Nejfrekventovanější trať v ČR

Nejfrekventovanější jednokolejná trať je Brno - Přerov. Která je nejfrekventovanější obecně nevím.

již dlouhodobě je nejfrekventovanější úsek v ČR a vůbec v Evropě jednokolejka mezi Praha hl.n. a výhybnou Vítkov. Jinak která trať v současné době je nejfrekventovanější taky netuším.

Milan

LuděkD napsal:
Jaká je nejfrekventovanější trať v ČR?

To je ale hloupe polozena otazka :x :mad: Kazda trat je frekventovana, pokud po ni neco jede.
Ale dobra, podle mne to je trat 270 :salut:

Naposled editoval moderátor:
Čuřil napsal:
LuděkD napsal:
Jaká je nejfrekventovanější trať v ČR?

To je ale hloupe polozena otazka :x :mad: Kazda trat je frekventovana, pokud po ni neco jede.
Ale dobra, podle mne to je trat 270 :salut:

Zajímalo by mě proč hloupě? Vždyť otázka zní jasně! :D :D on se neptá na frekventovanou trať , ale na nejfrekventovanější... :)
tipl bych že by to mohla být trať Praha-Kolín-Pardubice ale jenom tipuji

Naposled editoval moderátor:
Milan Grygar napsal:
již dlouhodobě je nejfrekventovanější úsek v ČR a vůbec v Evropě jednokolejka mezi Praha hl.n. a výhybnou Vítkov. Jinak která trať v současné době je nejfrekventovanější taky netuším.

Milan
Nyní zřejmě Praha hl.n. - Praha Vršovice.

Teď jsme dělali něco na 270 v úseku Ostrava Hlavní - Bohumín Vrbice a nestalo se aby tam byla pauza delší jak 7 - 8 min. dle podkladů který mám tam projede 277 vlaků za 24 hodin. To se mi zdá slušný (je to tříkolejka).

Z jednokolejek potvrzuji 300 Nezamyslice - Holubice tam to je k 80 vlakům, což je pro jednokolejku asi zvládnutelný limit. Podobně na tom bude ještě 031 Hradec Králové - Pardubice.

"Moje" trať (072) to určo není, to je mi jasné. Jen zde uvedu počet vlaků dle statistiky z EDD (elektronický dopravní deník). Jde o 120 - 180 vlaků za 24 hodin.

Možná nejfrekventovanější úsek je mezi Praha hl.n. a Vršovicemi a Smíchovem. Vinhradnskými tunely projede hodně vlaků denně.

PAja26 napsal:
Teď jsme dělali něco na 270 v úseku Ostrava Hlavní - Bohumín Vrbice a nestalo se aby tam byla pauza delší jak 7 - 8 min. dle podkladů který mám tam projede 277 vlaků za 24 hodin. To se mi zdá slušný (je to tříkolejka).
To jako, že tam jsou nyní tři plnohodnotné traťové koleje v celé délce ? ( Jezdíval jsem jen po dvou levostranně. )

To bob57:
2 koleje hlavní a třetí slouží pro nákladní dopravu z nádraží Bohumín Vrbice. je ve větší osové vzdálenosti od hlavních kolejí. Ale je to plnohodnotná traťová kolejto je.

bob57_cz napsal:
PAja26 napsal:
To jako, že tam jsou nyní tři plnohodnotné traťové koleje v celé délce ? ( Jezdíval jsem jen po dvou levostranně. )

Zdravím,
už jsem i zaslechl,že druhá traťová /viz.výše zmíněná kolej ve větší osové vzdálenosti od první a nulté koleje/ by měla být zrušena.V drtivé většině případů je využívána pro jízdy nákladních vlaků v úseku Bohumín-Vrbice - Ostrava-Hrušov.Tuším,že už ani ten Hrušov dnes není obsazenou služebnou.Jisté ale je,že zmíněný úsek je dodnes pojížděn "po dřevě".Asi už holt při koridorizaci úseku Ostrava hl.n. - Bohumín nezbyly peníze. :-( Nicméně,štreka mezi Vrbicí a Hrušovem je prý podbita na rychlost 100 km/h,ale i přesto se po ní jezdí šedesátkou.Údajně proto,aby se případná návštěva z fondů PHARE slitovala a přispěla drobným penízkem na přetavbu celého cca. čtyřkilometrového úseku.Tak uvidíme co z toho nakonec bude. :?

David

Tento úsek ještě modernizovám nebyl. S rekonstrukcí 1. části (tj Ostrava Hrušov - Vrbice) se má začít nejdříve v září 2008 a práce se rozběhnou naplno až v březnu 2009. Ta třetí (nákladní kolej) bude během výluk zachována a bude sloužit pro dopravu z důvodu zacování dvoukolejného provozu. (toto se týká tekonstrukce myslím koleje č.1) Jesltli dojde k jejímu snesení po rekonstrukci nevím.

PAja26 napsal:
Z jednokolejek potvrzuji 300 Nezamyslice - Holubice tam to je k 80 vlakům, což je pro jednokolejku asi zvládnutelný limit. Podobně na tom bude ještě 031 Hradec Králové - Pardubice.
Pokud si dobře pamatuji, tak nejfrekventovanější jednokolejkou byla vždy trať Plzeň-Cheb. Teď jsem se díval na plachtu a pokud tam opravdu jezdí všechny vlaky, které jsou nakresleny, prvenství jí v případě limitu 80-ti vlaků zůstalo.

Tom Kanka napsal:
PAja26 napsal:
Pokud si dobře pamatuji, tak nejfrekventovanější jednokolejkou byla vždy trať Plzeň-Cheb. Teď jsem se díval na plachtu a pokud tam opravdu jezdí všechny vlaky, které jsou nakresleny, prvenství jí v případě limitu 80-ti vlaků zůstalo.

Kloním se k tomuto názoru nejen z "lokálně patriotického" náhledu. Už třeba jen proto, že provoz v tomto úseku 170-ky byl plně automatizován již v polovině 60. let jako první v republice. I obyčejné zastávky jsou VŽDY dvojkolejné. Způsobovala to především doprava hnědého uhlí ze Sokolova na Plzeň a dále. Upřesním, že jednokolejný úsek je historicky (před výstavbou koridoru) z Kozolup do Lipové u Ch. Více zajímavostí o 170-ce : knížečka pod názvem 130 LET TRATI PLZEŇ - CHEB. Bývá k dostání na stanicích nebo informačních centrech ČD (nevím, jak je to ve vnitrozemí). :study:
Doprava je v současnosti poněkud omezena z důvodu výstavby III. koridoru v úseku Plzeň - Stříbro, již o dvou TK. Uhlí ze Sokolova nyní jezdí vrchem přes Vary a Chomutov.

Venny napsal:
I obyčejné zastávky jsou VŽDY dvojkolejné.
Zastávky nejsou dvoukolejné, ale jsou stavěné jako výhybny s dlouhou užitnou délkou koleje ( např.Salajna, Valy,.. ), takže se dva protijedoucí vlaky stačily vykřižovat bez zastavení případně jen se snížením rychlosti.

bob57_cz napsal:
Venny napsal:
I obyčejné zastávky jsou VŽDY dvojkolejné.
Zastávky nejsou dvoukolejné, ale jsou stavěné jako výhybny s dlouhou užitnou délkou koleje ( např.Salajna, Valy,.. ), takže se dva protijedoucí vlaky stačily vykřižovat bez zastavení případně jen se snížením rychlosti.

Nazývejme to jak chceme - účelem bylo zvýšit propustnost trati na maximum. Uhelné vlaky byly dost dlouhé a bylo nutné je někam vtěsnat. Myslím, že zrovna tady na 170 byl v polovině 60. let ustanoven čs. rekord v délce uhelného nákladního vlaku, ještě se Štokry. :)
Protijedoucí vlaky se opravdu mohly vykřižovat - vím pouze o osobních, náklady nepoužívám.

Nic ve zlém ale myslím si že na tomto fóru bychom mělu umět rozeznat výhybnu od zastávky. :D
Venny, nezlob se ale formulace "dvoukolejná zastávka" na jednokolejné trati je nesmysl. Souhlasím s Bobem že se jedná o výhybny i když ve skutečnosti jsou v grafikonu uvedeny jako stanice. Jako zastávky jsou vedené pouze Pňovany zast. a Sulislav. Zvýšení propustnosti této trati (jako součásto tehdejšího II. hlavního tahu) bylo řešeno tímto způsobem, neboť terén se jevil pro přestavbu na dvoukolejku značně nepříznivý. Proto zde bylo poprvé u nás poprvé použito dálkové ovládání a mám pocit, že i první čtyřznakový autoblok. (Nevím jak je to teď ale pamatuji si že za bolševika byly stejně ve všech stanicích "červené čepice" i když jen sledovali jízdu vlaků a do výpravy a řízení jízdy vlaků nezasahovali. Ono dálkové zab. zař. dle sovětského vzoru prý nebylo zcela spolehlivé a tak v případě poruch se stanice měli předávat do místní obsluhy)
Ten rekord v délce nákladního vlaku je myslím v té publikaci opravdu uveden ale tuším že pan Bek ve svém Atlasu lokomotiv uvádí jiný vlak někde na Moravě. Ale to nemusí být směrodatné protože v jeho Atlasu je uvedeno množství nesmyslů - tím ale nechci v žádném případe jeho práci nikterak degradovat.

Back
Nahoře