Zábrzdné a prokluzové vzdálenosti

ok1dnh

Pokladník
Hele bobe57_cz, možná se od mého brázdění kolejišti něco změnilo, možná ne. Napsal jsi: ....odvratná výhybka s "prokluzovou vzdáleností".
Co to je za termit "prokluzová vzdálenost" ? Já znal pojmy "zábrzdná vzdálenost" a podobně.
Karel

No, dovolil bych si oponovat. Spíše mi to zavání zavedením tohoto vyrazu v souvislosti s metrem, než že je to zastaralý výraz. Viz http://members.chello.cz/kuna/Literatura/VZZ_o.pdf . Ale mohu se mýlit. Ono vůbec podle mého dostává v poslední době čeština na frak. Napsat větu: "....dosažené odrychlení i aplikační doba nouzové brzdy...." považuji za stejnou kuriozitu, jako nazvat kapesník termínem "čistonosoplenka". O co jednodušeji by ta výše uvedená věta zněla, kdyby se mluvilo o snížení rychlosti či zpomalení. A i tento termín "odrychlení" je z dílny autorů V.Chudáček, J.Jakl, L.Lochman z výše uvedeného článku "Vlakové zabezpečovací systémy" z roku 1999.
Karel

Naposled editoval moderátor:
No a proč myslíš, že jsem to sem zatáhl ? Právě proto, abych oponoval tvému tvrzení, že jde o zastaralý výraz :-). Nějak jsem tě "vyhecovat" musel. Nicméně, ohledně "odrychlení" a "zpomalení", o tom by se dalo diskutovat. Ale to by již nesplnilo účel. V každém případě, něco tato diskuse přinesla.
Karel

Chtěl bych se zeptat, jak je to se zastavování vlaků v zastávkách, resp. je-li přesně udáno jejich místo zastavení. Vím, že bílý obdélník s černým okrajem označuje konec nástupiště, ale není mi jasné, zda-li je to považováno i jako povinné místo zastavení. Nemohl by mi někdo říci, jak vlaky v zastáckách zastavují? Zastavují tak, jak to strojvedoucímu vyjde, nebo to všichni fírové mají v ruce natolik, že jsou schopni trefit se přesně na metr? Umí to nějaKý borec v MSTS přesně na metr? Díky

Vlak by mal zastaviť mašinou pri tej značke. Mám skúsenosť takú, že väčšina majstrov dokáže zastaviť do 5-10m od tej značky. Ale presnejšie určite povedia prítomní zástupcovia (i bývalí) tohoto povolania.

Pajavlaky napsal:
A s jakou přesností se dá zastavovat v MSTS? Já to mam bohužel +- 20 m :roll: ...
V MSTS to ovlivňuji tyto faktory :

1) Vyladěné vozy a loko - pokud nejsou, tak to nedokážeš odhadnout, jak to bude brzdit - po pár jízdách si na to zvykneš a dá se to eliminovat, dokud si nesedneš na jinou, jinak vyladěniou mašinu - takže nic.

2) Špatně nastavené kamery v cabu - už jsem se setkal s mašinou, kde při pohledu na front kameru jsem stavěl přesně u návěsti "Konec nástupiště". KDyž jsem dal ale externí kameru, měl jsem ještě tak 4-5 metrů - tam je blbé to, že ikdyž máš front kameru v cabu nadefinovanou třeba v půlce mašiny - tak to vidíš jako by jsi byl na čele....a to se pak odhaduje vzdálenost dost špatně

3) Slapší komp a trhání FPS......docela blbě se to odhaduje, pokud se Ti obraz zastaví a nebo klesne FPS na úroveň showview :-(

P.S: Docela bych uvítal servo na židli,. abych cítil ty síly při zpomalení a zrychlení :-D

Zdravim,

jako autor tohoto popisu/navodu pridavam par zkusenosti a poznamek:

1) Zkousel jsem distributor s prubeznym odbrzdenim v nastaveni i pro loko (tedy nefunkcni primocinna brzda) v akrivitach na Wupper Expressu 10 (RE a S-bahn) a subjektivne jsem byl spokojeny - prubezne odbrzdeni mi umoznilo presne zastavovat a tak dodrzovat jizdni doby. Hlavne u S-Bahnu, kde je jedna zastavka za druhou se to velmi hodi. U RE kde obcas svistite 160 a jizdni doby jsou take dost ostre, se presne brzdeni take hodilo. Jsou to typicke aktivity, kde primocinnou brzdu nepotrebujete.

Subjektivne se mi to libilo.

Ted se chystam na nejake nakladni aktivity, kde bych chtel vice projet nastaveni, kdy na loko bude fungovat i primocinna brzda. U dlouheho nakladniho vlaku neni tak vyznamna hmotnost loko a zaroven u nastaveni brzd na G brzda odbrduje dele, takze vypadek lokomotivy je pomaly.

2) Vse co jsem sepsal, je vytazeno z literatury - snazil jsem se podle brzdovych charakteristik nastavit casy napousteni a vypousteni. Protoze jsem na masine sedel naposledy jako dite, tak nedokazu posoudit, zda to presne odpovida realite, vzhledem ale k tomu, ze to odpovida normam, nemelo by to byt od reality daleko. Samozrejme uvitam kritiku od kolegu, kteri opravdu jezdi.

3) Nejlepsi co muzu doporucit - proste to zkus. Ja si vzdy upravim jen vozy, se kterymi pojedu, abych neztracel cas.

Zdravim

ZSR

Jak jsem se tady ptal na to zastavování. Nedalo mi to a osobně jsem se dojel přesvědčit do zastávky Řípec ( za Veselím nad Lužnicí směr Tábor ). Jednak jsem zjistil, že z vlaku v MSTS se nezdá přeběhnutí na druhý konec peronu pro cestující zase tak náročné. Nicméně můžu říct, že to opravdu náročné je a pokud bude skupinka cestujících čekat ve stínu v boudě na začátku peronu a dejme tomu krátká souprava 4 vozů jim zastaví až na konci toho 250 metrového betonu, vlak jim buď ujede nebo chytne sekeru :D. Dále jsem také zjistil, že fírové tento nesmyslný předpis naštěstí nerespektují, takže v MSTS pro přiblížení reality všem doporučuji zastavovat podle staničních budov, podchodů atd.

Bob57_cz: Pokud je tento předpis psán takto, tak je samozřejmě velice správný. Nicméně já mám informaci, že vyšel nový předpis, že vlak MUSÍ zastavovat vždy u konce nástupiště. Dokonce mi vyprávěl i jeden vlakvedoucí, že měl nějaký fíra kontrolu na solo 810 a zastavil tak, aby to bylo pro cestující pohodlné. Dostal však vynadáno, že nezajel na konec nástupiště. Tak tedy už nevím, jak to je :( .

V predpise je niečo, že ak je značka miesto zastavenia, musí sa dôjsť až k značke miesto zastavenia ... na ČD sa už tieto značky inštalujú až do staníc, kvôli zjednodušeniu križovania vlakov na jednokoľajnej trati ...

"Miesto zastavenia" Ti určí výpravca s červenou zástavkou (terčíkom), ktorú drží v ruke, vtedy musiš zastaviť pri ňom (plus mínus autobus) (dalo by sa debatovať o predzvestení tejto návesti), ak tam neni, tak čo najbližšie k miestu pravidelného nástupu a výstupu cestujúcich. Tak nejak to je aj v predpise. S jednou 810 nebudem ťahať na koniec peróna, to by som si obhájil pri neznalom kontrolórovi.

Dráčik napsal:
...čo najbližšie k miestu pravidelného nástupu a výstupu cestujúcich. Tak nejak to je aj v predpise. S jednou 810 nebudem ťahať na koniec peróna...

No, ale ako som sa presvedcil, nie vsetci rušnovodici sa tymto riadia...
Vcera som isiel osobakom z Nitry do Novych Zamkov. Stal som v Nitre na stanici a cakal na vlak. Ked mal prist, ludia sa zhromazdili na nastupisti... Odrazu sa objavila 750-ka s tromi voznami... prefrčala okolo vsetkych ludi a zastavila uplne na konci nastupista (kde ziadni cestujuci neboli), asi 60, 70m od vsetkych ludi...

Sú situácie, keď som veľmi rád, že som vôbec zastavil. Vtedy ma už zaujíma, že som sa udržal na peróne, sedím spotený a už ma netrápi, že cestujúci prejdú 100m pešo.

Pokial si dobre pamätám, tak Nitra je dosť špecifická stanica a zastavuje sa tam tak, aby boli volné prechody k ďalším kolajám, ale neviem čo sa mohlo stať.

Ten vlak ale okolo ludi isiel pomerne pomaly a mal by asi dost casu na zastavenie pri nich, mozno to bolo kvoli tym prechodom, aj ked ich prebehol o tych 60m...

PS: Aby ste si nemysleli, ze sa stazujem alebo nadavam na rusnovodica, to vobec nie - ved on urcite vedel preco zastal tak daleko. Iba som to tu spomenul, lebo to bola dost neobvykla situacia...

Nevím kam s tím, takže s tím sem :

Zeptám se, zda na nějaké trati někdy počítalo s tím, že existují místa s takovým sklonem (= do kopce, jinak je to bezpředmětné), kde nějaký vlak prostě nesměl zastavit, neboť se počítalo s tím, že vyjede díky setrvačnosti ?

Dostala se ke mě tato informace od dědy, co pracoval na dráze drahně let zpět, v Heřmaničkách, ještě za doby velké slávy téhle tratě. Přijde mi to jako nesmysl, ale jistý si tím nejsem.

Toto bylo například dlouhá léta na trati Cheb - Chomutov v úseku Perštejn - Klášterec.
Těsně před Kláštercem je most přes Ohři a za ním je třináctipromilová rampa do stanice. dále je souvislé stoupání do Chomutova 8 promil, přerušené pouze rovinou v žst. Kadaň. Na zastávce Málkov skončilo stoupání a trať přešla do klesání stejných 8 promile do Chomutova.
Se stroji T 679.1 (781) "Sergej" se tam smělo asi tak:
Perštejn - Klášterec: 1300 tun
Klášterec - Chomutov: 1800 tun
Perštejn - Chomutov: 2000 tun, platí pro zátěž T4, vlak nesmí být zastaven v celém úseku Perštejn - Chomutov, na trati nesmí být omezení rychlostí na méně než 30 km/h.
A v pohodě se to dalo jezdit. Z Perštejna rozjezd na 70, na mostě přes Ohři taktéž, v Klášterci 55, na vjezdu do Kadaně 20 - 30, přes Kadaň rozjezd na 40 - 45, kousek za Kadaní se to srovnalo na 20 km/h a nastala vyhlídková jízda kolem šachty. Za Málkovem se to z kopce rozjelo.

Pak na Klášterecký most dali pomalou dvacet a 25 Wapek jsme začali tahat s přípřeží :-)

Back
Nahoře