Zvuky houkaček a píšťal

fíííííra

Hradlař
Zdravíčko všem...
Nevíte někdo jak docílit toho, že budou houkačka i píšťala vydávat zvuky jenom při stlačené klávese? tzn, že když bych pustil klávesu s houkačkou, tak v tu ránu by houkačka stichla.

fíííííra napsal:
Zdravíčko všem...
Nevíte někdo jak docílit toho, že budou houkačka i píšťala vydávat zvuky jenom při stlačené klávese? tzn, že když bych pustil klávesu s houkačkou, tak v tu ránu by houkačka stichla.

Toto nelze nastavit, každý zvuk houkačky má 3 části:
1. Náběh tónu
2. Smyčka tónu
3. Doběh tónu

pokud držíš klávesu opakuje se stále část 2 no a pokud klávesu pustíš, doběhne část 2 a přehraje se část 3 a tón skončí. A doba znění po puštění klávesy záleží na délce 2 úseku a ten nemůže být příliš krátký aby nebylo slyšet opakování.

To znamená, že nelze přehrát zvuk kratší, než je součet těch částí.
Vyrobit takové zvuky, aby byly co nejkratší.
Prodloužení se pak děje opakováním té smyčky.

Apropó: Nové Jackovy zvuky považuji za silný odklon od reality.
Mohou být sebehezčí a barevný tón reálný, ale vnucování návěstních signálů tam, kam nepatří je nesmysl.
V D1 je napsáno, kdy se dávají jaké návěsti houkačkou/píšťalou a tady to jde úplně někam jinam.
O houkání rozhoduje strojvedoucí a ne nějaký regulátor.

bob57_cz napsal:
To znamená, že nelze přehrát zvuk kratší, než je součet těch částí.
Vyrobit takové zvuky, aby byly co nejkratší.
Prodloužení se pak děje opakováním té smyčky.

Apropó: Nové Jackovy zvuky považuji za silný odklon od reality.
Mohou být sebehezčí a barevný tón reálný, ale vnucování návěstních signálů tam, kam nepatří je nesmysl.
V D1 je napsáno, kdy se dávají jaké návěsti houkačkou/píšťalou a tady to jde úplně někam jinam.
O houkání rozhoduje strojvedoucí a ne nějaký regulátor.

Tys ještě zvuky nedělal, že? Ono kritizovat je jednoduché, ale problém je v tom, že pokud je zvuk houkačky kratší tak se jaksi přehraje 2x nebo vícekrát. O ručním "vyťukávání" nějaké návěsti jako třeba "Svolávání všech zaměstnanců" si můžeš v MSTS jen nechat zdát. Ten můj systém je kompromis. Prostě pokud stojím, můžu houkat "Povolte brzdy úplně", když se rozjedu, houkám "Pozor". Píšťala funguje pořád stejně.
Jestli vymyslíš něco lepšího, sem s tím.

Mimochodem v D1 je např. napsané, že návěst "Pozor" se dává před uvedením hnacího vozidla do chodu. To jsem za celou dobu co jsem na dráze ještě nepozoroval. Vždy je to jen krátký zvuk houkačky nebo píšťaly.
Jen tak mimo téma: Jak se má houkat před přejezdem v noci v zastavěné oblasti, když je na přejezd dobře vidět?

Máš pravdu, zvuky jsem nedělal.
S důvěrou se na tebe kolektivně obrátíme stejně jako na Dejva pro dotažení k vyladěným engům, až je doladíme.

Já nekritizuji tvoji tvorbu co do délky zvuků.Jen jsem tím myslel, že by se neměly návěsti spouštět mimo vůli fíry.
Při jízdě s postrkem či přípřeží se za mých časů dávaly návěsti odlišně od tvých. Strojvedoucí předního/čelního vozidla dal návěst POZOR a zadní odpověděl PBU. To už je to zase předěláno zpět na poválečný předpis ?
Návěst POZOR je jeden dlouhý zvuk. Nikde není definována délka samotného zvuku - 0,5 , 1 , 2 , 5 sekund. Při poučku říkáme že návěst pozor dáváme "krátce jeden dlouhý zvuk". Takto to dělají fírové a je to v pořádku. Nebo jim chceš nařídit natvrdo 2 sekundy ? Běda bude-li to víc nebo méně ? :D

Ještě doplním : při průjezdu stanicí musí strojvedoucí houkat od začátku až do poloviny nástupiště ( podle předpisu - metro ). U staré 8171 to jde hlasitost regulovat více či méně stisknutím pedálového ventilu, ale nové mají elektroovládání knoflíkem na EPV a tam to řve naplno. To je chuťovka v tom malém prostoru !

No však není problém kdykoliv upravit zvuk nebo chování, třeba na něco přijdeme.
S tím houkání návěsti Pozor to tu máme takové - bydlím v paneláku 50 m od trati a jsou tu 2 přejezdy. Přes den to člověk nevnímá, ale v noci někdo 1x houkne, jiný fíra píská a jiný na tom pedálu snad leží. Nejednou byly na depo stížnosti obyvatel sídliště.

Back
Nahoře