Vypalovaná CD a DVD - vše o nich

Kebarko

Provozní technik
Vážení,

ale veď nie vždy je chyba len v DVD. Veľký vplyv má na čítanie aj kvalita mechaniky. Na jednej to ide načítať bez problémov a na druhej jednoducho nie a nie. Takže nehádžte všetky problémy s čítaním len na nosič dát.

S tím souhlasím,ale na diskuzních forech se objevily fotky Verbatimů,které byly však padělkem,měly pár chyb na disku,podle kterých se dalo poznat,že to není originál.Takže spoléhat se jen na značku bývá někdy problém,teď si honem nevzpomenu co to bylo za značku,která měla špatné barvivo a po 4 měsících již bylo DVD naprosto nečitelné.Pokud mám kvalitní mechaniku,v mém případě mám k dispozici celkem 3 - Sony,LG a QSI v noťasu a stane se,že ani jedna mechanika ho nenačte a v CD DVD Speed se najde přes 36% chybných dat,tak to už není vina mechaniky.LG mě dosud zkamala za tu dobu co ji mám a to bude rok a půl jen v několika případech.Je však v praxi odzkoušeno,že pokud nechám DVD na světle,za rok bude úplně nečitelné.To se však týče jen vypálených DVD,lisované jsou podstatně trvanlivější.S čím jsem však nikdy neměl problémy,byla záloha na DVD-RAM.Chápu,že kvůli tomu si málokdo koupí novou mechaniku,ale pokud chcete mít data čitelná,tak nezálohujte na DVD-RW,to jsou spolehlivě první nečitelné.Pluskové jsou o něco lepší,ale na dlouhodobější ulažení dat nejsou také vhodná.

Čo sa týka DVD médií,tak tu platí,že by sa mali skladovať v tmavých miestach.Pri dodržaní tohoto postupu sa záznam na DVD uchová aj niekoľko rokov;samozrejmä závisí od kvality média a zaobchádzania s ním.Prepisovateľné médiá vydržia zhruba(teoreticky)1000-krát prepis/zápis.DVD-RAM 100 000-krát!Zálohovanie je z hľadiska praktičnosti lepšie na médiá typu+/-,ale z hľadiska súkromných potrieb je to rozhodne v prospech DVD-RAM.Veľkou nevýhodou tohoto typu média je;ako som už spomínal;praktičnosť/,čiže nie každá mechanika podporuje tento formát.Tento formát DVD sa naformátuje vo Windows systémom FAT 32,podobne ako pevný diska neskôr sa takto aj správa.Pri zázname na DVD-RAM sa zapisuje do naformátovaných sektorov-čiže aj vymazáva.Pri odstraňovaní dát nemusíte mazať celé DVD(tak ako pri formáte RW+/RW-),ale jednoducho sa odstráni z DVD len to čo chcete a zvyšok tam ostáva!Ja osobne tento typ DVD používam na archiváciu dát z MSTS a odpurúčam ho každému.
Čo sa týka napaľovacích mechaník,tak počiatočné problémy sa odstraňujú novším firmwérom.Výber napaľovacej mechaniky pozri
Kód:
http://www.cdr.cz

Ono špatně čitelné dvd byly od firmy Multidisk, mel jsem jich doma 30, po asi 4 měsících opravdu odešli, nedaly se načíst, tak jsem je byl reklamovat, bohužel jsem nějaké vyhazel, ale cca 20 mi jich vyměnili. Jinak musím zaťukat, jiné dvd se mi nerozbily, teda pokud jsem jim omylem neudelil nějaký ten skrabanec :)

HarkIV napsal:
Ono špatně čitelné dvd byly od firmy Multidisk, mel jsem jich doma 30, po asi 4 měsících opravdu odešli ...
Hark, tak mi vysvetli prečo moje takmer 2 ročné DVD (Multidisk) stále číta a beží bez problémov ... :roll: Žeby to bolo tým, že sa toho DVD nedotke ani moja vlastná mama, alebo tým že sa k tomu nesprávam iba ako ku kusu plastu ???

Já s Multidisky také nemám nejlepší zkušenosti. Na pár jsem jích vypálil filmy. Hned po vypálení fungovaly spolehlivě, ale když jsem se na ten film chtěl kouknout později znova, tak mi přehrávač vyhodil hlášku, že to nemůže přečíst. Většina nefungovala po pár měsících vůbec, některé se kousaly, trhal se obraz apod.
Mechanikou to nebylo, byla nová a čistá a DVD se měla jeko v peřince, ve tmě, jediný škrábaneček, jediný otisk prstu na nich nebyl. Teď slouží jako podložky pod hrníčky.... ale kdo ví, to bylo před léty, teď může být jejich kvalita jiná...

Mirec, to bude tím, že sis nekoupil onu špatnou serii, za kterou se snad dokonce firma i omluvila. Já jsem neprve nevěděl, že to je špatnou serií, tak jsem dvd vyhazoval do koše, ale pak jsem se dozvěděl, že se to dá reklamvat a bylo vymalováno, druhý den jsem měl nová dvd doma a jsem s nimi spokoj, používám je pořád.

HarkIV napsal:
Mirec, to bude tím, že sis nekoupil onu špatnou serii, za kterou se snad dokonce firma i omluvila. Já jsem neprve nevěděl, že to je špatnou serií, tak jsem dvd vyhazoval do koše, ale pak jsem se dozvěděl, že se to dá reklamvat a bylo vymalováno, druhý den jsem měl nová dvd doma a jsem s nimi spokoj, používám je pořád.
To bude ono,na foru CD-R se o tom hodně diskutovalo,ale jak máme mít jistotu,že se to nebude opakovat znova?Firma se může 100x omluvit,ale data mi tím nevrátí.Proto u MSTS se držím DVD-RAM,kvůli tomu jsem si koupil LG,která tento formát podporuje.A mám klidné spaní,je však pravda,že media stojí od 80,-Kč výše a na filmy stačí obyčejné DVD,z toho krev neteče.

Já už se z toho po******.
Dnes mi přišlo další reklamované DVD.
Vložím jej do notebooku (jiná mechanika od té, kde se vypalovalo), spustím setup s plnou instalací a během 10 minut se vše úspěšně nainstalovalo.

To už je 4. reklamace, kde byla chyba mezi klávesnicí a židlí na straně uživatele.
Co s tím? Buď máte zapnuté všelijaká firewall nebo znečištěnou mechaniku nebo nějakou lacinou, která nečte vypalovaná media vypálená na jiné mechanice. Ten poslední případ byl také předmětem jedné reklamace, naštěstí jen na úrovni emailu.

Zbyněk Šemora napsal:
Já už se z toho po******.
Dnes mi přišlo další reklamované DVD.
Vložím jej do notebooku (jiná mechanika od té, kde se vypalovalo), spustím setup s plnou instalací a během 10 minut se vše úspěšně nainstalovalo.

To už je 4. reklamace, kde byla chyba mezi klávesnicí a židlí na straně uživatele.
Co s tím? Buď máte zapnuté všelijaká firewall nebo znečištěnou mechaniku nebo nějakou lacinou, která nečte vypalovaná media vypálená na jiné mechanice. Ten poslední případ byl také předmětem jedné reklamace, naštěstí jen na úrovni emailu.
Mozna take zalezi jakou rychlosti to smazis, protoze ty levny sunty neberou DVD palene velkou rychlosti.

Vypalovat 4x jsem nedobrovolně zkoušel jednou, ale trvalo mi to tak dlouho, že dřív než jsem práci dokončil zavřeli na poště a já utřel. (bylo to tím, že DVD média 16x vypalovačka fungující 8x tato média vyhodnotila jen na maximální rychlost 4x) Jinak vše vypaluji 8x, to je 9 minut na 1 DVD, to se dá.
Po koupi vypalovačky 16x jsem si myslel kolik ušetřím času, ale jak mne překvapilo, že vypalování 16x bylo taktéž úspěšně dokončeno za 9 minut. Takže už nastavuji rovnou 8x.

Zbyněk Šemora napsal:
Vypalovat 4x jsem nedobrovolně zkoušel jednou, ale trvalo mi to tak dlouho, že dřív než jsem práci dokončil zavřeli na poště a já utřel. (bylo to tím, že DVD média 16x vypalovačka fungující 8x tato média vyhodnotila jen na maximální rychlost 4x) Jinak vše vypaluji 8x, to je 9 minut na 1 DVD, to se dá.
Po koupi vypalovačky 16x jsem si myslel kolik ušetřím času, ale jak mne překvapilo, že vypalování 16x bylo taktéž úspěšně dokončeno za 9 minut. Takže už nastavuji rovnou 8x.

Pozor!Pri vyšších rýchlostiach je vyššia pravdepodobnosť vypálenia chybného DVD.Aj tu platí ono staré známe že:"Pomaly ďalej zájdeš".Niektoré mechaniky sú zaujímavé tým,že odmietajú komunikovať s napálenými diskami z druhých mechaník a nemusí sa pri tom jednať o žiadne šroty.Pokiaľ chce niekto zistiť skutočnú okamžitú rýchlosť zápisu,tak sa do registrov vloží nový kľúč a k tomu priradí nová hodnota,mám na mysli NERO.

Mne mechanika tiež neberie niektoré DVD-čka. Ale je zaujímavé, že v lete mi zoberie tie, ktoré v zime nenačíta ani za šlaka ( a naopak ). Túto istú mecheniku mám aj na inom PC a tá je tiež citlivá na ročné obdobia ( alebo teploty ? )....

bob57_cz napsal:
ve věži nehraje, strčím k dceři - hraje, vrátím do věže - hraje !
Co je tohle za kouzla ? Stačí, že na dceřině mechanice načtu a spustím začátek a CD se oživí i pro jiný přístroj, bez téhle manipulace to ani podesáté nejde.

Tak takéto niečo som zažil s discmanom, CD sa muselo "rozchodiť" inde a potom hralo aj v discmane. Alebo najprv v discmane skákalo, ale po niekoľkých prehratiach sa "opravilo". Doteraz som si myslel že som na hlavu .

Naposled editoval moderátor:
bob57_cz napsal:
zsbeer napsal:
Mne mechanika tiež neberie niektoré DVD-čka. Ale je zaujímavé, že v lete mi zoberie tie, ktoré v zime nenačíta ani za šlaka ( a naopak ). Túto istú mecheniku mám aj na inom PC a tá je tiež citlivá na ročné obdobia ( alebo teploty ? )....
Čert aby se v těch mechanikách vyznal.
Udělal jsem ženě zálohu kolekce trampských písniček z originálek, aby hoblovala kopie a originálky si uschovala.
Po vložení do "věže" nefungovalo ani jediné a to jsem to pálil pomalu.
Řekl jsem si, že to asi nebere některé značky a přitom RW v pohodě chroustá. Strčil jsem tedy na zkoušku CD do starého "vyřazeného" přehrávače dcery ( má to ještě i kazeťák a RW to neveme ani za nic ) a tam to hrálo bez chybičky.
Zkusil jsem totéž CD znovu v původní věži a ejhle !! CD hraje OK.
Vemu druhé, ve věži nehraje, strčím k dceři - hraje, vrátím do věže - hraje !
Co je tohle za kouzla ? Stačí, že na dceřině mechanice načtu a spustím začátek a CD se oživí i pro jiný přístroj, bez téhle manipulace to ani podesáté nejde.

Takéto problémy sa vyskytujú dosť často.Mechaniky sú väčšinou zaprášené.Traba si kúpiť čistiace CD a problém by sa mal vyriešiť

Napaľovačka DVD napaľuje v závislosti od toho aký má v sebe softwér.Dve totožné DVD napaľovačky nemusia mať totožné vlastnosti!Viď DVD-RW SONY a LiteOn,inak rovnaké,ale softwér od SONY je horší.Takže ak nová DVD mechanika robí problémy-nový firmwér,alebo reklamácia.Podobne je to aj pri LG 4165,4166,4167.Nové m,echaniky,ale základný firmwér je nepostačujúci.Je to možno drsné,ale v takýchto veciach sa kompromisy nerobia.Buď to ide poriadne,alebo nie :roll:

Pokiaľ sa jedná o mechaniky LG,tak si tu o tom môžeme otvoriť nové fórum.Pokiaľ sa jedná o typ 4167 B,tak je to podobne ako v iných typoch LG,ktoré napaľujú DVD 16x,t.j.že iné mechaniky majú problémy s čítaním po vypálení v LG.
Pokiaľ sa jedná o tvoj prípad,že CD prečíta až po"oživení",tak by som sa opäť prizastavil pri mechanikách.Ako som už písal:"buď to ide dobre,alebo nie".U mňa v práci je to presne tak.U nás na predajni je obrovská škála sortimentu DVD/CD prehrávačov,ale väčšinou sa jedná o lacné šroty(tým nenarážam na teba).Preto to beriem extrémnejšie 8)

Ve foru CD-Server se hodně psalo o mechanikách LG,nezáleží tak moc na typu,myslím tím ty novější,že vypalují nějak zvláštně,DVD se špatně načítají v jiné v jiné mechanice než LG.Mám 4160B s posledním firmwarem A306 a s tím problémy nemám.Je pravda,že firmwary dodávané s mechanikou stojí za prd,všichni doporučují okamžitý upgrade,neboť je zastaralý.Já jsem tam měl původně A301,s tím bylo hodně problémů a s tím posledním mi DVD načte v pohodě i stolní přehrávač.Takže bych doporučoval se podívat po poslední verzi firmware,na netu se dá najít i na jiných stránkách než přímo u LG.

...Zkusil jsem totéž CD znovu v původní věži a ejhle !! CD hraje OK.
Vemu druhé, ve věži nehraje, strčím k dceři - hraje, vrátím do věže - hraje ! ....

Bobe ty seš prostě Capperfield.

Back
Nahoře