pravé orechové.Takže stačí prepísať pár čísiel, prípadne otvoriť program (komu sa nechce bŕlať v súboroch aktivity) a tam si to prepísať.Ešte je rozdiel vtom, že keď prepisuješ ručne, musíš si vypočítať čas v sekundách a od začiatku dňa! V programe normálne zadáš čas, napr. 10.50 - 10.52

Ešte k tomu čo povedal Dráčik - asi myslel to, že zakaždým keď máš nejaký (Big) problém, tak napíšeš na fórum a čil všetci vypisujte.Skúšal si na niečo prísť aj sám? Alebo aspoň najskôr sám a potom s pomocou?

A ešte k tým pobytom - niektoré Os vlaky majú v ZCP namiesto pobytu trojuholník - pobyt kratší ako pol min! Takže asi nieje až taký nonsens keď má vlak definovaní pobyt napr. 20s

K nastavení doby pobytu ve stanici je zapotřebí několik věcí na které nemá autor úkolu vliv.
1 - vlak musí stát na koleji kterážto je definována jako kolej s nástupištěm. A o které koleje jde určuje autor trati.
2 - ve vlaku musí být alespoň jedno vozidlo definované pro přepravu cestujících.. Opět mimo působnost autora úkolu krom zvoleného výběru vozidel.

Navíc právě pro STÁLÉ chování simulátoru je zapotřebí aby pro přepravu lidí byla definována lokomotiva a JEN lokomotiva a nikoliv vozy (i když jsou to osobní vozy). Je to kvůli tomu že AE nezohledňuje připojování a odpojování vozů :!: Tímto pak lze vytvořit úkol začínající samotnou lokomotivou a lze tak nastavit pobyty u peronů. Pokud by ale na lidi reagovaly i vozy, tak by pak ve vlastní simulaci došlo k tomu, že by neseděl čas pro nástup a výstup lidí vypočtený v AE pro samotnou loko a čas v simulaci kde je za loko i řada vozů. O ty vozy definované pro přepravu lidí by se pak čas úměrně zkracoval - lidi by vy/nastoupili rychleji.
No a pokud by nebyla loko definována pro přepravu lidí tak pak musí být v AE projížděna celá trasa i s vozy. A to zase není reálné pokud je v úkolu požadavek na posun - odpojení loko a následné manévrování se samotnou loko.

Ppoollll napsal:
K nastavení doby pobytu ve stanici je zapotřebí několik věcí na které nemá autor úkolu vliv.
1 - vlak musí stát na koleji kterážto je definována jako kolej s nástupištěm. A o které koleje jde určuje autor trati.
2 - ve vlaku musí být alespoň jedno vozidlo definované pro přepravu cestujících.. Opět mimo působnost autora úkolu krom zvoleného výběru vozidel.

Navíc právě pro STÁLÉ chování simulátoru je zapotřebí aby pro přepravu lidí byla definována lokomotiva a JEN lokomotiva a nikoliv vozy (i když jsou to osobní vozy). Je to kvůli tomu že AE nezohledňuje připojování a odpojování vozů :!: Tímto pak lze vytvořit úkol začínající samotnou lokomotivou a lze tak nastavit pobyty u peronů. Pokud by ale na lidi reagovaly i vozy, tak by pak ve vlastní simulaci došlo k tomu, že by neseděl čas pro nástup a výstup lidí vypočtený v AE pro samotnou loko a čas v simulaci kde je za loko i řada vozů. O ty vozy definované pro přepravu lidí by se pak čas úměrně zkracoval - lidi by vy/nastoupili rychleji.
No a pokud by nebyla loko definována pro přepravu lidí tak pak musí být v AE projížděna celá trasa i s vozy. A to zase není reálné pokud je v úkolu požadavek na posun - odpojení loko a následné manévrování se samotnou loko.
Ale dá sa to urobiť aj tak, že pri teste aktivity si zapíšem časy príchodov, odchodov zo staníc a zastávok.Budem mať presnú jazdnú dobu, aj keď je v aktivite posun, nakoľko idem v reále a nie v AE, ktorý toto nezohľadnuje.Tie časy môžem tiež brať orientačne, niekde sa môže ubrať, inde pridať.Podľa toho kde sa to hodí, aby sa aktivita dala hrať.A potom už konečné časy nahádzať cez ActivityChanger.

Back
Nahoře