Projekt MSTS Bin - Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Jaromír Koucký napsal:
Pánové, dotaz. Jak vám funguje opakovač v aktivitách? Na poslední verzi patche mi to dělá toto:
cd363001 - při 40 na návěstidle opakovač červená barva (rozjezd), ostatní rychlosti svítí stále zeleně, i když návěstidla mají 60, 80 nebo výstrahu. Na track monitoru je to v pořádku...
Teď jsem si toho všimnul u cabu pro eso. Volná jízda, loko stojí, na opakovači je červená. Rozjedu se, na opakovači naskočí zelená. Přehodím výhybku do odbočky, na TM naskočí omezení na 40 a na opakovači stále zelená místo mezikruží. Přijde mi, že po 1. změně znaku na stanovišti opakovač přestane reagovat na změny návěstních znaků. Znak se mi změnil jedině po přepnutí na druhé stanoviště, příp. opět na první. Track Monitor se chová bezproblémově. Zkusil jsem nejstarší verzi patche 1.6 a tam se vše chovalo korektně.

Teď jsem si toho všimnul u cabu pro eso. Volná jízda, loko stojí, na opakovači je červená. Rozjedu se, na opakovači naskočí zelená. Přehodím výhybku do odbočky, na TM naskočí omezení na 40 a na opakovači stále zelená místo mezikruží. Přijde mi, že po 1. změně znaku na stanovišti opakovač přestane reagovat na změny návěstních znaků. Znak se mi změnil jedině po přepnutí na druhé stanoviště, příp. opět na první. Track Monitor se chová bezproblémově. Zkusil jsem nejstarší verzi patche 1.6 a tam se vše chovalo korektně.[/quote]
Zkusil jsem s testovací loko 363 od Džordže, stav je tentýž, opakovač funguje ještě ve verzi patche 1.6.091301 jak má, v 1.6.091501 pak už jen červená a zelená, s 1.6.091401 jsem se s loko nerozjel - pád do Windows při rozjezdu.

Martens napsal:
fíííííra napsal:
Ještě taková poznámka ke kabinám, u motorů 850, 852/3 a až bude 854 se musí zřídit v common.cab cab 85x_rv aby se dalo korektně jezdit s motarama rv
Tyhle *rv.cvf soubory budeš muset zřídit ke každému cabu........to jenom na okraj. A nebo to myslíš jinak?

Myslim to tak, že motor 850 motorem vpředu ma normálně 850.cvf. obracena verze se stanovistem dale od motoru musi mit (pokud se nemylim) taky 850.cvf a 850_rv.cvf, z toho plyne nová složka cab850_rv....

př. máme 850.030 - cab850/850.cvf+850_rv.cvf
máme 850.030rv - cab850_rv/850cvf(zadní stanoviste)+850_rv.cvf(predni stanoviste)

fíííííra napsal:
Martens napsal:
fíííííra napsal:
Ještě taková poznámka ke kabinám, u motorů 850, 852/3 a až bude 854 se musí zřídit v common.cab cab 85x_rv aby se dalo korektně jezdit s motarama rv
Tyhle *rv.cvf soubory budeš muset zřídit ke každému cabu........to jenom na okraj. A nebo to myslíš jinak?

Myslim to tak, že motor 850 motorem vpředu ma normálně 850.cvf. obracena verze se stanovistem dale od motoru musi mit (pokud se nemylim) taky 850.cvf a 850_rv.cvf, z toho plyne nová složka cab850_rv....

př. máme 850.030 - cab850/850.cvf+850_rv.cvf
máme 850.030rv - cab850_rv/850cvf(zadní stanoviste)+850_rv.cvf(predni stanoviste)
Zbytečné mít takto 2 caby.....tak si to pojmenuj 850.cvf a 850_rv.cvf - to _rv je kvůli nutnému MSTS Bin.
No a pro obrácenou verzi použij třeba 850rv.cvf a 850rv_rv.cvf......na co tam budeš mít 2x všechno duplicitně?

Re: Pohľady z kabíny

Kebarko napsal:
Doteraz u niektorých kabín (742, 771, ...) je použítá varianta, že jeden z pohľadov (buď ľavý alebo pravý) je nahradený pohľadom zadným. Pri Bin 1.6 už toto nie je potrebné. Pri vytváraní nového cvf sa zadný pohľad presunie do XXX_rv.cvf ako pohľad predný. V tomto prípade nám ale jeden pohľad chýba. Pôvodný pravý alebo ľavý.
Takže ju tu práca pre lovcov fotografii z kabíny, aby sa tento pohľad doplnil. Prípadne ak autori kabín takýmto pohľadom disponujú mala by sa vyrobiť nová verzia kabíny.

Pokud tohle uděláš tak se odchýlíš od reality. V reálu při posunu se fíra jen otočí na sedačce dozadu. Je to totiž rychlejší než uzamykat pult a přejít k tomu druhému pultu. To se dělá pouze když měníš směr trvale že přejdeš k druhému pultu. Takže správně bys tam měl mít definován "levý přední" pohled (i v reálu má na mašině jezdit pomocník kvůli návěstidlům pokud jsou na trati i vlevo), "pravý přední" a "pravý zadní". Jiné komnbinace při omezeném počtu pohledů na 3 jsou jen odklonem od reality.

Pánové, má po instalování Binu kromě klávesi 1, být i funkční klávesa "šipka do prava" pro přesun na druhé stanoviště, nemůže to dělat problém s tím save/load, kdy mě nesvítí mašina, při přesunutí na druhé stanoviště oproti začátku. Když jsem si nahrál po uložení aktivitu, tak jsem bil na stanovišti proti vagónům a když zmáčknu zmíněnou šipku přeskočím do předu, tak jak jsem chtěl po load, pomocí kláves dám vpřed a jedu do předu, přitom je aktivní kabina u vagónů, ta na které sem je neaktivní. TM ukazuje normálně, tedy šipka je dolé. Asi bude špatné cvf.

alcapone napsal:
Pánové, má po instalování Binu kromě klávesi 1, být i funkční klávesa "šipka do prava" pro přesun na druhé stanoviště, nemůže to dělat problém s tím save/load, kdy mě nesvítí mašina, při přesunutí na druhé stanoviště oproti začátku. Když jsem si nahrál po uložení aktivitu, tak jsem bil na stanovišti proti vagónům a když zmáčknu zmíněnou šipku přeskočím do předu, tak jak jsem chtěl po load, pomocí kláves dám vpřed a jedu do předu, přitom je aktivní kabina u vagónů, ta na které sem je neaktivní. TM ukazuje normálně, tedy šipka je dolé. Asi bude špatné cvf.
Šipka doprava je pro pohled PRAVÝ, je-li tento nahrazen obrázkem zadního pohledu, tak se ukáže tento nadefinovaný. Šipka a 1 se navzájem neruší.
Prostě se musí sestavit komplet nový trainset, kde budou vozidla jen odladěná na vyhovující jízdní vlastnosti, elektriky s definicí obou sběračů a komplet nastaveno vše pro MSTS-bin, takže nebude problém s opatchovaným i neopatchovaným train.exe, protože výchozí cvf zůstává stejný. (Řada vozidel bude vyřazena pro nedostatky, než se přestaví.) Totéž ale neplatí pro soubory eng, kde neopatchovaný train.exe nerozezná jemu neznámé hodnoty nových definic světel.

Ještě otázečka, zkoušel jste někdo Bin v čase kdy se mění denní za noční nebo obráceně, dojel jsem do Čadce v 5:55 a čekám tam do 6:05, byl jsem v kabině, teda před kabinou a v 6:00 mě to vyhodilo do WIN.

bob57_cz napsal:
Prostě se musí sestavit komplet nový trainset, kde budou vozidla jen odladěná na vyhovující jízdní vlastnosti, elektriky s definicí obou sběračů a komplet nastaveno vše pro MSTS-bin, takže nebude problém s opatchovaným i neopatchovaným train.exe, protože výchozí cvf zůstává stejný. (Řada vozidel bude vyřazena pro nedostatky, než se přestaví.) Totéž ale neplatí pro soubory eng, kde neopatchovaný train.exe nerozezná jemu neznámé hodnoty nových definic světel.
Bobe, v tom máš pravdu, ale děsí mne, že v podstatě není s čím jezdit.....350, 451, 182/3, možná 140, 731, 843, šlechtična? toť vsjo....o vozech ani nemluvím.....

alcapone napsal:
Ještě otázečka, zkoušel jste někdo Bin v čase kdy se mění denní za noční nebo obráceně, dojel jsem do Čadce v 5:55 a čekám tam do 6:05, byl jsem v kabině, teda před kabinou a v 6:00 mě to vyhodilo do WIN.
U mé aktivity R421 v 6:00:00 skončil Ivan.ps (v tu dobu se načítá taky trafik). Já to projel v pohodě, Mondeo mi psal, že taky v pohodě, jinak nikdo ze 115 lidí, kteří si aktivitu stáhli, mně nedali vědět, zda-li dojeli nebo ne, díky všem za spolupráci :cry:

Martens napsal:
bob57_cz napsal:
Bobe, v tom máš pravdu, ale děsí mne, že v podstatě není s čím jezdit.....350, 451, 182/3, možná 140, 731, 843, šlechtična? toť vsjo....o vozech ani nemluvím.....
Pokud chceme reálné vlastnosti chování ( u Džordže hlasování o tomto svědčí jednoznačně ), tak nám opravdu nezbyde nic jiného, než selekce.
To není o neumění autorů starých modelů - všichni odvedli skvělou práci.
To je prostě vývoj jako v reále, starší ustupují mladším, vyvinutějším,...
Samozřejmě nikomu nelze bránit v používání čehokoliv, ale musí pak počítat s tím, že pokud se sami nenaučí základům práce s přesouváním souborů a adresářů včetně editace některých souborů, tak budou odkázáni na čekání na odladěný model nebo se smířit s tím, že prostě některé aktivity nerozchodí.
Nemyslím, že by tento stav "vakua" měl mít dlouhé trvání, bude to jen přechodná doba. Řada modelů se jen mírně doupraví, některé nepotřebují úpravy téměř žádné kromě předefinování eng.

Martens napsal:
bob57_cz napsal:
Já mám spíš pocit, že jen vyladěním chování se funkčnost MSTS Bin 100% nevyřeší. Spíš si myslím, že verze 1,6 má hodně novinek a nevíme, která způsobuje rozhození MSTS. Vrátil bych se asi na verzi 157 a jednotlivě přidával další vylepšení z 1.6. (Mě by k úplnému štěstí stačilo připojení na přední spřáhlo. S tímto určitě ale souvisí víc věcí).Jinak na příčinu rozhození MSTS nepříjdeme.
PS. Ladit komplet trainset, to vidím minimálně na 10 let. Protože se o tom víc mluví než činí. A někdo to stále slučuje i se změnou značení, což vidím o další rok práce navíc.

Tomes napsal:
alcapone napsal:
U mé aktivity R421 v 6:00:00 skončil Ivan.ps (v tu dobu se načítá taky trafik). Já to projel v pohodě, Mondeo mi psal, že taky v pohodě, jinak nikdo ze 115 lidí, kteří si aktivitu stáhli, mně nedali vědět, zda-li dojeli nebo ne, díky všem za spolupráci :cry:

S verzí 1.5.6 jsem problém neměl.

Vydržte ještě jeden den. Dodělávám nanuál aby byl (snad) polopatistický. Přidávám obrázky a popis. Opravil jsem NO, pantografy, vypínání proudu po odpojení loko. Při té příležitosti jsem ale našel jak proud vypnout a zapnout takže už nic nebrání aby v některé příští verzi bylo možné měnit pantografy. Jediným problémem zůstává, že se před uložením budete muset vrátit na stanoviště ve směru původní soupravy. MSTS si totiž to, že jste se přemístili na reverzní stanoviště nikam neukládá a tak po načtení uložené pozice vás posadí na obrácené stanoviště ale zbytek dá "správně". Musím najít způsob kam a jak to uložit do "sejvu" a znovu to načíst. Stojím před dilematem co dříve, ukládání nebo animace a další věci. Ale ukládání je asi důležité. Jinak při prohlížení engů jsem rovněž narazil na vykopávky u kterých bylo uvedeno, že jsou optimalizovány a přesto obsahovaly nesmyslné hodnoty. Ale to by opravdu mělo být rozebráno na slezině. Práce se musí rozdělit, pokud chceme v nějaké rozumné době upravit aspoň základní trainset. Pochopitelně ne všechno je nutné předělávat hned. Ruku na srdce, kdo jezdí se všemi loko, které má v trainsetu.

Džordž napsal:
Vydržte ještě jeden den. Dodělávám nanuál aby byl (snad) polopatistický. Přidávám obrázky a popis. Opravil jsem NO, pantografy, vypínání proudu po odpojení loko. Při té příležitosti jsem ale našel jak proud vypnout a zapnout takže už nic nebrání aby v některé příští verzi bylo možné měnit pantografy. Jediným problémem zůstává, že se před uložením budete muset vrátit na stanoviště ve směru původní soupravy. MSTS si totiž to, že jste se přemístili na reverzní stanoviště nikam neukládá a tak po načtení uložené pozice vás posadí na obrácené stanoviště ale zbytek dá "správně". Musím najít způsob kam a jak to uložit do "sejvu" a znovu to načíst. Stojím před dilematem co dříve, ukládání nebo animace a další věci. Ale ukládání je asi důležité. Jinak při prohlížení engů jsem rovněž narazil na vykopávky u kterých bylo uvedeno, že jsou optimalizovány a přesto obsahovaly nesmyslné hodnoty. Ale to by opravdu mělo být rozebráno na slezině. Práce se musí rozdělit, pokud chceme v nějaké rozumné době upravit aspoň základní trainset. Pochopitelně ne všechno je nutné předělávat hned. Ruku na srdce, kdo jezdí se všemi loko, které má v trainsetu.
Díky, díky, díky.
Primární vidím vlastnosti, save jako sekundární.
74ku, co jsem poslal mohu tedy vygumovat - má v *.s jen jeden smeták.
Bude obtížné před "save" přejít do správné default kabiny před velkými městy, když to nejde za jízdy a zrovna se pojede v reverz postavení.
Při spojování "druhé" řízené loko na původní default neobsazenou mi už nebudou svítit světla proti očím a řízená nebude zhaslá ?
K čemu je dobrý v c_diesel.txt přidaný řádek
io_map ( H "HeadlightsInc" ALL_UP )
io_map ( H "HeadlightsDec" ALL_UP SHIFT_DOWN )
io_map ( H "TaillightsToggle" ALL_UP CTRL_DOWN )

Pantografy, předpokládám, zůstanou na jediné klávese P s "kruhovým voličem 0 - Z - Z+P - P - 0 (jako363) nebo budeš rozšiřovat klávesy ve stylu
io_map ( P "Pantograph1Inc" ALL_UP )
io_map ( P "Pantograph1Dec" ALL_UP SHIFT_DOWN )
s definicemi P+Z - P - 0 - Z - Z+P (jako 350)
případně samostatné
io_map ( P "Pantograph1Inc" ALL_UP )
io_map ( P "Pantograph1Dec" ALL_UP SHIFT_DOWN )
io_map ( L "Pantograph2Inc" ALL_UP )
io_map ( L "Pantograph2Dec" ALL_UP SHIFT_DOWN )... ?

Pokud bude nutné při některých operacích, jako například SAVE, přejít na stanoviště 1, tak se přimlouvám o dočasné odblokování volby stanoviště klávesou 1, aby tohle bylo možné i za jízdy. Viz Bob57.
Na druhou stranu, jsem mnohdy zadní stanoviště jednotky využíval i jako další kameru, kdy jsem se chtěl podívat na soupravu, která mne míjela proti. Také jsem si zavzpomínal na mechanikování na 451, kdy při posunu jsem sedával na zadním stanovišti a za ranžírkou jsem ztrhával brzdu, po té si brzdu při posunu vzad přebíral. Na zadní stanoviště se chodilo za jízdy. V MSTS jsem si to opět zopakoval.
Už jsem si vzpomněl. Jelikož směrová páka na 451 je jen jedna, chodili jsme na druhou stranu se 14kou stranových klíčem, a po přebrání brzdy na zadním stanovišti bylo možné i tímto nářadím přestavit směrovou páku a jednotku dát do provozu. (snad jsem něco tajného nevykecal)
Při MSTS BIN 1.6 už tohle nasimulovat možné není.

To Bob : Ovládání sběračů bude vždy kompromis, nemůžeš to dát přesně podle 363, pokud by se to lišilo od ovládání sběračů u mašin typu 14x, 12 a jim podobným. Tam jsou přece páčkové vypínače. U řad 11x, 21x je zase sběrač jenom jeden, tak je potřeba dát bacha, aby se nastavením ovládání pro jeden specifický typ mašiny nerozhodilo ovládání i pro ty ostatní.

To Zbyněk : To co píšeš je sice hezké, ale pro MSTS nepoužitelné, resp. jsou to "špeky" pro jednu řadu, ale obecně platí to, jak to navrhnul a upravil Džordž......v jednom máš však pravdu a to, že do doby, než se vyřeší ten save, tak by mělo být možné přejít na druhé stanoviště i za jízdy - a opět to bude platit pro všechny mašiny, ale stále je to o kompromisu.....což se zase nebude možná někomu líbit, že je to unreal .....

A co se týče otázky, kdo jezdí se všema loko, co má v trainsetu? Podívej se, kolik bylo udělaných skinů, které se opravdu liší jenom tabulkami a byly udělány proto, že ta mašina jezdila na té, či oné trati? A navíc třeba vůbec nemají stejně "odladěné" engy. Ale na toto téma už tady taky bylo řešeno celkem dost, tak to tu nechci rozebírat, ale jako odpověď by Ti to mohlo stačit

To Džordž : Ukládání bych asi řešil jako prioritní - že něco nebude animováno chvíli správně (do opravy), se dá rozdejchat. Na rozdíl od "nesprávně fungujícího" save, které se občas musí používat docela často. Při úpravách bych asi docela dost kladl prioritu na to, aby se zachovala v max. možné míře zpětná kompatibilita a vyhnuli se tak problémům, jaké byly u cvf při změně logiky přepínání cabů ....

Martensi, ten druhý odstavec není mé přání, ale jen jsem se rozepsal, že varianta přecházení na druhé stanoviště u motorových vozů a jednotek je za jízdy možná a v praxi se, ikdyž načerno, používala. Vlastně i legálně. Na ONJ se takto posunovalo, jen s tím rozdílem, že mechanik dával jen návěsti a brzdu a výkon ovládal strojvedoucí sunuté jednotky. (z myčky do Déčka a zpět do haly). Napsal jsem to proto, aby se nemožnost této skutečnosti nebralo jako dogma. Ber to jako polemizování nikoli jako návrh. Když sestavím panťákovou aktivitu z 80tých let na Hradce, tak by se tohle přecházení za jízdy mělo realizovat i v MSTS. Nejedná se jen o pravidelný posun, ale například křižování vlaků mezi V. Osekem a Chlumcem. Pravidlem bylo, že všechna tříkolejná nádraží měla vždy dvě koleje obsazené odstaveným nákladem. Když bylo potřeba křižovat, tak se 451 přestavila na nějakou obsazenou kolej, kde byla pro panťák skulinka. Kdyby měl fíra pokaždé předpisově 200m přecházet, tak se doprava snad zastavila.

Martens napsal:
To Bob : Ovládání sběračů bude vždy kompromis, nemůžeš to dát přesně podle 363, pokud by se to lišilo od ovládání sběračů u mašin typu 14x, 12 a jim podobným. Tam jsou přece páčkové vypínače. U řad 11x, 21x je zase sběrač jenom jeden, tak je potřeba dát bacha, aby se nastavením ovládání pro jeden specifický typ mašiny nerozhodilo ovládání i pro ty ostatní.....
Martine, upřesním: 14x,121,181,182 i 122/I mají páčku 0 - Z - Z+P - P, nebude vadit, že za poslední polohou to skočí znovu na 0. 122/II, 123, 183, to mají stejné jako 1/2/362/3-dokola. 110, 111,210 mají jeden sběrač, ale definice může být pro kompatibilitu 0 - 1 - 0 - 1. Pro všechny může být totéž - čili kruhový volič, pokud jde vůbec něco takového v msts udělat - zatím jsou všechny definice jen v mezích 0/1 a +/- .
Poslední slovo bude mít ale neodiskutovatelně Džordž, třeba vykouzlí druhou klávesu a bude to nezávislé.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře