Přehlídnutí návěstidla, NO, LZ

jeffer

Pokladník
vz

zdravim!
myslim, ze toto je vhodne miesto:
1) da sa VZ prepracovat tak, aby pri navesti "volno" alebo "vystraha" na kodovanej trati nebolo nutne stlacat tlacidlo bdelosti (na VZ MIREL to funguje aj pri modelovanej brzdnej krivke pri medzikruzi alebo stoj, ale krivka sa modeluje na 40 resp. 30 km/h)
2) to je sice do tvorby vozidiel, ale nepaci sa mi, ze na VZ svieti maximalna rychlost od dalsieho navestidla (co je sice pekne ked clovek prehliadne "ocakavaj 100" a tak na medzikruzie musi ist na 40), ale je to trochu nerealne. ako vravim, je to skor pre tvorcov vozidiel.

Re: vz

jeffer napsal:
zdravim!
myslim, ze toto je vhodne miesto:
1) da sa VZ prepracovat tak, aby pri navesti "volno" alebo "vystraha" na kodovanej trati nebolo nutne stlacat tlacidlo bdelosti (na VZ MIREL to funguje aj pri modelovanej brzdnej krivke pri medzikruzi alebo stoj, ale krivka sa modeluje na 40 resp. 30 km/h)
2) to je sice do tvorby vozidiel, ale nepaci sa mi, ze na VZ svieti maximalna rychlost od dalsieho navestidla (co je sice pekne ked clovek prehliadne "ocakavaj 100" a tak na medzikruzie musi ist na 40), ale je to trochu nerealne. ako vravim, je to skor pre tvorcov vozidiel.

ad 1) Tohle zatím neumí ani MSTS Bin, ani klasický MSTS a bohužel bez programátorského zásahu do MSTS (další verze MSTS Bin - pokud to vůbec bude možné) toto zůstane jenom v kolonce sny......VZ je v MSTS definován jako cyklický, tzn. stále kontroluje fíru v nadefinovaném časovém intervalu. Jediné, co lze nastavit je to, že není VZ aktivní při nulové rychlosti. Co se týče chování MIRELU, tak srovnávat MIREL, LS90 nebo i klasický LVZ s VZ v MSTS je jako srovnávat Porsche s žebřiňákem.

ad 2) A myslíš, že fíra v reále může přehlídnout nějakou návěst? Očekávej 60 nebo třeba Stůj?
Nebo si kabinu uprav tak, že návěstní opakovač bude zhasnutý. V reále opakovač právě ukazuje návěstní znak, který je na příštím návěstidle.....a tudíž tedy i Tvou přehlídnutou 100.....

VZ

martens: v skutocnosti sa IMO celkom realne moze stat ze prehliadnes navestidlo (napriklad znizena viditelnost; uznavam, ze v msts je to asi castejsie --- napr. ja hram na 800x600 a to sa minimalne rychlostniky skoro stracaju, nehovoriac uz o nocnej jazde). na kodovanej trati to nie je ziadna katastrofa. ale! VZ (ani mobilna ani staticka cast) nepozna pojem "ocakavaj 40/60/80/100" pozna len "ocakavaj znizenu rychlost" a pokial predzvest nevidis tak musis spomalit na 40. msts ti napriek tomu vypise (aspon v niektorych cab-och) na opakovaci rychlost ktora je od dalsieho navestidla (nehovoriac uz o tom ze korektne vypise 50 pokial je na navestidle cedulka "5") a to je prinajmensom divne :(

a ad bod 1) neboj, plna funkcnost MIREL-u mi nechyba, ale aby sa do eng-u pridala nejaka podmienka ako "MonitoringDeviceResetOnGreen(Yellow)Signal" bol by som mocno rad.

V reále se v žádném případě nemůže stát, že návěstidlo přehlédneš. Pokud nevidíš na znaky nebo je návěst pochybná nebo návěstidlo někdo ukradl, musíš předpokládat vždy návěst výstraha/stůj (předvěst/hl. návěstidlo). Pokud připustíš přehlédnutí návěstidla, nemáš na dráze co dělat. Pokud přehlédneš, končíš.

Mirec napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Mirec, pokud máš MSTS jinde než na "C" tak nestačí, je nutné cestu zadat manuelně.
Ale instalačka co používám (Tomiho scripta), ta si cestu k MSTS najde automaticky.
Tak to je samozrejme.Ale myslím si že väčšinou užívateľ nechá cestu v defaultnom stave.
Já už leta na C mám pouze systém a vše ostatní instaluji na D. Je to i praktické, v případě havárie windows a přeformátování C nepříjdu o žádná data. Také oddíl C mám nejmenší (do 10giga) a rychle se defragmentuje.
Ale tohle už patří do jiné rubriky.

Zbyněk Šemora napsal:
V reále se v žádném případě nemůže stát, že návěstidlo přehlédneš. Pokud nevidíš na znaky nebo je návěst pochybná nebo návěstidlo někdo ukradl, musíš předpokládat vždy návěst výstraha/stůj (předvěst/hl. návěstidlo). Pokud připustíš přehlédnutí návěstidla, nemáš na dráze co dělat. Pokud přehlédneš, končíš.
A jdeš dělat premiéra :-D

prehliadnuta navest

zbynek aj v pripade, ze je trat kodovana a prenos je ok a vidis na opakovaci trebars "volno"? (d2 nemam nastudovanu)

a ad programove cesty: nehovorilo sa, ze MSTS ma mimo default lokaciu problemy s rozbalovanim aktivit? (ja mam programy na c-cku, data na d-cku a dalsiu hromadku dat na fyzicky inych(-om) hdd viac-menej ako zalohu).

Re: prehliadnuta navest

jeffer napsal:
zbynek aj v pripade, ze je trat kodovana a prenos je ok a vidis na opakovaci trebars "volno"? (d2 nemam nastudovanu)

a ad programove cesty: nehovorilo sa, ze MSTS ma mimo default lokaciu problemy s rozbalovanim aktivit? (ja mam programy na c-cku, data na d-cku a dalsiu hromadku dat na fyzicky inych(-om) hdd viac-menej ako zalohu).
Jeffer - I v tomto případě. Návěstní opakovač totiž návěstní znaky jenom opakuje , ale vždy se musíš řídit návěstidly .....

Nebo další důvod? Když na téže trati pojedou mašiny s a bez náv opakovače - čím se řídí která? Která jede podle opakovače a která podle návěstidel?

Dále návěstidly a opakovačem z pohledu návěstních znaků se nezabývá předpis D2, nýbrž D1 (u Slováků tuším Ž1).

Co se týče cest, tak rozbalování aktivit nemá problém ani v jiných instalacích - problém nastane pakliže máš více instalací MSTS v jednom počítači.

V reale sa celkom urcite nemoze stat ze prehliadnes navestidlo.Uz len kvoli tomu ze v rusnoch ako 131 kt. maju mirer im znaci navest aka bola na navestidle a aj rychlost => keby ti na to prisli tak dovidenia.. Ak je navest pochybna alebo sa lisi od navestneho opakovaca,rusnovodic sa musi riadit navestou kt. je zavaznejsia,resp. ak nesvieti ziadne svetlo tak stoj. resp vystraha.Ak sa to udeje na autobloku smie pomkracovat v jazde podla rozhladu. Na slovensku to vsetko upravuje predpis Ž1.

JCM01 napsal:
V reale sa celkom urcite nemoze stat ze prehliadnes navestidlo.Uz len kvoli tomu ze v rusnoch ako 131 kt. maju mirer im znaci navest aka bola na navestidle a aj rychlost => keby ti na to prisli tak dovidenia.. Ak je navest pochybna alebo sa lisi od navestneho opakovaca,rusnovodic sa musi riadit navestou kt. je zavaznejsia,resp. ak nesvieti ziadne svetlo tak stoj. resp vystraha.Ak sa to udeje na autobloku smie pomkracovat v jazde podla rozhladu. Na slovensku to vsetko upravuje predpis Ž1.

Trošičku bych tě poupravil :

1) není to MIRER, ale MIREL....ale není MIREL jako MIREL......jsou dvě verze, kdy jedna je bez NO a pouze kontroluje bdělost majstra....něco na způsob KBS. Navíc MIREL mají z novoty snad všechna HDV na Slovensku a po opravách se snad postupně dosazuji

2) MIREL nezobrazuje návěštěnou rychlost sám od sebe, ale fíra si ji volí sám...na tohle jsem taky naletěl :eek:

Projetí Stůj zaznamenává i klasické LVZ.

3) Nejsem si jistý, ale když jsme brali TZZ a vlakový zabezpečovač, tak snad platilo, že pokud je rozpor mezi návěstím na NO a na návěstidle, tak se fíra řídí návěstidlem......HDV s porouchaným LVZ je snad navíc prohlášeno za neschopné..

4) Autoblok je konstruován tak, že pokud zhasne návěstidlo, tak jeho návěstní znak přebírá předchozí návestidlo (u červené se používají 2 žárovky nebo jedna dvouvláknová) . Pokud dojde k poruše chování AB , tak TZZ přechází do bezpečného stavu, tj. návěstidlo kryje oddíl návěstí Stůj a pak můžeš po předchozím zastavení pokračoval jízdou podle rozhledu.

Naposled editoval moderátor:
Nič v zlom, ale všetci drístate :wink: .

1. JCM01: Návestidlo prehliadnem raz-dva, môžem mať aj desať MIRELOV, keď na trati neni kód. Keď som si neni istý, čo tam bolo, tak viem ako sa správať.

2. Martens: MIREL zobrazí obmedzenú rýchlosť podľa návesti (30, 40, max) s tým si už pracoval na caboch. A v istých prípadoch má väčší význam návesť na opakovači.

3. Davidus, Robo: Pojem MIRER som síce v živote nepočul, ale o 131 neviem nič, tak sa nehádam. Ale ak je to tak jak hovoríte (regulátor riadenia), tak to má pramálo spoločného so značením návesti do pamäte.

Dráčik napsal:
Nič v zlom, ale všetci drístate :wink: .

1. JCM01: Návestidlo prehliadnem raz-dva, môžem mať aj desať MIRELOV, keď na trati neni kód. Keď som si neni istý, čo tam bolo, tak viem ako sa správať.

2. Martens: MIREL zobrazí obmedzenú rýchlosť podľa návesti (30, 40, max) s tým si už pracoval na caboch. A v istých prípadoch má väčší význam návesť na opakovači.

3. Davidus, Robo: Pojem MIRER som síce v živote nepočul, ale o 131 neviem nič, tak sa nehádam. Ale ak je to tak jak hovoríte (regulátor riadenia), tak to má pramálo spoločného so značením návesti do pamäte.

JO tak o tom MIRERu jsem se už taky dočetl......je to systém na regulaci pohonu a opravdu s MIRELOm nemá nic společné.

Miro, ale když jsem na to MIRELu dělal na cabech, tak jsi mi říkal, že tu rychlost stejně musíš ručně do MIRELu zadat podle toho, co je na tom návěstidle.....

Které případy jsou ty, kdy má NO přednost před návěstidlem?

Martens: Ručne zadáš maximálnu rýchlosť, ktorou pôjdeš. Tá je tam stále, pri návesti volno. Pri návestiach znižujúcich rýchlosť sa táto mení na tých 30 (40), potom krivka, alebo manuál... Platilo, že ak na návestidle autobloku je pochybná návesť, ale na opakovači svieti "volno", tak zatrúbiš návesť "povolte brzdy úplne" pre vlakvedúceho, ktorý má povinnosť sledovať návesti a riadiš sa opakovačom. Teraz v Ž1 nenájdeš nič.

Dráčik napsal:
Ja viem, písal som ako to bolo, teraz niečo konkrétne hladať v predpise nemá význam.
No a dneska tady s tou pochybnou návěstí - rozdíl mezi NO a návěstidlem? čím se řídit?

Nahliadol som do Ž1, samozrejme v príslušných odsekoch som nič nenašiel. Podla školovacích sa mám riadiť tou povážlivejšou návesťou. Oddiel volno, NO "stoj", mám robiť opatrenia na zastavenie. Opačný príklad teraz nikto nerieši, ale asi by som zastavil. :eek:

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře