Stahování sběračů, houkání, troubení, atd.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vasek
  • Datum začátku Datum začátku
Nuž kedysi dávno za mladých časov, keď som chodil do práce nezriedka ma elektrika nakopala kde tade, ale vždy to bolo len 220 alebo 380 Voltov ... dostať 3000 V z kúrenia musí byť iná srandra, hlavne keď kolaje sú vodivé ... Mal ten dotyčný vôbec skúšky z vyhl. 74, a oprávnenie liezť tam, alebo si klúče "len tak požičal" od kolegu?
Raz som videl, jak leteli baby u nás v robote od vysokonapäťového vinutia "suchého" transformátora - navliekali na VN stranu izolačné návleky - tuším silikónové - a medzitým na opačnej strane zvárač začal zvarovať nízkonapäťové cievky ... neviem, koľko V alebo kV sa tam vygenerovalo, ale baby leteli skoro 5 metrov, zastavila ich až halda odpadkov ...

JP napsal:
Ještě bych doplnil, klička není od řízení, ale jen k zapínání topení, a tou samou kličkou se odemykají topné spojky. A tyto kličky nesmí být náhradní, aby si je fíra s posunovačem museli předávat.
A ještě na motorových lok. s el. topením, se při spojování topných spojek musí stopnout motor.
JP

Nekde jsem cetl, ze rady 749,750,754 s el. topenim mely doplnovane, nejake zkratovacky, aby se nemusel stopovat spol. motor a mohlo se zaroven manipulovat s topenim.

bob57_cz napsal:
Tax: Pokud jsi dostal prdu ze zásuvky 220 nebo 380, vždy to bylo jen těch 220 i z té zásuvky 380.
Dostal som prdu aj z dvoch fáz proti sebe, a to 380 už je ... ale to je jedno ... šťastie, že dnes už na "kvalitné" stroje východonemeckej produkcie siahať nemusím ... ale to len tak bokom ... :wink:

Proč se stahuje

Doufám, že tady ta diskuze ještě není mrtvá...

dokáže mi někdo vysvětlit proč se vlastně stahuje?
Proč existuje něco jako pevné stahovačky, jde o napájení úseků ze samostatných stanic, které se nesmí propojit?
A proč jsou dočasné, jaká je podmínka pro jejich "rozsvícení"?
Jo a taky jsem někde četl, že kolejové spojky mezi 1. a 2. kolejí nebývají drátované, ale co jsem obhlížel záhlaví stanice Ostrava svinov, tak tam drátované byly a byl tam i úsekový dělič (či jak se to odborně nazývá) - prostě izolace. Musí se stahovat i na takovéto kolejové spojce?

Díky za informace, případně za nějaký link, kde bych se to dočetl, zajímá mě prostě elektrický základ toho všeho :)

richie mas to tak: izolovane useky (stahovacky) su tam, kde by mohlo dojst k prepojeniu dvoch usekov TV s roznym napatim (napatie v troleji klesa so zatazou). takze podmienene stahovacky obvykle svietia pri vyssom ako minimalnom rozdiele napati (na 3kV je to tusim 300V medzi usekmi) - ak sa nestiahne, zberac prepoji a moze tahat krasne obluky. na prechodoch parna - neparna musia byt izolovane styky aby bolo mozne odpajat (napajat) parnu/neparnu samostatne. aby nedoslo ku galvanickemu spojeniu samostatne napajanych oddielov, musia lok. el. trakcie stahovat. (na reko TV v cechach vyznacene zltymi balonmi). minule som videl na holeskach bastarda ktoremu sa podarilo stiahnut az tesne za pavukom (delicom).
tusim som videl aj firov ktori "stiahnu" len kym sa odlepi zmetak od vedenia a hned ako su za delicom zdvihaju (bez toho aby cakali kym zmetak dosadne na strechu)

jeffer napsal:
richie mas to tak: izolovane useky (stahovacky) su tam, kde by mohlo dojst k prepojeniu dvoch usekov TV s roznym napatim (napatie v troleji klesa so zatazou). takze podmienene stahovacky obvykle svietia pri vyssom ako minimalnom rozdiele napati (na 3kV je to tusim 300V medzi usekmi) - ak sa nestiahne, zberac prepoji a moze tahat krasne obluky. na prechodoch parna - neparna musia byt izolovane styky aby bolo mozne odpajat (napajat) parnu/neparnu samostatne. aby nedoslo ku galvanickemu spojeniu samostatne napajanych oddielov, musia lok. el. trakcie stahovat. (na reko TV v cechach vyznacene zltymi balonmi). minule som videl na holeskach bastarda ktoremu sa podarilo stiahnut az tesne za pavukom (delicom).
tusim som videl aj firov ktori "stiahnu" len kym sa odlepi zmetak od vedenia a hned ako su za delicom zdvihaju (bez toho aby cakali kym zmetak dosadne na strechu)

Na střídavé trakci je to podobné....úseky TV jsou napájeny z rozdílných fází ( 3fázový generátor)....mezi styky těchto úseků se vkládá neutrální pole bez napětí a je se stahovačkou....
Neutrální pole je tam proto, aby nedošlo lyžinou sběrače ke spojení rozdílných fází a de facto nedošlo k mezifázovému zkratu.....

Když pojedu 460 -tkou, a budu sedět v prvním voze, jak cestující pozná,že fíra stáhnul sběrač, pokud se hodně nevyklání z okna ? Při tom stáhnutí ta lokomotíva vydá nějaký specifický zvuk ? A nebo to pozná tak, že vlak zpomalí ? Neboť v MSTS, když stáhnu sběrač, tak vlak zpomaluje.

Jiří napsal:
Když pojedu 460 -tkou, a budu sedět v prvním voze, jak cestující pozná,že fíra stáhnul sběrač, pokud se hodně nevyklání z okna ? Při tom stáhnutí ta lokomotíva vydá nějaký specifický zvuk ? A nebo to pozná tak, že vlak zpomalí ? Neboť v MSTS, když stáhnu sběrač, tak vlak zpomaluje.

Jde to poznat, pri jizde treba u Esa cely vlak jakoby plave a netahne to, navic je to doprovazene ostrym zasycenim vzduchu, kdy vzduch vytahuje el. oblouk z kantaktu vypinace. Drive to u 460tky slo poznat, ze zhasly zarivky, ted po jejich upravach se to nestane.

Vrbam napsal:
Jiří napsal:

Jde to poznat, pri jizde treba u Esa cely vlak jakoby plave a netahne to, navic je to doprovazene ostrym zasycenim vzduchu, kdy vzduch vytahuje el. oblouk z kantaktu vypinace. Drive to u 460tky slo poznat, ze zhasly zarivky, ted po jejich upravach se to nestane.
Poznáš to i podle zvuku.....vypne se motorgenerátor.....zkus si v MSTS u 460 nahodit sběrač a shodit....je to stejný zvuk..

bob57_cz napsal:
Vrbam napsal:
Jde to poznat, pri jizde treba u Esa ....., navic je to doprovazene ostrym zasycenim vzduchu, kdy vzduch vytahuje el. oblouk z kantaktu vypinace.
Tady tě musím poopravit: všichni si pletou pojmy a dojmy. To, co popisuješ je efekt při pypnutí střídavého hlavního vypínače ! Při prostém stažení sběrače k ničemu takovému nedochází a už vůbec ne na ss systému. Stažení sběrače a vypnutí hl. vypínače jsou dva rozdílné úkony a u ES nejsou na sobě navzájem závislé.
U ES a E lze stáhnout sběrač aniž by se vypínal HV.
Vypnutím HV u ES se nestahuje sběrač , tento zůstává nahoře oproti E, kde se po vypnutí HV sběrač stáhne automaticky ve vazbě na HV.
Použitím červeného tlačítka na pultu se na různých loko provádí různé zásahy do řídících obvodů loko:
E - vypne se HV, sběrač se spustí ve vazbě na tento HV. Zapnutím HV se opět zvedne i navolený sběrač.
ES - vypne se HV a vypne se relé sběračů. Zapnutím HV se navolený sběrač nezvedne a pro jeho zvednutí je zapotřebí aktivovat relé sběračů přeložením spínače sběračů do polohy 0 a pak znovu navolit Z nebo P, Z+P.
Fírové na střídavé trakci jsou poučováni, aby při stojící lokomotivě nepoužívali prosté spuštění sběračů obsluhou spínače sběračů a vytahovali tak oblouk několika desítek A na sběrači a raději předtím vypli HV, což činí právě jedinou manipulací červeným tlačítkem.
Takto mají okolochodící klienti odpozorováno, že po ráně jde sběrač dolů. Není to však v žádných podmínkách k obsluze, za jízdy stačí vždy ve výběhu obsloužit jen sběrač a zbytečně neopotřebovávat jemný mechanismus HV.
Původní zapojení ES499.0 bylo děláno tak ( a dnes to má takto třeba i Pendolino a všechny vícesystémové loko ve světě - více než 2 systémy, bude to mít i 380 ), že vždy po ztrátě napětí ( spuštění sběrače ) došlo k vypnutí HV ( takto byla zajištěna ochrana pro přejezd z jednoho do druhého systému ). Četnos závad na mechanismech HV (, který byl vypínán zbytečně bez nuceného zásahu ) vedla k úpravě řídících obvodů a byl přidán přídržný obvod pro podržení zapnutého HV ze skříně AGL přes pomocné kontakty indikace systému. U ES499.1 byl tento prvek zaveden již z výroby, přece jen se uznalo, že strojvedoucí jsou již na vyšší mentální úrovni a ohlídají si, kde jedou.
Změna zákona 101/1995 vyhláškou 195/2005 povede opět k návratu na vyšší zabezpečení ze strany zařízení oproti méně kvalifikované obsluze !

Sice sam pises, ze vypnuti HV a stazeni sberace nejsou na sobe zavisle a v druhe casti zase na ST castim, ze se nedoporucuje.
Ja jezdil v takovych vlacich kde jsou firove svedomiti a vse delaji podle predpisu. Navic projet usek z 25kV ~50Hz do 3kV= (ci naopak) se zvedlym smetakem ci zapnutym HV, by bylo dost o usta.

bob57_cz napsal:
Vrbam napsal:
Sice sam pises, ze vypnuti HV a stazeni sberace nejsou na sobe zavisle a v druhe casti zase na ST castim, ze se nedoporucuje.
Ja jezdil v takovych vlacich kde jsou firove svedomiti a vse delaji podle predpisu. Navic projet usek z 25kV ~50Hz do 3kV= (ci naopak) se zvedlym smetakem ci zapnutym HV, by bylo dost o usta.
Napsal jsem to snad dost jasně a srozumitelně.
Nevím, co se nedoporučuje - co tím myslíš ? Napsal jsem, že jsou poučováni - to znamená, že je to doporučeno a nikoliv nařízeno, což je rozdíl a v předpise to nikde není, takže se někteří fírové řídí doporučením a neřídí se neexistujícím ustanovení předpisu, jak tvrdíš ty.
( Zase jenom pojem a dojem, na to už jsem u tebe zvyklý.)
Ze střídavky na ss jsem jezdil s oblibou v Berouně i Benešově jen se staženou ploutví a str.HV vypínal až u peronu po zastavení. Je to v těchto končinách neznámý efekt s patřičnou odezvou. Představ si, že na povel poskočí najednou 100 lidí na peronu. To je něco.

Tokud vim, tak u Kralova pole stahnou smetak za usekem ho zase zvednou a nahodi loko, tak aby i ten usek mezi predelem a stanici byla loko v poho.

bob57_cz napsal:
( Zase jenom pojem a dojem, na to už jsem u tebe zvyklý.)
Pardon pane Klausi, ja zapomel, ze vsechno znate a umite, ze jste vsude byl atd. Jinak na ten provokativni kec nebudu reagovat.
Ale aspon do lidi nerypu a neurazim je. Mohlo by se ti to vymstit

Naposled editoval moderátor:
Se strojvedoucími to bylo vždycky těžké, je to zvláštní sorta lidí, ono taky sedět v kabině lokomotivy sám a sám se musí na psychice člověka projevit. Nech raději Vrbame Boba na pokoji nebo tě kousne.

bob57_cz napsal:
Vrbam napsal:
Tokud vim, tak u Kralova pole stahnou smetak za usekem ho zase zvednou a nahodi loko, tak aby i ten usek mezi predelem a stanici byla loko v poho.
Vidíš to jednou, 2x, 3x a už je z toho pro tebe dogmatické pravidlo.
Pokud já vím, tak změna systému je v berounské zastávce Králův dvůr a odtud to mám do Berouna na peron dolů pár set metrů. Z Kralova pole to je opravdu ještě hezkých pár hodin ostré jízdy a to by se se staženou ploutví přes Vysočinu projet opravdu nedalo.

Sorry, spletl jsem si ty zastavky. Ale zas takovy zazrak to neni, i na tech par metrech je poznat, ze to zpomaluje i bez brzd.

bob57_cz napsal:
Vrbam napsal:
Pardon pane Klausi, ja zapomel, ze vsechno znate a umite, ze jste vsude byl atd. Jinak na ten provokativni kec nebudu reagovat.
Nebudeš reagovat a stejně reaguješ. Mezi námi dvěma je generační rozdíl. Zatímco ty sděluješ dojmy z odpozorovaných dějů na život se připravujícího "klienta", já předkládám zkušenosti z vlastní mnohaleté praxe.

Neboj uz nepozoruju, zacal jsem jezdit busem po tom, co jeden nejmenovany rychlik uz rok neprijel vcas ale pri nejlepsim s 10ti minutovou sekerou a jeste k tomu v nem byla zima jako na Sibiri a na vlaku Klidna sila do Plz se ani neuracili oznamit ze odpojuji prvni 3 vozy. Krom toho treba u Becvy R622 byl zase vtip v tom, ze po odpojeni prvnich 5ti vozu, kdyz podle rozpisu to mely byt jen 4, jsme jezdili jak v dobytcaku - tj. hlava na hlave.

( Nedávno jsem jel vlakem a zrovna u nástupiště čekal osobní vlak, který měl odjezd až za více než hodinu a zrovna fíra stáhnu sběrač a pak zase zvedl. Když ale zvedl ten sběrač a to se dotklo té troleje, viděl jsem takovou nafialovělou jiskru, tak to tak zajiskřilo, byl to takový zvuk, asi jako když vás kopne statistická elektřina a nebo dáváte do zásuvky nabíječku od mobilu, taky vám to tam v zásuvce občas zajiskří.
Ještě jsem se na to díval a říkal jsem si, kdybych byl od troleje nejmíň půl metru,tak bych si ani nestačíl zívnout apropo, kolik voltů proudí těmi trolejemi ve stanici ? Nedávno byla tragédie, že si mladí kluci hráli na odstaveném vagónu, lezli až na střechu a tam byla trojel, přímo se ji nedotkli, ale ta jiskra na ně přeskočila a byla tragédie na světě )

bob57_cz napsal:
Jiří napsal:
( Nedávno jsem jel vlakem a zrovna u nástupiště čekal osobní vlak, který měl odjezd až za více než hodinu a zrovna fíra stáhnu sběrač a pak zase zvedl. Když ale zvedl ten sběrač a to se dotklo té troleje, viděl jsem takovou nafialovělou jiskru, tak to tak zajiskřilo, byl to takový zvuk, asi jako když vás kopne statistická elektřina a nebo dáváte do zásuvky nabíječku od mobilu, taky vám to tam v zásuvce občas zajiskří.
Ještě jsem se na to díval a říkal jsem si, kdybych byl od troleje nejmíň půl metru,tak bych si ani nestačíl zívnout apropo, kolik voltů proudí těmi trolejemi ve stanici ? Nedávno byla tragédie, že si mladí kluci hráli na odstaveném vagónu, lezli až na střechu a tam byla trojel, přímo se ji nedotkli, ale ta jiskra na ně přeskočila a byla tragédie na světě )
-zásuvka = 230V/50Hz střídavý ( AC50 )
-tramvaj, trolejbus = 600-650V stejnosměrný ( DC )
-metro = 750V ( DC )
-Tábor-Bechyně = 1500V ( DC )
-Sokolov důlní = 1500/3000V ( DC )
-CD a ZSR severní "polovina" = 3000V ( DC ) + Polsko
-CD a ZSR jižní = 25000V ( AC50 ) + MAV
-Rakousko+Německo 15000V ( AC16,6 )
-Francie v různých částech země vše z výše
-Itálie 3000V ( DC ) ale i jiné ( 3f, ...)
- další alpské země porůznu 900V, 1000V, 1500V ( DC )
bývalé země SSSR 3000V DC i 25000V AC50
atd...

Vyčerpávající....tak moc jsem už od čtení dlouho nebyl vyčerpaný :-D.....a ještě malá drobnost v terminologii.....volty neproudí....proudí jenom proud.....

Další i pro laika nepřehlédnutelná drobnost....metro nemá trolej ..tedy alespon ne v Praze, nýbržto napájecí kolejnici, takže tam bys jiskry nahoře hledal marně, Jiří....

Jinak to že to ty kluky zasáhlo je dané tím, že stáli na kovovém voze, tudíž měli stejný napěťový potenciál jako země, ale stáli celkem blízko troleje a elektrická pevnost (neboli izolační vlastnost vzduchu) není nikterak závratná a pokud má těleso s opačným potenciálem výstupky (což v reálu byla ta stojicí postava na voze), tak se ta el. pevnost rapidně zmenší......(škoda, že už nemám fotky zkoušek z vysokonapěťové laboratoře....tam jsme měřili pevnost v závislosti na tvaru jiskřiště)...

Takže proto dostali tu šlehu....

P.S.:
Ješte jednou se tady objeví půtky mezi FS a dalšími odborovými organizacemi a skončíte v propadlišti dějin, čili HydeParku....Bobe a ten druhý.....a tam si třeba dejte do ..... :!: ale vyzobávat se mi to rozhodně nechce
:twisted:

Čtu noviny, tam odbory, koukám na zprávy - odbory, posluchám rádio - odbory, jedu vlakem - dostanu leták.....pomalu se bojím otevřít i ledničku se strachem, že si tam sálámy založily FS ( Federace salámů) a je tam rozhádaná frakce mezi tvrdými a měkkými salámy :-D ......

bob57_cz napsal:
-Rakousko+Německo 15000V ( AC16,6 )
Omyl, frekvence byla zvysena na 16,7 Hz z povodnich 16 a 2/3 Hz.

Martens napsal:
Jinak to že to ty kluky zasáhlo je dané tím, že stáli na kovovém voze, tudíž měli stejný napěťový potenciál jako země, ale stáli celkem blízko troleje a elektrická pevnost (neboli izolační vlastnost vzduchu) není nikterak závratná a pokud má těleso s opačným potenciálem výstupky (což v reálu byla ta stojicí postava na voze), tak se ta el. pevnost rapidně zmenší......(škoda, že už nemám fotky zkoušek z vysokonapěťové laboratoře....tam jsme měřili pevnost v závislosti na tvaru jiskřiště)...

Takže proto dostali tu šlehu....

Ty urazy deti byly vetsinou na systemu 25kV ~50Hz, pri uvazovane el. pevnosti vzduchu 1kV na 1 cm, se staci priblizit na 25 cm a dostanes slehu. Pri zhorsenych podminkach - napr. vlhko se el. pevnost vzduchu snizuje, cili vzdalenost od troleje je potreba vetsi, aby jsi nedostal selhu.
V laboratornich podminkach jsme merili el.pevnost vzduchu a bylo to 2kV ~ na 1 cm, ale pouze v laboratori, venku je to neco jine!

Chcem doplniť bob57_cz...

3000 V (DC) - čo sa týka slovenskej republiky, tak to nie je len sever, ale aj východ. Presnejšie- Od Púchova smerom na východ, a celé východné slovensko.
Zabudol si doplniť TEŽ(Tatranské elektrické železnice)- t.j.1500 V(DC)
A ešte železničku Trenčianská teplá- Trenčianske Teplice t.j. 600 V DC(povodne bolo použitých 750 V DC, v roku 1942 950V DC)

To len na doplnenie... :D

Back
Nahoře