ČME 5

Jaroslav Skůra napsal:
Tak pánové, sice odbočuji z daného tématu, ale co říkáte tomuto stroji :eek: Podle mě je to nějaký kříženec mezi naší řadou 742, ČME3 a ČME-5, to jsou věci :!:

Fotografie byla pořízena v roce 1985

Jestli se nepletu, byl to z iniciativy ČKD vyvinutý prototyp vylepšeného čmeláka, ale vzhledem k obrovským seriím původní řady ČME3 a vzhledem k jeho "složitosti" o něj v SSSR neprojevili zájem.

Naposled editoval moderátor:
Pikku napsal:
Jestli se nepletu, byl to z iniciativy ČKD vyvinutý prototyp vylepšeného čmeláka, ale vzhledem k obrovským seriím původní řady ČME3 a vzhledem k jeho "složitosti" o něj v SSSR neprojevili zájem.
Oba prototypy ČME 3 M byly v létě 1978 odeslány do moskevského depa Ljubluno, kde předvedly dobré trakční vlastnosti, ale i značnou poruchovost. Snaha spojit funkční dokonalost se spolehlivostí vedla k odlišnému koncipování lokomotiv ČME 3T

zdroj: Atlas vozidel, 2. díl - Motorové lokomotivy

Jaroslav Skůra napsal:
Vrbam napsal:
Pardon, ale radši bych zachraňoval nějakou páru než toto
O záchraně nebyla řeč, jen jsem sem dal fotku prototypu, který zřejmě již neexistuje, a o kterém zřejmě ví jen málo kdo.
Milý zlatý, řeč byla, koukni se o pár řádek výše

No, vypadá zajímavě, kdybych se díval ze předu tak bych na 100% řek že to je 742ka, ale co ta pozice dálkovýho reflektoru na čele lokomotivy?

E499_2002 napsal:
No, vypadá zajímavě, kdybych se díval ze předu tak bych na 100% řek že to je 742ka, ale co ta pozice dálkovýho reflektoru na čele lokomotivy?

Jestli ono to není tím, že ČME3M vychází z designu prof. Diblíka, který mj. designoval i T466.2.

Pikku napsal:
Jestli ono to není tím, že ČME3M vychází z designu prof. Diblíka, který mj. designoval i T466.2.
Trocha poopravím: Ing. Arch. Prof. Diblík designoval T475.1 ( okrem toho laminátku S699.0 a prototyp T335.0 ). Design a vlastne celkové riešenie pre T466.2 a T448.0 ( ale aj T476.0 ) si konštruktéri ČKD "požičali a použili" z T475.1 až po odchode Ing. Arch. Prof. Diblíka do cudziny a jako ilegálny emigrant nemal nárok na svoj priemyselný vzor, resp. mu bolo zhabané všetko jeho duševné aj vecné vlastníctvo, podobne jak všetkým, ktorí ľudovo povedané zdrhli za komunizmu za "kopečky".

Dobová fotografia prototypu T475.1 ( požičaná zo stránky http://www.prototypy.cz ):

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.prototypy.cz/T475_15/obr/744502b.jpg

V súčasnej dobe sú napodiv oba prototypy zachované a slúžia u drážneho priemyslu vo vlečkovej doprave

Myslím že ta T475ka byla určitě použita na vlečkovou dopravu, možná i tady u nás ve Vítkovicích, ale musel bych se podívat do Železničního Magazínu, jsou tam dvě starany o těchto prototypech.

Pokud má někdo zájem, naskenuju a pošlu.

Jaroslav Skůra napsal:
Tak pánové, sice odbočuji z daného tématu, ale co říkáte tomuto stroji :eek: Podle mě je to nějaký kříženec mezi naší řadou 742, ČME3 a ČME-5, to jsou věci :!:

Rušeň zaujímavý nielen svojím výzorom,ale hlavne tým,čo sa schovávalo vo vnútri.Výkon motora zvýšený na 1100 kW,jednosmerné elektromotory s cudzím budením,EDB,plynulá regulácia rozjazdu a ďalšie.Niektoré prvky,hlavne čo sa týka el.výzbroje boli použité pri verzii ČME-3T(prototyp ČME-3T 4385)z roku 1984,ale aj samozrejme ČME-5 z roku 1986

E499_2002 napsal:
Myslím že ta T475ka byla určitě použita na vlečkovou dopravu, možná i tady u nás ve Vítkovicích, ale musel bych se podívat do Železničního Magazínu, jsou tam dvě starany o těchto prototypech.
Pokud má někdo zájem, naskenuju a pošlu.
Nemusíš kukať nikam, to najzaujímavejšie ti poviem aj ja, pretože je to napísané na stránke http://www.prototypy.cz
Oba prototypy vyrobila lokomotíva ČKD vo vlastnej réžii za účelom skúšok motora K6S230DR a spôsobu vhodného zavesenia podvozkov k lokomotíve. Nikdy neboli v majetku ČSD, hoci v rámci skúšok u ČSD jazdili aj s osobnými vlakmi a rýchlikmi. Obe lokomotívy sú riešené rozdielne - každá mala iný spôsob zavesenia podvozkov, iný výkon motora a nájdu sa aj drobné rozdiely na kapotách. Tým, že nepatrili ČSD, od začiatku mali inventárne čísla priemyslových lokomotív, teda T475.1501 a T475.1502 ... Po prečíslovaní v roku 1987 dostali radové označenie 744.5
Pozn: Jardo, prepáč za malý OffTopic :wink: :lol:

Tax napsal:
Pozn: Jardo, prepáč za malý OffTopic :wink: :lol:

Taxi, myslím, že každá takováto informace má tak stonásobně vyšší informační hodnotu, než občas ty bláboly, co se tady najdou :!:

Rozhodně to není OffTopic

Dobrý,chtěl bych se zeptat jak je Pan Skura na tom s CHME-5,nehorázně se na něj těším!!

Tax napsal:
Motor K8S310DR v pomarančoch musel mať znížený výkon z 2000 na 1800 koní ... tak prečo ho zas použili do ČME5 ?
V celku s tebou súhlasím, ale v tomto tvojom tvrdení budem oponovať. Výkon sa znižoval nie z dôvodu motora, ale slabina bol trakčný generátor, ktorý daný výkon dosť často protestoval preniesť. A súdruhovia predsa nemohli dovoliť, aby to bolo silnejšie ako sergej. :lol:

Petan K. napsal:
Dobrý,chtěl bych se zeptat jak je Pan Skura na tom s CHME-5,nehorázně se na něj těším!!

Pěkný den,
po dovolené a s novými starostmi se vracím na scénu msts :D
Co se týká ČME-5 tak jak jsem už někde psal, modely jsou kompletně hotovy, ale problém je v odlazení eng, zatím se toho nikdo nechopil (z důvodu nedostatku času či jiných poviností) a mě se nechce vydávat nehotovou věc, z toho už jsem odrostl.

Takže pokud by si někdo z fundovaných ladičů (bob57_cz, zsr atd...) chtěl udělat malou fušku, nebudu proti. Pak už by nic nebránilo vydání modelů :!:

Jen chci ještě dodat, že ČME-5 byl pro mě naprosto oddychovou záležitostí a jeho kvalita tomu samozřejmě odpovídá.

f85f4cd35fbee112222d89243f6b726e.jpg

Pěkný den,
model ČKD ČME5 (CHME-5) již můžete stahovat u mě na stránce

Děkuji Martinovi, Jackovi a Pikkovi za spolupráci :!:
Bohužel se na dlouhou dobu jedná o můj poslední vyrobený a vydaný model.

Jen prosím, než začnete s kritikou, berte v úvahu, že tento model vzniknul jaksi náhodou a byla to odpočinková práce, takže s kvalitou rozhodně nejsem spokojen ani já

Díky za pochopení a příjemnou zábavu

Jaroslav Skůra napsal:
Jen prosím, než začnete s kritikou, berte v úvahu, že tento model vzniknul jaksi náhodou a byla to odpočinková práce, takže s kvalitou rozhodně nejsem spokojen ani já

Díky za pochopení a příjemnou zábavu
Zadnou kritiku psat nebudu pac me se model libi a ty vlastnosti no parada, zapojil jsem za ni 7996tun a jak prd s nima odjela, pak jsem zkousel dat CSD E469.1 a ta mela co delat ale taky se rozjela, u Povrlu jsem mel 53km/h.
Akorat by me zajimalo jaky rychlostnik pro ni plati?

Back
Nahoře